Lägesrapport från en sliten sps elev


Såhär glad blir jag varje helg - imorgon är det fredag!

Dör lite av arbetsbördan just nu, ska vara klar med ett PM i dagarna om vatten som handelsvara, hålla första maj tal i Ockelbo och Gävle, plugga matte inför stundande kursprov i Matte C och förbereda ett föredrag i religion och svenska. Utöver det är det även filosofiprov och ett grupparbete i naturkunskap som ska redovisas framöver. Nästa vecka åker jag till Barcelona på weekend så är mycket att hinna med nu innan dess..

Tidigare i veckan var jag med SSU på Grön Ungdoms demonstration mot kärnkraft på 25-årsdagen av Tjernobyl olyckan. Uppar med lite bilder så fort som möjligt. Blir antagligen ett inlägg om kärnkraft också, känns som att det är på sin plats.

Idag höll vi också vår föreläsning inför en ekonomi-trea på skolan. Det var vår sista inplanerade föreläsning efter att vi pratat i Bryssel, På Sätra bibliotek, Inför Sps-tvåorna på skolan, på personalkonferensen, genom Gävle kommun på framtidsveckan och i tekniska nämnden. Maila oss på mailen som står här på sidan i vår presentation om ni vill att vi ska hålla föredrag hos er, om hur man engagerar unga i miljöprojekt, om att leva hållbart, om vårt projekt Life as eco etc. Vi är öppna för förslag!

NU: dags att sova

Take care!
/Linnéa

Sjuk igen?!

Har gått och blivit sjuk. Det började igår, vaknade med ont i halsen som sedan höll i sig hela dagen. Det blev värre fram mot kvällen. När jag vaknade imorse mådde jag inge bra alls, trött i kroppen, ont i halsen osv. Älskling berättade att jag hade legat och typ huttrat i sömnen?! Inte okej. Så jag kände att det var bäst att stanna hemma från skolan idag. Måste vara frisk imorgon för då ska nämligen jag och Linnéa föreläsa om Life as eco för en ekonomi tvåa på skolan. Vi ska prata om projektet på deras geografi lektion eftersom deras nästa arbetsområde ska handla om just miljö. Det ska bli superkul!

i söndags samlades hela släkten här hemma. Pappa fyllde år på lördagen då det även var påskafton så vi slog ihop allt firande på söndagen. Vi åt som sagt älg från Loos. Hur gott som helst! Det är verkligen skillnad på "riktigt kött" och vanligt kött med en massa tillsatser. För det första är inte ekologiskt kött fyllt med en massa vatten så det smakar mycket mer och bättre. Och det är inte massa tillsatser i det heller som förstör smaken. Ett konkret exempel på detta upplevde jag när jag åt falukorv från Diléns. Jag har aldrig ätit en korv som smakat så mycket kött och känts så "kompakt". Det är en helt annan typ av korv! Måste testas!

Här kommer lite bilder fån släktmiddagen!
/ Charlotte


Älgkött, potatisgratäng och pappas hemmagjorda peppar- och bearnesi-sås. Mums mums!



Acke (låtsas morfar), Farfar och Mormor.


Påsklov med sommarfeeling

Passar på att önska glad påsk såhär lite i efterhand. Det har minst sagt varit ett påsklov som har haft känslan av ett sommarlov. Vädret har ju varit extremt bra och jag har hunnit med allt möjligt. De första dagarna blev lugna med luncher på stan med vänner, sedan så spenderade jag några dagar hos Daniella i Surahammar. Välbehövlig tid då vi gick på bio i Västerås två gånger (I am number four & Red riding hood). Den sistnämnda var exakt min smak på film och jag har nu en kändiscrush som heter duga. Ungefär som att återgå till en 13-årings stadium. Men googla Shiloh Fernandez så förstår ni..

Vi hann också med att hänga med lite allt möjligt folk, det är alltid kul att träffa nya människor! Jag kom hem igen under långfredagen och igår under påskafton blev det påskmiddag med familjen innan jag drog mig ner på stan för att med ett gäng tjejer föra lite på Brända bocken innan vi gick ut på Goya. Mycket folk, fint sällskap och en varm kväll gjorde gårdagens utekväll till typ den bästa någonsin. Idag har jag njutit av solen och tagit en powerwalk runt Sätra. Dock ska resten av lovet läggas på att ta tag i plugg och annat som måste göras, bara att bita i det sura äpplet eftersom jag "tagit ledigt" från allt sådant under lovet.

Hoppas att ni också haft en bra påskledighet, och att ni tänkt till lite extra vid köp av ägg. Viktigt att man köper ägg från frigående höns, ingen varelse ska behöva leva sitt liv i en trång bur!


Den enda bilden från gårdagen och några fina fattas. Fantastisk kväll.



Påskmiddag med familjen!

/Linnéa

Jacka för de kyligare dagarna



För någon vecka sen införskaffade jag mig en ny vår/höstjacka från Myrornas. Den senaste tidens väder har ju inte direkt krävt tjocka jackor men denna håller mig varm under de kyligare dagarna hade jag tänkt. Precis som jag skrivit tidigare har second hand butikerna galet mycket snygga jackor just nu, så är du på jakt. Se även dessa som alternativ, inte enbart de vanliga kedjorna!

/Linnéa

Sorbet Blåbär



Lovade ett inlägg med en god nyhet. Detta kanske inte är en nyhet i frysdisken men för min del är det en nyhet. Innan så har man med gott samvete kunnat äta hallonsorbet, men numer så finns det även sorbet med blåbär. Himla god är den, spring och köp!

/Linnéa

Glad påsk!

Hej igen bloggen! Och glad påsk förresten det är ju påskafton idag!

Det var ett bra tag sedan jag bloggade nu, dagarna är fullspäckade nu när jag har påsklov. Jag har varit med kompisar, solat, tagit det lugnt, pluggat, festat, alltså ganska mycket! Här kommer lite bilder!


Det har blivit en hel del måltider ute i solen. Åh det är så härligt ute! Perfekt väder nu till påsklovet. Som ni ser på bilden så var det inte direkt den mest klimatsmarta maten, egentligen ska jag inte skylla det på tidspress men just denna dag tog hungern över!


På skärtorsdagen hyrde vi Simon kvarterslokal för lite påskparty. Mina tjejkompisar och hans pojkar. Riktigt rolig kväll som slutade på goya. På bilden: Josephine och Sophie


Älskling och Danne

Jag och mina dansfllickor

Fruktsallad på svensk frukt. Hallonen är till och med från Valbo. Plockade i min farfars fäbod.


På långfredagen var det dags för grillpremiär hemma hos min syster. Sedan gick jag hem till Bella för lite festligheter. Riktigt rolig kväll med många nya ansikten!

Fick ett påskägg av Simons föräldrar imorse. Gulligt av dem! Min familj ska fira påsken imorgon istället. Då blir det släktmiddag. Vi ska äta älg från Los som vi fått av farfar som är jägare.

Just ja, Pappa fyller år idag. Så grattis kära far!!

/ Charlotte

On my way to a friend



Härligt att det fina vädret fortsätter, jag har spenderat dagen genom att först göra en soldusch, eller sun tanning (har inte sett klok ut på hela dagen, den riktiga färgen syns efter en dusch) sedan har jag bokat tid för att sy upp min balklänning och lagat typ 6 av mina jeans. Mycket bättre att laga det som kan lagas än att bara slänga kläder! Nu ska jag börja packa en del och ta itu med annat som ska göras.

Imorgon tar jag tåget till min vän Daniella som bor i Surahammar, vid Västerås. Hon är en av mina bästa vänner men pga av avståndet så ses vi inte så ofta alls. Det ska bli några sköna dagar att ta tillvara på, åker hem på fredag igen. Utlovar ett tips på en god KRAV-nyhet i mataffären och bild på min nya vårjacka från Myrornas när jag kommer hem. Myrornas har förövrigt sjukt snygga vårjackor inne just nu, skynda fynda!

Vi hörs på fredag med de utlovade inläggen!
Take care

/Linnéa


Helgen

I lördags började jag dagen med ett arbetspass på CH. Det var längesedan jag jobbade där nu så det var riktigt kul att vara tillbaka. De hade gjort om ganska mycket ute i resturangen men allt var fortfarande ekolgiskt och hållbart. Efter jobbet gick jag hem till Simon. Vädret var strålande så vi satt oss på balkongen och solade. Sedan blev det en kort sväng till stan och sedan tillbaka till hans balkong. Vi bara satt och njöt och tog ett glas vin

Till middag bjöd hans föräldrar på italiensk mat. Till förrät blev det mozarella rullar, sparris, toast med massa gott på, hur gott som helst! Till huvudrätt åt vi lasagne, gjord på kött från Diléns. Middagen var helt underbar och de bästa av allt var att vi satt ute på deras balkong och åt. Det känns verkligen att sommaren är påväg.

Idag sov vi ut sedan gick vi ner på stan. Det var erbjudande på Stadium för alla medlemmar. Tio procent på allt plus att man fick ta tre skor och betala för två. Vi båda behövde nya skor. Jag köpte ett par träningskor och fick ett par lacoste-tygskor på köpet. När vi gick hem pratade vi om våra köp och diskuterade hur företagen verkligen är medvetna om hur de ska få oss att konsumera mer. Det var helt smockfullt med folk inne på staium där de annars brukar vara ganska tomt med folk. Vi tänker inte så mycket på vad och hur vi konsumerar. Efter projektveckorna med Life as eco fick jag verkligen en medvetenhet om min konsumtion. Jag tänker efter varjw gång jag handlar nu. Den här gången behövde jag verkligen nya skor eftersom mina gamla springskor gav mig blodblåsor.

Nu på kvällskvisten bestämde sig jag och älskling oss för att ta en springtur så att jag fick inviga mina nya skor. Vi sprang en tur i Boulogner, åh vad härligt det var! Nu kommer jag att sova gott inatt.

Här kommer lite härliga vårbilder!




 

Hårmodell

I fredags var jag hårmodell åt Karolina. Hon går sista året på frisörprogrammet på John Bauer och deras projektarbete nu i trean var att ha en hårvisning. Jag ställde självklart upp som långhårsmodell. Temat på visningen var seven deadly sins. Jag och Karolinas två andra modeller stylades efter synden frosseri. De var även en brud i varje synd och jag var en av brudarna.

Det gick åt nästan en halv hårspray åt min frisyr. Det fick mig att tycka synd om både miljön och mitt hår. Hårspray innehåller många miljöfarliga ämnen. Jag och Karolina diskuterade detta och kom fram till att: visst visningen var inte så miljövänlig men pengarna de fick in gick till ett gott ändamål. De höll ett tal i början av visningen där de pratade om de onda i världen, om alla orättvisor. De kom fram till att allt detta beror på just våra synder, vår girighet, lust, frosseri osv. Jag tyckte att det var ett grymt budskap som verkligen fick mig att tänka till. Pengarna gick till utsatta barn.
 
Så här såg jag ut, godisdrottningen själv! Till höger är en bild på min brudbukett, helt underbar med godis som hänger ner. Brudarnas buketter var skapde av elever på floristprogrammet på Gävle praktiska.


Jag och Karolinas bror som var högfärdig. Vi ser ut att komma direkt från Alice i underlandet, eller vad säger ni?

Li som var en av Karolinas modeller var också frosseri.


/ Charlotte

Föreläsningen

Det var ett tag sedan jag bloggade nu, det har varit full rulle hela dagarna! Som Linnéa berättade i sitt blogginlägg om föreläsningen på framtidsveckan, så var det väldigt kul och framförallt givande. Våran föreläsning gick bra och det kändes som att vi nådde ut med vårat budskap. Här kommer lte bilder som jag tog.

De som var och lyssnade fick lite tilltugg, vi passade på att roffa åt oss några snittar när vi lyssnade på de andra.
Allt är självklart ekologiskt. Brödet är något jag älskar, vi brukar få det när vi har träffar med de hållbara familjerna. Hembakat och färskt bröd går inte att jämföra med "vanligt bröd".


Hela den härliga gruppen från Österfärnebo. Jag fick massor med ispiration av ungdomarna, deras arbete är verkligen grymt. Jag skulle också vilja åka iväg på något sådant!
Några av polhemseleverna som pratade om deras barnbok som handlade om hur barn kan lära sig att spara el. Supersmart idé! Jag hoppas verkligen att de kan få trycka upp boken och att den kommer att kunna köpas i bokhandeln och lånas på biblioteken. Det är viktigt att barnen lär sig i så tidig ålder som möjligt att spara på resurserna.

Min tackpresent bestod av detox-te och lakritsskorpor. Jag har ännu inte smakat dem, men det ska bli väldigt spännande!


Efter föreläsningen slängde jag mig på cykeln till träningen. Jag hann precis  till åtta. Vi tränar egentligen till halv tio, men våran kära danstränare Linda hade en överraskning. Hon hade med sig jordgubbar och massage-olja. Så sista halvtimmen mumsade vi i oss gubbarna och masserade varandra. Vardagslyx!

/ Charlotte

H&M Conscious Collection

                        

För två dagar sedan så lanserade H&M sin senaste tema-kollektion, Conscious Collection. Som ni kan se på bilden ska kollektionen vara del av H&Ms arbete för en mer hållbar framtid. Min första tanke är att det är bra, att man skapar en kollektion som är just medveten gällande val av tyger osv. Jag har själv köpt ett par vita byxor jag ännu inte bestämt om jag ska behålla.

Men grejen är ju också den att när kedjorna gör detta, mycket för att faktiskt göra ett bra intryck och svara på många konsumenters krav på mer klimatsmarta kläder, så kan jag tänka att de mest bara "duttar". För sanningen är ju den att många som gör våra kläder har jävligt dåliga löner och en skadlig arbetsmiljö dessutom har man också ibland helt miljöfarlig verksamhet, trots att man har uppförande koder gentemot leverantörerna (detta har ju bevisats många gånger i dokumentärer osv). Men varför inte satsa på att alla kläder ska vara hållbara istället för någon kollektion bara, vi måste väl arbeta mot ett sådant mål mer effektivt än bara någon kollektion, bara något plagg här och var?

Min andra tanke är att det inte bara handlar om att det vi köper ska vara mer rättvisa och mindre miljöfarliga, utan om att vi måste konsumera på ett annat sätt. H&M vill ju såklart gå med så stor vinst som möjligt, de är ju ett företag. Därav vill de sälja så mycket som möjligt och anpassa sig efter den hårdnande marknaden med mer krav från konsumenter. Då är idéen att de ska sälja mer och mer, men mer hållbara kläder samtidigt. Men en av vår tids största problem är just vår konsumtion, vi köper och köper kläder och prylar som aldrig förr och mängden per individ blir en stor belastning på miljön. Generellt måste samhället bli mer hållbart genom att vi inte handlar lika mycket och mer smart, exempelvis second hand. Alltså inte enbart att vi handlar hållbara kläder, det är den stora mängden som påverkar minst lika mycket. Om man tänker så tycker jag att man kan se kedjornas "gröna åtaganden" på ett annat sätt än enbart positivt.

Jag har ännu inte bestämt vad jag tycker, det är bra att företag försöker bli mer hållbara. Men att ständigt vilja ha mer vinst genom anpassning till marknaden känns inte så bra i magen och jag anser att vårt mål måste vara att ALLA kläder är hållbara. Inte enbart vissa kollektioner någon gång ibland. Dessutom måste vi också rannsaka oss själva och ändra vanor, den stora mängden spelar roll! Våra beteenden spelar roll.

/Linnéa

Från föreläsningen och lovets första dag

De senaste dagarna har varit rätt intensiva, först två korta skoldagar, sedan vår föreläsning under Framtidsveckan, sommarjobbs-sökande, träning, tacokväll och styrelsemöte med SSU Gävle och så har jag sökt till universitetet i höst. I första hand Pol-kandidat programmet i Uppsala, håller tummarna att jag kommer in, intagningspoängen är väldigt höga. Men känner verkligen att framtiden knackar på nu. Både läskigt och skönt!  

Min första dag på påsklovet har varit riktigt mysig! Eftersom värmen verkligen kommit så blev det först en lunch i solen på Berggrenska med Sandra, Malin och Jenka. Resten av eftermiddagen parkerade jag mig på Malins balkong i solläge och lä. Solen gassade och jag har fått årets första fräknar! Dock har jag blivit sjukt trött efter all tid i solen, så kvällen spenderar jag framför en film, välbehövligt!

Dessa bilden visar hur mina senaste dagar spenderats:


I torsdags så var det dags för oss att föreläsa på förvaltningshuset, jag och Charlotte var de som pratade först och jag tycker det gick väldigt bra! Efter oss pratade två tjejer om deras tid som utbytesstudenter från Färnebo folkhögskola till Ecuador i flertalet månader. De berättade en hel del om orättvisor och om hur de fått en stor förståelse för matens utsprung och hur det vi köper i affären påverkar människor och klimatet. Utanför föreläsningssalen hade de en fotosutställning med bilder från utbytestiden. Bland annat hade de bott i hos familjer långt in i regnskogen (!)


Till sist så berättade några gymnasietvåor från teknikdesign inriktningen på Polhem om en barnbok de gjort som vunnit en nationell tävling! De har gjort en prototyp på en supersmart barnbok som heter "Lär dig spara med Kevin och Sara". Det är en rolig bok som går ut på hur barn kan lära sig att vara energismarta genom en rolig och enkel bok som också gör att barnen blir engagerade under tiden eftersom de måste dra ut och bokstavligen stänga av lampor osv. Skitbra idé, andemeningen att vi måste börja tänka och lära barn hur man är klimatsmart. Det är en grund för att vi ska kunna skapa ett hållbart samhälle, påverka människors beteenden till att naturligt ha mer hållbara vanor och leverne.



- Delar av oss ungdomar som var med
- Charlotte och jag med bästa Bodil!
- Som tack fick vi alla ett litet fint presentpaket. Jag med kola skorpor och KRAV-té!


 Var himla hungrig innan jag skulle träna igår och åt varm macka på Epí. Underbart gott som vanligt, och det var dessutom skönt att sitta själv och samla sina tankar. Ensam-tid är verkligen underskattat!


Blandade nytta med nöje, så igår hade SSU Gävles styrelse styrelsemöte och tacokväll samtidigt. Blev ett väldigt långt möte med mycket planerat! Supergod tacos blev det också, för oss kändes det självklart att välja qournfärs. Föredrar det före vanlig köttfärs numer! Dock fanns det nästan inga ekologiska grönsaker i butiken där vi handlade, skärpning!


Älskar att det äntligen blivit sånt bra väder. Såhär har stora delar av dagen sett ut, med sol och musik på Malins balkong!

/Linnéa


Påsklov!

Hej bloggen!

Hade en riktig skitdag i skolan idag (inga närmare detaljer). Tur att man har världens bästa vänner och pojkvän som stöttar en och snabbt får en på bra humör igen! När jag kom hem insåg jag att jag har påsklov nu, underbart!! Egentligen har jag ju skola imorgon men jag ska vara hårmodell. Min bästa vän Karolina och hennes klass ska nämligen ha sin slutvisning imorgon på frisörprogramet och jag ställer självklart upp som långhårsmodell! Temat på visningen är Seven deathly sins, väldigt coolt måste jag säga! Den äger rum på Goya 19.00. Det finns fortfarande ett antal biljetter kvar som kommer att säljas i dörren. Tycker verkligen att ni ska gå dit och kolla. Öppen bar till och med!

Vädret har varit underbart idag! När jag kom hem satt jag mig på balkongen, satt i hörlurarna i öronen och bara njöt. Vardagslyx! Nu håller jag på att förbereder och fixar mig inför föreläsningen som vi ska delta i idag kl 18.00 på förvaltningshuset. Det ska bli riktigt kul, är peppad!

Just ja, hämtade ut mina "student-byxor" idag. Snart så!
/ Charlotte


Mycket tankeväckande föredrag!

Har under de senaste dagarna sysslat med lite allt möjligt. Allt från plugg, träning och Kongressvals-möte med SSU till kvällsmys med min fina vän Elin. Det har också blivit lite i miljöväg, har försökt hänga med lite eftersom det är Framtidsvecka med många bra arrangemang!


Med riksdagsledamoten Jens Holm som brinner för miljöfrågor!

I måndags besökte Jens Holm som är riksdagsman för Vänsterpartiet (har suttit i EU-parlamentet) Borgis och höll en föreläsning om klimatet. Jag tycker att det är jättebra att politiker kommer ut och pratar i skolor om just frågor gällande miljön. Både på ett informativt sätt som Jens gör om just miljöfrågorna, isars avsmältning, hur vi bör gå till väga och tar upp miljöfrågan utifrån ett internationellt rättviseperpektiv. Men också för att lyssna in vad unga tycker och vet om miljöfrågor. Att han kom och pratade i skolorna just denna vecka hänger ihop med Framtidsveckans arrangemang och Charlotte och jag passade på att ta en bild med honom! Han har en läsvärd blogg där klimatfrågorna får ta en stor plats från ett politiskt perspektiv: http://jensholm.se/ 



Igårkväll begav jag och Elin oss till Folkets hus för en intressant föreläsning av Lars Henriksson som är en volvoarbetare från Göteborg som skrivit en bok som heter "Slutkört". Han har ett väldigt intressant perpektiv om just transportsektorn och hur vi skulle kunna använda fordonsindustrin på ett mer hållbart sätt. Det som först och främst är intressant att boken är skriven "inifrån systemet", han kritiserar fordonsindustrin och tror inte på en framtid för fordonsindustrin på en relativt kort sikt. 

Han sa väldigt mycket intressant kring att det enbart inom detta ämne finns två övergripande linjer, det första är att man kör på den nyliberala marknadsstilen och de företag som inte klarar sig dukar under i konkurransen, utan att man bryr sig nämnvärt om personalen, eller att alla de små bilföretagen köps upp av alla de stora. Ett system där enbart vinsten och tillväxten är i centrum vilket inte leder till minskad bilism eller miljöförstöring. Den andra linjen är den mer fackliga, att staten ska subventionera och gå in i företagen för att stödja upp så att de kan fortsätta sin verksamhet och rädda människors arbeten. Men samtidigt menar då Lars att personalen blir "gisslan" på ett företag som sysslar med miljöförstöring vilket inte är bra om vi vill ställa om samhället.

Dagens transportsystem är inte heller hållbart, något som jag fann intressant var att han tog upp att transportsektorns sätt att "klamra sig fast" genom att sälja "miljöbilar" som bilar på biobränsle eller numer elbilar som fortfarande inte går till botten av problemet: att trafiktillväxten ökar för varje år. Trafiken minskar inte och då spelar det ingen roll om vi har miljöbilar på en lång sikt som på många sätt inte heller är en bra lösning. (Jag tycker att det är ett mycket klokt och nödvändigt resonemang men det är fortfarande bättre att minska sin egen klimatpåverkan genom att köra miljöbil) 

Att detta fort fortskrida på många sätt är genom att man under efterkrigstiden på 1950-talet gjorde stora satsningar på att bygga vägar för att knyta samman Sveriges största städer, och när man gjorde detta tänkte man inte klimatsmart i sin stadsplanering där gröna sätt att ta sig fram främjades. Under en konferens i Stockholm om just visioner kring "Bilstaden Stockholm" (man var inte blyg på den tiden) kom en man från Tyskland och beklagade sig för att Sverige inte hade "lika bra" förutsättningar som Tyskland när det gäller vägbyggen. Något jag tycker är oerhört ironiskt och komiskt, eftersom Tyskland efter andra världskriget låg i totala spillror efter alla bombningar.. ja synd att Sverige inte var i det läget!? Dessutom är lobbyorganisationerna för bilismen i Sverige oerhört starka, något man ofta använder sig av är att man exempelvis har velat haft mer vägar, man gör prognoser för hur mycket man tror bilismen kommer att öka, sedan har man fått lika mycket vägar som man förutsett behövs för den ökade bilismen och konsekvenserna av de nya vägarna blir att bilismen ökar ännu mer..

Lars Henriksson tar upp massor av tänkvärt och jag ska försöka att inte bli för långrandig, men summa summarum av hans resonemang är att likt USA där man under krigstid gjort om bilfabriker till fabriker som bygger krigsfordon och liknande på ett smidigt sätt så kan vi använda bildindustrin, mycket av dess befintliga utrustning och fabriker + arbetare till att istället bygga mer klimatsmarta produkter som vindkraftverk och mängder av annat som behövs i ett hållbarare samhälle. När detta ska ske kan ju diskuteras, men enligt Lars så är det allra bäst att successivt börja nu för att man kan göra det på ett kontrollerat sätt, SAAB står på fallrepet ännu en gång och om vi inte gör det nu kommer vi i vilket fall behöva ändra produktionen senare under ett scenario där vi nått en total miljökatastrof.

Detta måste också genomföras tillsammans som ett kollektiv med krafter från oss alla och från de i de berörda industrierna, men samtidigt så måste frågan bli mer politisk eftersom de inte kan göra det ensamma! Marknadskrafterna är inte en lösning och man måste kritisera begreppet tillväxt eftersom att allting ständigt ska "växa" och öka, till bekostnad av klimatet och en bra framtid.

Efter hans föredrag så blev det paneldiskussion med Roger Persson från Miljöpartiet (kommunalråd), Marita Engström (kommunalråd) från Vänsterpartiet och Jörgen Edsvik (ordförande Bygg och miljönämnden) från Socialdemokraterna.

Jag gick med många nya idéer och kunskap från ett föredrag av en man med idéer för framtiden som berikar miljödebatten!



Avslutade kvällen hos Elin med kvällsfika. Kan tipsa om världens godaste. Vi åt en fruktsallad med alla möjliga frukter tillsammans med cashewnötter, turkisk yoghurt och honung. Det var verkligen underbart gott! Ladda upp med ekologiska och närproducerade produkter så är du hemma!

/Linnéa





Life as eco på tekniska nämnden


Kom nyss hem från förvaltningshuset. Jag och Linnéa föreläste på tekniska nämnden idag. Det är mycket på gång nu, superkul! Föreläsningen var väldigt givande. De frågade oss om vi saknade något eller hur det kunde bli bättre i Gävle kommun miljömässigt. Vi passade då på att trycka på lite om kollektivtrafiken. Vi tycker att bussarna måste börja gå oftare (vissa turer) och vara  billigare.Jag har många kompisar som bor i Forsbacka, där går bussarna endas var 90-minut på söndagar. Det är oerhört jobbigt speciellt för oss ungdomar som åker så mycket som vi gör!

Vi pratade även om möjligheterna att cykla i Gävle. Vår stad är ju känd som cykelstad och det mesta funkar bra. Men något som jag personligen skulle önska är fler och säkrare cykelställ inne i centrum, vid gallerian nian och flanör. Det står alltid massor med cyklar där så jag får alltid parkera min på flajjen. Det känns inte så tryggt.

Gävle är en stad som har kommit långt i miljötänket men man kan alltid förbättra saker.

Kom ihåg att vi ska föreläsa på framtidsveckan imorgon! Det är på förvaltningshuset kl 18.00-20.00. Vi och några andra ungdomar ska föreläsa om våra olika projekt. De ska bli riktigt kul! Jag hoppas att så många som möjligt tar sig dit!

/ Charlotte

Underkastelsen



Måste tipsa er om att Underkastelsen går på Tv idag, kl 22.00 på ettan. Jag och Linnéa fick möjligehten att se den med de hållbara familjerna i vintras. Den fick mig att vilja leva miljövänligt ännu mer. Filmen handlar om alla de kemikalier som vi människor utsätts för, och tro mig det är verkligen mer än man kan ana. Även om den är ganska hemsk så är den nyttig att kolla på.

/ Charlotte

Reportage i Prima



Kom på att vi i veckan var med i ett reportage i Prima i Arbetarbladet. Jag nämnde tidigare hur jag blivit intervjuad, här ovanför ser ni en del av artikeln som ni i sin helhet kan läsa HÄR. Förövrigt är vi medvetna om att det står att vi pratat på FN:s klimatmöte, vilket då inte är direkt sant. Utan det ska självklart vara Europeiska trafikantveckans möte! Även om det hade varit skoj att prata på FN:s klimatmöte, det ska jag inte sticka under stol med..

/Linnéa

Helgen


Har haft en lugn och skön helg. I fredags var jag och fikade med Sara och Bella på Wayne´s, riktigt mysigt att bara sitta och babbla i flera timmar! I lördags var jag och lunchade Karolina, när vi ätit klar satt vi oss i solen på rådhustorget och bara njöt av solen. På kvällen tog jag de mest lugnt, bara slappade hemma, och senare vid tolv blev de spontant till interpool med Simon och några gemensamma kompisar, mys.

Idag har jag tagit en långpromenad i Boulognern, jag älskar att gå där speciellt på sommaren när allt står i blom. Nu är det endast några blyga små blommor som tittar fram, men snart så! På eftermiddagen var min familj hem till mormor och fikade. När vi kom hem därifrån kände jag mig helt slut. Jag vet inte vad det är med mig nu på våren, jag är trött hela tiden. Kan sova hur mycket som helst känns det som. Det kanske är en kombo av allt med skolan, träningar, föreläsningar, kompisar plus vårtrötthet. Nej, nu vill jag ta studenten!

/ Charlotte

Via min Iphone


Nu är det verkligen vår, totalt olika väder på en vecka. Regngrått och tråkigt vid min busshållplats och massor av härlig sol vid Gammelbron!


Vi åkte med programmet till Stockholm. Armémuseum, dramaten bakom kulisserna och pjäsen Romeo och Julia. Blev jättelyckat och jag kände mig nästan lite duktig. Handlade endast 2 par skor jag verkligen behöver och en tröja på rea. God mat blev det också med de härligaste, bra tisdag.


Förra söndagen blev det första Distriktsstyrelse-mötet med SSU Gävleborg. Var superkul tycker jag!



     
Hade en fin fredag med vännerna igår. Först pizza hos Malin, för min del vart det en lite mindre och ett glas vatten. Vatten är underskattat! Sedan tillströmmade nåra fler och vi satte och på Brända bocken. Kvällen avslutades med dans på Goya, var mycket folk ute! Lyckad kväll.

/Linnéa


Framtidsveckan 9-17 april 2011



Idag börjar framtidsveckan, ett initiativ som jag tycker är SÅ bra på alla sätt. Ovan kan ni se tidningen om veckan med artiklar och program som skickats ut genom morgontidningarna i länet. Framtidsveckan pågår i hela länet och går ut på att påskynda en grön omställning i Gävleborg, därav kommer massor av olika föreläsningar och andra roliga aktiviteter att pågå. Det finns något för alla!

Under bara idag lördag så har det varit både Klädbytardag anordnat av Naturskyddsföreningen, Föreläsning om textiliers miljöpåverkan och om vår konsumentmakt samt modevisning med "gamlat och kastat". Alla dessa är grejer jag själv önskat att jag varit på, men som tur är finns det massor av annat som sker en vecka framåt!

Jag har plockat ut några aktiviteter i Gävletrakten som jag själv skulle vilja gå på eller kan rekommendera:

- ReDo-butiken (second hand) på Brynäs i Gävle har vårrensning nu på måndag fram till 18:00.

- På tisdag är det politiskt samtal om boken "Slutkörd" i Folkets hus 18:30. Författaren, lokala och nationella politiker deltar och det anordnas av ABF Gävle, (S), (V), (Mp) och miljöförbundet jordens vänner. Jag tror det kommer att bli väldigt intressant!

- På onsdag är det världsbokdagen, på stadsbiblioteket finns det flertalet aktiviteter under eftermiddagen om just hållbarhet i samband med litteratur, exempelvis "readcycling".

- På onsdag är det också en riktigt intressant föreläsning på Spegeln, vid namn "Ta makten över maten" av Camilla Sparring. Det är två föreläsningar, en klockan 14:00 och en 18:30. Det är också gratis, gå den tid som passar dig bäst!

- På torsdag är det 14:30 information om rörelsen "Omställning Sverige" på länsstyrelsen av Jan Forsmark, vill man veta mer om dem är det ett toppentillfälle att komma och lyssna!

- På torsdag 18:00 är det en av de roligaste föreläsningarna under veckan, enligt mig. På favoritfiket Epí är det föreläsning av Per-Erik Persson från JAK medlemsbank om grön ekonomi. Intressant eftersom miljö och ekonomi kan gå hand i hand. & dessutom så kan man passa på att köpa massor av gott ekologiskt bröd och fika!

- På torsdag 18:00-20:00 är det dags för mig och Charlotte att föreläsa på förvaltningshuset (tekniska kontoret) tillsammans med 2 andra ungdomsprojekt. Föreläsningarna kallas: "Ungdomarna som vill, kan och vågar!". Jag tror att det blir superlyckat, vi kommer att beröra miljöområdet på flertalet olika sätt, kom förbi! Det är självklart också gratis.

- På torsdag 17:30-21:00 sker ReDo design Workshop i deras butik på Brynäs, man får för 60 kr göra smycken av gamla ting, kom bara ihåg att förboka! Roligt för den kreativa, det kommer också såklart att finnas hjälp på plats!

- På lördag är det dags för Gävle social forum på Musikhuset Sjömanskyrkan. Icke partipolitiska organisationer kommer att delta och det kommer ske både bokbord, musik och föreläsningar. Verkligen massor kommer att ske under dagen, en föreläsning jag tror kommer bli grym är en av Lars Igeland från naturkyddsföreningen vars föreläsning heter "Bilen, biffen och Thailandsresan". Dagen är ett projektarbete av Lotta Forssblad som går på Borgis i trean på mediaprogrammet!

- På lördag 11:00-16:00 sker också provsmakning av regionens mat på Maxim. Även försäljning från lokala producenter ska ske plus föreläsningar och utställningar. I samband med ValboStreetFoodClub, Gävle kommun och deras hållbara familjer. Jag tror det verkligen är värt ett besök!

Detta är alltså en mycket liten, liten del av Framtidsveckan bara i Gävle. Det pågar under hela veckan massor av olika aktiviteter i hela länet. Passa på att ta del av det stora "smörgåsbordet" av aktiviteter!  

/Linnéa


Grillen invigd


Fikabröd och vanligt bröd från Berglunds bageri, strömming från lokala farvatten och kyckling från Ockelbo kyckling


Grillen har invigts!

Äntligen kan jag uppdatera.. min dators batteri har krånglat flera dagar men nu ska det förhoppningsvis fungera! Har säkerhetskopierat alla datorns filer för säkerhets skull i varje fall, ifall det skulle gå illa. Men nog om det!

Dagarna rullar på, mycket att göra och nu är det äntligen helg igen, känns som att jag lever för helgerna. Sovit en stor del av lördagen eftersom det blev utgång igår med ett gäng tjejer igår och jag behövde sova ikapp lite. Det blev förövrigt en väldigt lyckad kväll, först lite pizza hos Malin, sedan häng på Brända bocken med några till och till sist dans på Goya!

Min lördag har hitills har varit mysig, mamma kom hem med mycket bra och närproducerat mat som hon köpt på Bondens egna marknad nere på stan, då samlas närproducenter från hela länet för att sälja sina produkter. Det tycker jag är grymt och det känns bra i magen när man gynnar lokala företag, djur och natur. Exempelvis blev det en hel del kyckling från Ockelbo kyckling, en gård som jag själv faktiskt har besökt och sett med egna ögon hur kycklingarna behandlas. Inköpen mynnade ut i årets första grillning, fantastiskt gott med grillad kyckling, klyftpotatis, champinjoner och pepparsås! Man behöver ju inte heller som vi gjorde grilla kyckling eller kött. Utan det är jätte gott med vegetariska alternativ som paprika, tomat eller någon annan passande grönsak!

/Linnéa


Hiss & Diss


Jag hissar...

- Att framtidsveckan drar igång snart! En vecka fullspäckad av massa spännande aktiviteter. På torsdag kommer jag och Linnéa att föreläsa om Life as eco i förvaltningshuset 18.00. Kom och lyssna!

- Att studenten närmar sig med stormsteg! Vi är redan inne i april!

- Att det klimatsmart livet smittar av sig! En tjej som går samhällsveteskap i tvåan kom fram och frågade mig om hur vi gjorde på våra klädbytar-kvällar. Hennes tjejgäng skulle nämligen ha en bytarkväll och hon ville ha lite tips. Kul!



Jag dissar...

- Att ozonskiktet är tunnare än någonsin. Se upp för UV-strålningen nu i vår, det är nu som den är som starkast!

- Vårtröttheten, skulle kunna sova hur mycket som helst?! Jag trodde att jag skulle bli piggare nu när det blir ljusare ute, men nejdå...


/ Charlotte

Föreläsning



Föreläsningen på lärarkonferensen gick jättebra! Det är så kul att få berätta om Life as eco, att få förmedla och inspirera andra! En av lärarna som jobbar på media-programmet meddelade oss att vi kommer att vara med i Arbetarbladet imorgon angående framtidsveckan. Linnéa var med i en intervju med prima förra veckan, jag var i fjällen då men jag litar på att Linnéa skötte det galant på egen hand. Som jag förstod det så talade hon för båda oss och intervjun kommer att vara upplagd som att vå båda säger det, toppen!

Håller på att plugga för fullt, vi har väldigt mycket på gång i skolan nu, inlämningar, prov, redovisningar osv. Men det är bara att bita ihop, det är ju trots allt bara 38 skoldagar kvar nu!

/ Charlotte


Studiebesök i Stockholm

Sitter med Linnéa på hennes mattelektion, jag har historia men vi har eget arbete så jag håller på att fixa med power pointen till Life as eco. Vi ska nämligen ha föreläsning på lärarnas konferens nu klockan tre. Spännande!

Igår var vi som sagt i Stockolm på studiebesök med klassen. Första stoppet var vid armé-museét Jag gick på en visning som handlade om krig och media. Väldig intressant måste jag säga! Efter visningen hade vi egen tid i unegfär tre timmar. Jag och några tjejer i klassen gick och åt en sallad på Gallerian sen blev det shopping. Jag skulle inte köpa någonting med det slutade med jag köpte en tröja och en kjol, aja så kan det gå ibland.

På eftermiddagen var vi på "bakom kulisserna på dramaten". Det var jättekul! Jag som själv har spelat taeter uppskattade det mycket! Sedan fick vi mer fritid. Jag, Sara och Amanda var så trötta så vi satt oss på ett fik och åt lite. Sedan på kvällen tittade vi på uppsättningen av Romeo och Julia på dramaten. Det var riktigt bra, rekommenderar den starkt. Dock kanske lite väl lång.

Efter det bar det iväg hem igen, vi kom hem vid ett på natten. Är riktigt trött idag trots att jag fick sova ut. Tror jag fortafarande har en gnutta förkylning i mig.

Här kommer lite bilder från gårdagens bravej!

/ Charlotte



Vi fick en frukostpåse av lärarna på bussen påväg ner. Innehöll bla en KRAV-festis, tummen upp!







Bydalen

Hej igen bloggen!

Kom hem från Bydalen igår, hade en fantastisk helg! Sumerar "lill-semestern" i lite bilder.




Jag och Simon kom dit på torsdag eftermiddag. Vi packade upp och gjorde oss hemmastadda i stugan. Riktigt mysig stuga, och bäst av allt, den låg typ 150 m från skidbacken! Dannes föräldrar hade bokad bord på en resturang där det var "tälgstensafton". De kom in med en ca 400 grader varm sten som man fick grilla sitt eget kött på. Det var riktigt gott och supermysigt!



Senare på kvällen var det speldags.





Fredagen bjöd på underbart väder! Vi åkte skidor nästan hela dagen. Gick faktiskt ganska bra för mig om jag får säga det själv. Vid lunch tog vi oss till Fjällhalsen och åt lunch, det var en liten fjällstuga med fantastisk utsikt!



Dannes familj åkte hem senare under dagen och vi ungdomar fick klara oss själva. Vi satt oss utanför stugan och solade och åt glass (älskling pimplade whisky för sin förkylning). Åh, det var så härligt med sol! Tror att jag fick lite fräknar på näsan.


På lördagen var vädret lite sämre, det var mulet och blåste ganska mycket. Därför blev det inte lika mycket skidåkning. Vi tog med oss matsäck till backen och grillade lite. Det är något med att äta utomhus, allt smakar så mycket bättre!
  
Självklart hade vi en del eko-produkter med oss!

På kvällen blev det lite drinkar och kortspel som resulterade i en "tjejer mot killar"- kamp. Riktigt rolig kväll som bjöd på många skratt!

Det var jätteskönt att få komma bort ett tag, hämta nya krafter och bara njuta av lite ledighet. Men på ett sätt känns det skönt att vara hemma igen. Imorgon bär det iväg till huvudstaden med klassen. Ska bli kul att få göra något annat med mina kära klasskamrater än att bara sitta och plugga i skolan.

Nu ska jag pussa lite på min man, god natt!

/ Charlotte

Ladda hem en grym app!

                                                                  
Ett tips till alla som har en Iphone, ladda hem Djurens rätts app! I den kan man ta del av flertalet saker. Men främst se en lista på butiker som inte säljer päls, produkter som inte är testade på djur och även specifikt för den klimatsmarta personen: Tips på märken som erbjuder bra vegetarisk mat, perfekt om man vill börja byta ut en av veckans alla kötträtter mot något vegetariskt istället!

/Linnéa

Klipp och slingor


Avslutade min dag hos min frisör Kristina för slingor och klippning. Var lika trevligt som alltid och nu är jag mycket ljusare och friskare i håret, det känns bra! Bokade dessutom tid för håruppsättning till balen, skönt att få saker planerat.

Pratade med henne lite om just alla kemikalier i hårprodukter och inte minst i alla olika färgnings/bleknings medel som frisörer kommer i kontakt med varje dag. Började åter att tänka på filmen Underkastelsen som handlar om alla kemikalier runt om oss, överallt och som vi inte kan värja oss emot eftersom det är i vår mat, våra möbler, produkter och kläder.. Även gällande hårprodukter och hårfärg finns det mycket att göra. Ett tips jag har är att köpa schampo och balsam från The body shop utan silikoner och parabener, det är mycket bättre för vårt vatten som fylls med saker som inte ska finnas i naturen. I slutändan så handlar det om att det är sjukt att hela systemet bygger på konstgjorda produkter som vi får i oss, problemet är ju inte heller alltid varje enskilt gift utan snarare vad som sker när de tillsammans blandas i kroppen..

Nu tänkte jag göra lite skolarbete och sedan se lite på kvällens tv-program. Imorgon åker klassen till Stockholm för besök på Armémuséet och på "dramaten bakom kulisserna". Kvällen avslutas med att vi ska se på "Romeo och Julia" på dramaten. Blir nog en mycket trevlig dag!

/Linnéa

Guldkant i tillvaron


Lyx med klimatsmart mat från MAX

Har nog aldrig varit så trött. Gick upp väldigt tidigt för att skriva högskoleprovet, från halv nio till tio över fyra. Var som sagt första gången så kände att vissa delar gick bättre än andra, starkare i språk än i matte exempelvis. Men gjorde mitt bästa så det känns okej. Inte minst för att det säkert blir ännu bättre nästa gång!

På lunchen passade jag, Sandra, Jeff och Emil på att åka och köpa lunch, överallt i stan var det fullt i lunchrusningen så det slutade med att vi köpte max-mat. Helt underbart och klimatkompenserat, så vill jag ha det. Max är ju fortfarande den mest klimatsmarta hamburgerkedjan trots att det finns otroligt mycket att göra på området. Därav ett bra alternativ, som vi skrivit många gånger förut!

Imorgon vankas det möte under hela eftermiddagen och kvällen med SSU Gävleborgs distriktsstyrelse, och mina ögon faller ihop vilken sekund som helst.. Så nu säger jag godnatt.

Hoppas ni har haft en fin lördag!

/Linnéa


Fredag


Igår blev det pannkakor, grädde och blåbär till middag! Blåbären är plockade i vår sommarstuga i Hamrångefjärden utanför Gävle. Vi brukar plocka så mycket vi kan och sedan frysa in så att man kan äta sina egna blåbär även under vintern och våren. Jag förstår att alla inte har sin egen sommarstuga, men att ta tillvara på vad naturen har att tillgå, som exempelvis svamp och bär under rätt säsong är verkligen smart och det sliter inte heller på klimatet. Du får inte enbart en lugn stund i skogen när du letar efter bär och svamp, du får också värdefull motion.

Äntligen så är det fredag igen! Själv har jag mest försökt förbereda mig inför imorgon, då det är dags att skriva höskoleprovet. Det blir första gången för min del, känner mig rätt pressad, speciellt eftersom jag missar Socialdemokraterna Gävleborgs distriktsårskongress och därav måste prestera för att det ska kännas värt att göra. Men man kan inte annat göra sitt bästa och jag behöver rutin dessutom. Äsch, let´s do it!

Förövrigt så blev jag (ifrånvaro av Charlotte som är i fjällen) intervjuad av Lotta på media-programmet på skolan till Prima som är media elevernas egna uppslag i Arbetarbladet och som publiceras en gång i veckan. Denna gång inför föreläsningen på framtidsveckan. Kul!

Nu ska jag sova, viktigt att vara utvilad imorgon när jag och 70000 andra skriver prov..

/Linnéa

RSS 2.0