Resultat #2


9,2 ton koldioxid per år. Så mycket släppte jag ut innan vi lade om våra liv och livet blev mer "eco". Det är otroligt mycket, men ändå ungefär vad medelsvensken släpper ut idag.


Efter att nervöst ha gjort samma test igen på klimatkontot så är det en riktig stor skillnad som mötte mig på dataskärmen. 3,7 ton koldioxid per år var mitt nya värde. Jag har alltså minskat min miljöpåverkan med 5,5 ton koldioxid per år, med mer är hälften alltså och det genom en förändring på 6 veckor! Det som gör mitt lite högre än Charlottes har nog samma anledning som varför mitt var högre från början. Min bostadsform och att vi har två bensinbilar i familjen vilket jag personligen inte kan påverka så mycket även om jag undvikit att åka bil under dessa veckor.   

Visst, det är svårt att säga exakta skillnaden när man gör ett sådant här test men eftersom vi gjorde testet även innan så tror jag resultatet kan vara rätt tillförlitligt ändå. Är så glad att det här testet faktiskt kan bevisa att det har gjort stor skillnad när vi levt klimatsmart, gjort uppoffringar men ändå levt realistiskt och valt det gröna i vår vardag.

Känns så slutgiltigt med några siffror som direkt visar frukten av ens arbete, men känns verkligen bra inombords att jag slitit mindre på naturen under dessa veckor, gått från ord till handling.

Ser fram emot att fortsätta att blogga också, men nu ska jag bara suga på karamellen en liten stund. Kan verkligen rekommendera alla att leva klimatsmart, känslan att få resultatet framför sig är riktigt god, både för hälsan och klimatet. Varje person gör skillnad!

Resultat!


Testade mig nyss på Gävle kommuns "Klimatkonto" för att se hur mycket min klimatpåverkan har minskat under projektet. Måste erkänna att jag blev lite smånervös. Det kändes som att jag väntade på domen, hade jag lyckats förbättra min klimatpåverkan eller inte?

Jag kan pusta ut! Jag släpper ut mer än hälften så mycket. Det är ju helt fantastiskt! Jag blir så stolt över mig själv! Jag hade inte förväntat mig ett sådant bra resultat. När vi började var min klimatpåverkan 6,2 ton koldioxid/år. Om jag skulle leva som jag har gjort nu under ett år skulle jag släppa ut ungefär 2,7 ton koldioxid/år. Testet blir  kanske inte helt rätt eftersom det handlar om ett år medan vi endast har levt såhär i sex veckor. Men jag räknade om mina siffror så det blev som att det skulle varit under ett års tid.

Jag är oerhört nöjd med mitt resultat! När det har gått såhär bra blir jag peppad att fortsätta leva klimatsmart! Det krävs så lite för att minska utsläppen så mycket. Dock ligger den hållbara klimatpåverkan på 0,7-1,5 ton koldioxid/år. Men jag är stolt ändå, jag är på rätt väg! Jag har ju minskat mina utsläpp med mer än hälften!

Man får som en undvärdering efter testet. Den enda kritiken jag fick var att våran bil borde gå på något annat bränsle än bensin, som är ett fossilt bränsle.

Testa er miljöpåverkan på: http://www.gavle.klimatkontot.se/

Intressant artikel


Släktforskning

Igårkväll begav jag och pappa oss ut i snöovädret för att åka och hälsa på farmor som bor i Sandviken. Vi håller nämligen på att släktforska på historian i skolan nu. Det är väldigt intressant och kul måste jag säga! Farmor bjöd på saft, saffransbullar och många roliga historier om släkten. Jag fick bla veta varifrån jag fått mitt röda hår, att många i släkten utvandrat till Canada och mycket annan intressant fakta.

Vi ska göra ett släktträd och försöka komma så långt bak i släkten som möjligt. Men vi ska även skriva mer ingående om en släktings liv. Jag har då valt min pappas mormor som hette Astrid. Hon fanns där nästan hela min uppväxt, hon dog för två år sedan. Farmor berättade många intressanta historier om henne.

Bland annat om när hon jobbade på godisfabriken Pix i Gävle. Astrid bodde då med sin man och hennes två döttrar i en villa i Forsbacka by (i samma villa som jag bodde i när jag var yngre, den har nämligen gått i släkten). Hon gick upp tidigt varje morgon, bar in ved, eldade, lagade frukost och matlådor för dagen. Sedan tog hon sex bussen in till stan och jobbade hela dagen i fabriken. Sedan på kvällen tog hon bussen hem, lagade mat och bakade till familjen. Det är intressant att samhället har utvecklats så mycket på så kort tid. Idag skulle nog ingen gå upp en timme tidigare för att laga mat till matlådan, utan gå till mataffären och köpa någon färdigrätt fullproppad med tillsatser. Men på ett sätt liknar deras vardagsliv vårat på många sätt.

Att hon jobbade på godisfabriken satte sina spår. Det var damm i luften från godiset som satt sig som ett lager på tänderna på arbetarna. Vilket bidrg till att Astrid fick hål i nästan alla sina tänder. Hon hade inte råd att gå till en tadläkare här i Gävle för att laga dem. Tack och lov var hennes bror tandläkare. Dock bodde han i Stockholm. Men Astrid tog sig ner till huvudstaden och fick sina tänder fixade, men hennes bror förbjöd henne att återvända till fabriken. Jag vet inte vad ni känner, man jag blir inte så sugen på att äta godis när jag tänker på detta.


Astrid 17 år.


Svar på tal

har ni kollat hur mycket ni har minskat era utsläpp? :D

Vi har ännu inte testat hur mycket vi har minskat våra utsläpp. Det ska vi undersöka imorgon. Vi kommer då använda oss av Gävle kommuns "klimatkonto" som vi använde i början av projektet för att de hur vår klimatpåverkan såg ut då. Det ska bli väldigt intressant att se! Vi hoppas att det har blivit stora förändringar!

Veckan innan projektet vägde vi även våra sopor, så den här veckan ska vi väga dem igen och se om det har blivit någon skillnad på den fronten.

Reflektioner och tankar


Nu ska jag strax sova, ligger och reflekterar lite över vad som skett de senaste 6 veckorna. Jag har längre varit intresserad av miljöfrågor och känner mig ofta frusterad och arg över att man inte talar om miljöfrågan mer. För utan vår livsmiljö så spelar det ingen roll hur mycket pengar vi lägger på något annat, samhället slås ändå sönder till slut på ett eller annat sätt om vi inte lever i harmoni med miljön.

Men jag har ofta sagt en sak och gjort en annan, för en gångs skull använde jag mina kunskaper och använde dem i mitt vardagsliv. Det har verkligen blivit större än jag någonsin kunnat tro att det skulle bli, det är så mycket som jag inte längre vill äta och jag ser på mitt liv på ett helt annat sätt. Hade jag nästan inte kunnat tro, men jag har verkligen förändrats.

Snart kommer vi att testa hur mycket våra utsläpp har minskat, kommer att bli mycket intressant! Som Charlotte också har skrivit så kommer vi att fortsätta blogga, dels för att kunna berätta hur allt känns efteråt och hur vi fortsätter att leva sen, efter "Life As Eco". Dels för att det känns som att bloggen behövs i ett hav av modebloggar, tack för att ni följt oss under dessa veckor & hoppas att ni fortsätter att göra det! 

Elidas skafferi

Fick ett tips av en god vän att skriva om Elidas skafferi som ligger i Valbo. När hon pratade om det kom jag på att jag besökt affären flera gånger, jag har till och med handlat där. 

Elidas Skafferi bedriver butiksverksamhet med målriktning på miljövänliga skafferi produkter som te, kaffe, sylt, saft, kryddor, inläggningar, oljor och vinäger mm. Miljövänliga städ/hygienartiklar som tex såpnötter, deo, tvål, tandkräm. Även hantverk av diverse slag och trädgårdsdekoration som tex växtstöd.

Jag tycker att det är en väldigt mysig butik. Det ligger så fint till vid Nybo-handelsgård. Jag tycker absolut att det är värt ett besök! De har även en hemsida: http://www.elidasskafferi.se/index.html





Bilderna är dock inte från när jag var där, de är från hemsidan.


Då var det jul igen!



När jag kommit hem från dansen och slängt i mig lite mat så var det dags för julpyntning. Pappa rotade fram kartongerna och sedan var det full rulle. Våran familj överdriver alltid lite med pyntet, det är nästan pinsamt hur det ser ut i köket under julen. Men är det jul så är det!

Till er som behöver eller vill ha nytt julpynt måste jag tipsa er om att gå till Erikshjälpen och titta. De har ett stort utbud. Redan när jag och Linnéa var där i mitten av november hade de en egen liten avdelning för julpynt. Ett miljövänligt och bra sätt att köpa julgrejjer!

Dansuppvisning

Idag hade vi dansuppvisning med Zen zen på Spegeln. Blev förvånad när jag kom in i logen och såg att det fanns ekologiska äpplen. Jag blir så glad! Folk börjar vekligen bli mer medvetna om vad de köper.

Showen gick bra! Det var verkligen jätteroligt! Jag älskar att stå på scen, jag får ett sådant rus av det! Bjuder på några bilder från dagen.












Första advent


Igår under städningen så åkte första julpyntet upp, en stjärna i fönstret (förresten, ser ni snön på taket? Ser knappt ut nu efter all ny snö)

Idag blir det ytterligare en hemma dag för min del då jag har massor av plugg på hög som ligger och väntar på mig. Tror nog att många tagit sig ner på stan för bockinvigningen, dessutom är det "bondens egen marknad". Verkligen en favorit hos mig där lokalproducenter kommer och säljer sina produkter inne i stan. För den intresserade var det en ekologisk julmarknad i Valbo igår också. Jag upplever verkligen att vi i Gävle har många möjligheter att köpa bra produkter om man bara håller sina ögon öppna!

Nu ska jag sätta igång och plugga, alternativ ta en liten första advent fika. Mamma bakade massor av saffransbröd igår och julstämningen började flytta in i vårt hus.



Städ-lördag


Bloggade lite dåligt igår, av den enkla anledningen att jag städade, och då menar jag städade. Mitt rum behövde verkligen en riktig uppfräschning. Så när jag städade var det nya sängkläder som gällde, organiserade garderoben, tvättade, sorterade och slängde papper, dammsugning osv. Verkligen rubbet, jag är lite av en "allt eller inget" person, antingen städar jag massor eller inget alls..

I slutändan blev det riktigt fint och jag kunde pusta ut efter en lång städ-dag, vilken toppenkänsla!

Just nu sitter jag och försöker att ta in att det här är sista dagen på 6 veckor som förändrat mig mycket. Redogörelse senare idag!


Frukosttips!

Jag är en riktig frukostperson. Det finns ingentning som går upp mot en riktigt god och stadig frukost. Speciellt på helgen när man har legat och dragit sig lite extra länge i sängen och hunnit bli riktigt hungrig. Idag var jag faktiskt uppe tidigt, runt nio. Simon skulle nämligen iväg och jobba så jag gick upp då jag med. Lika bra att inte sova bort hela dagen och ställa om dygnet till skolan imorgon.

Idag såg min frukost ut såhär:



Äggröra, närproducerat bröd med ost, smör och morötter och ett glas mjölk. Allt är självklart närproducerat och ekologiskt!

Life as eco fortsätter


God morgon bloggen!

Idag är det sista dagen med Life as eco. Det känns väldigt konstigt, det har gått så fort! Jag har lärt mig så otroligt mycket under de här sex veckorna. Det jag har dragit mest nytta av är medvetenheten. Jag är hela tiden medveten om vad mina handlingar får för konsekvenser för miljön. Jag tror det är det viktigaste. Visst alla skulle kunna införa köpstopp, men det gör ingen verkan om du inte är medveten om vad du gör för både miljön och dig. Att vi har studerat själva ämnet miljö samtidigt som vi har utövat det i det praktiska livet har gjort att allt kännts mycket enklare och mer meningsfullt.

Att våra sex veckor tar slut betyder inte att vi kommer att sluta leva såhär. Inte för mig iallafall. Det har blivit till min vardag att leva såhär nu. Jag kommer nog inte leva lika strikt som vi har gjort nu, men jag har verkligen lagt om mitt vardagsliv till ett mer miljövänligt alternativ.

Vi kommer att fortsätta blogga iallafall några veckor till så ni läsare får ta del av hur vårat liv fortsätter efter dessa sex veckor, om vi fortsätter eller om vi bryter mönstret helt och börjar leva "vanligt" igen.




Slow food Gästrikland

                   
Slow food Gästrikland är en förening som ingår i en rörelse som står för "gott, rent, rättvist". Man vill värna om miljön och att produktionskedjan ska ha skett rättvist mot människa och djur samtidigt som man sprider god mat och samlar lokalproducenter, butiker osv. Över 80 000 är medlemmar världen över.

Jag tycker att det här verkar riktigt kanon, att lokala klimatsmarta företag och producenter samverkar tillsammans och även ordnar föreläsningar och studiecirklar för den intresserade. På Valbostreet.se tipsar man om supergoda miljövänliga recept också. Läs mer och inspireras!

Slutkörd

Kom hem från dansen för en stund sedan. Är helt slut! Vi tränade från 14.30-19.00, kommer nog kännas i kroppen imorgon! Jag tränade med mitt danssommarjobb som jag hade i somras. Kommunen ordnar varje år ferie-arbete för gymnasietvåorna. De har då en dansgrupp som får träna i två veckor och sedan uppträda på olika tillställningar. Så jag gick på audition och kom med. Det var verkligen ett drömsommarjobb! Att få betalt för att göra det man tycker om allra mest!

Det är Gävle, Bollnäs, Söderhamn och Hudiksvall som har denna typ av ferie-arbete. Meningen var att vi skulle ut på turné tillsammans den här hösten men efter många omständigheter blev den inställd. Men vår koregraf ville att vi skulle få göra något annat så nu ska vi få uppträda tillsammans i pausen på koregrafitävlingen som ska hållas på teatern den 23 januari. Det ska bli riktigt kul!

Det här hade inte så mycket med miljö att göra men det kanske är kul att veta vad jag sysslar med på dagarna. Men en sak som faktiskt har med miljö och hälsa är hygienartiklar. Igår när jag lämnade tillbaka hunden till min syster berättade hon att hon hade varit på en "skönhetskväll" eller vad man ska kalla det. Då hade hon fått veta att de flesta deodoranter innehåller aluminiumklorid. Det är farligt eftersom det kan framkalla cancer. Malin hade blivit lite skrämd och gått och köpt en deo på The body shop, med endast naturliga ingredienser. Ska nog ta en titt på min deo och se vad den innehåller för konstigheter...




Jobb


Kom precis hem från jobbet. Jag vet inte om jag har nämnt mitt extrajobb i bloggen. Jag arbetar i frukosten på Scandic CH. Det är ett riktigt roligt jobb! Vi i personalen har fått en sådan härlig familjär relation till varandra. Och det är fantastiskt kul att träffa folk som kommer från alla världens hörn och kanter för att bo på hotellet. Jag har jobbat där i ca 1,5, jag började förra sommaren. Dock var det länge sedan jag jobbade sist. Jag har haft så fullt upp med annat på helgerna så jag har inte haft tid. Men nu hoppas jag att jag ska få jobba några helger framöver.

Jag måste passa på att göra lite reklam för hotellet eftersom de faktiskt är väldigt duktiga ur miljösynpunkt. Frukostbuffén är exempelvis ekologisk. Det finns hur mycket som helst av välja mellan! Det kommer mycket folk utifrån och bara äter frukost, man behöver inte bo på hotellet. Så det kan jag verkligen rekommendera!

Nu ska jag snart iväg på dansträning. Mer uppis senare!


Tips till alla fantastiska kvinnor


Fick nyligen tips om att vi här i bloggen borde skriva om menskopp!

Konstigt att vi inte skrivit om det innan måste jag säga. Något som man inte ofta funderar över är ju mens-skyddens miljöpåverkan och även kostnader. Undrar hur mycket man som tjej/kvinna måste lägga på bindor och tamponger genom livet liksom?

- En menskopp är återanvändningsbar och upplevs som "fräschare" än vanliga bindor och tamponger eftersom den fungerar på ett helt annat sätt och inte "suger upp" utan snarare samlar blödningen och sedan töms och rengörs innan man använder den igen. Mycket bättre alternativ om man exempelvis ska bada.

- Den första menskoppen tillverkades i USA på 1930-talet ungefär samtidigt som tampongen. Idag tillverkas de flesta menskoppar i silikon och allt fler upptäcker denna fantastiska uppfinning. Den är mycker mer skonsam mot klimatet än vanliga skydd (tillverkning, plast, förpackningar, utsläpp, omslag osv.) samtidigt som den är mer flexibel. Tänk att betala enbart 300 spänn för skydd i flera år framåt istället för mycket, mycket mer samtidig som den är återanvändningsbar och bekväm vilket inte heller sliter på klimatet. Dessutom är den bättre för hälsan där nere..

Alltså, sjukt mycket billigare, sjukt mycket bättre för miljön och mycket bättre för hälsan med menskopp!

Beställ en menskopp eller läs mer
HÄR.

Stockholm igen


Dagen i Stockholm blev lyckad. 3 museum (nationalmuseum, medelhavsmuséet och östasiatiska) som alla var intressanta på olika vis, dock tog det en evighet att åka ner till huvudstaden och hem med buss. 2 och en halv respektive 3 och en halv timme tog det på grund av snövädret. Dessutom så har gårdagens träning satt sina spår, men jag ska inte klaga!

Som vanligt var det svårt att ha kontroll på det klimatsmarta när jag var borta, till lunch blev det bakad potatis med en röra och sedan så syndade jag och köpte en tröja på H&M som jag länge velat ha. Dåligt av mig, men tror att det blir "lättare" att bryta mot köpförbudet då jag gjort det tidigare i och med gårdagens inköp av balklänning. Konstigt egentligen, att jag trodde kosten och vegetarisk mat skulle bli det svåraste. Men min allra svagaste punkt är verkligen mina shoppingvanor. Även om jag lyckats minska en hel del i och med projeket.

Hundvakt

Äntligen helg!

Är hundvakt åt min systers hund idag. En liten chiuaua som heter My, hon är hur söt och rar som helst! Vi håller nämligen på med etologi på naturkunskapen i skolan nu. Alltså läran om djurs beteende. Vi har fått en uppgift att vi ska observera hur ett djur beter sig. Sedan ska vi skriva en labb-rapport om det. En riktigt rolig uppgift faktiskt! Jag tycker att det är spännande och intressant med djurs beteende, att vi kan förstå varandra så bra utan att vi behöver använda verbala ord. Så passade på att vara hundvakt idag när jag slutade tidigt i skolan så kan jag titta lite närmare på hur sötnosen beter sig.

Djuren gör oss så gott, tänk vad dom gör oss glada! De blir som en familjemedlem och en bästa kompis. Självklart vill vi att våra djur ska ha det så bra som möjligt. Då är det även bra att tänka på vad man ger sina djur för mat. Varför ska dom få äta en massa konsitga kemiska produkter som är skadliga om inte vi vill göra det?! Det finns ekologisk djurmat både i butiker och på webben. Överraska ditt husdjur och köp ekologiskt godis i julklapp!








På rätt väg


Det blir allt fler företag här i Gävle som satsar på en ekologisk verksamhet. Vi är på rätt väg. Tummen upp för det! Den här annonsen är med i dagens Gefle dagblad.

Klirr i kassan


Oj vilken lång torsdag som jag haft!

Efter en relativt kort skoldag begav jag mig ner på stan för att möta upp min vän Marie. Vi gick till stadsarkivet för att leta källor till våra respektive Historia C arbeten. Innan det så hann jag också med att köpa en balklänning för en rätt billig peng. Alltså bröt jag mot köpförbudet, men det var rea på Gimlins och kunde inte vänta på att någon annan skulle köpa klänningen som jag gärna ville ha! Känner mig så himla nöjd nu. Man ska vara tidigt ute, men kommer nog inte kunna låta bli att glutta på klänningar i vår, hehe.

Efter en tur på stan tränade jag på friskis, blev ett dubbelpass skivstång-spinning. Träningsvärken kommer nog som ett brev på posten. Kom hem för någon timme sedan bara och nu är det dags att sova. För imorgon ska jag till Stockholm över dagen med Historia C gruppen, vi ska besöka 3 olika museum. Bussen går tidigt!

- Dagens stora plus är min förvåning när jag såg kontoutdraget, hade mycket mer pengar på kortet än jag trodde. Denna klimatsmarta månad har gett resultat för plånboken, mycket mindre shopping och mycket att göra har gjort att tiden eller lusten att konsumera har minskat!

Din mobil kan ha bidragit till konfliker, miljöförstöring & utrotning av djur




Mobilindustrin omfattar miljarder, många köper mobiler på löpande band och just nu är det Iphone 4 som gäller. Både jag och Charlotte har själva nyligen beställt en varsin Iphone 4 men det finns baksidor av mobilindustrin som bör tas upp.

Det som många inte vet är att elektroni industrin är beroende av en mineral som bidrar till krig, miljöförstöring och utrotning av gorillor.

Coltan är en gråsvart mineral som i exempelvis Kongo finns lättillgängligt på markytan. Ur själva coltanet utvinns metallen tantal, en metall med många positiva egenskaper som används i bland annat mobiltelefoner, digitalkameror, datorer, tv-spel, tv-skärmar, i jetmotorer till flyplan och inom medicinen. Det finns alternativ till tantalet, men de anses inte vara lika effektiva.

Ur en miljö och djur synpunkt finns det många problem som uppdagats genom den skenande efterfrågan på metallen som skett sedan början av 2000-talet. Delar av Kongo består av ovärderlig tropisk regnskog, nationalparker som UNESCO klassar som ett världsarv. I samband med att industrin växte flyttade tusentals människor in i nationalparkerna för att bryta coltan, konsekvernserna av detta är fällda träd, stora coltanklumpar, lera och slam i ett landskap där det tidigare växte värdefull regnskog.

Djurlivet har i dessa nationalparker påverkats mycket negativt, man skjuter vilda djur, "bushmeat" för att skaffa mat till lägren och beståndet av gorillor och elefanter har kraftigt minskat. 2003 rapporterades det att i en av nationalparkerna hade gorillorna minskat med 80-90%. Det är ju helt sjukt!

Coltanet är också en orsak till att konflikten i Kongo ständigt underblåses att fortsätta då det handlar om exploatering av naturresurser.

Det är svårt att som konsument veta hur man ska göra för att inte bidra till denna utrotning och miljöförstöring. De stora företagen tar avstånd från handeln med konfliktcoltan och tantal men det rapporteras om att man exporterar detta ämne till Asien där det blandas ut med coltan som inte har något med krig att göra och då är det omöjligt att spåra vart ämnet från början kommer ifrån.

Det är många aktörer som bör göra något åt detta, för coltanet kan bli en av grundstenarna i en förbättrad ekonomi för fattiga afrikanska länder om man gör det på ett icke korrupt och icke illegalt sätt som tar hänsyn till djur och natur och där folket får vinsterna.

Vill man läsa mer (starkt rekommenderat) finns material HÄR.

Jag själv tycker att det känns hemskt att jag genom mitt mobilinköp kan ha bidragit till denna förfärliga industri, samtidigt som jag inte vet alternativen eftersom jag verkligen var i behov av en ny mobil. Det jag tycker man bör tänka på är att inte köpa nya mobiler som om det vore underkläder. Konsumtionshetsen i dagens samhälle är skrämmande och ett av grundproblemen att ta itu med om vi vill lösa våra miljöproblem.

Promenera mera

 
Det dröjer nog ett bra tag innan man behöver plocka fram solglasögonen igen. Detta rosa snygga par bytte jag till mig på bytarkvällen som vi hade i samband med fokuset på shopping och konsumtion.

Vintern har verkligen kommit till vårat land nu! Vilket snöoväder vi har haft det sendaste dygnet! Det har blåst så mycket att jag nästan oroat mig för att husväggarna ska följa med!

Trots att det är kallt och snö ute är jag tapper och väljer ett klimatsmart sätt att ta mig till skolan. Sover jag hos Simon i Valbo tar jag bussen. Men sover jag hemma här på söder så går jag alltid till skolan. Under sommarhalvåret cyklar jag, men nu är det alldeles för farligt och kallt.

Det är faktiskt skönt att promenera. På morgonen är det skönt med frisk luft och att få sträcka på benen. Jag vaknar till och orkar sitta inne och plugga hela dagen. Det som är lite jobbigare är att gå hem, jag är trött, hungrig och vill bara komma hem. Men det kan även vara skönt att gå hem eftersom jag har suttit stilla i skolan hela dagen.

Vardagsmotion är oerhört viktigt! Speciellt i det stillasittande livet som vi har idag. Man bör röra sig minst 30-60 minuter per dag. Då är det perfekt att börja och avsluta arbetsdagen med en promenad. Jag har ungefär 2 kilometer till skolan. Jag tycker att det känns onödigt att köpa busskort för att åka endast några stationer när jag faktiskt kan gå/cykla och få bra och gratis motion på köpet.


Mellanmåls tips


Har du någon gång kommit hem efter en lång dag? Sockersuget är på topp och för stunden är självdiciplinen aningen skakig. Då är det lätt att man drar åt sig godispåsen eller den ljuvliga chokladkakan.

Ofta är det i dessa stunder som klimatet och hälsan inte är det som man tänker på i första hand, och det är klart att man ska kunna unna sig något gott ibland. MEN det finns bättre alternativ när det är dags för mellanmål.

- En smart sak kan vara att köpa ekologiska nötter och torkade bär (gärna osaltade) som du blandar och lägger i en skål som alltid står framme. Då finns den nära till hands när du snabbt behöver ett mellanmål eller behöver något smaskigt till pluggandet.

- Något som jag gillar är filmjölk och olika slags yoghurt. I affären finns det i princip alltid ekologiska alternativ. Att hälla upp lite fil eller yoghurt i en djuptallrik och ha på socker (till filen), någon god ekologisk müsli, frukt och bär eller någon god sylt mättar bra och det bästa är att du verkligen kan välja helt fritt efter dina egna önskemål.

- Något som är nyttigt och bra är att skala några närproducerade och ekologiska morötter (Här i Gävle kan du hitta KRAV-morötter från Valbo) som du antingen äter som de är, fräscha och goda. Eller så kan göra en dipp där du blandar i det du själv föredrar. Mättar mer än vad man kan tro!

- Om du är sugen på något mer sött är det alltid gott med en klassisk fruktsallad. Där du väljer att ha i säsongens frukter och bär. För lite extra lyx ha på smält vit eller mörk choklad som givetvis bör vara Krav-märkt och Rättvise märkt.


Lunch!


Idag är det studiedag, vilket verkligen är välbehövligt! Passade på och tog en riktigt underbar sovmorgon.

Jag är inte riktigt en geni när det gäller mat, men ibland så kan jag ändå få till det om jag säger det själv. Till lunch lagade jag ekologisk pasta och qournfärs som jag enkelt kryddade med mycket salt och peppar. Låter kanske inte så mycket för världen men en vegetarisk och miljösmart rätt som smakade riktigt gott!

Är fortfarande lite i chock över att detta är sista veckan, men har lärt mig så otroligt mycket och idag så slog det mig hur allt har blivit så naturligt. Speciellt när det gäller viss mat! Ska bli intressant att nästa vecka testa oss och se hur mycket vi har minskat vår miljöpåverkan.

- Ska snart ut i snöstormen ner på stan för att tillsammans med min vän Elin leda SSU Gävles första tjejgruppsträff. Något som jag sett fram emot länge, inte ens en snöstorm kan stoppa mig..  

Julfint!


Nu när julen snart är här i vårt vinterland är det dags för den årliga julstädningen. Tar du en titt på rengöringsmedlen hemma ser du snart att de kanske inte är så fräscha som du trodde. De flesta medlen är mycket starka och innehåller massor med farliga kemikalier som är skadliga för miljön. Men du kan faktiskt få ett rent och väldoftande hem till jul utan att använda starka och farliga rengöringsmedel. Miljömärkt såpa, diskmedel och mikrotrasor räcker långt. 

Såpa:
Såpa funkar utmärkt till både köket, badrummet, toalettstolen, golven och möblerna. Miljömärkt såpa tär inte lika mycket på miljön som andra städprodukter, och du utsätter varken dig själv eller din familj för onödiga kemikalier. Om du behöver starkare medel än såpa bör du välja produkter märkta med Bra Miljöval, i andra hand Svanen.

Tips med såpa!

  • Bränt i kastrullen: Koka upp vatten med lite såpa. Låt stå med lock en stund. Diska, klart!
  • Bränt i ugnen: Smörj in ugnen med koncentrerad såpa och värm till 100 grader. Låt svalna och tvätta ur med en svamp. 
  • Smutsig spis: Gnid in spisen med lite såpa. Låt verka en minut och torka av.
  • Diskbänken: Rengör med lite koncentrerad såpa på en skursvamp. Skinande rent!

Dammtorkning:
Mikrofibertrasor suger upp fett och damm, inget rengöringsmedel behövs. Det finns olika trasor för olika användningsområden - några är särskilt bra för damm, andra för att putsa fönster. Dammvippan är också en miljövänlig kompis när du behöver nå platser högt upp. Vippan drar åt sig dammet, du skakar av den på balkongen eller i fönstret.

Golv:
De flesta tar fram dammsugaren när det är dags att städa golven – utan att tänka på att den drar en hel del energi. Testa istället att då och då byta ut dammsugningen mot moppning med mikrofiber. Mikromoppen drar till sig smuts och bakterier, och kan användas både torr och fuktig.

Så här kan du använda mikromoppen:

Damm: Torrmoppning
Damm och fläckar: Våtmoppning utan rengöringsmedel
Grus, smulor och damm: Dammsugare eller sopborste, sedan mikromopp utan rengöringsmedel
Riktigt smutsigt golv: Våtmoppning med såpa.

Källa: Naturskyddsföreningen


Öppet hus

Igårkväll var det öppet hus på vår skola (Borgarskolan). Jag, Linnéa, Bella och Emelie från våran klass höll i informationen om den samhällsvetenskapliga inriktningen. Det är som en tradition att treorna håller i informationen. Vi hade knåpat ihop en power point och höll presentationen tre gånger under kvällen.

Vi hade en lång skoldag så vi hann inte hem efter skolan eftersom vi skulle hinna förbereda med power pointen och hinna städa och dona lite. Skolan stod för middagen, vi beställde mat från "Verona" en pizzeria i grannhuset. Vi åt tillsammans allihopa från arbetslaget, riktigt mysigt faktiskt! Jag och Linnéa var tvungen att göra det bästa av situationen, det blev en vegetarisk pasta med grönsaker för mig och Linnéa åt en champinjon pizza. Det var jättegott!

Kvällen var riktigt rolig! Det kom mycket folk och allt flöt på. Gymnasiet kommer att förändras ganska mycket inför nästa läsår. Det kommer exempelvis finnas olika inriktningar på samhällsprogrammet. Man kommer att bla annat få läsa politik och hållbar utveckling. Det är ju superbra! Att det kommer finnas en kurs om hållbar utveckling! Det är verkligen i tiden nu. Synd att man själv tar studenten och missar det! Eller nja, kanske inte synd att ta studenten men det hade varit kul om dessa kurser fanns medan jag fortfarande gick i skolan!


Vi var själva med på många av planscherna tack vare "Life as eco".

Middag med arbetslaget.

Vegetarisk pasta, ser inte jättegod ut men den var faktiskt riktigt mumsig!

Tummen upp!

Våra kära tvåor var duktiga och hjälpte till de med!

Många passade på att ta en gratis fika i vårat mysiga skolcafé.

Besök på krematoriet

      
Vi har haft fullt upp i skolan idag! På förmiddagen var vi på studiebesök på krematoriet vid skogskyrkogården. Det var väldigt intressant och en bra erfarenhet av att se hur det går till när en människa kremeras.


De berättade om verksamheten och om hur det går till, de sa då att det under de senaste tio åren har det blivit stor förändring ur miljöperspektivet. Idag har man filter som renar röken som bildas innan den släpps ut i naturen igen. Filtret tar framförallt bort amalgam (kvicksilver) som bla finns i lagringarna i våra tänder. Tidigare innan detta krav fanns så släppte man ut röken som den var i naturen. Därför finns det nu flera kilon med kvicksilver i skogen kring området eftersom när röken släpps ut och är gasform och sedan fryser till fast form så stannar det kvar i naturen runtomkring.

Det är intressant och glädjande att man tänker på miljön ur så olika perspektiv och inom många olika områden. Det handlar inte bara om transport, mat, el osv utan även exempelvis hur vi ska ta hand om kropparna efter våra nära och kära.


Sanningen om palmoljan

                                          
Det finns vissa ingredienser i vår mat som är extra dåliga för klimatet, ofta utan att vi ens tänker på det. Ett sådant ämne är palmolja.

Palmoljan utvinns från oljepalmen som främst odlas i Indonesien och Malaysia (även om även detta förekommer allt mer i Sydamerika). Försäljningen har tredubblats de senaste 30 åren och palmoljan finns i allt från margarin, glass, tvättmedel och chips till smink. Ofta är det palmolja när det i innehållsförteckningen står "vegetabilisk olja".

För att kunna få fram oljepalms plantager bränner man stora hektar med regnskog. Detta får många katastrofala följder, den rika biologiska mångfalden rubbas vilket gör att arter dör ut (bland annat orangutangen är extremt utrotningshotad pga detta) och dessutom är det minst lika dåligt att i sig att skövla regnskog. Man besprutar dessa plantager med kemiska bekämpningsmedel som rinner ut i vattendrag vilket leder till ökad rubbning av den biologiska mångfalden, förgiftning av vatten och i slutändan drabbas även människor i dessa närområden. En restprodukt i produktionen av palmolja är palmkärnexpeller, det används ofta som ingrediens i djurfoder.

Andra sociala konsekvenser är att stora multi-företag tar mark från ursprungsbefolkningen, mark som urinvånare brukat i alla år. Företagen skyr inga medel när man kan tjäna pengar på den stora industrin som finns.

Den svenska importen av palmolja kan uppskattas till ca 44 000 ton årligen. Med den genomsnittliga avkastningen i Malaysia motsvarar detta att vi svenskar "lånar" en total yta på omkring 10 200 ha. Detta kan också uttryckas så att varje svensk "lånar" 11 kvadratmeter mark i regnskogen för att tillfredsställa sin konsumtion av palmolja.

Det är rätt svårt som konsument att välja rätt, palmoljan finns verkligen i det "mesta". Men det som man kan göra är att kritisera företag genom sin konsumentmakt, välja varor där man använt annan slags olja och välja varor med ekologisk palmolja istället för den vanliga.

Det är obehagligt att just palmoljan finns i det mesta som vi äter, det skadar ju både djur, natur och människan. Dags att aktivt försöka bekämpa just denna vara, välj att gynna de som använder ekologisk palmolja i sina produkter!

Källa: WWF


Solens skinande strålar


För några år sedan var debatten om UV-strålning väldigt stor i media. De visade bilder på hur hålet blev allt större och större. Idag pratar man inte lika mycket om problemet, men det finns definitivt kvar!

UV-strålningen är naturlig, och den tas till största del upp av ozonsiktet. Men en liten mängd tränger igenom och når jordytan. Strålarna är i viss mängd bra för oss människor, eftersom den tas upp av huden och vi får vitamin D.

Förmågan att bli solbränd är ärftlig och kan skilja sig avsevärt mellan olika personer. Ljus- och rödhåriga personer har i allmänhet mindre pigment och är därmed känsligare för UV-strålning än personer med mörkt hår. I för stor mängd är det skadligt och kan i värsta fall orsaka hudcancer. UV-strålningen kan även försvaga immuniteten hos människor och djur och genom att störa växtligheten både på land och i havet.

Ozonlagret blir tunnare i takt med användingen av CFC och freoner. De finns i exempelvis drivmedel i sprayförpackningar, köldmedirer, brandsläckare och lösningsmedel för opolära ämnen.

Att tänka på:
- Under sommarhalvåret ska man akta sig för att sola mellan 12.00-15-00 eftersom solen då är som allra starkast. Det är extra viktigt att komma ihåg det om man är utomlands!

- Använd solkräm! Man blir brun även om man smörjer in sig.

- Använd solglasögon! Skydda inte bara huden utan dina ögon också!

Jag som rödhårig har verkligen erfarenhet av hur det är att bränna sig i solen. En gång när jag var sju-åtta år och var på semester på Cypern brände jag sönder både axlarna och hårbotten. Det gjorde fruktansvärt ont! Jag fick resterande dagar av resan bada med både t-shirt och hatt.


Hårresande fakta!


Luftvägsbesvär och handallergier är vanliga besvär hos frisörer. Vilket beror på att många av produkterna som används vid hårstylingen är giftiga och allergiframkallande, många är även väldigt skadliga för miljön. När ämnena hamnar i reningeverken kan dessa inte alltid rena bort det giftiga från avloppsvattnet.

Zinkpyrition är ett svampdödande och giftigt ämne som finns i ungefär var tredje mjäll-schampo flaska. Ämnet löser sig lätt i vatten och stannar därför ofta kvar i hårbotten efter sköljning. Ämnet används även i båtbottenfärger för att minska algpåväxt och är extremt giftigt för vattenlevande organismer.

Kathon är ett konserveringsmedel som främst används i mjällschampon men även i andra schampon. Ämnet är oerhört skadligt för vattenlevande organismer som exempelvis alger, fisk, kräft- och blötdjur.

Även hårfärgsprodukter är skadliga för miljön och kan framkalla allergier. Färgämnet Parafenylendiamin (PPD) förbjöds i hårfärger 1943 men blev sedan tillåtet igen 1995 när vi gick med i EU. Även PDD skadar de vattenlevande organismerna.

Så tänk på att använda milda hårvårdsprodukter som är bra både för dig och miljön!

Klimat-innovationer

Varje år lyfter WWF (världsnaturfonden) fram 5 klimatinnovationer som kan avsevärt förbättra klimatet och bidra till ett mer långsiktigt sätt att bygga våra samhällen.

I år är det dessa 5 "uppfinningar" som presenteras:

Solkyla för hus i varma länder
Företaget Climatewell AB har utvecklat ett soldrivet system som kyler ner hus i varma länder, värmer hus och även värmer upp vatten. Vid 25 procents marknadstäckning har företaget en potential att minska 101 miljoner ton/år 2020 globalt.

Värmepump för villor och fastigheter
OctopusAB har utvecklat värmepumpen Ice-Stick som använder främst luft men även jord för att värma upp hus. Ice-Stick kan spara mer än 60 procent av energin för uppvärmning och är ett exempel på en mogen teknologi med global potential. Om var femte fastighet på den globala marknaden (villor, mindre fastigheter) installerar värmepumpar så kan utsläppen av CO2 reduceras med 29 miljoner ton år 2020.

Vattenrening med alger
Clear Water Energy Nordic AB har utvecklat ett system där alger används för att rena vatten i t ex kommunala vattenreningsverk, vilket leder till stora energibesparingar. Algerna kan dessutom bli biomassa för biogasproduktion. Teknologin kan år 2020 spara 24 miljoner ton CO2 per år (vid 20 procents marknadstäckning).

Grön kemi som minskar energi och resursförbrukning
OrganoClick AB jobbar med "grön kemi" som gör kartong och wellpapp starkare och lättare, vilket bl a minskar materialförbrukningen och utsläpp från transporter. Om 30 procent av all kartong produceras med denna teknologi år 2020 kan detta reducera CO2-utsläppen med 22 miljoner ton/år.

Lagring av koldioxid från bioenergi
Biorecro AB erbjuder system för fånga in och lagra koldioxid från bioenergiproduktion och biobränsledrivna pappersbruk. Bio-Energy Carbon Capture and Storage (BECCS) minskar CO2-halten i atmosfären i absoluta tal. Om 30 procent av de identifierade biobränsleanläggningarna installerar BECCS till 2020 kommer halten av CO2 i atmosfären att minska med 100 miljoner ton per år.

WWF understryker att det krävs mycket från politiker och näringsliv för att dessa uppfinningar ska komma upp till sin fulla potential, jag tycker att dessa nya idéer verkar jätte bra för den framtida teknologin men det kan inte enbart hänga på att politiker ska ta "rätt" beslut. För politiker tar tyvärr inte alltid de nödvändiga besluten idag..  

Källa: WWF

Good morning!


God morgon Bloggen!

Idag är det måndag och ny vecka. Det här är sista veckan med Life as eco. Det känns jättekonstigt! Tiden har verkligen svischat iväg! Som Linnéa nämnde så kommer vi att knyta ihop säcken den här veckan genom att ha alla de olika temana på en och samma gång. Vilket innebär att vi kommer att vara vegetarianer, skriva om konsumtion, el, transport, ja lite smått och gått!
Så nu måste ni verkligen passa på att säga till om det är något specifikt som ni vill att vi ska skriva om!
Ha en bra dag! Mer uppis senare.

Tillbaka i gemet


Lite bilder från Stockholmsresan i torsdags

Jag är tillbaka, så nu ligger inte "bördan" eller äran enbart på Charlotte att uppdatera!

Har förövrigt försökt uppdatera under hela eftermiddagen och kvällen men inte lyckats, tekniskt konstigt krångel helt enkelt. 

  Helgen
- Jag älskar verkligen att komma iväg till SSU Gävleborgs kursgård. Man får perspektiv på livet, ja på hela världen samtidigt som man alltid lär sig något nytt och träffar likasinnade, fina personer under tiden. Dessutom så befäster det alltid min tro och jag förstår alltid ännu mer varför jag är socialist. Men det är en annan historia som jag inte tar här eftersom det nog blir ett alldeles för långt inlägg om jag ska förklara min livsåskådning.

- SACO-mässan var rätt så kaotisk, mycket folk och mycker information. Blev många kataloger att ta hem, inte miljövänligt med alla papper kan jag säga! Men är glad att jag åkte, var liksom nödvändigt inför framtiden.

Man behöver inte vara ett geni för att inse att jag nog "syndat" under dessa tre bloggfria dagar. Det positiva är att jag undvikit all läsk och har åkt en hel del tåg. Men kosten gick inte att hantera under helgen, visserligen hade SSU bara vegetarisk mat under helgen så köttet var inga problem, dessutom var mycket mat miljömärkt eftersom det är vad SSU Gävleborg strävar efter. MEN det har varit omöjligt att inte äta viss mat under helgen som inte varit miljömärkt både under kursen i Söderhamn, på Saco-mässan och Stockholms-resan. Men i mitt liv så är det saker jag tyvärr måste anpassa mig till, precis som Charlotte har skrivit nedan. Eftersom samhället är dåligt anpassat för de som vill vara klimatsmarta.

Men nu är jag taggad för nya tag, ny vecka, ja till och med den allra sista veckan. Vi har fokus på allt och nu gäller helvegetarisk kost dessutom. Mycket som jag vill hinna blogga om också! Veckorna har bara seglat förbi..

Men det gäller imorgon det, hoppas att alla har haft en bra helg!

Söndag

Gårdagen slutade med att jag hängde med Simon och hans grabbar på krogen. En riktigt trevlig kväll faktiskt! Vi vaknade rätt sent imorse så det blev lunch till frukost. Vi mötte upp Marcus och gick till en pizzeria här på söder. Jag tänker vara ärlig och säga att jag "syndade". Jag åt kyckligfilé med pommes frites. Aj aj, inte bra för miljön. Men kunde verkligen inte motså och det fanns inte många bra alternativ på denna pizzeria.

Sedan vandrade vi ner på stan. Jag var i behov av en ny vinterjacka. Min gamla var slut och uttvättad så den höll inte värmen längre. Hittade en jacka på Carlings. Är supernöjd! Dock är den inte miljövänlig på något vis.

Så idag har jag påverkat klimatet ganska negativt, men som sagt det ska ju spegla mitt liv som tonårstjej och då dyker scenarium som dessa upp.

Imorgon är det ny vecka vilket betyder nya friska tag! 


Biltips!

Här kommer några tips för att köra bil på ett mer miljöväligt sätt!

-
Skippa de korta sträckorna med bil, gå eller cykla istället.
- Kör miljöbil.
- Använd motorvärmare på vintern.
- Kör eco-driving.
- Samåk flera stycken tillsammans.
- Gå med i en bil-pol.

Lunchdilemma


Har ännu en gång utmanats när jag tvingats välja "det bästa miljövalet" när jag varit ute och ätit. Jag och Simon var nere på stan och kikade på vinterjackor och skor, vi åt då lunch på "woki woki", en kinaresturang. Blev förvånad att det hade vegeatriska spett med jordnötssås. Det var riktigt gott faktiskt, blev proppmätt. Inte det bästa om man jämför med ekologsik mat, men det var vegetariskt iallafall!

Go girls!

Visste du att...

Dubbelt så många kvinnor som män åker kollektivt.

Biomys

 
Bion igår var riktigt bra! Dock är det lite jobbigt att den är uppdelad i två delar så att man får vänta till sommaren för att få veta hur det går. Jag höll mig till mitt eko-snacks, som idag bestod av miljömärkt mörk choklad. Väldigt god! Men måste erkänna att jag blev riktigt frestad av tjejen som satt bredvid Simon, hon hade nämligen en stor påse med lösgodis.

Anledningen till att vi inte äter lösgodis är för att det för det första betsår av kemiskt framställda ämnen som varken är bra för dig eller miljön. Men också för att det innehåller gelatin, som är djurfett. Det är därför
vegetarianer ofta inte äter lösgodis.

Middag a la Ljunggren

Lagade en ekologisk och närproducerad middag åt mig och min kära pojkvän idag. Det blev klyftpotatis och morötter i ugnen och köttfärsbiffar. Det är älgkött från Los. Min farfar är jägare och kom hem med ett lass älgkött igår, så nu har vi hela frysen full. Kan inte bli naturligare kött än så! Middagen blev faktiskt riktigt god om jag får säga det själv!

Nu ska jag fixa mig lite sen ska jag och Simon gå på bio. Vi ska se Harry Potter och dödsrelikerna. Ska bli spännande!


Kanske inte världens snyggaste biffar, men dom var riktigt goda!


Mums! Salladen är från Ockelbo, nära och bra!

Hungrig Simon efter en lång arbetsdag!


Snurrande arena


I morse när jag åt frukost läste jag i Gefle Dagblad att Gävle kommun ska sätta upp vindkraftverk på Läkerol arena. Det är ju hur smart som helst! Funkar det bra ska dom även sätta upp likadana vindsnurror på tolvvåningshuset Fullriggaren på Gävle strand. Det går framåt i vår lilla stad!

Vindkraft är en väldigt bra energikälla eftersom det är förnyelsebar energi. Vindkraftutbyggnad i Sverige möjliggör även ett minskat beroende av el från kärnkraft och därmed minskade miljö- och hälsoskador i uranets användningskedja, från brytning till avfall.

Sverige som är ett väldigt platt land, har en lång kust och många obebyggda platser har väldigt bra möjligheter för fungerande vindkraft.

Det finns negativa effekter med vindkraft, landskpabilden blir förstörd, ljudet kan upplevas som störande och vissa djurarter som tex fåglar påverkas. Men nturskyddsföreningen menar att de flesta miljöproblem som är förknippade med vindkraften kan förebyggas eller minimeras genom en framsynt och väl planerad lokalisering av kraftverken och tillräckliga krav på hänsyn.

Vid en bedömning av miljöeffekterna är det viktigt att anlägga ett helhetsperspektiv. En utbyggnad av vindkraften innebär att negativa miljöeffekter, ofta av irreversibel karaktär, från andra energianläggningar kan reduceras, till exempel utsläpp av klimatpåverkande gaser från fossileldade kraftverk.

Källa: Naturskyddsföreningen, Gefle Dagblad

Riksdagsbesök

Har under dagen varit på Riksdagsbesök i Stockholm med ett gäng härliga SSU:are. Riktigt lyckad dag, fick se helt andra grejer än de vanliga rutterna och det var kul att se Elin (Lundgren) vår riksdagledamot på hennes nya arbete! Blev en hel del fritid också, plus mycket mat. Fanns absolut inget, någonstans där vi åt som jag egentligen "får" äta. Men äta bör man ju, så åt en del vegetariskt och så. Men idag var det oundvikligt att synda, även om jag tagit med Krav-märkta nötter och russin. (Postar bilder när jag får möjlighet).

Kom nyss hem och måste direkt packa lite snabbt, för imorgon, ruskigt tidigt bär det av till SACO-mässan i Stockholm. Där hoppas jag få mer koll på vad jag vill bli och vart jag vill gå, universitetet nalkas ju..
Direkt när jag kommer hem åker jag till Söderhamn för SSU-kurs under helgen så tid för bloggning, verkar det inte finnas. Känns jobbigt, men kan inte göra mycket åt saken. Så från min sida blir det glest i helgen (om inte någon lånar mig sin Iphone dvs.), men nästa vecka är det sista veckan och då blir det hårdkörning!

Dessutom tycker jag att vi måste skriva mer om energi och transporter. Det är ju veckans fokusområde men tyvärr inte det vi skrivit mest om, så skärpning på oss helt enkelt!

Ta hand om er!

Tränings outfit!



Ska alldeles strax pallra mig iväg till dansträningen. Har dubbelpass idag, först chair-dancing och sedan girlicious, är taggad till tusen! Tog en närmare titt på mina träningskläder när jag klädde på mig och insåg att mina danskläder kommer från alla världens hörn!

Byxor: Indien
T-shirt: Danmark
College-tröja: okänt
Tränings bh: Kina

T-shirten var väl bäst isåfall eftersom den faktiskt kommer från Danmark! Inte så farligt långt bort som Indien iallfall, och jag kan tänka mig att danska arbetare har det bättre än indiska!

Svinnet i matsalen


Var nyss in på Borgis webbsida för att titta på planeringsschemat. Jag såg att de sk ha en "svinnmätning" i matsalen. Nästa vecka alltså v.47 ska de mäta hur mycket matrester vi kastar i skolmatsalen. Jag tycker att det är väldigt bra att de uppmärksammas hur mycket mat vi slänger. Förra året mätte de också svinnet, jag kommer ihåg att jag blev väldigt förskräckt när siffrorna publicerades!




Gästrike återvinnare

                                              
Sista veckan i september samarbetar Gästrike Återvinnare med flera hjälporganisationer. Under 26-27 november kan man på deras återvinningsstation på Sörby urfjäll skänka bort sina fungerande prylar man inte längre är i behov av. En human insats som är bra för miljön. Det gillas!

Något annat som jag tycker att man ska lyfta är Gästrike Återvinnares arbete! Gästrike återvinnare är med på många plan när det gäller Gästriklands miljöarbete. Man sköter ju all sopsorteríng samtidigt som man ofta är ute på skolor och berättar mer om sopsorteringen. De försöker verkligen göra sopsortering roligt, bland annat finns det ett spel man kan testa på deras hemsida, try it!

Kan tänka mig att många tycker att detta är lite tråkigt, men tänk också på att när man till slut flyttar hemifrån är det ju ännu viktigare att man har koll på sånt här inför framtiden och kan sopsortera själv, men det är inte alltid så lätt att veta vad tusan man ska slänga vissa förpackningar. Ibland kan ju förpackningar också bestå av flera material. Därför har Gästrike Återvinnare också en lista på saker och vart de ska slängas. Ta en titt!

Det som är allra bäst idag med sopsorteringen är att den utvecklats så långt. Här i Gästrikland återvinns det mesta, vårat avfall blir el, kompostjord eller fjärrvärme. Det är faktiskt riktigt coolt tycker jag, att vår konsumtion, vårt avfall blir till andra saker vi behöver. Det är långsiktigt och klimatsmart, bäst av allt är också att det inte är särskilt svårt! Tror att sopsorteringen inte ses som ett sådant stort problem eftersom det bara är att välja hur man sorterar sitt avfall. Kost, mindre bilåkande och mindre konsumtion överlag blir mer ett lathets-problem eftersom man lever i sina invanda mönster. Tänk om våran konsumtion på andra plan också kunde tas tillvara, kanske att man i framtiden har man utvecklat detta mer. Det hoppas jag på!

Ljustider


Nu när mörkret kommit ät det mysigt att tända ljus och mysa in sig i en varm och skön filt. Om du vill tända ljus med renare miljösamvete finns det en del alternativ.

Dirt Candles gör till exempel ljus av sojavax istället för paraffin som ljus oftast är tillverkade av. Dirt Candles använder sig av icke genmanipulerad soja. Heaven Scent blandar palmolja och sojaolja. Företagen intygar att palmoljan kommer från etiska leverantörer.

Det finns även Svanen-märkta ljus på marknaden, märkena Duni, Eldorado och Delsbo. Indiska och Åhléns har även dom Svanen-märkta ljus. Ljusen är tillverkade av 90% förnybara råvaror. De tar också hänsyn till kemikalier, tungmetaller och lösningsmedel.

Man kan även göra egna ljus av bivaxkakor. Det är både roligt att pyssla själv och det är mycket miljövänligare!


Dripp dropp

Kom precis hem från skolan. Vi hade nationella svenska idag, skrivuppsatsen. Temat för årets test är språk. Jag skrev en artikel om kroppsspråk. Är helt slut i huvudet nu! Hoppas att den blev bra!

När jag kom hem möttes jag av den förskräckelsen att vattnet var avstängt. Det är avstängt i hela kvarterer eftersom de håller på och bygger om. Plötsligt blev allt mycket mer komplicerat! Att ta ett glas vatten eller en dusch är helt omöjligt. Och att laga mat blev en annan grej det med!

Då slog tanken mig att det är det här vi kommer att mötas av i framtiden. Med alla miljöproblem idag så kommer en av de största konsekvenserna bli brist på rent vatten. Tänk att leva som de gör i U-länderna, att kanske behöva gå långa sträckor för att få vatten. Att vattnet är ohygiensikt och sjukdomar sprids, usch jag vill inte ens tänka på de...

Från Erikshjälpen


I lördags fick två items följa med mig hem, en sjal för 20 spänn och den snygga portföljen/väskan för endast 40 kr. Billigt och bra!

En helt vanlig tisdag på samsam

Tog med mig kameran till skolan idag för att föreviga en vanlig dag i min och Charlottes klass, på vårt kära västertull. Såhär kan det se ut när vi inte bloggar!


WWF


Satt nyss och kikade lite på WWF's hemsida. Jag är en sådan där typisk blödig tjej som tycker att alla djur är mer eller mindre söta. Det skär verkligen i mitt hjärta när jag ser filmer och dokumentärer om djur som kommer att utrotas på grund av hur vi människor lever.

Jag tycker att WWF's hemsida verkligen är värt ett besök! Det är en jättebra sida med mycket och intressant information. De har även en applikation där man kan testa hur mycket miljöpåverkan man gör på jorden. Den kallas för "Ekologiska fotavtryck".

Den beräknar utifrån vad vi äter, transport, el, konsumtion, ja allt. De räknar inte ut de genom konkreta spår i naturen utan genom statistik över konsumtion och produktion för att uppskatta hur mycket av planetens förnyelsebara förmåga som behövs för att ta fram allt som vi konsumerar och absorbera avfallet som bildas. Testa ditt fotavtryck här: http://www.wwf.se/vrt-arbete/ekologiska-fotavtryck/1127697-ekologiska-fotavtryck


uppdrag uppdatera garderoben- check!


Idag när jag kom till skolan fick jag en liten kasse full med smycken av Linnéa. Hon hade nämligen rensat bland sina accessoarer. Vilken snäll och generös vän jag har som ger sina smycken till mig! Senaste veckan har verkligen varit en uppdatering för min garderob och bland mina smycken. Det är jättekul! Och bäst av allt är att det har skett på ett miljövänligt sätt eftersom jag fått saker som andra har rensat ut och tänkt skänka bort.


Resepolicy


På grundutbildningen av de hållbara familjerna gick Bodil igenom Gävle kommuns resepolicy. Eftersom Gävle kommunkoncers är Gävles största arbetsgivare vill de vara ett föredöme för ett mer hållbart resande. De har efter en undersökning gjort en resepolicy som beskriver hur du ska tänka när du reser i tjänsten för att minska koldioxidutsläppen och onödiga kostnader. Detta kan man tänka på även som privatperson.

1. Om du ska på möte, ring eller använd dig av webbkonferens.
2. Gå eller cykla dit du ska.
3. Åk kollektivt.
4. Kör miljöbil.

Enkla och bra tips!




Förnybar energi!


Alltmer höjs rösterna för att vindkraft på land är konkurrenskraftig mot kärnkraft och redan nu i vissa fall även är billigare än kärnkraften, inom en snar framtid så kommer kostnaden för vindkraft vara lägre än för kärnkraften har man hitills sett. Exempelvis har man enligt vissa beräkningar kunnat se 46öre/kWh som en kostnad som vindkraften skulle kunna komma ner på medan man exempelvis i en av Finlands reaktorer har en kostnad på ca 90öre/kWh. En väldigt stor skillnad. En annan beräkning är att vindkraften inte kan komma ner till 46 öre/kWh utan att det kan handla om högst 69öre/kWh.

(Källa:Naturkyddsföreningen)

Det mesta är beräkningar, men man kan ändå se de många fördlarna som finns i vindkraften som jag tror man kan utveckla väldigt långt. Kan tänka mig att diskussionen tänds här på bloggen när det handlar om kärnkraft, personligen så är jag starkt, starkt emot kärnkraften då det finns många orsaker till en negativ inställning, tycker jag. Men en sak är säker, diskussioner kring vår energianvändning och de olika energiformerna kommer tas upp här de 2 närmsta veckorna!

En bra sajt som finns är Förnybar.nu som har 3 olika mål som de försöker att lobba för!

  • Höj målet för andelen förnybar energi
  • Öka tillförseln av förnybar energi
  • Öka energieffektiviseringen och minska energianvändningen

  • Visa ditt stöd för uppropet eller läs deras intressanta rapporter för mer kött på benen i ämnet!



    Det klimatsmarta livet smittar av sig!

    Spånar vidare lite på förra veckans tema som handlade om shopping och konsumtion. Hjälpte nyss min kära Simon att rensa hans garderob. Hans familj ska nämligen flytta så det var lika bra att göra en storrensning. Det blev en hel del att skänka.
    Här slängs inget, högen ska skänkas och få en ny ägare!
    Gjorde några fynd jag med!
    Det klimatsmarta livet smittar av sig!

    Skoköp

    Jag vet inte om jag ska kalla det att jag bröt mitt köpstopp idag. Jag var tvungen att köpa ett par nya vinterskor eftersom vintern knackar på dörren. Jag och Simon gick igenom hela köpis innan jag hittade ett par på skohuset. Det var nog inte de bästa för miljön men var som sagt i starkt behov av ett par varma skor. Köpte ett par uggs, kanske inte världens snyggaste skor, men dom är verkligen supersköna!

    Nytt fokusområde!

    God förmiddag!

    Sitter som vanligt i skolbiblioteket och bloggar lite. Lunchen var jättegod, någon slags ost och Broccoli röra med hemmagjord potatismos. Idag börjar vi på ett helt nytt område, återvinning, transport och energi. Det kan ju låta rätt tråkigt, men tror man kan göra det väldigt roligt bara man vill.

    Det gör förövrigt bra med kosten, har lärt mig vilka varor som är enklast att laga till som samtidigt är ekologiska även om det såklart är mycket svårare när man är bortbjuden och måste anpassa sig lite.

    Nu måste jag sluta, har lektion.

    Mer uppis senare om energi och återvinning helt enkelt!

    En månad


    Idag har vi levt klimatsmart i en månad. Det känns helt otroligt, tiden går så fort! På ett sätt har tiden svischat iväg, men det känns även som att vi har levt klimatsmart mycket längre än fyra veckor.


    Jag vet inte vad Linnéa anser men jag tycker att det har gått jättebra hittils! Allt har mer eller mindre blivit till en rutin nu. Jag tar alltid bussen istället för bilen. Jag äter så klimatsmart jag bara kan. Igår slog tanken mig att jag bara har ätit kött två gånger den här månaden, den ena gången var det ekologisk bacon till frukost och den andra när jag blev bjuden på en eko-middag av Simons föräldrar. Det är enklare att äta vegetariskt eftersom köttet annars måste vara miljömärkt. Men det är inga problem att leva utan att äta kött, men ibland kan jag bli väldigt frestad att ta en smakbit måste jag erkänna.

    Idag är det ny vecka vilket innebär att vi kommer att starta upp ett nytt tema. Det handlar om transport och el. Det ska bli ganska spännande faktiskt. Om ni vill att vi ska skriva om något speciellt är det bara säga till!

    Ha en bra dag alla läsare!

    Tripp till Örebro


    Åkte med Simon och hans föreäldrar till Örebro idag för att hälsa på hans storasyster Malin. Blev en liten utmaning när vi stannade på en mack för att äta lite. De hade absolut ingenting ekologiskt och bara en massa kött i matvägen. Det slutade med en macka för mig.

    Sedan när vi skulle äta middag var planen att beställa pizza. Fick även där lösa det på bästa sätt, beställde en "vegetariana". Hur god som helst, men kanske inte det bästa för miljön. Men den var ju iallafall vegetarisk.

    För övrigt har jag haft en jättetrevlig och mysig dag. Det var kul att träffa Malin igen och se hennes nya lägenhet.
    Sedan när vi kom hem hit grattade jag pappa på fars-dag. Han fick en pälsmössa som jag köpte på Erikshjälpen igår.


    Pluggsöndag deluxe

    Hoppas att alla har haft en fin klimatsmart söndag! Lite gles uppdatering idag från vår sida. Men man skulle kunna säga att det varit och blir en fortsatt pluggnings-söndag. Själv sitter jag och skriver ett PM om väldfärdsstaten och måste bli klar idag.. stress.

    Från miljösynpunkt har dagen varit bra, åt en fantastisk brunch som innehöll ekologiskt stekt ägg med ekologiskt bacon, mums!

    Vi kommer att ta tag i det här med videobloggningen också, tror det kan bli riktigt bra. Bara det att det kommer kännas lite knasigt!

    Blir antagligen någon mer inlägg idag även om det inte blir lika aktivt som vanligt, ta hand om er!

    Inspiration: Erikshjälpen

    Sitter trött i sängen, ser på en film och dricker varmt. Har blivit mer sjuk, snudd på feber skulle jag tro. Varit en lång dag, först spenderade jag och Charlotte några timmar på Erikshjälpen, vi svängde lite snabbt ihop lite outfits till bloggen och jag som är second hand frälst sedan länge försökte att inte köpa hela butiken.. jätte roligt var det! Efter det så åkte jag med familjen ut till farmor och firade henne under hela dagen. Så nu är energin nere på noll ungefär.


    Inne på Erikshjälpen passade vi på att blanda lite kläder och stilar med deras kläder, utbudet var enormt.

    Outfits för en billig peng:

     
    Nät tröja 55kr
    Päls mössa 95 kr
    Handväska 55kr
    Skor 110kr

    Totalt: 315 kr

    Ring och leggings är privata.


    Mocka jacka 85kr
    Sammets tröja 35kr
    Väska/portfölj 40kr
    Lång kjol 45kr

    Totalt: 205kr

    Smycken och kängor är privata.


    Jeans 50kr
    Flanell skjorta 45kr
    Skor 55kr
    Väska 50kr

    Totalt: 200kr


    Transparent linne 20kr
    Kavaj/kappa 50kr
    Kostymbyxor 45kr
    Sjal (här som skärp) 20kr
    Väska 50kr
    Pälsmössa 95kr

    Totalt: 280kr

    Smycken privata.


    Badrumssmart!


    Några enkla tips i badrummet:

    - Stäng av kranen medan du borstar tänderna.
    - Försök duscha sparsamt.
    - Stäng av vattnet när du schamponerar håret.
    - Duscha istället för att bada.
    - Låt håret självtorka eller gör "en turban" istället för att blåsa det, mycket bättre för både ditt hår och miljön.
    - Använd produkter som är skonsamma både för dig och miljön.

    Erikshjälpen


    Kom nyss hem från Erikshjälpen. Nu har jag för första gången i mitt liv handlat på second hand! Jag köpte en skjorta för 45 kr(!) och en fars-dag present åt min käre far. De hade faktiskt en hel del snygga kläder och accessoarer. Blev kär i många pälsmössor, men jag har redan en hemma så det kändes onödigt att köpa. Jag kommer definitivt att handla mer second hand!


    God morgon i lingonskogen!


    God morgon bloggen!

    Idag ska jag och Linnéa ta en sväng till Erikshjälpen för att ta en titt på deras utbud av second hand-kläder. Det ska bli riktigt kul! Personligen har jag aldrig köpt kläder på second hand, det är ganska dåligt av mig jag vet. Förut tyckte jag att det var lite "äckligt", men det tycker jag inte idag. Tiden är inne för 2hand nu. Det har bara blivit så att det inte kommit för mig att handla second hand.

    Jag tror också att det beror på att jag fått uppfattningen att 2hand är en speciell stil, lite vintage och mycket oversize och konstiga kavajer. Men när vi intervjuade Malin och Maria övertygade de mig att det inte alls är så. Det finns något inom alla stilar.

    Sedan fick jag verkligen upp ögonen för "begagnade" kläder igår under bytarkvällen går. Det ska bli riktigt intressant att se om jag hittar något idag.



    Bytar-kväll

    Precis som Charlotte skiver här nedan blev kvällen sjukt lyckad, trevligt sällskap och helt nya garderober. Roligt att vi redan planerat in en nästa gång också. Rekommenderar verkligen ALLA att ha en sådan här kväll med sina vänner och ge bort det som man är trött på/inte vill ha för att få tillbaka det som andra tröttna på men som fortfarande är ett kap. Som att gå in i en butik och slippa betala! Samtidigt som det är återanvändning, det enda du behöver för att ordna detta är en lokal och bjuda in lite vänner som tar med sig det som man vill byta bort. Här var kvällens charmtroll självklart Charlottes syster Malins hund My, riktigt gulligull. Själv hade jag med mig en helt fullpackad tung bag full med kläder som jag "blev av med", praktiskt! Sammanfattningsvis: Bästa kvällen på länge!



    Vi bunkrade upp med enbart ekologiskt tilltugg, mums!

     
    Glada miner!


    Mysan!


    Det som jag fick med mig hem, skönhetsprodukter och några fina plagg. Är riktigt nöjd!


    Lyckad kväll!

    Flickorna åkte precis hem. Det blev en riktigt lyckad kväll måste jag säga! Vi hade hur kul som helst och alla fick nya plagg att ta med sig hem till garderoben! Att vi inte har kommit på den här idén tidigare! Vi har redan planerat in en ny bytarkväll, som vi ska ha någon gång i mellandagarna. Linnéa kommer att ladda upp ett längre blogginlägg med bilder senare ikväll.


    Blev en hel del nya kläder! Är så glad, var precis i rätta tid, det har nämligen börjat rycka lite i mina shoppingnerver.


    Vi bytte inte bara kläder utan väskor, skor, accessoarer, parfym, ja de mesta inom skönhet. Fick en ny väska full med smycken.


    Fantatiska fredag


    Precis just nu!

    Äntligen helg!
    Idag efter skolan blev det lunch på stan med min fina vän Maria på Epí (lika gott som alltid!), passade på att köpa mitt favoritbröd och sedan köpte jag en present till fars dag på söndag. Säger dock inte vad, om pappa läser det här på bloggen, hehe. Köpte också en helt unik cool paljett blus på Myrornas idag.. klarar verkligen inte av köpstoppet, lite svagt av mig. Men sliter inte på klimatet med 2hand kläder i och för sig.

    Nu ska jag åka iväg till Charlotte för en trevlig tjejkväll, vi har laddat upp med ekologiska snacks och den stora frågan är bara hur jag ska lyckas få med mig alla kläder som ska bytas bort..

    Systemkameran är med, alltså uppis senare ikväll!


    Underkastelsen



    Missa inte chansen att på tisdag åka till Uppsala och se filmen Underkastelsen gratis där på Folkets bio på tisdag
    (16/11). Underkastelsen handlar om alla kemikalier som vi stoppar i oss och har i kroppen, om hur vi har underkastat oss. Verkar väldigt intressant!

    Allt ordnas av natuskyddsföreningen i Uppsala, efter filmen kommer det att bli diskussion tillsammans med miljötoxikologen Monica Lind (toxikologi handlar om gifters egenskaper och verkningar).

    Så har du vägarna förbi Uppsala på tisdag, missa inte denna filmvisning!


    Charlotte hissar & dissar



    Jag hissar:

    -
    Mattanterna som jobbar i matsalen på skolan. De är så snälla som hjälper oss när vi har frågor om maten.

    - Biogasbussarna i Gävle. Det är väldigt bekvämt att åka buss i Gävle, de går ofta, bussarna är fräscha och det bästa av allt, de går på biogas!

    - Grundkursen för de hållbara familjerna. En väldigt bra och intressant kurs. Fick mycket inspiration och en liten spark i baken att verkligen fortsätta med mitt klimatsmarta liv!

    - Att snön har kommit! Det ger mig en gnutta hopp om att växthuseffekten kanske inte är så hemsk som forskare har förutspått.



    Jag dissar:

    - Skräckbilderna på de stackars vanvårdade grisarna som har spritts i media i veckan. Kolla videon på inlägget "Måste ses". Det skär i mitt hjärta när jag ser bilderna, det ska inte få gå till på det här viset!

    - Att nästan allt smink inehåller en "massa skit" som är skadligt för miljön. Det krävs en föränding på den fronten!

    - Att många säljare inte vet vad deras produkter innehåller, inga namn eller företag nämnda. Jag tycker det är pinsamt när man frågar i en affär vad varan innehåller och personalen blir nervös och hänsvisar att man ska ringa någon som vet eller kolla på hemsidan.

    Vad är det som händer den 27 november? (ja, det rimmar!)

    Ni vet hur det är. Så fort snön och kylan dyker upp då slår den till..förkylningen. Efter en SSU-träff i eftermiddags har jag med minskande energi slappat framför tv:n, värmt mig och druckit honungsvatten. Halsen är inte min bästa vän just nu, känner på mig att det kommer bli mycket värre. Välkomnar därför fredag med öppna armar! En del att ta itu med dock, jobbigt att vara stressad och sjuk samtidigt.

    Men nu till någonting roligare, vad är det för speciellt med 28 november? För det är ingen vanlig dag!
    Ringer det ingen klocka?

    Jo då just den dagen, varje år är det manifestationen En Köpfri Dag. Över hela världen deltar miljontals människor genom att inte köpa något på en hel dag. Man vill uppmärksamma den sjuka konsumtionen i världen och våra shoppingmönster genom att symboliskt inte köpa något. Man syftar också till att visa på bättre alternativ!
    Så planera in datumet redan nu så att du är förberedd om några veckor! 
    För att läsa mer gå in på den
    officiella svenska hemsidan.




    Garderobsstädning

    Igårkväll var det dags för mig att ta en titt i garderoben och rensa ut det jag inte använder. Jag tycker faktiskt att det är kul att rensa garderoben, jag hittar alltid en massa kläder som ligger undangömda i all kaos och som jag helt totalt glömt bort att jag hade.

    Jag brukar ta hjälp av någon annan när jag rensar, till exempel min syster, mamma eller någon kompis. Det blir mycket enklare då. Annars blir det ofta att jag tänker "Jag kanske vill ha det här sen, det är nog bäst att jag spar det", och sen ligger det iallafall och skräpar i garderoben helt oanvänt. Då är det bra att ha någon som stöd och som kan banka lite vett i skallen på mig!

    Normalt när jag har rensat min garderob så brukar alltid min syster få kolla om hon vill ha något, efter de låter jag mina kompisar ta det dom vill ha. Mamma har en arbetskamrat som har barn i min ålder och neråt som vi även ger kläder till. I den här familjen slängs inga kläder, allt får förr eller senare en ny ägare.


    Hittade flera kassar med sommarkläder i förrådet, tog en titt bland dem också.


    Allt blir så städat och prydligt i garderoben efter en rensning!

    Ser fram emot en mysig kväll imorgon med fina vänner och klädbyten!


    Mjällschampo


    De flesta mjällschampon innehåller zinkpyrition som är mycket giftigt för fiskar, kräftdjur och andra vattenlevande organismer. En halv tesked av vanligt mjällschampo kan ta död på hälften av alla fiskar i ett akvarium som rymmer 1000 l vatten(!).

    Många använder mjällschampo helt i onödan. Vita hudflagor kan lika gärna bero på en torr hårbotten, och då räcker det med att man byter till ett mildare schampo. Apoteket har många bra schampon för torr hårbotten och mjäll som är snällare mot både miljön och dig.

    En sida som erbjuder 100% ekologiska och miljövänliga varor är www.ekogarderoben.se

    Källa fakta: naturskyddsföreningen

    Håret- en kvinnas stolthet?

    Jag kan erkänna att jag är en riktig missbrukare av hårspray. Men nu under projektets tid har jag dragit ner på det oerhört mycket, men kan nog inte sluta helt, är för fåfäng för det. Jag känner mig som en hemsk person som inte kan sluta använda något trots att jag vet hur dåligt det är för miljön(!). Men mitt hopp tändes nyss när jag hittade en artikel om att det har kommit en svanen-märkt hårspray! Den heter Soulglow, den innehåller främst produkter från växtriket. Produkten har tagits fram i ett danskt labratorium av etablerade frisörer.


    Jag som hårmodell åt Karolina. (frisyren är inte klar, hon var tvungen att tupera upp det för att fixa en fantastiskt snygg frisyr som skulle symbolisera gamla Rom.)

    Måste ses!



    En anledning till varför vi ska äta mindre kött eller välja ekologiskt kött!
    (känsliga tittare varnas)



    Rensat garderoben

    Puh, igår kväll rensade jag hela min garderob. Något som jag borde ha gjort för längesedan! Jag har kläder med tagsen kvar och kläder som jag inte använt på 3 år i min garderob. Känns bara hemskt onödigt när det enbart skapar röra i garderoben när jag trycker in allt som jag inte vill använda eller kan ha.  

    På fredag har vi ordnat en tjejkväll hos Charlotte och bjudit in lite vänner, för vi tänkte ha en bytarkväll. Det innebär att man tar med sig de kläder, skor, smycken + andra accessoarer som man inte längre vill ha/använder. Man byter helt enkelt med varandra. Ett riktigt smart sätt att förnya sin garderob samtidigt som man har det roligt med sina vänner!

    Jag är en samlare, har så svårt att göra mig av med plagg. Men den här gången bestämde jag mig för att jag inte skulle låta min typiska "tänk-om jag vill ha detta om ett år ifall jag skulle klä ut mig till humla" attityd stoppa mig från en rejäl rensning.

    Lyckades riktigt bra, insåg också hur mycket kläder jag faktiskt har som enbart samlar damm, kläder som skulle vara bättre för någon annan. En väldigt liten del tänkte jag försöka sälja då jag har lite fina märkeskläder i bra skick, exempelvis Tiger Of Sweden skärp i riktigt skinn, kanske lägger jag ut just de kläderna/accessoarerna här på bloggen?

    Men resterande har jag sorterat ut i det som ska skänkas bort och det som ska tas med till på fredag, den sistnämnda högen är det allra mest i, undrar hur jag ska få med allt till på fredag.. Det som inte byts bort på fredag skänker jag bort med resten av det som ska skänkas, så fort som möjligt till Erikshjälpen eller Myrornas.

    Känns redan nu som en befrielse att ha rensat ur, ser fram emot att organisera garderoben med kläder som jag faktiskt använder. Men först måste jag bara "göra mig av med" min last, hehe.



    Smycken och en stor hög till på fredag!


    Lite sådant som ska säljas

     
    Skänka bort högen som kommer att bli mycket större!


    Lite tips för dig som vill rensa ur:


    - Tänk på att spara basplagg som svarta & vita linnen och t-shirts, långärmade enfärgade tröjor och klassiska favoritjeansen. Har du inte använt något på 2-3 år? Då kanske det är dags att låta plagget byta ägare så kan du satsa på ordning och reda i garderoben. Givetvis ska man kunna spara speciella plagg inför framtiden men om man knappt kan tänka sig att använda tröjan är det bara slöseri med plats att ha den kvar om den kan ge andra glädje.

    - Vissa välsorterade second hand butiker kan köpa ens plagg för en slant om plagget är av extra värde, de flesta tar emot gåvor (se secondhand guiden här i Gävle som vi gjort) och annars kan man ju ge bort kläder/saker till vänner. Kanske kan det ckså vara en idé att ordna en bytarkväll?

    Lycka till med ert rensande!




    Bär snyggt & miljövänligt!



    I staden San Fransisco och en rad andra stora städer är det numera förbjudet att använda bärkassar av plast. På andra ställen har man infört skatter och avgifter för att användingen ska minska. I Sverige är det ännu lagligt och vi konsumerar upp mot en miljard plastkassar per år.
     

    Varför vi inte ska använda dessa bärkassar är för att de innehåller polyten som tillverkas av icke förnyelsebara fossila råvaror.  Ett annat argument är avfallet som blir av påsarna, om det hamnar i naturen tar det oerhört lång tid för att de ska brytas ned på ett naturligt sätt. Förbränns kassarna som sopor bidrar det till koldioxidustläppen.

    Nu på senare år har även företagen i Sverige börjat engagera sig i frågan. ICA till exempel kan idag erbjuda "miljökassar", som är bärkassar gjorda av komposterbar plast. Plasten kan komposteras i en industrikompost, däremot är det inte så lämpligt att slänga allt för många i den vanliga komposten hemma. Skulle de olyckligtvis hamna i naturen tar det bara några månader för den att brytas ned.

    Ett tips är att ta med sig tygkassar när du handlar. Själv har jag länge tyckt att det varit lite pensionärs-stämpel på det. Men idag finns det mycket snygga och flashiga kassar så nu vill jag hellre gå med en snygg textilpåse istället för en slapp plastkasse.

    Det finns en sida på internet där de säljer snygga eko-tygkassar, check it out:
    http://www.ecoreko.se/

    Hur snyggt som helst! Men se till så att kassen är miljövänlig även den med!

    Källa fakta: miljonytta.se


    Textilsmart!


    Naturskyddsföreningen erbjuder ett väldigt smart och smidigt sätt att söka efter butiker som säljer eko-kläder, skor, handdukar, inredningstextiler, ytterkläder ja det mesta inom texilområdet. Man knappar bara in vad man söker och var, till exempel ort, om man önskar att få information om webb-butiker, postorder osv. Hur smart som helst! http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/hitta-butiken/

    En grön skolkatalog

    Igår fick vi hem skolkatalogen för iår, la märke till att man använt en svanenmärkt tryckpress och returpapper. Helt återvunnet material alltså, känns verkligen som att man på många plan börjar anpassa sig till en grönare värld. Trevligt att få se lite positiva framsteg!

    Fältundersökning, skönhetsprodukter!

    Idag begav jag mig ut på stan med ett mission, fråga de tre sminkjättarna i Gävle, Make Up Store, Kicks och The Body Shop om deras miljöarbete, rättvise arbete och arbete för djurens rättigheter. Dessutom så passade jag på att ta upp ingredienser i sminket, för det är ofta helt omöjligt att veta vad smink och skönhetsprodukter faktiskt innehåller på riktigt!



    Tjejerna på Make Up Store visste inte om Make Up Store gör någonting speciellt för klimatet, enbart att deras förpackningar ska vara miljövänliga. Jag fick mailadresser till personer på företaget som ansvarar för miljöfrågorna och tids nog ska jag absolut slänga ett mail dit, mycket för att också kunna pressa företaget i min roll som konsument och höra mer om vad man gör för människan, djuren och miljön.



    På The Body Shop fick jag all information från deras erfarne butikschef. The body shop startades 1976 och redan från början har deras affärsidé handlat om skonsamhet mot människa, djur och miljö. Man har riktlinjer, grunder som man jobbar utifrån: Against animal testing, support community trade, activate selfesteem, defend human rights och protect our planet.

    När det gäller djur så är The body shop starkt emot djurtester och ingen av deras produkter är testat på djur, varken slutprodukt eller enskilda ingredienser. En sak som man som konsument kan tänka på är att ibland när vissa märken säger att produkterna inte är testat på djur så kan det enbart vara slutprodukterna och inte de enskilda ingredienserna.

    Vidare så fick jag också veta att många kunder enbart handlar på the body shop på grund av miljöaspekten!

    70% av ingredienserna i deras produkter är Faitrade och man har bra koll på vartifrån man får sina råvaror. Bland annat så har man kooperativ där kvinnor i en trygg miljö får arbeta, bli stärkta, utbilda sig och rättvis lön så att man kan försörja sig genom The body shops produktion. Dessutom är merparten av alla förpackningar av återvunnet material.

    The body shop stödjer idén om rättvis handel och man betalar rättvist till de som producerar råvaror, alltså har man valt minskad vinst för en bättre värld skulle man kunna säga. Men för den sakens skull så går inte företaget dåligt utan verkligen tvärtom.

    Ofta samarbetar man med olika organisationer, just nu har man en kampanj tillsammans med ECPAT som jobbar mot trafficking och barnsexhandel.

    Vi diskuterade också palmolja, en produkt som till stor del bidrar till skövlingen av regnskog på ett radikalt sätt. The body shop använder palmolja i sina produkter men de har valt palmolja som inte har bidragit till regnskogsskövlingen, tummen upp för det!

    De har även vissa extra medvetna serier i sina butiker. Nu har det exempelvis precis kommit en hårserie utan silikoner, parabener, färgämnen och sulfater (så att ens hårprodukter inte smutsar ner vårt ovärderliga vatten som vanliga produkter gör idag) samtidigt som förpackningarna är av återvunnet plast. Man skickar också med råd för hur mycket man bör ta varje hårtvätt, speciellt bra är det också att produkterna är dryga och räcker länge, eftersom många idag överkonsumerar när man duschar.

    För den medvetna skulle man kunna säga att The body shop är ett toppen alternativ och det går faktiskt att handla medvetet även när det gäller skönhetsprodukter. Som konsument kan man påverka mycket genom att fråga i butikerna, ställa krav eller höra av sig till företagets centrala kundtjänst!



    Kicks verksamhet är ju lite annorlunda uppbyggd än märkerna ovan. Kicks har till viss del egen försäljning men säljer samtidigt andra märken.

    Kicks har som många andra företag riktlinjer för sitt miljöarbete i varje butik när det gäller saker att tänka på som exempelvis att stänga av belysning osv. Man har en egen avdelning med ekocertifierade produkter och flera av märkerna man säljer har ett omfattande välgörenhetsarbete. Sedan är det ju svårt att kontrollera större företag och om saker och ting följs.

    Nyligen har man börjat använda material i påsar och emballage som är återvunnet vilket minskar växthusgaserna vid tillverkningen med 60%, samtidigt som det kommer att spara in på 95 ton växthusgaser per år för Kicks, det är ju jättebra.

    Man har också ett system för leveranser så att man inte har onödigt många leveranser, de butiker som inte kan fylla en lastbil med varor får leverans enbart en gång i veckan.


    Slutsatsen av detta är att The body shop uppenbarligen har kommit allra längst i sitt miljöarbete, men att man som konsument måste vara konsekvent och ställa krav, frågor och ta kontakt med företagen.

    Giftfria gaddar


    Läste precis om att vissa tandkrämer innehåller ett väldigt miljöfarligt ämne. Ska jag vara ärlig har jag faktiskt aldrig reflekterat över tandkrämens miljöpåverkan. Jag läste att vissa tandkrämer, ungefär var fjärde tandkrämstub som säljs i Sverige innehåller detta ämne. Ämnet heter Triclosan. Som är oerhört miljöfarligt och kan skada vattenlevande organismer. Ämnet fungerar som bakteriedödare i kosmetiska och hygieniska produkter, och får användas om det inte överskrider 0,3% av produktens innehåll. Så dubbelkolla hemma om din tandkräm innehåller ämnet!


    Källa: Naturskyddsföreningen


    Brainstorming

    Vi sitter nu i skolans bibliotek och pustar ut efter svenska muntliga nationella provet. Man blir nervös när man ska hålla tal! Vi känner att vi behöver lite inspiration och nya ideér kring bloggen. Vi sitter och knåpar ihop lite studiebesök, eko-kvällar, undersökningar osv. Om ni har några tips på vad ni vill att vi ska skriva om så hör gärna av er, släng in en kommentar eller skicka ett mail.

    Vi undrar även om det finns något intresse för att vi ska börja videoblogga?


    Hållbar vardag i Gävle

    - "Vårat sätt att leva idag, skall göra det möjligt att leva imorgon." Med dessa ord inledde Bodil grundkursen i hållbar vardag. Vackra ord som tål att tänkas på.
    Linnéa fick förhinder och kunde inte följa med, men jag bestämde mig för att gå ändå. Kvällen började med fika och mingel i förvaltningshuset. De bjöd på mackor, frukt, kaffe, te och saft. Sedan var det dags för föreläsning. Bodil gick igenom Gävle kommuns miljömål och vad "hållbar vardag i Gävle" innebär. Gävle kommuns lokala miljömål är:
    - Frisk luft
    - Giftfri miljö
    - Öppna landskap
    - Minskad klimatpåverkan
    Sedan pratade hon mycket om konsumtion och samhället idag. Det var väldigt intressant. Gör vårt materiella samhälle att vi mår bättre? Mår vi bättre om vi får den där dyra tv:n? Enligt en undersökning är det andra faktorer som gör att vi känner oss allra lyckligast. På en skala från 1-5 såg det ut såhär:
    Sex         4,7
    Umgås     4,0
    Avkoppling  3,9
    Meditation   3,8
    Äta             3,8
    Motionera    3,8
    På sista plats kom arbetspendling. Jag tycker dessa siffror är väldigt intressanta eftersom de verkligen visar att det är närhet, umgås med andra och bara njuta av livet som faktiskt gör oss lyckligast.
    Under kvällen gick vi igenom en massa olika saker, hur vi ska kunna spara el, alla resor vi gör, hur vi ska äta och kompostera. Med andra ord en väldigt nyttig och intressant kväll. Vi fick även plocka på oss reflexer, nyckelband, sittunderlag och andra roliga saker.

    Code of conduct


    Bestämde mig för att surfa runt lite på hemsidorna till några av de största klädmärkerna här i Sverige för att undersöka vad företagen säger om sitt miljö och rättvise arbete.

    Blev faktiskt förvånad, alla de som jag valde att undersöka (H&M, Lindex, Gina tricot, Vila, Vero moda, Monki, Weekday och Indiska) så hade alla noga skrivit om hur de försökte minska sin miljöpåverka på olika sätt och om sitt etiska ansvar. De flesta hade en "code of conduct", en uppförande kod som var krav man ställde på sina leverantörer. Man var medlemmar i olika organisationer, dessutom så kunde man verkligen hitta djupare information om man vill undersöka saker och ting vidare. Stort plus för allt detta! Flera företag deltog dessutom i projekt som handlade om att förbättra livet för fattiga barn, öka tillgången till rent vatten, osv. Kort och gott skulle man kunna säga att företagen ville visa att man tar ansvar genom sin produktion och att man gör sitt allra bästa.

    Om jag ska försöka vara mer kritisk så känns det som att företagen skriver många fina ord eftersom det är bra för försäljningen. Vi konsumenter gillar när det är rättvist, och idag kräver konsumenterna mer när det gäller hållbarhet och rättvisa. Men samtidigt så har företagen ändå ett system som gör att man inte har egna fabriker (H&M har i víssa fall det) utan man beställer av leverantörer som man lägger kraven på. & det är klart att det blir problem när man ökar kraven på arbetsplatserna i länder där normen inte är värdig, för det innebär att leverantörerna såklart behöver mer pengar för rättvisa löner, bättre arbetsmiljö, kortare arbetsdagar etc. Men eftersom klädpriserna legat på ungefär samma nivå under åratal och företagen inte betalalar leverantörerna mer så blir det ju svårare att skapa mer rättvisa arbetsplatser. Man kräver mer, men betalar inte för det.

    Jag känner mig splittrad efter min snabba lilla undersökning. Det är fantastiskt att så många företag tänker på miljö, krav och rättvisa. Märkerna verkar alltmer förstå deras egna viktiga roll som aktör i världspusslet idag. Men samtidigt är det lätt att gömma sig i fina ord när människor lider idag och man gång på gång kommer med rapporter som säger något helt tvärtom, att människor far illa när de syr kläder och prylar till våra välkända märken. Det finns inget stort utbud av miljövänliga kläder idag och som konsument känns det som att det inte finns mycket roligt att välja på om man vill aktivt göra ett val mot ovärdig produktion.

    De tips som vi pratat om tidigare är ju second hand shopping, undvika "vanlig" bomull så mycket man kan och även att man ser över sin konsumtion. Under veckan hoppas jag på att vi kan hitta fler!


    Gå in och läs på hemsidorna, man får veta mycket mer om projekt, miljö och rättvisa från just företagens sida.


    Möte ikväll

    När vi kom in i matsalen idag möttes vi av alla världens flaggor hängande i en girlanger och en matos av mexikansk mat. Det var inte alls något fokus på "grön mat", utan något annat tema på mat från olika kulturer eller liknande. En ganska stor besvikelse faktiskt! Men som vanligt var den vegetariska maten god, vi fick broccoligratäng i tomatsås.

    Ikväll ska vi till statshuset med de hållbara familjerna. Vi ska nämligen gå en grundkurs i hållbar vardag. Det ska bli riktigt kul och intressant!


    Dagens outfit



    Detta är inte direkt en renodlad modeblogg.. Men vi tänkte att det kunde vara intressant att se vartifrån min outfit för dagen kommer från för land, eller länder.

    Halsdukt H&M (Producerad i Kina), Tröja från Veromoda (producerad i Indien), Byxor från Bikbok (producerad i Turkiet), Kängor H&M (producerad i Kina).

    Mina smycken går det inte att se vart de är gjorda. Men har smycken köpta på Weekday, Cooco.se, Glitter, Nelly.com och en ring köpt på Gran Canaria.

    Slutsats: Jag är sjukt internationell idag, obehagligt att man genom sina klädinköpt har bidragit till att människor i andra länder har det dåligt. För räknar inte med att människorna som sytt mina kläder har haft det bra, kanske är det väldigt cyniskt av mig.


    Tillbaka i vardagen

    Då var vi tillbaka i vardagen igen efter ett välbehövligt lov! Vi sitter nu i skolans bibliotek. Vi ska snart gå till matsalen och äta lunch. Vi såg på matsedeln att det är temavecka den här veckan. Det är tema "mer grönt åt eleverna". Det gillar vi skarpt! Vi får se vad matan har att erbjuda för spännande grön mat!





    Under isen


    Ville mest bara titta in och önska alla en toppenbra söndagskväll!


    Idag har jag varit på SSU -styrelse möte med mina fina kamrater och vänner. Vi passade på att äta på Mingel och bar och fick i vanlig ordning ta halloumiburgaren, riktigt god!

    Känner mig för tillfället rätt under isen med massor av plugg och dessutom så är det sista dagen på höstlovet vilket ger ytterligare ångest. Så spenderar resten av kvällen med näsan i skolböckerna så är jag tillbaka imorgon fit for fight då bloggen blir lite roligare när skolan sätter igång igen.

    Girlsday!

    Idag har jag och Karolina en riktigt tjej-dag. Ansiktsmask, skvaller, chickflick och massa gott! Vi inledde dagen med att göra en uppfräschande ansiktsmask. Vi slängde ihop den helt själv, bestående av eko-produkter. Hur bra som helst! Våra ansikten blev som barnrumpor. Måste testas!

     













    Recept:

    Mosa en banan. Blanda i 4 matskedar smulade havregryn och 2 msk honung. Tillsätt vatten för bättre konsistens.


    Middag från Valbo

    God morgon alla läsare!

    Igår blev jag bjuden på middag hemma hos Simon. Hans föräldrar hade tagit en promenad under dagen och varit och handlat hos bonden i Valbo. De hade köpt en massa närproducerade och ekologiska varor. Så på kvällen bjöd de på en tre-rätters middag.

    Till förrätt blev de lite småplock med korv och ostar mm. Det är verkligen skillnad på korv och korv måste jag säga. Jag kunde verkligen känna att den innehöll kött och inte en massa konstiga kemiska ämnen. Till huvudrätt fick vi potatisgratäng, kött och grönsaker. Det var första gången jag åt kött på tre veckor. Det var riktigt gott, och bäst av allt var att jag kunde njuta med gott samvete eftersom det var ekologiskt och närproducerat. Till efterrätt fick vi ostkaka med saftsås och grädde. Det var en oerhört god middag! Kändes som att jag fortfarande var mätt när jag vaknade.

    Jag och Linnéa planerar ett besök hos bonden i Valbo, vi får se när det blir!

    Insikt på Brynäsmatchen

                                            
    Jag var på Brynäs-match idag, då så slog det mig i ena pausen. I kioskerna så fanns det absolut ingenting man kunde köpa om man vill äta miljövänligt. Ingen vegetarisk korv, miljövänligt godis och kunde inte heller utdröna om kaffet var rättvise och miljömärkt.

    Det kanske är ett litet exempel, men det tycker jag visar att samhället inte på alla plan är anpassad till hållbarhet och det är som allra svårast när man är ute på nöjen, att välja "rätt". När man är hemma har man själv makten att köpa hem den maten som man vill ha som samtidigt är hållbar medan det inte blir lätt när man är "ute". Dåligt av Brynäs som har mycket inflytande på människor som går på brynäs-matcherna. Samtidigt som det visar att den som vill leva klimatsmart måste anpassa sig och i det här fallet undvika att köpa något i kiosken istället för att miljöboven får vika sig och krångla!

    Nej jag tror verkligen att människor måste motiveras till ett mer miljövänligt liv och då börjar man med att göra det enkelt att välja det miljövänliga istället för tvärtom.

    3 frågor till Josephine


    Josephine, 18 år. Pluggar florist tredje året på Polhemsskolan i Gävle

    Vad är miljö och hållbar utveckling för dig?


    - Det jag tänker på först är att man inte ska slänga skräp överallt utan att det är viktigt att sopsortera. Väldigt ofta så tänker jag på alla utsläpp från bilåkandet, så för mig handlar miljö även om att man ska motionera och gå/cykla mer istället för bilen. Det är verkligen hemskt med alla koldioxid utsläpp.

    Vad gör du för miljön?

    - Sopsorterar, försöker vara sparsam när jag duschar, åker en hel del buss och äter mycket vegetarisk mat.

    Vad tror du att samhället behöver göra?

    - Ekologiska varor borde vara billigare än idag! Även mer information om tillsatser och om hur djur har det, folk vet ingenting om hur varan de köpt har framställts. Mer fokus på lokala producenter också, så att man kan gynna dem.



    Ett riktigt I-landsproblem!


    Det är säkert några av er som har lagt märket till att jag har platt hår på bilderna trots att jag inte får platta håret längre. Det beror på att jag tog beslutet att rakparmanenta mitt hår. Jag har funderat på det länge och nu tog jag tag i det. Jag vet att produkterna man änvänder i vätskorna innehåller mycket farliga kemikalier som är dåliga för miljön. Men jag ser det såhär, nu behöver jag varken använda plattång, värmeskydd, krämer som gör det rakare osv. Så i längden vinner jag nog på det ändå!

    Egentligen har jag lockigt hår. Jag kan hålla med om att mina lockar är fina, men bara samma dag som jag tvättat det. Dagen efter när jag borstar håret blir lockarna "svävande" och utdragna. Ett riktigt I-landsporblem jag vet (!). Men eftersom projektet ska visa hur det är att leva som klimatsmart tonårstjej i dagens samhälle känner jag att jag kan öppna mig med mina "skönhetsproblem".

    Jag gjorde parmanenten hos min bästa kompis Karolina Spånberg, hon går nämligen frisörprogrammet på John Bauer. Resultatet blev superbra! Karolina är så duktig, kunde inte ha drömt om ett bättre resultat! Håret är rakare nu än vad de var när jag använde plattång. Och bäst av allt är att det inte krullar upp sig så fort det är fuktigt utomhus! Karolina brukar även klippa mitt hår, eller hon friserar faktiskt hela min familj och många av mina kompisar. Kolla in hennes blogg: www.karolinaspanberg.devote.se och boka en tid hos henne du med!


    Iphone


    Min mobilopperatör ringde mig förra veckan och meddelade mig att mitt abbonemang snart går ut. Under mina år när jag haft mobil har jag levt som en typisk lillasyster, jag har alltid fått min storasysters gamla mobiler när hon fått en ny. Men nu är det äntligen dags för mig att få en helt ny. Har beställt en Iphone 4, som leveras någon gång under nästa vecka. Ska bli kul! Ska kolla upp var jag ska lämna in min gamla? Ska återvinna den på bästa möjliga sätt!

    Såg att naturskyddsföreningen har miljö-appar till Iphone och Android. De ger enkla och smarta tips för en klimatsmartare vardag. Till exempel fiskväljaren, fruktväljaren, grönskaksväljaren och återvinnaren. Allt för att det ska bli lättare för oss konsumenter att göra miljövänliga val. De har också en lista med över 400 butiker som säljer eko och reko kläder. Det finns även tips om mat, barnprodukter, bilkörning och belysning. Hur smart som helst!

    Ladda ner apparna här: http://itunes.apple.com/se/app/id350342977?mt=8 

    Obehaglig info om våra bomullskläder..

    Hej på er mitt i fredagskvällen!

    Jag tänkte störa med lite obehaglig info om klädindustrin och främst berätta mer om just bomullen.




    Lite mer grundläggande kan man säga att bomullsplantan växer i tropiska och subtropiska områden i världen, det tar 6 månader för plantan att mogna och under just den tiden växer det ut hår runt fröet. Det är den delen av bomhullsplantan som är själva bomullen. Bomullen påverkar starkt miljön och människan på många olika sätt. För det första så täcker bomullen helt ensam 40% av världens behov av textilfiber samtidigt som många mer fattiga länder är beroende av industrin (Mali 50% av exportvärdet, Pakistan 65% av exportinkomsterna). 

                                                                        Konsekvenser

    När det gäller konsekvenser av bomullsodlingar i världen så kan man först och främst säga att oftast så sker odlingarna i torrare områden där man lider brist på vatten vilket kräver konstbevattning. Det trots att 1,1 miljarder människor idag saknar tillgång till rent vatten. Det behövs 25 000 liter vatten för att odla den bomull som behövs för att göra 1 t-shirt (!), vår import av bomullskläder till Sverige kräver generellt 162 000 liter vatten per person/år. Det är ofantligt mycket vatten och för många kanske det bara är siffror och statistik. Men det är obehagligt stora problem och säger en del om varför naturen tar så mycket stryk av vår konsumtionshets. Personligen får jag grav ångest av dessa siffror eftersom jag själv har en svaghet för just shopping.

    Ett annat problem med bomull är att bomullen är en av de grödorna i världen där man använder mest kemiska bekämpningsmedel. Bomullsodling tar upp 2,5% av världens uppodlade jordbruksmark men man använder 25% av världens insektbekämpningsmedel. Dessutom är nästan alla bekämpningsmedel som används skadliga för människan (enligt WHO, världshälsoorganisationen). Konsekvenserna av bekämpningsmedlen är många för både närmiljön och för människan. Men konsekvernserna av dessa bekämpningsmedel när de rinner ut i vattendrag är rubbande av biologiska mångfalden då djur och växtliv dör ut samtidigt som det lilla vatten som finns blir obrukbart.

    Anledningen till att man besprutar bomull så pass mycket är för att det finns en skadeinsekt som heter bomhullsvirvel som är ett stort problem för odlare då deras larver bokstavligen äter upp bomullen på växten. När man senare har börjat använda tuffa, giftiga bekämpningsmedel har problemet minskat men konsekvernserna av bekämpningsmedlen kvarstår och är inte bra någonstans.

    En annan oroande sak när det gäller just bomull är också att mycket av den bomull som idag odlas är genmodifierad. Idag så är det väldigt oklart vad för konsekvernser gmo kan ge för miljön och för människan och det finns väldigt få exempel på miljövinsterna.

                                                                             Att tänka på

    Det man kan göra som enskild individ är att tänka på vad man köper för slags bomull då ekologisk bomull är mycket bättre för klimatet, tänka på vad för material det är i kläderna man köper eller främst tänka på sin konsumtion av kläder och hur man shoppar. Behöver du verkligen alla de plagg som du köper? Man kan också tänka på att köpa kläder som garanterar att plagget i fråga är gjord av ekologisk bomull eller handla second hand då återanvändning är klimatsmart och inte sliter på miljön.

    Men i stort måste man göra om systemet, idag finns det inte ett tillräckligt stort utbud av miljövänliga kläder vilket är dåligt och gör det svårare för konsumenten. Det är idag svårt att se hela kedjan från bomhullsodlingen till tröjan på H&M. Något man skulle kunna göra är att man utvecklar anpassat jordbruk där målet är minsta möjliga miljöpåverkan men med fortsatt avkastning och bästa sociala förhållande för odlaren.

    Jag tycker att det är viktigt att kunskap om detta sprids, för många vet inte om bomullens konsekvenser som är skrämmande på alla sätt. Vill man läsa mer har wwf (världsnaturfonden) gjort en intressant rapport om detta.

    All fakta kommer från WWF.


    Ute på vägarna


    Var nyss ute och övningskörde med Pappa. Det var ett bra tag sedan sist, har haft så mycket för mig på senaste tiden så har inte haft tid att köra. Kändes lite ovant, men kommer nog snabbt in i det igen! Så måste medge att jag inte körde särskilt miljövänligt idag. Ajja bajja på mig!

    Ett stort plus för bilindustrin som satsar allt mer på elbilar. Läste häromdagen i "Ny teknik" att elbilen slått nytt rekord. Man har åkt sträckan München-Berlin som är 605 km, utan att ladda bilen!

    Nattinlägg

    Postar ett litet nattinlägg.  Har ikväll varit ute med vänner på Slick och dansat, Petter spelade. Dock känns det mest som slöseri med pengar då det mest var mer kaotiskt och trångt än kul. Har varit dåligt med bloggning för min del idag. Men så måste det få vara också ibland.

    Läste Charlottes intressanta inlägg här under och började fundera mer på klädindustrin eftersom det inte bara är olika sätt att bleka kläder som ställer till det för miljön och för arbetare. Utan det handlar om företags sätt att föra pengar ur låglöneländer, bomull som är en av de allra tyngst belastade grödorna när det gäller kemiska bekämpningsmedel, dåliga arbetsförhållande till orimlig lön, användning och förgiftning av vatten, slit och släng samhällets konsumtionshets osv. Som tillsammans leder till enorma problem för miljö, stater och människor.

    Om man vill läsa mer om just arbetsförhållanden, H&M, skattefusk, och om vart dina kläder kommer ifrån så läs "Made in Bangladesh", en super rapport från Actionaid (internationell hjälporganisation). Tänkte ta upp en del från rapporten senare men för dig som är nyfiken redan nu, gå in och läs! Blir under de närmsta dagarna mer om just arbetförhållanden och om våra kläder. För hela klädindustrin är ju sjuk, egentligen. Dessutom ser jag fram emot att rensa min garderob och skänka/sälja en del/byta samtidigt som vi ska ta upp mer om skönhetsprodukter.

    Nu tänker jag äntligen sova, mer uppdatering imorgon efter lite sömn.
    Godnatt!


    Farliga jeans?


    Läste nyss en väldigt upprörande artikel om blekningen av jeans.

    I vissa industrier när man bleker jeans använder man sig av så starka ämnen så människorna som handskas med medlem långsamt kvävs. Metoden man använder kallas sandblästning, som gör att arbetarna utsätts för damm och ofta jobbar de under bristfälliga arbetsförhållanden. De drabbas av lungsjukdomen silikos eller stendamslunga som det också kallas. I Turkiet rapporterar man att sandblästningen hittils har skördat 50 människoliv och ytterligare 5000 har fått skador för livet. I Tukrkiet har man nu förbjudet metoden, men den används fortfarande i exempelvis Kina och Bangladesh.

    Efter att Fairtrade center gjort denna undersökning var det vissa företag som tog ställning och slutade att använda metoden. Några exempel är: 

    • H&M
    • Inditex (Zara och Massimo Dutti)
    • Fabrick Skandinavien
    • Gina Tricot
    • Åhlens
    • Tiger of Sweden
    • Whyred
    • Varnergruppen
    Källa: miljoaktuellt.se


    Candy Fluff




    Likt Linnéa använder även jag produkter från Lush. Jag tycker att det är ett superbra alternativ av kosmetiska produkter! Måste tipsa om deras "Candy fluff", som är ett kroppspuder. Det är perfekt när man har ovälkomna finnar som envisas att komma på de mest opassande ställena. Det torkar inte ut huden utan det känns väldigt naturligt mot hyn. Så istället för att använda starka finn-medel och liknande produkter testa Candy fluff. Man kan ha det på hela kroppen, behöver inte bara användas för finnar. Man kan använda det bara för att det luktar gott! I det jag har är det även lite glitter i så man får en fin skimmrande hy! Ett stort plus är att det är väldigt drygt, det räcker oerhört länge!

    Ingen ursäkt på fredagsmyset


    Förut har jag skrivit och klagat om att det inte ens finns ekologiska chips, men tji fick jag! Idag när jag kom hem hittade jag en påse med Krav-märkta chips i mitt rum. Som en liten överraskning från min fina mamma! Dessa finns på Willys. Så det finns inga ursäkter på fredagsmyset, dippa närodlade och ekologiska morötter och Krav-chips i din egengjorda favorit dipp! Inga konstigheter.


    Lush!


    Passade även på att köpa mig en hårinpackning från Lush-butiken på söder, ett företag som förut också fanns på Nian här i Gävle. De har butiker i Europa men ursprungligen kommer de från Storbritannien. Lush är ett företag som värnar om både klimat och djur, inga råvaror i deras skönhetsprodukter (schampo, tvål, smink, parfymer, hår/hud vård, badbomber etc.) har testats på djur och de använder så naturliga produkter som möjligt. På varje produkt finns det en bild på den som gjorde den och vilket datum det gjordes. Allt för att man ska veta vad man köper. Lush är en av mina absoluta favoritbutiker och närmaste affär ligger i Uppsala. Annars kan man också beställa och läsa mer om deras suveräna produkter på deras hemsida, läs gärna om deras engagemang mot djurtester också. Viktigt och intressant!


    Stockholm

    För någon timme sedan kom jag hem efter en hektisk men mysig dag i Stockholm med Elin och Jocke. Vi åkte till Stockholm med SGS-bussen (Sandviken, Gävle, Stockholm?) som bara kostar 200 kronor tur och retur! Väldigt prisvärt och bekvämt. Bättre än att ta bilen till huvudstaden också!

    Jag förstod redan innan att det skulle bli väldigt svårt att inte bryta köpförbudet, det är ju just det här med shopping som är min allra största last och utmaning i projektet. Som vanligt passade vi på att spendera dagen på Södermalm där second hand butikerna ligger i rad efter varandra, rena himmelriket.

    Innan den här dagen så har jag inte brutit mot köpförbudet, alls. Men det var verkligen alldeles för svårt att hålla sig ifrån alla fina plagg, och i slutändan så fick jag med mig två överdelar och ett skärp. Men alla var från Beyond retro och Weekdays second hand avdelning så dagens shopping har inte slitit på klimatet vilket känns bra för samvetet. Det som inte känns bra är att jag principmässigt inte klarade av att inte köpa något efter nästan 3 veckors shoppingstopp och det kanske säger lite om mig som person och min diciplin.. Men kan samtidigt inte heller säga att jag ångrar mig.

    Var lite dålig med att ta bilder från dagen men bjuder på de få som togs!

    Blev överlycklig när jag av en slump fick se en Saltå Kvarn butik som hade ett stort sortiment. Jag lever just nu mycket på bönor och annat. Just Saltå kvarn har biodynamiska, fräscha produkter som man kan handla i de flesta matbutiker. Visste bara inte att de hade en egen butik, som dessutom sålde nybakat bröd!


    Söder ska det vara!


    Hittade en butik som sålde klimatsmarta och rättvisa kläder. Bra information om sanningen om våra kläder direkt på lappen. 

     
    Mina synder




    Jeansshorts

    Vilket väder det har varit idag, regnet har fullkomligt öst ner hela dagen! Perfekt väder för bio! Jag och Simon gick på premiären av "Due date". Den var riktigt bra, sjukt rolig! Den kan jag verkligen rekommendera!

    Måste erkänna att det var en riktig utmaning för mig att följa med Simon när han skulle köpa godis på godistajm, blev riktigt frestad! Men jag höll mig till min choklad från Gefle chocolateri, den var hur god som helst!

    Tänkte ge ett litet tips nu när vi fokuserar på shopping. Jag vet inte hur många par jeansshorts jag har i garderoben. Men det possitiva är att de flesta av dem faktiskt är avklippta jeans. När jag tröttnar på mina jeans eller när de börjar kännas lite trånga brukar jag klippa av dem, och vips så har jag ett nytt snyggt plagg! Hur smart som helst!

    Dessa jeansshorts är ursprungligen ett par långa miss sixty. När jag medverkade i Maskinens musikvideo "Dansa med vapen" skulle vi dansare spela kannibaler, och därmed skulle vi ha kläder som infödingar. Jag klippte av jeansen och väl på plats smorde stylisterna in oss i vit målarfärg (även våra kläder). Jag tänkte att jag skulle slänga jeansen efter inspelningen men de blev ju snygga! Så ett tips, exprimentera med färg, pärlor och dra fram rivjärnet och slit dem själv!



    Bilder från dagen

    Idag så har jag haft det väldigt hektiskt med både ärenden som skulle uträttas på stan, lunch med Charlotte, Elin och Jocke samtidigt som vi skulle intervjua Kristina på Épi, sedan så skulle jag fika och umgås med min vän Josephine och få en födelsedagspresent i efterskott, efter det så blev det en middag då vi skulle snacka second hand med Malin och Maria. Så just nu känner jag mig sjukt sliten efter allt rännande på stan, banken osv, imorgon bär det av till Stockholm för min del med Elin och Jocke, vilket jag verkligen ser fram emot, ska hoppa i säng bums!

    Bilder från dagen
     
    Vi med Kristina på Épi!


    Lunch på Épi!

    Fikade med min vän Josephine på fiket på flanör. De hade ekologisk varm choklad!


    På den trevliga middagen med tjejerna så fanns det inte mycket miljövänligt att välja på (dåligt mingel!), men eftersom hungern knackade på så fick det bli en vegetarisk halloumi-burgare med thatsiki. En rätt som förövrigt var sjukt god och som jag rekommenderar.


    Middag med två 2hand experter!

    Ikväll så har vi ätit middag på Mingel och bar med två härliga tjejer som dessutom är experter på second hand, mode och shopping. Det blev ett riktigt bra samtal om allt mellan himmel och jord, men främst om second hand och miljö! Dessutom så fick med oss tips till alla fyndintresserade läsare. 

     
    Malin Berggren, 18 år. Går tredje året på Jazzlinjen på Vasaskolan och jobbar extra på restaurangen Churchstreet saloon.

    Är just nu extra aktuell i Gävle Lucia 2010 som en av kandidaterna, att bli lucia är någonting som skulle kännas väldigt fint för henne och hon försöker varva sångträningar med allt annat i sitt hektiska liv  (rösta på henne!! ingen smygreklam här inte!). Om Malin ska beskriva sig själv med 3 ord blir det: Framåt, glad och säker.

    Ni kan läsa hennes söta "lucia-blogg" HÄR


    Maria Rangsmo, 18 år. Går tredje året på sam-internationell på Vasaskolan och jobbar extra på Mcdonalds i Gävle city.

    Just nu lägger Maria mycket tid på sitt projektarbete som innebär att hon ska göra en "trend-hörna" på Myrornas i Gävle där hon ska plocka ut och skylta snygga plagg och accessoarer från Myrornas sortiment. Eftersom det just nu är höst så blir det säsongsanpassad skyltning för att kunna ge så mycket inspiration som möjligt till kunderna! Sedan är det tänkt att Maria ska ha en vernissage, en fotoutställning kring sitt projekt och sina stylingar när projektet börjar att nå sitt slut.

    Om Maria ska beskriva sig själv med 4 (svårt att hitta enbart 3!) ord så blir det: Öppen, social, kreativ och positiv

    Läs Marias inspirerande blogg HÄR

    Varför ska man handla second hand?
    Malin - Man kan verkligen hitta saker som ingen annan har och om man går in i en second hand butik så vet man aldrig vad man hittar! Det är både spännande, unikt, billigt och bra för miljön med återanvändning. Jag gillar det här med att veta att ingen annan har samma plagg, kan bli så trött på kläder från de "vanliga" butikerna som alla går runt i.

    Maria - Jag håller med Malin, för mig blir det nästan som en sport, ska man hitta någonting unikt och speciellt?

    När och varför fick ni upp intresset för just second hand shopping?
    Malin - Jag har alltid tyckt att det har varit roligt med second hand shopping men det var runt åttan-nian då jag ville börja använda unika kläder och jag minns hur jag åkte med mina vänner till Stockholm för att leta second hand butiker. Idag så ser jag ju second hand butikerna som ett alternativ så fort jag behöver någonting nytt, exempelvis en jacka.

    Maria - Det var för omkring 2 år sedan då jag började bli mer modeintresserad. Min mamma har länge tyckt om second hand och loppisar, nästan så att jag brukar reta henne! Men sedan så blev jag som sagt själv väldigt biten av det. Men jag har en princip, eftersom det är second hand så ska det inte heller vara dyrt. Så när jag väljer att handla second hand så ska det också vara billigt. Ofta så kan jag och mamma ta en helgdag och åka runt på de olika second hand affärerna och kolla utbudet, sedan så blir det ju att man går in och kollar på Myrornas oftare eftersom det ligger så centralt.

    Har ni något smultronställe här i Gävle som ni vill tipsa om?
    Båda: Erikshjälpen! Där är allting prydligt och sorterat och man säljer verkligen det som människor vill ha! Dit borde fler verkligen gå. Men utanför Gävle så är kedjan Beyond Retro toppen, som bland annat finns i Stockholm och i Göteborg. Där är det lite dyrare men utbudet är verkligen kanon.

    Finns det något speciellt plagg som man kan fynda på stans second hand butiker?
    Båda: Jackor och kavajer kan man alltid hitta som är fina och till bra priser! Skjortor, sjalar och även skor om man har omkring 37-39 i storlek finns också att fynda. Egentligen så kan man fynda allt, men just jackor och sånt till hösten är inte svåra att hitta idag. Fina smycken och skärp finns det ju också, ja you name it.

    Sedan kan ett annat tips vara att köpa ett par jeans och klippa av till shorts eller så, samtidigt som man sliter shortsen själv. Om man gör om plaggen lite så får man det ju precis som man vill ha det.

    Har ni något drömplagg eller sak som ni vill hitta?
    Malin - Jag tänker ofta på att det skulle vara kul att hitta en riktigt fin, speciell långklänning som man kan använda på studentbalen. Det är verkligen unikt!

    Maria - Jo, jag skulle också vilja hitta den perfekta klänningen, men annars så är det ju lite av en dröm att hitta en vintage Chanel väska någonstans billigt. Så billigt att det är ett mirakel och att de som säljer den inte har en aning om värdet egentligen.. 

    Några fler tips till läsarna? 
    Båda - Handla second hand kan man inte göra samtidigt som man stressar, det gäller att ha tålamod och kunna leta i lugn och ro. På Gina tricot kanske man kan roffa åt sig något man köper på 5 minuter men sedan ångrar man sig, och allting som ser dåligt ut på galgen kan se skitsnyggt ut när den sitter på och matchar resten av outfiten. Det är också en viktig sak, att kunna se ett plagg och hur det skulle se ut som helhet med en kjol eller byxor. Våga testa något som från början inte är "din stil" och missmatcha. Var unik och hitta nya sätt att använda kläder! Men viktigast av allt är att ta sig tid att gå och titta, second hand är för alla, dessutom så är second hand kläder på modet nu.

    Om vi ska bygga ett mer hållbart samhälle så måste vi visa andra sätt där man kan bidra. En sådan sak är second hand, det finns ju så mycket kläder att återanvända. Man måste också ändra systemet så att det går att välja rätt enklare. En sådan sak är second hand, på den fronten så går det ju faktiskt att enkelt välja återanvändning!


    Dagen till ära hade Malin på sig en fin kappa om hon köpt billigt på Second hand och Maria hade både en tunnare kappa (under den på bilden) och ett par shorts hon fyndat, på second hand såklart!


    Detaljer


    Intervju med Kristina, ägarinna av Épi

    Eftersom vi blev helt frälsta av Épi både när det gäller miljön och utbudet av mat och fika så passade vi idag på att göra en intervju med ägarinnan för att höra mer om varför man öppnar ett ekologiskt café just här i Gävle!


    Kristina Schön, ägarinna av Épi (Ursprungligen från Berlin, Tyskland)

    Kristina berättar om hur hon och hennes pojkvän flyttade till Sverige för 6 år sedan. Tillsammans har de drömt om att öppna ett bageri eller ett café tillsammans, så de letade på blocket efter passande lokaler runt om i Sverige. Från början ville de gärna hamna i Uppsala men eftersom de hittade en sådan bra lokal i Gävle så gjorde slumpen att man hamnade just här. Man öppnade det kombinerade bageri/caféet i januari i år.

    Vidare så berättar hon att de har olika slags kunder, men att det nu börjar hitta alltfler unga till caféet vilket är väldigt roligt. Caféet är populärt och hon upplever att det är många som hittat dit trots att de började med mer marknadsföring bara för några veckor sedan. Det allra populäraste brödet är Levain, det är också det bröd som används ifall man beställer någon av de underbara varma mackorna. Priserna är inte högre än på andra caféer utan på Épi har man valt att inte ha högre priser med tanke på en högre vinst utan man vill att priserna ska vara rimliga och inte högre för att det är ett ekologiskt café. Alla ska kunna äta där!

    För Kristina innebär miljö och hållbar utveckling att allting vi konsumerar och äter går tillbaka till de lokala producenterna och att vi idag måste bli mer fokuserade igen på gynnande av lokala producenter och bönder, lite mer som det var förr i tiden. Allt innebär att vi måste tänka på vart och hur maten har producerats, för kan man mer se till de behov som finns och gynna de som finns nära oss så förstår man att allting är ett system där alla delar är kopplade och beroende av varandra.

    Själv försöker hon tänka på att bara köpa ekologiska varor och undvika att ta bilen utan istället gå eller cykla. Sedan är hon även väldigt medveten när det gäller sin egen konsumtion och undviker att konsumera i sådan stor utsträckning som hon kan, dessutom så sopsorterar hon eftersom det är både enkelt och viktigt.

    Kristina tror att vi i samhället måste se vår egen del och vår egen makt i systemet. Hon tror inte på politiken utan att det ligger hos varje människa att aktivt välja närproducerad och ekologisk mat. Systemet måste slutas och medborgarna måste förstå att förändring sker om man själv aktivt väljer det miljövänliga.

    Eko mat here I come




    Kom nyss hem från Ica Maxi, var där med pappa för att fylla på lagret med ekologisk och närproducerad mat. Nu är våra vegetariska veckor slut, men köttet vi äter måste vara miljömärkt. Det kommer att vara enklare att äta vegetariskt, speciellt när man äter ute eller hemma hos någon annan. Nu har jag även fått upp smaken för vegetarisk mat så jag fortsätter mer än gärna med den kosten. Men måste erkännna att jag fick ett stort leende på läpparna när jag hittade ekologisk bacon. Wihoow!


    Fars dag


    Den fjortonde november är det fars-dag. En av alla högtider som handelsvärlden har hittat på för att öka vår konsumtion ytterligare. Personligen tycker jag att det är en mysig dag, extra god middag och lite fina presenter. Men det har blivit lite väl uppblåst. Jag tänkte ge några tips på fars-dags presenter som är skonsam för både miljön och plånboken.

    - Bjud din pappa på en god hemlagad middag. Använd ekologiska  varor och satsa på säsongens goda rotfrukter, svampar och bär.

    - Bjud honom på en upplevelse, gå och bowla, bio eller en promenad i det vackra höstvädret. Kvalitetstid med sin far gör en gott!

    -Gör ett eget kort och skriv och berätta hur mycket han betyder för dig.

    - Baka en kaka, tårta eller muffins! Även där kan du utnyttja säsongens frukter och göra till exempel en smaskig äppelpaj.

    -Köp ekologisk choklad från exempelvis Gefle chocolateri eller varför inte lite gott bröd från Èpi?

    Tyvärr kan jag inte berätta vad jag ska ge min kära far eftersom jag vet att han läser vår blogg! Men om ni läsare har några tips, släng in en kommentar!


    3 frågor till Elin och Jocke

    Som tack för att Jocke fixade våran header och knäppte så fina kort på mig och Linnéa bjöd vi honom på lunch på Èpi. Linnéa och Jockes kompis Elin tittade även förbi. Blev en supermysig lunch med mycket prat om miljö eftersom de är två väldigt engagerade ungdomar.



    Joakim Åhlen och Elin Pöllä

    Vad är miljö och hållbar utveckling för er?

    Jocke: - De är allt runtomkring oss, det vi lever i. Vi måste anpassa samhället efter miljön. Till exempel om man bor i stan och egentligen inte har behov av en bil är en elcykel ett perfekt medel. Jag tycker även att Gävle ska ha ett spårvagnsystem, Jag förstår inte varför det inte skulle funka i vår stad, det fungerar ju på andra ställen.

    Elin: - Man måste tänka på kommande generationer, det är inte bara vi idag som ska leva på jorden utan våra barn och deras barn osv. Alla är olika och har olika förutsättningar men jag tror absolut att alla kan göra något.

    Vad gör ni för en bättre miljö?

    Jocke: -Jag brukar äta vegetariskt i skolan. Jag brukar även välja vegetariska alternativ när jag är ute och fikar med kompisar. Jag har varit med på miljötinget ett par år nu. Jag försöker också att påverka dem runt omrking mig.

    Elin: - Jag gör allt jag kan. Jag försöker att cykla så mycket som möjligt istället för att åka bil. Men ibland blir det stressigt och då är det enkelt när man har körkort att man väljer bilen. Jag handlar mycket på second hand och köper mycket ekologiska varor. Jag tänker även på att äta vegetariskt.

    Vad tror ni att samhället måste göra?

    Jocke: -Alla måste göra någonting. Men ofta tänker folk att det är politikernas sak att ta hand om problem som dessa, att vi som privatpersoner inte kan göra någon förändring. Men det är ju hos oss bollen ligger, det är vi som måste ta ställning och anpassa oss.

    Elin: - Vi behöver nya reformer. Man måste satsa mer pengar på miljön. Men som Jocke sade så ligger det hos oss medborgare. Det är vi som måste börja leva annorlunda. Det är inte så krångligt som det verkar.


    Busstider


    När jag gick från Simon till bussen imorse hade jag god tid på mig, trodde jag, när jag kommer och går ser jag bussen komma och åka på långt håll. Jag sneglar på klockan, den skulle inte ha gått förän om fyra minuter(!). Missade bussen och fick stå och frysa ute(tack och lov går bussarna ofta) Jag hatar när bussarna är sena, men det är nästan värre när det åker för tidigt! Nej, usch! Det är händelser som den här som får folk att åka mindre kollektivt, när de inte kan passa tiderna.


    Second hand guide i Gävle

    Personligen så gillar jag verkligen second hand och speciellt att fynda på olika second hand butiker i Stockholm. Men här i Gävle så finns det ju också en del ställen som är väl värda ett besök. Att handla second hand är ett väldigt bra alternativ då man inte tär på miljön utan återanvänder något som någon annan inte behöver, väldigt klimatsmart shopping som ofta är sjukt billigt och fyndvänligt! Dessutom så går ofta pengarna till välgörande ändamål och man kan känna sig unik i sitt klädval!



    Myrornas secondhand
    Kedja som finns lite överallt och som drivs av frälsningsarmén. Pengarna går till deras hjälparbete. Deras butik är stor och ligger mellan Friskis&Svettis och Churchstreet saloon på Norra slottsgatan i den gamla biografens lokaler. Ett stenkast från Stortorget alltså. Där finns det allt från möbler, böcker och skor till skärp och kläder. Priserna är låga och visserligen får man ofta leta för att hitta riktiga guldkorn men det finns verkligen massor av kläder och det går att botanisera där i timtal!

    Erikshjälpen Second hand
    Erikshjälpen drivs av Korskyrkan och finns över hela Sverige. Pengarna som blir över går till hjälparbete i Sverige och utomlands. Erikhjälpen ligger på Södra Skeppsbron 35 i Gävle, alltså ute på Alderholmen. Man har öppet på tisdagar, torsdagar och lördagar. Butikens yta är stor och det finns både mycket kläder och möbler, en relativt välsorterad butik där man definitivt kan fynda. Ett ställe som precis som Myrornas är värt ett besök eller två!

    Röda korset
    Kupan
    Finns både i Bomhus och på Brynäs, i Bomhus Centrum respektive på på Sjätte tvärgatan (Agötorget). Personligen har jag inte besökt dessa second hand butiker men borde göra ett besök!  De drivs av Röda Korset (pengarna går till deras hjälparbete här i Sverige och internationellt) och kupan är en mötesplats för människor. 

    Ria, hela människan
    Ria ligger på Brynäs i Gävle (Boothsgatan 1) och pengarna som blir över från deras försäljning går till deras dagverksamhet för utsatta människor (exempelvis hemlösa). Jag är själv inte så insatt i deras utbud av varor men vet att de har mycket möbler men att det också ska finnas kläder och annat! De har öppet på lördagar.


    De å sånt
    De å sånt låg tidigare i Söderbacken och var en mer välsorterad second hand butik. Idag så är butiken mycket mindre och ligger i Villastaden på Majorsgatan 3 A. Här behöver man inte leta för att fynda utan de små lokalerna kräver ett mer sorterat utbud för den som inte vill leta lika mycket som på ett större ställe. På deras hemsida kan man även se en del av deras utbud. Lite av en personlig favorit.

    Emmaus
    Ligger i Valbo men får räknas som Gävle ändå. Drivs av Gävleborgs biståndsgrupp och ligger på Televägen 2. Där finns det en hel del kläder att fynda och Emmaus finns även överallt i Sverige, man samarbetar mycket med Sida och genom olika projekt så deltar man aktivt i hjälparbete internationellt.

    Nu har vi inte tagit med alla antikvitets affärer för att vi ville fokusera mer på de butiker som säljer kläder. Har vi glömt någon bra butik så hojta till, vi vill ju ha en sådan komplett guide som möjligt!

    - Har du möbler/saker och kläder hemma som bara ligger och skräpar? Tveka inte att skänka bort det till någon second hand butik här ovan! Flera av dessa tar emot gåvor och det är väl bra om någon annan kan ta del av det som du inte behöver?


    Sminksmart


    En läsare har tidigare tipsat om denna sajt som är både snyggt gjord och som visar företag som uppfyller internationella krav för "inte testat på djur". Kan verkligen vara värt att ta sig en titt! Djurrätt är verkligen viktiga frågor när det handlar om en hållbar och rättvis värld för alla.

    Äntligen fokus på shopping!


    I Stockholm för några veckor sedan, då blev det shopping kan jag lova..

    Ny vecka, nytt fokusområde!

    Personligen känner jag att just fokus på shopping och smink är det område där jag måste göra störst förändringar och det område som dessutom är allra roligast! Jag kan vanligtvis köpa ett nytt plagg varannan vecka eller så. Jag tycker personligen att det absolut inte är okej att testa smink på djur men kan inte helt säkert säga vad för produkter som jag faktiskt har i min sminkväska..

    Under just det här området kommer vi intervjua några härliga second hand shoppande tjejer av rang, vi kommer försöka anordna en "byta-kläder dag" med våra vänner, jag kommer att rensa garderoben, inventera våra sminkväskor, följa med mig till Stockholm nu på lovet och se hur jag klarar av vårat köpstopp och om jag bryter mot det, jag älskar ju second hand.. ja you name it!

    Efter en liten svacka förra veckan är det toppen att känna sig taggad igen! Sedan blir det nog lite inlägg om kost också, eftersom det är en sådan stor del av det här projektet och något som vi tänker på varje dag!


    Gefle chocolateri

    Efter en god vegetarisk lunch och mycket skitsnack med Karolina så passade jag på att tassa in på nian för en liten intervju med de som jobbar på Gefle chocolateri.

    Gefle chocolateri har funnits i Gävle i tio år, det har haft lokal inne på nian sedan två år tillbaka. Jag gjorde en intervju med Sandra Söderström som jobbar där. Hon berättade att de inte har stämpeln att det är ekologsikt, men att det arbetar så ekologiskt det bara går. Chokladen är naturlig och hälsosam, de använder inga bekämpningsmedel eller kostgjorda ämnen. Bönorna kommer till exempel direkt från träden.

    De tänker väldigt mycket på det etiska och moraliska. De ser till så att bönderna som odlar kakabönorna har det bra.

    Hon berättade att det kommer alla möjliga typer av folk och handlar i butiken, gamla som unga. Folk har på senare dagar fått upp smak för god choklad. Eftersom det faktiskt är skillnad på choklad och choklad. Gefle chocolateri erbjuder även chokladprovningar.

    Jag passade på att köpa ett litet smakprov på chokladen. Jag vet att vi ska tänka på att köpa så närproducerade varor som möjligt, men chokladen tillverkas ju här i Gävle även om bönorna har fraktats ganska långt är det ändå ett superbra alternativ. Jag kunde inte motså frestelsen när jag såg alla goda praliner, chokladkakor, ja gud vet vad alla mumsiga chokladprodukter de har att erbjuda!










    Ursäkta kvalitén på bilderna, hade slut på batteri i digitalkameran så fick knäppa med mobilen.


    Hösttrött?


    Jag blir alltid mycket tröttare på hösten när mörkret kommer. Ett tips är att istället för att hälla i dig koppar med kaffe, vara ute i dagsljuset så mycket som möjligt. Man får energi och vitaminer av solen.  Även om det är mulet så finns solens strålar där mer eller mindre även om du inte kan se dem på samma sätt. 

    Ett annat tips är att röra på sig och träna. Det gör att du producerar edorfiner som gör att du känner dig glad. Du blir inte lika trött och du orkar mer!

    Nej, nu ska jag snöra på mig träningskorna och bege mig ut på en springtur. Sedan i eftermiddag ska jag träffa Karolina på stan för en fika.

    Mer uppis senare!


    RSS 2.0