Gott nytt år!


Jaha då var det årets sista dag. Det här året har verkligen gått fort!

Jag ska fira nyårsafton i Simons kompis stuga som ligger i Järvsö. Vi är åtta personer som ska åka dit. Vi ska laga middag tillsammans, festa lite och ha det mysigt. Ser verkligen fram emot ikväll, det ska bli riktigt kul!

Kan inte riktigt förstå att det är årets sista dag! Året har gått väldigt fort och har varit oerhört händelserikt för min del. Jag har aldrig haft några nyårslöften. Men i år ska jag nog ha ett, att leva så miljövänligt jag kan. Jag tycker att alla ska ha det som nyårslöfte, att 2011 ska bli ett mer hållbart år.

Önskar er läsare ett gott nytt klimatsmart år!

/ Charlotte


Från Bytarkvällen

Årets sista dag nu, konstigt hur fort det kan gå! Har de senaste dagarna fortsatt med pluggande och igår blev det restaurang besök och Interpool häng med tjejgänget. Idag var jag på Brynäs-matchen, på arkivet och haft ett kort telefonmöte.

- För någon dag sedan hade vi som Charlotte skrivit om Bytar-kväll hemma hos Charlottes syster Malin. Det var supertrevligt och jag kom hem med några nya plagg och produkter! Varmt rekommenderad aktivitet för kompisgänget. Bra för både plånboken, garderoben och miljön.

/Linnéa




Bytarkväll 2

Har varit dålig uppdatering från min sida senaste dagarna, har haft mycket för mig. Som jag skrev i mitt förra inlägg så kom min älskling Simon hem i söndagskväll så har tagit igen lite tid med honom. Idag följde jag med han och hans familj för lite julfirande i Hälsingland hos hans mormor, riktigt mysigt!


Igårkväll hade vi vår andra "bytar-kväll". För er som inte följt bloggen så innebär det att man träffas några stycken, alla tar med sig kläder som man inte vill ha och sedan byter man dem med varandra. Det blev en superlyckad kväll! Jag fick en hel kasse med kläder med mig hem! Linnéa kommer att ladda upp lite fina bilder sen. Jag måste verkligen tipsa om att ha bytarkväll. Det är hur smart som helst! Ofta är det inget fel på kläderna utan man har bara tröttnat på dem.

Vi brukar även ta med skor, skärp, smink, accesssoarer, parfymer mm som vi vill byta bort. Jag fyndade en lotion med doft av jordgubb, en parfym och ett diadem, perfekt!


/ Charlotte

Fina, gröna julklappar



I lördags firande jag julafton i efterskott med julklappsbyte hemma hos Elin. Hon hade verkligen tänkt till. Bland annat fick jag den fina ekologiska chokladen och presentkort på Epí, stammis stället! Verkligen guld julklappar för den klimatmedvetna! Gissa om jag blev glad?! Av mig fick Elin bland annat en cool second hand skjorta, axelsmycken och ett vaccinpaket från Unicef som direkt går till behövande. Så vi båda gav varandra gröna klappar i år, skulle man kunna säga!

Just nu lägger jag mina dagar på att skriva på en historia C uppsats och spenderar en del tid på arkiv här i Gävle. Tråkigt att behöva lägga tid på det nu under lovet, men det är som det är. Därav min lite dåliga fokus här på bloggen!

Ta hand om er.

/Linnéa

Mellandagsrean


Var ner på stan en sväng idag. Skulle köpa de sista till Simons julklapp. Han har varit utomlands över jul, så vi får fira i efterhand. Jag hade bestämt mig när jag gick ner att jag endast skulle köpa hans julklapp, inget mer. Men när jag kom ner till stan lockade mellandagsrean mig något fruktansvärt! Plockade ihop en hel hop med kläder inne på Bik bok men när jag stod där med kläderna på tänkte jag: behöver jag verkligen det här? svar: nej.

Sedan vi hade köpstopp under våra klimatveckor har jag börjat att tänka efter varje gång jag köper något. Vilket är väldigt bra för både plånboken och miljön. Linnéas inlägg hon gjorde igår ekade även i mitt huvud. Slet mig från kläderna och köpte snabbt hans julklapp. Nu i efterhand känner jag mig jättestolt över mig själv som kunde motså rean!

Ska snart hem till Simon, har inte träffat min älskling på en hel vecka, läängtar!

/ Charlotte

Tv-tips!


Ett tv-tips inför ikväll!


Ikväll går det en dokumentär på tvåan som heter "The plan". Det är en uppföljare till "planeten". Det handlar om de som brinner för att rädda jorden. När politikerna inte gör tillräckligt för att rädda vår planet tar de saken i egna händer. Det blir bara fler och fler som tar ställning.

21.15 på tvåan ikväll.

Måste även passa på att göra lite reklam för Planeten, tycker att alla borde se det. Det är en serie om hur människan överutnyttjar jordens resurser och hur miljön mår idag och vad som kommer att ske i framtiden. Det är oerhört intressant, man får sig verkligen en tankeställare! Planeten har en webbsida, de har allt mellan himmel och jord som handlar om miljö. Här är en länk: http://svt.se/2.55174/planeten

/ Charlotte

Köpa, köpa, köpa mera

                                        
Nu när julafton är över och man är som allra slappast så är det dags för nästa stora shoppinghändelse..

MELLANDAGSREAN!

Innan man ger ser ut i realisationens förtrollande land så finns det saker man bör tänka på.

1. Förbered dig innan och skriv ner vad du behöver och ska leta efter på hyllorna, och vad som faktiskt är helt onödigt att köpa. Det är bättre för plånboken och för klimatet.

2. Istället för att impuls köpa saker är det bättre att först se sig om i butikerna för att se utbudet och SEN köpa det som man vill ha. Annars är risken att man köper alldeles för mycket utan att man tänker efter och det är inte heller bra för plånkan eller miljön.

3. Behöver du inget speciellt så kanske det kan vara en bra idé att helt skippa rean, varför handla om du redan har allt du behöver?

4. Tänk på att saker du handlar på rean för att det är billigt, kan du i vanliga fall hitta för billigare peng på second hand.

5. Innan du ger dig ut i djungeln, ta med påsar ut istället för att få nya påsar på varje butik. Det går år ofantligt mycket olja för att göra plastpåsar och det är ett otroligt slöseri att få nya påsar när det egetligen räcker med en för det som du köpt.

I slutändan så är mellandagsrean ett sätt att få människor att konsumera så mycket som möjligt, dagens konsumtionsmönster hos svenskarna är nog det som skadar miljön allra mest och därför är det viktigt att man som konsument ser igenom alla skrikiga annonser om halva reapriser osv!

Lycka till!

/Linnéa


Julafton & Juldagen


Hoppas att alla fick en riktigt fin julafton! Min blev traditionsenlig och mysig.

Under hela dagen spelades julmusik på hög nivå. Det började med att jag kilade över till min vän Sandra några hus bort för julklappsbyte, sedan kom Morfar och farmor till oss och vi kollade såklart på Kalle Anka och fikade, därefter var det dags att dela ut julklapparna. Är himla glad över det som jag fick. Ett års Spotify premium, pengar, hud och hårvårdsprodukter (några ekologiska!), kläder& underkläder, presentkort, Kånken, Sabo berlocker, en back-up hårddisk och annat. Jag har verkligen tur och är lyckligt lottad, det är jag medveten om.

Efter julklappsutdelningen så blev det jul-tv (allra viktigast är Karl-Bertil, han är jul för mig!) innan det var dags för julmiddag. Godast på julbordet=den ekologiska julskinkan! På kvällen blev det film och vi bara umgicks och hade det trevligt. Som alltid så avslutades julafton med midnattsmässa, en sann frid infinner sig alltid efteråt.

Såhär dagen efter the big day är man lite trött och dagen har hitills bestått av slö-tittande på tv. Kvällen kommer spenderas med min vän Elin som nyligen flyttat till centrum. Ska för första gången se lägenheten och vi ska byta julklappar! Sedan får vi se vart kvällen tar oss. Mysigt!

Ta hand om er i snökaoset!

/Linnéa

God Jul!

God jul alla läsare, hoppas ni har haft en bra julafton!

Själv har min julafton varit superbra! Vi firade som vanligt hemma hos oss. Släkten kom vid två-tiden. Vi drack krav-märkt glögg och som alla andra kikade vi såklart på Kalle Anka. Efter det var det dags för julbord. I år såg julbordet lite annorlunda ut, eftersom många av rätterna som exempelvis sillen och skinkan var ekologisk.
Tummen upp för det!

Sedan var det dags för julklapparna. Det märks verkligen att man börjar bli äldre. Fick "flytta hemifrån-grejjer", stekpannor och en mikro. Lika bra att bunkra upp! Jag fick även en massa hårprodukter, smink, pengar, biokort mm. Men en julklapp som jag måste hylla extra mycket var en som jag fick av farfar. Han hade nämligen köpt regnskog åt mig. Han hade blivit inspirerad av wwf's julklapp att plantera träd som vi tipsade om förr. Farfar hade köpt fyra träd åt mig, hur gulligt som helst!

På kvällskvisten blev det ännu mer gott, praliner, apelsinris óch brownies. Vi kikade på tv och hade det bara mysigt tillsammans. Nu är jag helt slut, ska nog kika lite på tv och sedan sova.

Ha en fortsatt trevlig jul allesammans!

/ Charlotte














Återanvändning


Vår julgran för iår!



Har spenderat denna dag innan julafton med att slå in de sista julklapparna och fixa det sista innan det är julafton imorgon! Då morfar och farmor kommer hit och firar med oss (mamma, pappa, lillebror &jag)

Kan tänka mig att många har "sista-minuten" shoppat idag och att det blir lite stressig julklappinslagning in på småtimmarna. Ett väldigt enkelt tips är att när man slår in julklappar så kan man tänka på att det tar mycket resurser att producera allt material såsom omslagspapper, snören osv.

Något som då kan vara smart är att man sparar på resurserna genom att återanvända kartonger och omslagspapper. Detta har vi gjort i vår familj många år. Självklart kan man inte återanvända allt, men vissa kartonger och paket blir ju faktiskt inte särskilt förstöra vid öppningen och man kan sätta en ny etikett över den gamla etc. om man använder samma kartong igen. Inga konstigheter egentligen eftersom det är onödigt att slänga kartonger och omslagspapper som det faktiskt inte är något fel på!

/Linnéa


Klimatsmarta glimtar


Dagens lunch blev lite snabbtillagad fisk från Findus, som självklart var miljömärkt. Klimatsmart fisk ska det vara!


I eftermiddags passade jag på att kika in i den nyöppnade T-shirt Store butiken på Nian. Inte enbart är det en cool butikskedja, utan deras snygga "påsar" är gjorda av ekologisk bomull. Som hittat!



Firade jullovet med en fika på Wayne´s tillsammans med fina Sandra och Malin igårkväll. Mysigt med tjejsnack och god mat. Dock inte miljövänligt alls, har sagt det och säger det igen, Gävles klimatsmarta caféutbud har stor potential att utvecklas!


Förra veckans glada överraskning i matsalen, riktigt god ekologisk pannkaka med ekologisk mjölk och det blev också en KRAV-märkt macka till. Även det en vegetarisk rätt vilket många inte tänker på, att vegetarisk mat är annat än bönor. Way to go Sodexo!

/Linnéa

Jullov!


Äntligen så är det jullov, vi fick det igår. Sjukt välbehövligt!

Även om jag fortfarande har skolarbete under lovet..

Idag så har jag varit iväg på talangjakten på Estraden och så har jag tränat core på friskis. Men helst av allt hade jag nog velat varit hemma nedbäddad i sängen, detta måste vara årets kallaste dag..brrr
Dessutom så har det nu börjat snöa ännu mer nu, vilken vinter vi har.

Är äntligen klar med årets julklappar, i år är det en markant skillnad från tidigare jular ur miljösynpunkt. Det är en blandning av julklappar genom Unicef och Naturskyddsföreningen, från second hand och såklart även från de mer "vanliga" butikerna. Ska bara lägga dem under granen som vi ska klä ikväll!

Tänk att det snart är julafton, ibland så går det himla snabbt..

/Linnéa

Visste du...


Visste du att..

Den svenska julhandeln förväntas överstiga 60 miljarder kronor, det motsvarar ca 200 000 riktigt bra elbilar.

/ Charlotte

Inspelning

God kväll bloggen!

Idag har det varit en händelserik dag! Jag har varit i stockholm och varit statist i en musikvideo. Det ver Roxettes nya video. Inspelningen ägde rum i Greta Garbos(!) gamla villa. Den låg mitt ute i ingenstans i skogen vid en sjö, hur fint som helst!

När vi kom dit fick vi vänta ett bra tag medan de fixade med kamera och ljus. Vi fick vänta i ett litet hus på sidan av, där det var hur kallt som helst! När vi tröttnat på att stå och trängas på den lilla badrumsmattan värmde vi upp bastun som fanns där och satt oss där inne.

Efter någon timme när vi var stylade och klara var det dags för filmning. Först gjorde vi några dansscener. Men sedan kom vi till det roliga, kuddkrigsscenen. Vi slog med kuddar med hål i så det yrde dun i hela rummet. Jag fick dun i munnen, näsan, ögonen, i fickorna, ja verkligen överallt. Det var hur kul som helst!

När vi filmat klart tog vi oss in till stan och jag tog sgs bussen hem. Har haft en helt crazy dag! Har träffat nya härliga vänner och fått ännu mer roliga erfarenheter av filmvärlden!

Det enda jag kan klaga på var maten. Vi fick leva på mackor, frukt, kakor och kaffe. Självklart var inget miljömärkt eller närproducerat. Men äta bör man annars dör man, så det var bara att ta för sig. Tacka vet jag när jag kom hem och pappa hade gjort chili con carne med älgkött från en älg från Hälsingland. Mums!

Nu är jag helt slut! Ska krypa ner under täcket och kika på någon bra film.



















/ Charlotte

Värmande julklappar


Det känns som att det här med att ge bort en välgörenhetsgåva i julklapp kommer att bli något för mig i år. Både jag och Linnéa har givit er en massa olika gröna och bra tips. Här kommer ett annat tips, det är att skänka en slant till Bris (barnens rätt i samhället).

Bris är en ideell verksamhet och på så sätt beroende av gåvor från såväl privatpersoner som från företag. Det jobbar 600 personer frivilligt med att prata med barn via telefon, mejl och chatt. Förra året fick de så många givargåvor att de kunde ha öppet även på julafton och nyårsafton.

Denna julklapp är även den grön eftersom du inte behöver konsumera något mer än ett brev som du får som tack, det behöver du inte ens skriva ut, utan du kan stolt kolla på det på din dator.

/ Charlotte

Ännu ett grönt julklappstips!

                             
Har fått nys om ännu en bra klimatsmart julklapp. Genom Naturskyddsföreningen (såklart!) kan man stödja solcellsutvecklingen i Sverige! Man kan välja att skänka 200, 400 eller 800kr och sedan ge bort värdebeviset till någon i julklapp.

  • Halva beloppet går till en solcellsanläggning i Sala-Heby. Avkastningen från Naturskyddsföreningens del av anläggningen kommer gå till ett energieffektiviseringsprojekt i Sala-Heby.
  • Den andra halvan går till arbetet för klimatet och ett hållbart energisystem.

Stödjer man detta så kan man veta att man stödjer något väldigt bra!

För visste du att:

…solenergin som träffar jordens yta under en timme räcker för att tillgodose hela världens energibehov under ett år.

…ett vanligt svenskt villatak tar emot ungefär fem gånger mer solenergi än huset gör av med.

(Källa, Naturskyddsföreningen)

/Linnéa


Ett grönt julbord

                          
Det finns flera sätt att i år fira en grön jul. En bra början är att se över julmaten!

Det man kan tänka på är att först och främst köpa KRAV-märkt mat och/eller ingredienser till sitt julbord, byta ut vissa kötträtter mot andra goda vegetariska alternativ och att man ser till att fisken man äter är grönlistad och inte utrotningshotad.

Naturskyddsföreningens hemsida finns det många smarriga recept att ta del av, varför inte prova något nytt i jul?

/Linnéa


Fjärde advent

Inatt åkte min kära Simon och hans famlij utomlands, till Canarieöarna. Vid tre inatt fick jag ta avsked av min älskling, usch saknar honom redan!

Idag har det varit en riktig "hemmadag". När jag kom hem på förmiddagen började jag med att städa igenom mitt rum, behövdes verkligen! Hittade en ansiktsmask bland allt bråte, så passade smörja in mig med den.

Sedan blev det lite julbak, lussebullar. Mums! Använde så mycket ekologiska varor jag kunde. Självklart blir det lite svårare med saffran med tanke på att det transporteras väldigt långt osv. Men annars var de flesta ingredienserna ekologiska.

Pappa berättade att farfar läser min blogg och hade blivit inspirerad, så i år ville han köpa en ekologisk skinka från Dilens i Valbo. Dock var alla skinkor redan slut. De hade haft ett lager på 400 kg som gått åt som smör i solsken! Istället fick det bli en eko-skinka från Ica Maxi, funkar det med! Det är kul att allt fler satsar på att köpa eko-skinkor!








Visste du att...


- Varje sekund förbrukas 1000 tunnor olja?

- Ett tre milimeter tjockt islager i frysen ökar energiförbrukningen med 30 % ?

- Om du låter bli att ta emot reklam i brevlådan slipper du återvinna 50 kg papper per år?

/ Charlotte

En riktig julklapp



Hur ofta har man inte köpt något rätt tråkigt och opersonligt till någon eftersom det varit svårt att veta vad man ska ge i present eller för att personen i fråga har "allt"?

I Unicefs gåvorshop kan man köpa allt från skolböcker till vattenrenare och vaccin och det går direkt till människor som behöver det och som får förbättrade liv. Denna julklapp måste vara något av det finaste som man kan få eftersom människors liv direkt kommer att bli bättre genom denna julklapp. Jag blir nästan rörd när jag tänker på hur bra denna julklapp faktiskt är, eftersom den innefattar det som jag tycker att julen handlar om, gemenskap. Gemenskapen som det betyder att faktiskt bry sig om andra människor som aldrig fått samma möjligheter som vi.

Dessutom är den bättre för miljön än att köpa ännu ett par strumpor till morfar. Ja det bästa för miljön är att satsa på mer personliga julklappar som upplevelser eller att behövande får livsnödvändiga saker av olika slag. Även Naturskyddsföreningen har, som vi skrivit innan en liknande möjlighet som denna. Men istället att man bidrar till att regnskogen bevaras, utrotningshotade djur får leva och att nya träd planteras!

Jag kommer garanterat ge bort julklappar som dessa nu i jul!

/Linnéa

Klimatsmarta granar på IKEA

Tidigare idag kom mina föräldrar hem med vår vackra gran för i år, som de hade köpt på IKEA i Valbo. För oss blev det i år en vanlig svensk gran, som är ett bättre alternativ än kungsgranar och plastgranar.

Det är klimatsmart att handla granen på IKEA i år dessutom, eftersom man under dagar i januari kan komma tillbaka med granen för återvinning. Man ska på IKEA använda granarna som återvinns till att göra smörknivar. Återvinner man sin gran får man dessutom en värdecheck på 100kr att handla för på IKEA.

Så om det ännu inte köpts in en gran är IKEA ett kanonalternativ!

/Linnéa


Finfin fredag och lördag

Äntligen lite mer tid för att blogga!
Hade igår ett naturkunskapsprov och nu kvarstår bara ett prov innan lovet, riktigt skönt måste jag säga!

Min fredagskväll spenderades på SSU Gävles julfest som blev himla lyckad. Vi höll till i en lokal centralt i Gävle och jag njöt verkligen av stämningen tillsammans med alla vänner, en kväll jag länge kommer att minnas!

Vi hade ett julbord och definitivt så fanns det vegetariska alternativ, både för klimatets skull och minst lika mycket för att alla skulle kunna äta god julmat, oavsett religion eller val att äta kött eller inte. Som alltid så var vår aktivitet nykter och julmusten flödade!

Idag har jag njutit av att för en gångs skull inte ha något "måste" över mig. Har tagit det lugnt och slagit in julklappar. Nu ska jag sätta igång och baka julgodis tillsammans med mamma och min bror Linus.
Finfin lördag!

/Linnéa



I torsdags gjorde jag något som jag velat göra i 4 år, tatuerade mig! Jag gjorde det tillsammans med min fina vän Elin som nu har exakt samma tatuering på samma ställe. Är såå nöjd!


Granna granar


Våran familj brukar alltid vara tidig med att klä granen, redan andra advent står den grann i vardagsrummet och doftar gott av skog. Men vad ska man egentligen välja? Är det bättre med en riktigt gran, eller ska man ha en plastgran som håller år efter år?

Enligt en undersökning av naturskyddsföreningen blev resultatet: 

1. Vanlig svensk gran
2. Importerad gran (ofta ädelgran)
3. Plastgran

Det bästa valet är att köpa en svensk vanlig gran (Picea abies) som även kallas rödgran. Ädelgran är också vanligt att köpa, dock är den sämre för miljön. Den påverkar klimaten både när den odlas och pga av de långa transportvägarna. Många av dessa granar är nämligen från Danmark.

När det kommer till plastgranar så är det sämsta alternativet. Det beror på att de ofta är tillverkade i sydostasien och transporteras väldigt långt. Plasten innehåller även ofta det skadliga ämnet PVC.

Så låt det dofta gott hemma med en riktig miljövänlig gran!

/ Charlotte


Lite julklappstips!

Hade en kort skoldag igår, gick bara till lunch. Det märks att vi börjar närma oss jullov, lektionerna är mest avslutningar i olika ämnen och lärarna bjuder på fika och godis. Efter skolan och en god ekologisk korvstroganoff hemma hos Simon gick han och jag ner på stan och kikade på julklappar.

Den här julen förösker jag satsa på att köpa så klimatsmarta och hållbara julklappar som möjligt. Jag har (jag ska inte säga till vem) köpt exempelvis närproducerade och ekologiska varor, som tex marmelad. Det är ett tips eftersom personen som får julklappen kanske får upp smaken för varan och fortsätter att köpa eko-produkten istället för något halvfabrikat.

Senare på kvällen var jag på 20-årsfest, en kompis till Simon fyllde år. Sedan blev det utgång. En riktigt rolig kväll! Bjuder på lite bilder från kvällen.











Det går att vara miljömedveten även vid festligare tillställningar!

/ Charlotte

Back again

Hade två helt fantastiska och galna dagar med Karolina i Stockholm! Vi kom ner vid lunchtid på onsdagen. Vi åt lite och sedan tog vi oss till hotellet. Vi bodde på Scandic Hasselbacken. Det ligger bredvid cirkus (mitt emot gröna lund). Ett otroligt fint hotell, och bäst av allt det var svanen-märkt. Vi tog det lugnt på hotellet, kikade lite på tv och snackade en massa skit. Sedan fixade vi oss och åkte ner på södermalm där releaspartyt skulle hållas.

Först åt vi en utsökt middag på en mysig liten resturang. Sedan begav vi oss till festen. Det var grymt kul att träffa alla igen och se videon. Gruppen jag är med i heter Djhotlipzz, och videon vi spelade in heter "I lost my princess". Efter några timmar var vi ett gäng som drog vidare. Blev utgång på stureplan. Hade en galet rolig kväll.
Vi gick upp runt nio, åt en god ekologisk frukost. Sedan vilade vi en stund på rummet, packade ihop våra grejjer och sedan tog vi oss ner på stan för lite julshopping. Sedan tog vi sgs-bussen hem till Gävle.
Hade som sagt två helt fantastiska dagar med Karolina. Dock var jag kanske inte så miljömedveten. Det jag gjorde bra var att vi bodde på ett miljömärkt hotell och sätten vi reste på (tunnelbana, tvärbana och buss).


/ Charlotte

Tips



Har nu börjat att använda en hårvårdserie från The Body Shop där produkterna inte innehåller Parabener, silikoner eller färgämnen, vilket förorenar vårt vatten. Spring och köp säger jag bara, dryga produkter som luktar himmelskt och är bra för vår miljö!

/Linnéa

Mysig onsdag


Favoriten på Epí, varm macka "Cheese"

Hoppas att alla har haft en hitills bra vecka. För egen del har det blivit massor av skolarbete som tagit upp all tid. Ge mig lov nu!

Men idag efter skolan så mötte jag upp min vän Elin för en fika på Epí (ekologiskt café och bageri) och planering. Det slutade med att vi satt kvar tills att de stängde och då fick vi ta med oss det fika som fanns kvar. Så himla snällt! Bättre det än att det skulle kastas helt enkelt och dessutom så är ju gratis gott! Efter det var det träff med SSU Gävles tjejgrupp också.

Idag har jag dessutom också fixat så att vi ska kunna mobilblogga. Det tror jag starkt på eftersom det blir enklare att bara slänga in ett inlägg när man inte behöver sitta vid dator. Det kommer att testas snart!

/Linnéa

Huvudstaden here I come


Håller på att packa för fullt. Jag ska åka till Stockholm imorgon. Jag ska nämligen på release-party för en musikvideo som jag var med och spelade in i höstas. Imorgon släpps den, ska bli spännande! Karolina ska följa med mig. Vi ska åka ner med sgs-bussen. Sedan ska vi gå på festen och efter det förhoppningsvis avsluta kvällen med en tripp till krogen. Vi ska sova över på hotell. Sedan på torsdag blir det julshopping. Ska bli riktigt kul! Jag är supertaggad!

Ska försöka vara så klimatsmart som möjligt.
Det kan vara lite svårt att vara hållbar när man är ute och reser men jag ska göra mitt bästa!

/ Charlotte


Julblommor

                                             
Under julen doftar det gott om hyacinter, och julstjärnorna står granna i fönstren. Dock är blommorna inte så bra för miljön. Varje år sprids mängder av bekämpningsmedel från odlingarna av våra vanligaste julblommor som julstjärna, hyacint, tulpan och amaryllis.

För att odla blommorna används en stor mängd bekämpningsmedel som är skadligt för både djur och natur. Man använder konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel mot skadeinsekter och svamp, samt tillväxtreglerande kemikalier för att begränsa tillväxten är några exempel.

Transporten av blommorna är ett annat problem. Även om blomman kommer från ett närliggande håll så kan löken eller sticklingen ha rest mycket långt och även med flyg för att sedan krukas upp och säljas som svenska.

Generellt är det trots allt bättre att välja svenska julblommor. Det kan bli kortare transporter och mindre och färre kemikalier används eftersom skadetrycket inte är så högt. Flera kemikalier är också förbjudna i Sverige. Här finns även odlare som använder biologiska metoder för att utesluta tillväxtreglerande ämnen och de som använder biologisk bekämpning.

Här är alternativen:

 • Våga bryta en av traditionerna! Välj andra blommor som exempelvis orkidéer som inte alls besprutas i samma mängd.

• Ta vara på jullökarna och använd dem igen nästa år. Låt dem vila mörkt och svalt, på balkongen eller i trädgården.

•Gå ut i naturen och se vad du hittar.Gör fina arrangemang med kottar, kvistar och mossa.

•Tillämpa feng-shui! Varje jul köper vi uppåt 10 miljoner julstjärnor i Sverige. Varför inte prova ett mer sparsamt blomsterarrangemang den här julen. Less is more!

•Fråga efter Krav-märkta blommor så ökar trycket på att få fram blommor som inte besprutats med kemiska bekämpningsmedel.

•Köp svenskt Om du trots allt bestämmer dig för att köpa julblommor är det bra att välja svenska. De svenskodlade blommorna är oftast ett bättre val an andra blommor eftersom många svenska odlare värmer sina växthus med bioenergi,använder biologisk bekämpning och har slutat bespruta blommorna med tillväxtreglerande ämnen.

 Källa: naturskyddsföreningen.

/ Charlotte

En mer hållbar julskinka


I ett inlägg nedan skrev Charlotte att det går att ordna en hållbar jul. Du är en bra bit påväg om du köper ekologisk julskinka istället för den "vanliga" eftersom det innebär att produktionen inte skadat naturen eller djur samtidigt som grisarna fått ett naturligt liv. Det finns alltså ingen anledning att välja det sämre! (vissa väljer ju också att inte äta kött alls och då behöver vi inte ens snacka julskinkans ursprung, men eftersom många äter julskinka till jul så kör vi på med detta heta tips!)

Rapporterna säger att alla ekologiska julskinkor inte ens räcker till eftersom efterfrågan är sjukt stor, vilket är glädjande. Svenska folket vill ha ekologisk julskinka! Men om man inte kan svara på efterfrågan så kommer människor att tvingas att välja det sämre, den vanliga julskinkan.. Något för handeln att tänka på till framtida år.

Åtminstone så ska det finnas ekologisk julskinka på ICA Maxi här i Gävle och antagligen finns det på de flesta andra matvarubutiker också. Hoppas jag i varje fall! Jag undrar om det inte finns lokalproducenter som också säljer julskinka? Får vi veta något om det så skriver vi självklart om det här på bloggen!

Så, ut och leta ekologiska julskinkor nu!

/Linnéa

Det var en gång

Ville mest bara kika in och önska alla en bra lucia, själv har jag hunnit äta en hembakt lussekatt (naturliga ingredienser), men inte har jag sett något luciatåg så långt ögat kan nå..

Kikade lite i arkivet i datorn, way back. När jag var 15 år och gick i nian på Stora Sätra skolan, då smink var lite av ett centrum i mitt liv och jag tillsammans med en stor del av niorna lussade (jag var tärna). Har för mig att det blev rätt lyckat till och med!

Bjuder på några gamla bilder från vårat lussade för flera år sedan..nostaliskt!

/Linnéa



Lucia

Idag är det lucia, dock har jag inte sett någor luciatåg, än. Men jag börjar få mer och mer julkänslor. Det känns att det snart är jul. När jag kom hem idag hade pappa klätt julgranen. När jag skulle ta en titt på den sade han: 
- Jag vågar väl inte säga var den är ifrån...
Den är nämligen från Danmark. Miljömuppen i mig blev lite upprörd, men jag blev ändå glad eftersom de visar att mina föräldrar börja tänker efter mer och mer i sina val de med. Eftersom pappa fick lite dåligt samvete.

Mamma hade köpt glögg. Ekologisk och kravmärkt. Den var hur god som helst!
 




Det går att fira en hållbar jul!


/ Charlotte

GD

Idag blev intervjun i GD publicerad. Jag tycker att den blev väldigt lyckad!
Roligt att få synas och uppmärksamma vår sak och vårt projekt!

Kolla in intervjun


Klimatmötet i Cancun

                               
Under de senaste dagarna har ett klimattoppmöte ägt rum i Cancún, México. Intresset och rapporteringen inför och under detta möte har varit sjukt dåligt i jämförelse med hur det var senast, vid klimatmötet i Köpenhamn. Vid Köpenhamns mötet var förväntningarna stora men allt det kollapsade helt och istället för att komma på en lösning, som alla hoppades på. Så blev det pannkaka av alltihopa.

Därför så har man inte haft så stort hopp inför detta möte som först verkade svara på förväntningarna och nästan helt falla samman innan man lyckades enas på vissa punkter. I Cancun agreement har man skrivit ner sin uppgörelse, som sägs kunna tolkas olika beroende på intresse, samtidigt som grundproblemen kvarstår.

Men vad kom man då fram till?

1. Man har formellt bestämt att det är oacceptabelt med en 2 graders temperaturökning på jorden och man tillsätter en utredning för att se om man kan skärpa ner till en 1,5 graders temperaturökning.

2. I kyototexten så står det också att industriländerna ska minska sina utsläpp med 25-40% till 2020. Detta är inte fördelat på olika länder.

3. En liten öppning har skett mellan USA och Kina då Kina nu öppnar upp för kontroll och uppföljning av sina utsläpp, dessutom verkar Kina öppen för mer bindande åtaganden. Alla länder börjar att öka förtroendet för varandra igen efter katastrofen i Köpenhamn.

4. Man pratar också om att skapa en klimatfond, som ska gynna fattiga länder som i sin utveckling mot i-länder ska kunna göra det på ett grönare sätt och man vill också skapa instutioner som arbetar för att skydda regnskogen.

Detta låter ändå rätt bra, eftersom de kom fram till något från att vara påväg till en till kollaps, en kollaps så stor att hela det stora miljöarbetet i världen kunde slagits på ända. Så länge kan jag väl tycka att det är bra. MEN det är fortfarande inte helt tillräckligt för att vi ska stoppa en katastrofal utveckling som hotar mänskligheten. Det verkar många länder glömma bort medan de förhandlar och förhandlar, tillsätter utredning efter utredning.

Man har i Cancun sått ett frö, men jag säger som Naturskyddsföreningen skriver i sin artikel om detta toppmöte:
-Förhandlingarna räddades, inte klimatet.

Många kanske kan tycka, att man borde vara nöjd med utgången och det kan jag förstå utefter utgångsläget men så länge vi inte kommer till skott med konkreta lösningar och att "jättarna" förbinder sina åtaganden så är allt liv på jorden fortfarande hotat.. världen ropar på mer radikala lösningar.

/Linnéa


@fredags

Hoppas att alla har haft en fin helg, för egen del har det hunnits med plugg, städning, besök hos frisören, julklappsshopping, träning och Johannas födelsedagsfest. Med temat Wild, som Charlotte skrivit om nedan. Det blev en väldigt trevlig kväll med ett gäng tjejer!

Hade dock behövt plugga mer i helgen, det är helt sjukt mycket att göra just nu.. skolböckerna ligger på hög och jag får nog gå i ide fram till jul för att hinna med allt. Önskar att jag hann njuta mer av att det snart är jul, istället för att stressa och plugga.

Men imorgon är det en ny vecka som gäller, förhoppningsvis hinner jag klart med en del av allt skoljobb inom en snar framtid och då kan julstämningen infinna sig!

/Linnéa


Dagstripp

Var uppe med tuppen idag. Jag, Simon, Jocke och Patricia åkte till Eskilstuna för att titta på folkrace. Klockan sju satte vi oss i bilen och begav oss iväg. Det var första gången jag var på folkrace. Det var faktiskt rätt kul att titta på. Dock var det väldigt kallt. Mina tår blev till isklumpar.
Har inte varit en särskilt bra dag ur miljösynpunkt. Först en lång bilresa ända till Eskilstuna. Sedan fanns det inte något miljövänligt alternativ matväg så långt ögat kunde nå. Jag tycker det är väldigt dåligt. Det fanns bara ett matställe på folkracebanan, och de flesta som är där köper något, ett perfekt tillfälle att sälja ekologiskt och miljömärkt eftersom det inte finns något annat alternativ. På hemvägen stannade vi till på Mc Donald's, inte så klimatsmart det heller...
Det är svårt ibland när man är ute och reser att leva klimatsmart. Speciellt när det inte finns några bra alternativ som tex i cafeterian på folkracebanan.


Hade en supertrevlig dag!

/ Charlotte

Wild party

Var på 18-års fest hos Johanna igår. Temat var "wild". Tjejerna var utklädda till allt från rockbrudar till sexiga katter. Karolina hade hjälpt till att styla mig. Hon fixade mitt hår och mitt smink med blommor så att jag blev "wild från naturen". Linnéa var utklädd till en ursnygg rockbrud! Hon kommer att ladda upp lite fina bilder sen. Kvällen var jättetrevlig!

Idag har jag och Simon bara tagit de lugnt. Till lunch lagade vi en supergod korvstroganoff. Och det bästa av allt var att korven var från Dilens i Valbo. Närproducerat och ekologsikt.

/ Charlotte

Fika med hållbarhetsutvecklaren!


Idag hade vi en väldigt trevlig eftermiddag, vi tog en trevlig fika på Epí med Bodil, Gävle kommuns hållbarhetsutvecklare som hjälpt oss genom projektet och är medansvarig för Gävle kommuns hållbara familjer!

Var roligt att träffa Bodil som berättade lite om vad kommunen har för sig på miljöområdet just nu (vilket visade sig vara mycket!), vi talade om projektet Life As Eco och hur vi upplevt det samtidigt som vi fick nya idéer kring hur vi ska redovisa arbetet, vilket ingår i vår projektarbetskurs. Dessutom så fick vi påsar med klimatsmarta saker från IKEAs sortiment från de hållbara familjernas besök där för någon vecka sedan då vi inte kunde närvara, tyvärr. Tack till IKEA för de smarta sakerna!

Vi kommer i februari att berätta om våra upplevelser för vissa klasser i skolan och personalen. Sedan fick vi en idé om att kanske anordna något på Stadsbiblioteket för allmänheten och kanske, kanske försöka få till någon slags "föreläsning" i kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen. Hoppas det, även om det självklart inte är helt säkert..

& imorgon är det fredag, hur underbart är inte det?

/Linnéa

Pepparkakeland!

Mötet med Bodil var väldigt trevligt, vi gick till Epi och fikade. Linnéa kommer att blogga om det senare ikväll. Det var skönt att komma ut och få lite luft, även om jag egentligen kanske skulle ha stannat inomhus.


Såg att mamma hade köpt pepparkaksdeg och glasyr så gjorde ett ryck och bakade. Jag pumpade julmusik på på hög volym och satte igång med bakningen. Fick sådan julkänsla! Har inte upplevt någon riktig julkänsla än, har haft så fullt upp så har inte riktigt hunnit "suga in" känslan.

Tittade på innehållsförteckningen på både degen och glasyren. Till min förvåning innehöll det inte så mycket konstiga ingredienser. Men sedan är ju frågan var och hur råvarorna har odlats. Nej, nästa gång ska jag nog ge mig på att baka egna pepparkakor. Det kan väl inte vara så svårt?!





 / Charlotte


Vilodag


Stannade hemma från skolan idag för att kurera mig. Har legat i sängen hela morgonen/förmiddagen och sovit och pluggat. Inte sådan händelserik dag med andra ord. Men känns som att det är lika bra att vila så att jag inte drar på mig någon sjuka nu.

Men vi tre ska jag dra mig upp ur sängen. Jag och Linnéa ska nämligen träffa Bodil. För er som inte har hängt med från projektets start så har hon hjälpt oss med vårat projekt. Hon jobbar på Gävle kommun och ansvarar bla för de hållbara familjerna som vi har samarbetat med. Vi ska möta upp henne på statshuset och prata om projektet, hur det har gått och hur planerna ser ut nu. Det ska bli kul att träffa Bodil igen det var ett tag sedan nu.

/ Charlotte

Förkylning på g?


Intervjun med GD gick jättebra! Det ska bli spännande att se inslaget. Det kommer förhoppningsvis att vara med i morgondagens tidning.

Har känt mig lite hängig hela dagen så efter inervjun beslöt jag mig för att gå hem och vila. Har känt mig slut  i kroppen, huvudvärk och extremt trött. När jag kom hem åt jag lite lunch och sedan gick jag och lade mig. Sov i nästan tre timmar på eftermiddagen. Åh, jag vill verkligen inte bli sjuk nu..

/ Charlotte

Uppföljning med GD!


Sitter i skolcafét och väntar på nästa lektion, hade nyss seminarium. Linnéa som hade det igår fick njuta av en lång sovmorgon. Hon ringde mig nyss och sa att vi ska träffa Gefle Dagblad idag för att berätta hur det har gått med projektet. Innan vi körde igång med de klimatsmarta veckorna träffade vi dem för en intervju och idag ska vi göra en uppföljning.

Fick lite småpanik när hon sade att vi skulle träffa dem idag! Jag är inte alls beredd på fotografering, slängde bara på mig lite "myskläder" imorse och borstade knappt håret. Aja, det kan jag väl bjuda på! Ett riktigt I-landsproblem måste jag säga!

/ Charlotte


Julklappstips!


Julafton närmar sig med stormsteg! Jag har inte köpt en enda julklapp än, börjar känna mig lite stressad. I år ska jag satsa på så miljövänliga julklappar som möjligt! WWF har en väldigt smart julklapp, nämligen att ge bort ett träd!

Man betalar 25 kr och är då med att rädda regnskogarna, djuren och människorna. Man stöder då  arbetet med att samla in fröer, etablera plantskolor, driva upp plantor, plantera träden samt restaurering av skogar. Det är många som får glädjas åt bidraget. Hotade djur som gorillor, orangutanger och tigrar kan leva vidare. Lokalbefolkningen får behålla sin skog som en livsviktig källa till vatten, mat, bränsle och natur-mediciner.
Tropikskogarna binder också stora mängder växthusgaser och bromsar därigenom den globala klimat-förändringen. Kolla hemsidan på: http://www.wwf.se/insamlingsportal/show.php?id=1269356

Lägg ett träd under granen i år!

/ Charlotte

Visste du att..


Visste du att...

- Varje år försvinner 150 000 kvadratkilometer tropisk skog, ett område motsvarande en tredjedel av Sveriges yta.

- Sveriges 9,2 miljoner invånare använder ungefär lika mycket energi som Indonesiens drygt 200 miljoner invånare?

- Den största orsaken till att Amazonas regnskog huggs ned är sojaodlingar?

- En vindruva kan innehålla rester från 26 olika bekämpningsmedel – utan att odlaren begått något fel i lagens mening?



/ Charlotte

Go Willys!

Willys matbutiker märks med "bra miljöval" som är naturskyddsföreningens egna miljömärkning. Naturskyddsföreningen har under året kontrollerat de 120 butikerna runt om i landet och kommit fram till att de når kriterierna, vilket innebär att butikerna måste ha ett stort utbud av miljömärkta varor, alla mjukpapper, rengöringsmedel, tvätt- och diskmedel ska vara märkta. Grundutbudet av varorna i butiken ska vara ekologiska och miljömärkta. Det kommer inte att vara dyrare att handla på Willys eftersom det är en lågpriskedja.

Tummen upp för det! Äntligen blir det billigare och enklare att leva på ett klimatsmart sätt!

/ Charlotte

Miniguide - Caféer i Gävle

Under tiden i projektet märkte jag att det var rätt svårt att hitta klimatsmarta ställen när man fikade med vänner. Postar därför en liten miniguide på de fik som jag personligen ofta besöker här i Gävle och rankar dom utifrån klimatsmart utbud.

Wayne´s
- Finns två Waynes i Gävle, gillar båda fiken eftersom det ena är riktigt mysigt och det andra passar mer för en lunch, men när man ser på det här med miljöfrågan så är det inte mycket man kan välja på. Just eftersom det inte gick att välja något som faktiskt var Krav-märkt eller säsongsanpassat eller miljövänligt så blev man begränsad som gäst. Faktiskt en besvikelse, trots hög mysfaktor.

Coffeehouse by George - Klassikern George med de mysiga blå sofforna, där är det samma visa. Mysigt och gott men inte finns det ett klimatsmart utbud överhuvudtaget, tyvärr.. Kaffet har en miljömärkning men inte KRAV.

Epí - Ett Café som vi här i bloggen har gjort mycket reklam för, eftersom det var i princip bara Epí där vi kunde fika eller äta med gott samvete. Mysigt, enbart Krav-märkt utbud med supergott fika bröd, kaffe, té, lunch-alternativ osv. Verkligen det allra bästa caféet i stan enligt mig! Dessutom ett stenkast från Stortorget.

Coffee Lounge - Caféet inne på flanör, också med mysig atmosfär men med aningen bättre klimatsmart utbud än de förstnämnda caféerna. Här finns ju självklart det vanliga fika-utbudet men här finns det miljömärkta Téer och min egen favorit, ekologisk varm choklad! Ett café som kan rekommenderas eftersom det här faktiskt finns bra men få valmöjligheter för den medvetna.

Mingel &bar - Även restaurang men finns möjligheter att fika, även här inget speciellt miljötänk. Finns inte direkt något sätt att faktiskt välja med klimatet i åtanke. Trots detta såklart mysigt som de andra caféerna som finns. Men stort minus när det gäller miljövänlgit utbud.

Caféer som jag inte besökt på länge men som också borde "utvärderas" här i Gävle:
Café Pazzo
Java
Mocca
Café Nian

Slutsatsen: Det finns inte alls så bra Café utbud här i Gävle där man kan välja medvetet, dåligt!

Men vinnare är helt klart Epí, följt av tvåan Coffee Lounge.

/Linnéa

I'll take you to the candy shop

Jag är en riktig godisråtta, jag skulle nog inte kunna sluta äta godis helt. Därför är det toppen att det finns ekologiska alternativ. Här kommer några tips:
Fina ekologiska praliner Änglamark
Chokladtryfflar Belvas
Salta lakritstuber Terrassana
Mintlakritsstång Panda
Gott och blandat Ekorrens
Söta fruktkarameller Eco-Vital
Ekologiska geléhjärtan Sjölunda gård
Mjölkchoklad Änglamark
Mörk  choklad Vivani
Det som gör ekologiskt godis naturligare är att färgämnen och smakaromer tas från frukt, kryddor och bär som odlas ekologiskt. Sockret är odlat utan konstgödsel och bekämpningsmedel. I vissa godissorter använder man även rörsocker, som innehåller mer mineraler och vitaminer än raffinerat socker. Ekologisk godis innehåller inte heller härdade fetter, eller genmodifierade organismer, GMO.
Vanligt godis innehåller ofta konstgjorda färg- och smakämnen. Några av dem, till exempel azo-färger, misstänks bidra till barns koncentrationssvårigheter. Kinolingult (E104) och patentblått (E131) tror man att kan ge allergiska reaktioner och ha cancerogena egenskaper.
/ Charlotte

En vecka senare


Har bloggat lite dåligt den här helgen, har haft fullt upp. Jag har jobbat i frukosten på Ch både lördag och söndag, umgåtts med Karolina, handlat möbler med Simons familj på Ikea, hälsat på syster osv. Ska bli skönt med en lugn kväll med älskling, en bra film och godis.

Imorgon är det en vecka sedan de klimatsmarta veckorna slutade. Men jag har mer eller mindre levt på samma sätt som jag gjorde då. Det klimatsmarta livet har blivit en del av min vardag, vilket känns väldigt bra! Dock kan jag erkänna att jag har "syndat" ganska mycket också. Jag har ätit ute många gånger den här veckan och jag har kanske inte gjort de bästa valen varje gång.
Jag får faktiskt dåligt samvete när jag gör dåliga val. Men det är ett bra resultat! Att jag fått denna medvetenhet, att jag verkligen tänker efter innan jag handlar.
Nej, imorgon är det ny vecka och nya tag!
/ Charlotte

Tillbaka till verkligheten?


I början av projektet

Tillbaka till verkligheten?

Ja nästan, efter att vi blev "klara" med de intensiva 6 veckorna som fått mig att förstå min del i systemet så har livet fortsatt med massor att göra den här veckan. Besök på arkiv, träning, möten, tjegruppsträff, massor av plugg och alldeles för lite sömn. Därav min dåliga bloggning!

Vad jag än äter så tänker jag efter innan eller har klimatet i åtanke. Det är svårt att leva helt miljövänligt som i projektet och det är klart att det blir godis och mat som inte är sådär jättebra som slunkit ner. Men tänket finns kvar och genomsyrar livet vad man än köper eller äter, det är bara det att man inte lever lika strikt som förut. Men aldrig att jag går tillbaka till exakt samma vanor som innan!

Ikväll ska jag iväg på bio med min vän Sandra och äntligen se den nya Harry Potter filmen, ser verkligen fram emot en riktigt mysig lördagskväll.

Hoppas att ni också får det!

Fick förresten också ett jätte bra tips som vi kanske borde ha tagit tag i tidigare. Men att det ibland blir lite otydligt vem av oss som skriver om vi inte har vår egen kategori under inlägget. Hädanefter skriver vi såklart våra namn. Enkelt!

/Linnéa

Hiss&diss



Jag dissar...

- Svinnet i matsalen, trodde inte att siffrorna skulle vara så stora. I Gävle kommun slänger vi 53 ton mat/läsår!

- Att ålen fortfarande serveras på många julbord trots att den är en av de mest hotade arterna i den svenska fiskfaunan. 

- Tar upp det ännu en gång, det måste vara enklare för oss konsumenter att handla klimatsmart!



Jag hissar...

- Att livet med Life as eco flyter på trots att själva projekt-veckorna är över. Det klimatsmarta livet har blivit en del av min vardag.

- Att Gävle kommun ska sätta upp vindkraftverk på Läkerol arenas tak. Smart idé!

- Att jag efter dessa sex veckor utan en massa socker och tillsatser har tappat suget för sötsaker. Bra för både min hälsa och miljön.

- Marias trendhörna på myrornas. Har inte varit där än men ska snarast göra ett besök.

- Att julen är här! Jag älskar doften, julpyntet, julbak, ja allt som hör julen till!

Marias trendhörna!


(Maria Rangsmos foto)

Alla ni som följt vår blogg sedan vi började i oktober har också koll på vem Maria är. Vars pojektarbete innebär att hon fixar en trendhörna inne på Myrornas här i Gävle för att göra det enklare för unga att handla second hand! Nu har hon kommit igång och var själv inne på Myrornas igår och fyndade en jätte cool plus för 45 spänn! För er som tycker det kan vara svårt att fynda på second hand tipsar jag verkligen om att ni går in och tittar, godsakerna är samlade och det kunde inte vara enklare att handla klimatsmart!

Gå in och ta en titt!
Annars kan ni läsa mer om det på Marias toppenblogg också!

53 ton svinn


Som vi nämnde tidigare så mätte de svinnet i skolmatsalen under v 47. Nu har resultatet kommit, det presenterades i Gefle dagblad idag. I Gävle kommun slänger vi ca 53 ton mat i skolmatsalerna. Varje elev slänger i snitt 28 g/dag. Svinnet är större i gymnasieskolorna än i grundskolorna.
  

Att vi slänger så pass mycket mat är ett stort problem. Jag personligen slänger inte så mycket mat, och nu sedan vi började med Life as eco har jag bara kastat mat någon enstaka gång. För det mesta äter jag upp allt på tallriken.

Jag tror att en av orsakerna som de även nämnde i GD är tidsbrist. Vi har ofta inte så långa lunchraster och därför tar man mycket mat på en gång så  att man ska slippa ställa sig i kö igen. Men i vår matsal är även lokalen ett problem. Det är alldeles för trångt. Borden står för nära varandra och de är väldigt många som äter samtidigt. Om man ska hämta mer mat måste man verkligen pressa sig ut från sin sittplats.

Jag tror även att många inte vill ta mat och sedan hämta mer om man är mer hungrig för att man inte vill verka som "ett fetto som går och tar mer flera gånger". Många tycker helt enkelt att det är pinsamt att hämta mer mat. Det är väldigt synd att det ska finnas en sådan norm eftersom det är helt naturligt att vara hungrig och hämta mer mat och man vill ha det.

6 månader

Igår firade jag och Simon att vi varit tillsammans i ett halvår. Han bjöd mig på middag, vilken snäll pojkvän jag har! Vi gick till Texas longhorn. Jag hade aldrig varit där förut. Till förrätt beställde vi in nachos med tre olika dipper. Till huvudrätt åt jag kycklingfilé på baguettbröd med en massa ost, sallad och pommes frites. Jag drack en loka till. Efterrätt orkade vi inte äta. Maten var fantastiskt god! Dock inte bra för miljön!

Jag fick faktiskt lite dåligt samvete när jag proppade i mig all denna omiljövänliga mat, speciellt när min egen pojkvän till och med var duktigare ur miljösynpunkt än vad jag var! Han beställde in en öl till maten, och kors i taket var den ekologisk och krav-märkt utan att vi ens hade frågat om det. Blev väldigt glatt överraskat! Det går framåt inom resturangbranschen.

Efter middagen gick vi till hemmakväll och hyrde film och köpte en påse lösgodis. Det var första gången jag åt godis på sex veckor. Måste erkänna att det var gott. Men det var inte lika gott som jag tyckte att det förr. Nu när jag avvänjt mig att äta så mycket socker så tycker jag inte att det är lika gott att äta sötsaker längre. Vilket är väldigt bra för både min hälsa och för miljön.

Hade en underbar kväll med min älskade Simon trots allt mitt "syndade".













Sopsmart


Visste du att...

- Man kan återvinna glas, stål och aluminium hur många gånger som helst?

- Ett ton återvunnet papper sparar 4100 kWh?

- Att biologiskt avfall kan ge både biogas och gödesl?

- Hårda plastförpackningar kan återvinnas upp till sju gånger innan plasten är utsliten och går till energiutvinning?

- Ett ton återvunnet papper motsvarar 12 träd?

2 december

Nu börjar det bli dags att julbaka. Det finns massor av ekologiska varor som du kan använda i bakningen. Här kommer ett gott recpet på julgodis. 

Vit chokladtryffel med vanilj och citron

Ingredienser:


1 st ekologisk citron
1 dl ekologisk vispgrädde
1 tsk ekologisk honung
0,5 st ekologisk vaniljstång
200 g ekologisk vit choklad

200 g ekologsik vit choklad till garnering.

Tillagning
Citron ger en frisk smak till den söta vita chokladtryffeln.
1. Skrapa ut fröna ur vaniljstången. Koka upp dem tillsammans med citronskal, grädde och honung. Låt dra ca 15 min.
2. Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden igen. Sila den över chokladen. Rör tryffelsmeten slät. Låt stelna i kylen ca 1 timme.
3. Rulla kulor av tryffeln och ställ kallt.
4. Grovhacka chokladen till garnering. Smält den försiktigt i vattenbad, låt svalna något. Doppa tryfflarna  i chokladen och lägg dem på galler med bakplåtspapper under. Låt chokladen stelna.


1 december


Idag är det den första december, julen närmar sig med stormsteg. När man går på stan kryllar det av folk som ska köpa julklappar till sina nära och kära. Att vi lever i ett konsumtionsamhälle visar sig tydligt i juletid. Men man kan faktiskt spara på miljön även om man vill ge bort fina och uppskattade presenter. Ett tips är att ge bort en upplevelse. Det finns oerhört många roliga och fantastiska upplevelser som man kan ge bort, exempelvis:

- Massage
- Träningskort
- Biljetter till konserter, teater, bio mm.
- Fot och ansikts- behandling
- En kurs, ex på medborgarskolan
- Bjud på en middag
- Skidkort


RSS 2.0