Avgiftsfri kollektivtrafik to the people!

Vilken stressig vecka jag har haft! Jag har pendlat både måndag och tisdag till Uppsala, det blir likaså imorgon och på fredag, då jag förövrigt har mitt första seminarium. Har hitills haft 3 föreläsningar i politisk teori och känner mig fortfarande lite osäker kring saker och ting inför seminariumet. Får verkligen se till att läsa all litteratur så att poletten trillar ner.. Det är fortfarande också mycket som är nytt och även om man känner flertalet som studerar i Uppsala så kan man känna sig lite ensam på föreläsningarna med mer än 130 personer som deltar. Men jag klarar mig, och hoppas att saker och ting börjar att klarna till slut!



Men det här inlägget skulle inte handla så mycket om mig, utan om priserna i Gävles lokaltrafik. Idag så satte jag kaffet i halsen när jag åt frukost och läste Arbetarbladet. X-trafik ska nämligen höja sina biljettpriser med 5%. Det innebär exempelvis att en vuxen får betala 40 kronor kontant enkel resa, och det gäller stadsbussarna. I princip alla priser, både på enkelbiljetter och busskort ska höjas. Man förklarar detta med att kostnaderna har ökat, och att det ska vara mycket dyrt att betala kontant för att "med ekonomiska styrmedel" minska kontantbetalningen.

Jag kan förstå att man vill minska rånrisken för att skydda de anställda busschaufförerna, det är väldigt viktigt. Men varför inte istället införa ett biljettsystem som finns i vissa delar av Sverige, där man naturligt lyckats ta bort rånrisken då man med kontanter i kiosker och ställen som Pressbyrån kan köpa låtsaspengar att betala med på bussarna. Man har aldrig tagit bort kontantbetalningen men enbart gjort reklam för de kontantfria alternativen. Detta har varit mycket framgångsrikt och ett bättre sätt att få bukt med bussrån än genom prishöjningar! I artikeln som rapporterar om prishöjningen på nätet så finns det 16 arga kommentarer om detta, negativa till detta eftersom det börjar att nås en gräns för hur mycket människor kan, eller är beredda att betala för att åka kollektivt.

Jag tycker att det här är mycket sorgligt och kontraproduktivt. För vill man att fler ska åka kollektivt, inte minst för miljöns skull, (det påverkar oerhört mycket) så kan man inte höja priserna. Människor tror jag, ska motiveras till att göra hållbara val. Genom fördelaktiga priser eller inga priser alls som direkt leder till en ekonomisk vinst för den enskilda om man väljer kollektivtrafiken istället för att åka bil. Ökar också resandet kan man också sätta in fler turer och därmed få ännu fler att välja att resa kollektivt. Man kan också anställa fler om fler väljer att åka kollektivt, alltså en positiv spiral. När vi idag redan vet att det kommer att ske klimatförändringar men att vårt agerande, leverne och inte minst politisk handlingskraft nu påverkar hur stora förändringar som kommer att hända så måste man också våga vara radikal, så radikal att man exempelvis inför avgiftsfri kollektivtrafik. Att bekosta detta via skattesedeln finns det undersökningar som visar att det är mycket möjligt och fördelaktigt för en mycket stor majoritet. Tidningen ETC har exempelvis tagit fram siffror som visar att om man skulle göra kollektivtrafiken i Stockholm avgiftsfri och bekosta detta genom skatt skulle man kunna höja deras kommunalskatt med 1:05 kronor. Det skulle väga upp biljettintäkterna SL får in. Alla de som tjänar under 40000 kronor i månaden vinner ekonomiskt på detta, om de väljer att åka kollektivt och ställa sin bil.

Sjäv har jag precis köpt ett årskort och utan körkort är jag väldigt beroende av att kunna åka kollektivt. Jag hoppas inte att denna höjning påverkar bussåkandet negativt, eller tågtrafiken i länet. Men jag är rädd för det.. Jag kommer att fortsätta åka buss, men jag hoppas att x-trafik inser att det inte är hållbart att alltid höja priserna! Utan att det på längre sikt leder till lägre vinst..

/Linnéa

Edge of glory

Jahapp då har jag packat ihop hela mitt rum. Imorgon får vi nycklarna! Kan inte förstå att jag faktiskt ska flytta! Fällde faktiskt en liten tår när jag packade ner de sista grejjerna.  Men imorgon och på fredag blir det lite rust, vi ska måla taket och väggarna i hallen och vardagsrummet. Simon och familjen jobbar så de kommer när de har slutat. Men jag åker först och hämtar nycklarna(!) hos Gavlegårdarna och sedan ska jag och Sara, som är snäll och hjälper till, börja så gott vi kan.
Nu ska jag storstäda mitt rum (vill ju inte lämna en hög med dammråttor åt mamma och pappa). Gjorde även en storstädning av garderoben igår. Var stenhård mot mig själv. Tänkte att jag inte ska släpa en massa onödiga kläder som jag inte använder. Dom kläderna går den här gången inte till någon bytarkväll, uatn till Miljötinget. Jag och Linnéa ska nämligen ha en klädmonter när vi ska dit i höst och hålla workshop. Vi ska även ha en klädbytardel i våran workshop. Så om det är några som läser det här och ska dit på våran workshop börja städa garderoben och ta med allt ni vill byta bort! Det kommer att bli awesome!
Just ja, jag och Elina har bokat en resa till London 23-26 september. Ska bli hur kul som helst! Har så mycket att se fram emot nu i höst!
/ Charlotte

Coca Cola

Såg en reklam för Coca Cola i tidningen här om dagen. Ett företag enligt mig som helt rakt och ärligt är ett skitföretag! Visst jag tycker också att en iskall Cola en varm sommardag är bland det godaste som finns. Men är det värt att andra ska behöva lida för några minuters njutning?!
De gör nu reklam för sin nya förpackning PlantBottle. De har bytt ut en del av den gamla flaskans oljebaserade del och istället använder de förnybart växtmaterial (ca 22,5 %). Ja, men det är ju bra, att ett sådant stort företag börjar att satsa mer på miljön!
Men då kanske det kan börja tänka på hur själva produkten, alltså att drycken ska kunna bli mer miljövänlig. Det krävs ca 10 liter vatten för att göra en liter Coca Cola. Vattemfrågan är en av det större frågorna som i framtiden kommer att bli ännu allvarligare om vi inte får stopp på miljöförstöringen.
Och var får de allt detta vatten ifrån? Jo, bland annat från Ganges (Indien). Miljontals människor i Indien är beroende av vattnet från Ganges. Coca cola har varit där ett antal år nu och har redan hunnit suga ur de sista vattendropparna ur vissa brunnar. År 1977 kickades de ut ur landet på grund av lagstiftningar om utländska investeringar, men kunde 1993 återvända då lagen ändrades igen. Då kom de även i sällskap av Pepsi-Cola och var då större än någonsin.
Coca-Cola och Pepsi har 90 så kallade "läskfabriker" i Indien. 52 av dem tillhör Coca-Cola medan Pepsi har 38. Varje fabrik förbrukar upp till 1,5 miljoner liter vatten dagligen.
Både människorna och naturen får lida då de blir utan vatten och miljön förstörs! Läs mer och problemet här: http://www.dn.se/kultur-noje/coca-cola-forbrukar-livsviktigt-dricksvatten
Så visst, skitbra att dom gör flaskan miljövänligare men hur ska de göra med läsken?
/ Charlotte

Min födelsedag

I lördags fyllde jag nitton år! Dock började firandet redan på natten till lördagen. Jag och Simon var nämligen hembjudna på lite festligeheter hemma hos Johanna och Mattias i Valbo. Vi var ett härligt gäng som drack lite, spelade spel och hade det allmänt mysigt. Vid tolvslaget fick jag sång och jag och Johanna skålade i champagne. Väldigt mysig kväll med andra ord!
Det var meningen att jag och Älskling skulle åka hem till mig på natten så jag kunde bli grattat av mamma och pappa på morgonen för sista gången (flyttar ju nu i veckan). Men vi var alldeles för trötta för att orka byta buss och ha oss, så vi åkte hem till Simon istället. Blev grattat av älskling på morgonen. Vi åkte hem till mig, förebredde med fika osv. Vid tvåtiden kom släkten och firade mig. Jag fick massor med bra grejjer till lägenheten, en dammsugare, brödrost, kaffebryggare, elvisp mm. Hur bra som helst! Av Simon fick jag en cykel! Eller ja, en bild på en cykel, den är beställd men har inte kommit än! Blev väldigt överraskad! Hade inte önskat mig det men är i starkt behov av en ny. Nu har jag en gammal kärringsnurra som sjunger på sin sista refräng. Växeln är trasig och den är så trög så man blir helt genomsvettig efter bara några meter. Kostigt att jag har benmuskler?! Fick även en superfin väggtext som vi ska ha över sängen av Simon. Åh vill flytta nuuuu! Men nu är det bara några dagar kvar!
Senare grillade vi och efter det åkte jag och Simon hem till honom. Där hade vi lite förfest innan krogen. Vi var en väldigt salig blanding av folk och det var hur kul som helst! Blev lite musik-quiz och andra aktiviteter under kvällen. Fick mycket fina presenter också! Ursnygga vinglas, smycken, massor med blommor mm.
Tack alla nära och kära som förgyllde min dag! Hade inte kunnat önska mig ett bättre födelsedagsfrirande! Bjuder på lite bilder från dagen!
Hemma hos Mattias och Johanna på fredagkväll. På bilden: Mattias, Simon och Jakob!
Hemmagjord jordgubbstårta, muuums!
Min kära syster Malin!
Far och mor
Jossan, Elina och Elin
Musik- quiz!
Vinnarna fick en shot-bricka!
Jag och Sara
Spårad dammsuging? Var meningen att han skulle städa upp lite glassplitter men det slutademed fina frisyrer på killarna!
Har man en gammal cirkus-kompis på besök så måste man ju passa på att göra lite akrobatik!
/ Charlotte

Maskerad

Jag spenderade förra helgen med att fira Linneas födelsedag med olika aktiviteter, bland annat en maskerad med tema "Konst" i lördags. Det blev en rolig och uppsluppen kväll där alla klätt ut sig och verkligen gått "all in". Jag var utklädd till "Det femte elementet", den rosa rondellkonsten vid Max. (klimatsmart klädsel då jag gjorde en speciel huvudbonad gjord av saker jag fann i vårt förråd!) Dessutom var det en stor blandning av människor från Sveriges alla hörn, allt ifrån Umeå till Skåne. Kul!

Förutom maskeraden så ordnades det en mysig filmkväll i fredags och på lördagen innan maskeraden hade Sergio, Ahmed och Daniel ordnat en rundtur i Gävle för alla som skulle fira Linnea. De hade hyrt en stadsbuss och guidade oss genom staden. Det var coolt att åka runt i sin egen privata stadsbuss och det var en ny upplevelse att vara turist i sin egen stad! Vi åkte även ut till järnvägsmuseét för en guidad tur där och sedan åt vi lunch på Engeltofta, verkligen en mysig dag!

Annars i veckan nu så har jag försökt med att fortsätta få tag i och ordna med allt i och med skolstart i Uppsala på måndag. Det har även blivit en hel del häng och fika med vänner, besökt frisören har jag också hunnit göra, har också avslutat en studiecirkel med SSU som vi har haft över sommaren. Har nästan börjat känna lite höst-stress nu också, med en fullproppad kalender redan, får försöka ta en dag i taget!

Några relativt flippade bilder från i lördags kan jag bjuda på!

Avslutar med en bild på Linnea, festens mittpunkt och den vi firade!

/Linnéa


En dag på Erikshjälpen

Idag så cyklade jag och Charlotte till Erikshjälpen ute på Alderholmen i Gävle. Det var inte den bästa tajmingen för min del med vädret, då regnet öste ner och det är mer än en halvmil från Sätra där jag bor ner till Alderholmen. Förutom regnet så var det ju smidigt att ta cykeln ner, inte minst från stan ut mot butiken.

Vi botaniserade bland alla avdelningar och jag blev lika sugen som alltid på att flytta hemifrån och skapa mitt egna hem. Vi passade också på att slänga ihop 3 outfits med lite olika kläder och accessoarer. Med mig hem fick jag en sjömanskavaj och lite smycken, Charlotte köpte ett par jeans. En lyckad tur med hållbar shopping helt enkelt!

Sjömanskavaj: 55 kronor
Glittertopp: 45 kronor
Weekendbag/koffert i skinn: 400 kronor
Jeans/skor/smycken: privata




Skinnjacka: 225 kronor
Korallfärgad blus: 45 kronor
Koffert: 125 kronor
Jeans/skor/smycken: privata




Mönstrad transparent skjorta: 50 kronor
Resten: privat




/Linnéa


Spricka

Kom precis hem från sjukhuset. Har fått en spricka i tummen. Det var på jobbet i förrgår kväll, precis när jag skulle gå hem vid niotiden. Vi hade städat köket och antagligen gömt en blöt fläck. För den halkade jag på, jag ramlade inte men smällde i handen i en back som stod bredvid. Gjorde fruktansvärt ont!

Vaknade på natten av att den värkte och kunde inte somna om så ringde hälsocentralen direkt på morgonen. När jag kom dit sa de att det förmodligen var en spricka och skickade mig till röntgen på sjukhuset. De sa att jag kunde åka dit direkt om jag ville men då skulle jag få vänta i 3-4 h(!). Annars kunde jag komma dit på morgonen idag då skulle jag max få vänta en timme. Så åkte dit imorse klockan åtta. Gick väldigt fort faktiskt. Blev utan besked eller med ett igenslutet kuvert skickad till akuten.
Fick veta att det var en spricka, lyckligtvis en lindrig sådan! Så slipper gips, wihow! Dock ska jag ha en linda i två veckor, samt vara "sjukskriven" i en till två veckor. Kanske inte bästa tajmingen nu när jag kommit igång på jobbet, och ska flytta nästa vecka! Aja, det kunde ju ha varit värre..
Nu ska jag fräscha upp mig lite och göra lite lunch, sen ska jag till Erikshjälpen med Linnéa!
/ Charlotte

Hållbar kurslitteratur!

Nu när jag inom en vecka har börjat på universitetet i Uppsala så har min avspända attityd förändrats, mycket att söka, mycket att gå med i och inte minst oerhört många böcker att köpa. Jag tycker inte alls att det är bra att man skall behöva köpa många dyra böcker, viss kurslitteratur används inte heller så mycket eller så länge i undervisningen. En kostnad som både drabbar studenterna ekonomiskt och som känns väldigt resurskrävande för naturen att köpa massor av ny litteratur. Jag har av lite mer erfarna studenter jag känner fått tips om att köpa begagnad kurslitteratur, ofta som ny men billigare och mycket mer hållbart.

Det finns flertalet sajter där man kan köpa och sälja sin kurslitteratur. En som jag upplevt som bäst, där jag själv köpt begagnade böcker är lycknis.se. Andra sätt att vara mer hållbar är att man kan låna litteratur över terminen om man har tur att känna någon som gått den kurs som du ska läsa, eller att se efter om närmsta bibliotek har boken som du behöver. Något som tåls att tänka på är inte bara hur mer klimatsmart det är med begagnad kurslitteratur, det är också snällare mot plånboken. Som ofta inte heller är så stor för oss studenter.

/Linnéa  

Bondens egen marknad


Varor från Bondens egen marknad, den förra svängen!

På Gävles stadsbussar har de just nu reklam för något riktigt, riktigt bra!

Alla lördagar mellan 20 augusti till 1 oktober så kommer det att vara "Bondens egen marknad" på Rådhustorget i Gävle. Konceptet är att producenter direkt ska kunna sälja sina varor. Istället för att vi ska köpa varor som besprutats och som färdats över hela världen. Jag tycker att det är väldigt bra och viktigt att sånna här marknader ordnas. Jag tror att samhället och vi individer i samhället mår bättre när vi vet vartifrån maten vi äter kommer ifrån, att den inte är besprutad och inte minst att vi äter mat från vår direkta närhet. På marknaden brukar det finnas allt från kyckling, till grönsaker och bröd. Vad som säljs förändras också från marknadsdag till marknadsdag då det skördas olika saker vid olika tidpunkt. Jag rekommenderar starkt att ni tar er tid att åka till marknaden, rådhustorget är mitt i stan och du hittar alltid något lockande att köpa!

Vill du du läsa mer om "Bondens egen marknad", så läs mer HÄR

/Linnéa


Weekend med hjärtat

Hade en weekend med älskling i Stockholm i helgen. Vi åkte ner tidigt på lördag morgon eftersom Simon skulle köra Lamborghini klockan elva. Det var hans tjugoårspresent som han fick av mig. Det är ett miljötips, att ge bort upplevelser i present, (dock var inte just det här alternativet särskilt miljövänligt). Men exempelvis massage eller liknanade! Jag köpte den på www.liveit.se, dom har hur mycket roligt som helst!
Snygg kille och snygg bil!
Lycklig Simon stiger ur bilen!
Vi gick en sväng i Nacka forum och sedan åkte vi till hotellet och checkade in. Vi bodde på Scandic Järva krog, ett väldigt mysigt hotell! Och bäst av allt, det är svanen-märkt!
Smart!
Vi åkte in en sväng till stan (med pendeltåget) och shoppade lite grejjer till lägenheten, det börjar närma sig nu!! Sedan åkte vi tillbaka till hotellet och åt middag. Här sitter jag med ett vitt ekologiskt vin, hur gott som helst!
Ekologisk frukost-buffé!
Efter frukosten packade vi ihop grejjerna och checkade ut. Sedan åkte vi till outleten i Barkarby. Jag köpte nya dansskor och en jogging-jacka. Annars handlade vi bara nödvändiga grejjer till lägenheten såsom gardinstänger och diskoborstar. När vi skulle åka hem stannade vi på en mack och tog en glass och en kaffe. Även där tänker man lite på miljön.
Hade en supermysig helg! Det gör så mycket att bara komma bort i två dagar, släppa allt hemma och tänka på nåt annat än att man bara vill flytta NU. Kan knappt bärga mig! Men nu är det bara nio dagar kvar! Ska flyttpacka lite nu, börjar inte jobba förän fyra idag.
/ Charlotte

Torsdagen

Igår hade vi planeringsmöte inför hösten med Life as eco, främst planerade vi lite saker kring vår workshop på miljötinget! Självklart så såg vi till att ha mötet på vår favoritplats, Epí. Vi hann med både lunch och en varsin choklad och mandel bulle (rekommenderas!).

För min del fortsatte sedan dagen med en tur på stan tillsammans med Fia, lovade henne att vi skulle gå till Myrorna och fynda till henne. Och det gjorde vi till slut, väldigt kul när ens egna miljöintresse eller intresse av att göra hållbara val sprider sig till människor omkring en. Fia hittade också världens coolaste jacka till mig. En killjacka från Levi´s för 105 kronor. Kan bara tänka mig vad den kostat innan.. men jag är väldigt förälskad i den och nu till hösten kommer den att delas tillsammans med brorsan. Det kallar jag ett riktigt fynd.

Innan dagen var slut han jag träffa Elin och köpa present till Linnea, vars 30-års fest vi ska fira nu hela helgen, och även övningsköra. Som jag gjort i princip hela veckan. Mycket tid går åt att planera inför solstarten framöver också. Det ska bli så kul att träffa nya människor och lära sig mer, det är som en helt ny värld som öppnat sig i och med att jag börjar på universitetet i Uppsala. Augusti är verkligen förändringarnas tid..



/Linnéa


Snart så!

Om knappt två veckor får jag och Simon nycklarna till vår lägenhet! Det känns så sjukt! Ju närmre det kommer ju overkligare blir det för mig? Brukar det inte vara tvärtom? Kommer nog inte förstå det förän dagen då vi flyttar in.

Igår var vi till Gavlegårdarna och valde tapeter och golv. Vi har en del rust på gång. Hon som bor där nu har även satt upp en fototapet i vardagsrummet och skrivit på väggen i hallen, så det måste tas bort innan vi flyttar in. Gavlegårdarna sade att de inte skulle hinna göra det förän i slutet av september(!). Vi vill ju ha det gjort innan vi flyttar in, annars måste vi ju bära ut allt igen och krångla. Så vi bestämde oss för att ta en rekvisition på tapeterna till vardagsrummet och hallen och göra det själv. Både jag och Simon tycker att det är kul att fixa och dona så det blir nog inga problem. Så det blir vita väggar i båda rummen. Sen ska vi även ha en mönstrad grå fondvägg i vardagsrummet.
Tänkte börja småpacka lite idag. Man har mycket mer grejjer än vad man tror så det kan ju ta ett tag. Men har lovat mig själv att rensa bort allt onödigt och skänka det till Erikshjälpen.

Snart ska jag ut och springa med Sara. Senare ikväll ska jag till Church street och käka med Nils och sedan avsluta kvällen med lite film med Elina och Henke. Imorgon ska jag till Stockholm med älskling. Alltså en väldigt mysig och fullspäckad helg, me like!
/ Charlotte

Rust!


Åh va snygg och fräsch våran blogg har blivit!
Du är duktigdfu Linnéa, och självklart Maria Rangsmo som varit snäll och knäppt dom snygga bilderna! Det känns bra att bloggen fått sig en rust, nu känner jag mig peppad att blogga igen. Hade tröttnat på den gamla något fruktansvärt, den var ju också assnygg, men man behöver lite ombyte ibland!

Mitt och Linnéas "möte" angående Life as eco och Miljötinget i måndags gick bra. Vi har en del stora grejjer på g, hoppas bara att de går igenom! Det kan tyckas i bloggen som att det kanske inte händer så mycket, men vi vill inte gå ut med saker och ting innan de är klara! Så ni får ha lite tålamod!
Förövrigt har har jag jobbat ännu en dag på Coffee Lounge idag. Efter det blev det en spontanfika med Nils och hans mamma då dom sprang på mig på jobbet. Mys! Ikväll ska jag hem till Sara på filmmys. Vardagslyx!
/ Charlotte

Media idag

Idag i Arbetarbladet fanns det både en intressant artikel med bra miljönyheter och en intressant och viktig ledare!



Först och främst så har Ockelbo kommun fått tagit emot ett pris eftersom de är den kommun i Sverige som serverar näst mest ekologisk mat. På Perslundaskolan så är det som serveras ekologiskt till 70-80%. Det visar att det inte är omöjligt att satsa på ekologiskt för kommunerna och inte bara till 25% eller liknande!
Läs mer HÄR



Ledarskribenten Anna Norling har i dagens ledare också tagit upp en miljöfråga som kanske inte diskuteras alltför ofta. Sophantering, sopbränning och hur detta blivit en stor tillväxtbransch. Sedan drar hon parallellen till just konsumtionshets och hur vi shoppar ihjäl planeten. Verkligen läsvärt!
Läs mer HÄR

/Linnéa

Life as eco 2.0

Som ni märker så börjar vi nu lite smått att ändra bloggen, som vi talat om ett tag. Så klickar ni er hit och bloggen är helt upp- och nervänd så vet ni varför! Men jag är övertygad om att nya bloggen gör oss till Life as eco 2.0!

Förövrigt så kom vi på att Epí ju är stängt på måndagar, att jag alltid lyckas glömma detta! Så vi tar ett möte till kvällen på något annat fik istället, så kan det vara. Jag som var så sugen på nybakat bröd!

/Linnéa

Ny sak på min "to-do list"


Imorgon blir det lunch-möte på Epí med Charlotte!

Med risk för att låta bloggen bli för "teknik-modern-socialamedier" fokuserad.
Jag har nu en ny sak på min "to-do list". Min vän Malin berättade för mig att hon lagt ut massor av kläder på tradera, men inte på det vanliga sättet via sin dator utan via sin mobiltelefon, eller rättare sagt Iphone. Jag som har kläder jag tänkt sälja men helt enkelt inte tagit tag i det måste säga att det inte kan bli lättare för de som har en smartphone. Ladda hem Tradera appen, ta en bild eller två och auktionera sedan ut era kläder och saker, skönt även för latmasken. Nu vet jag vad jag ska syssla med i veckan när jag har extra ledigt!

Men självklart, så vill jag poängtera att det ju är lika bra att använda datorn, det lite mer traditionella sättet om du vill lägga upp saker på tradera. Välj det sätt som passar dig!

Har också haft den otroliga turen att min sedan tre månader tappade digial-kamera (försvann på Arlanda) fanns upphittad (vem har sådan tur?) och den ska skickas till mig. Så snart blir det mer varje-dag bilder här. Tror det blir bättre så jag!

/Linnéa  

Jeansshorts!

Mitt bästa miljötips just nu är att göra sina egna shorts! Ta gamla jeans som du tröttnat på och klipp av dem till ett par snygga jeansshorts! Jag fick ett par korall-färgade jeans på den senaste bytarkvällen. De satt väldigt bra på men jag kan inte komma på ett tillfälle då jag skulle ha ett par korall-jeans på mig? (är lite småskraj för färger ibland). Men då kom jag på den smarta idén att klippa av dem till shorts, på så sätt blir det inte värsta färgchocken! Resultatet blev jättebra!

Jag älskar jeansshorts, det är så grymt snyggt! Jag har utan succé letat febrilt i mammas garderob efter ett par gamla typ levis som man kan göra det till shorts. Tror jag ska dra med mig Linnéa till myrornas eller Erikshjälpen på jakt.


Funktionär

Idag tog mitt sommarschema på Scandic slut. Kommer att fortsätta jobba där när de ringer in mig på helger osv. Tills vidare kommer jag att fortsätta jobba på Coffee Lounge. Har sökt lite andra tjänster och så, så vi får se hur det blir i höst. Lite läskigt känns det. Det är nu verkligheten kommer ikapp mig. Har ju haft fullt upp sedan studenten, men nu inser jag att jag inte har någon skola att gå till i höst. Så nu måste jag stå på mina egna ben. Men det känns superbra, jag vet vad jag vill.
Igår var jag funktionär på friidrotts-sm. Pappa jobbar som lantmäteriinjengör och behövde en sekreterare som skrev ner alla längder för spjut. Det var faktiskt riktigt roligt! De stackars fridrottarna måste tro att jag föföljer dem! Först serverade jag dem frukost på hotellet på morgonen och sen kommer jag och mäter när de tävlar!
/ Charlotte

Stockholm

I torsdags blev det en dagstripp till Stokcholm med Sara. Vi tog SGS- bussen tur och retur. Jag tycker att det är supersmidigt att åka med den, det är billigt, det går fort och är ett bra miljöalternativ. Det är ju inte lika bra som tåg såklart men de är ju iallafall bättre än att alla ska sätta sig i en bil själv!
Det blev en del shopping, fika och mys. Supertrevlig dag! Dock kanske inte så miljövänlig. Här kommer lite bilder.
Ni kan vara lugna, det är både Saras och mina påsar. (Tack och lov säger både miljön och min plånbok!)
Vi avslutade dagen på min favoritresturang, Vapiano. God mat, dock kanske inte den bästa ur miljöperspektiv. Dock gör de sin egen pasta, det är ju alltid något! På tal om resturanger och pasta så läste jag i tidningen idag att Trattoria Cinque (den italienska pastaresturanger på Södermalmstorg) ska byta koncept. De ska satsa på ekologisk och närproducerad mat. Hejja! Blev så glad, äntligen! Så som jag och Linnéa har tjatat om att det borde finnas resturanger i Gävle som satsar på miljövänliga alternativ. Personligen älskar jag Cinques mat, det kommer fortfarande vara samma ägare och samma personal så jag har höga förhoppningar!
/ Charlotte

Förkyld mitt i sommaren


Snart dags för detta?

Även jag har insjuknat i en förkylning, likt Charlotte. Känns ironiskt såhär på sensommaren, som ett tecken på att det redan är dags för höst och kalla vindar. Det är verkligen inget som jag är särskilt sugen på, det här måste i så fall vara kortaste sommaren någonsin.. får försöka skynda på mitt tillfrisknande med varma drycker, ekologiskt är som ni vet då det allra bästa valet!

Efter mycket jobb och resande senaste tiden så har jag idag lyckats med att planera in viktiga saker framöver, på onsdag är det dags för min andra tatuering exempelvis, känns bra! Tror inte heller att jag i bloggen skrivit om vad jag ska göra i höst, det blir främst studier på Uppsala Universitet för min del. Jag ska plugga Statskunskap A, alltså en enskild kurs. Det blir till att pendla med tåget några dagar i veckan, ska försöka se över UL:s olika tågkort. Känns dock som att det nog blir rätt så dyrt, om det är något som behöver göras politiskt så är det att återta kontrollen över tågen i Sverige, se till att människor tjänar ekonomiskt på att åka tåg och sänka biljettpriserna, inte minst att bygga mer tågräls, dubbelspår och att renovera de som redan finns.
Mer tåg åt folket!

/Linnéa


Epí återigen öppnat

Jag kan presentera en fantastisk nyhet för alla klimatsmarta/brödälskande Gävlebor! Sedan någon dag har Epí åter igen öppnat efter sommarledigheten, jag kommer att fira med nyinköpt bröd och ett fikamöte på måndag med Charlotte! Skönt att veta att favoritfiket återigen är tillgänglig när andan faller på, har du inte provat Epí så gör det, normala priser, gott fika och stans bästa bröd! Ett annat tips är att gilla Epí på facebook, så får du extra koll på vad som händer, öppettider osv.



/Linnéa


Sjukling

Har dragit på mig förkylning och feber, inte roligt i den här sommarvärmen! Tror jag ska ta tillfället i akt och rensa ur mitt rum lite, lika bra att göra en storrensning nu innan flytten. Bara tre veckor kvar nu!! Galeeet! Jag rensade ut förådet med mamma och pappa förra veckan. Man kunde knappt gå in en meter för det var så mycket prylar! Man samlar på sig så mycket under åren, både skräp och sådant som är användbart. Så jag plockade ut mina saker, de står nu under trappen och väntar på att flyttlasset ska gå! Det blev även ett lass till återvinningen och ett till Erikshjälpen, saker och ting ska hamna på rätt plats!
För övrigt jobbar jag mest nuförtiden, umgås med nära och kära. Både min syster och mormor har fyllt år nu i dagarna så det har varit lite kalas. Har hunnit med lite party med vännerna också.
/ Charlotte

SSU-kongress, jobb, Stockholm


Bilder från en grillkväll hos mig för någon vecka sedan

Jag har spenderat den senaste veckan på SSU-kongress i Stockholm. Från måndag till fredag. Debatter, argumentationsutbildning, voteringar, långa och många timmar i plena, utskottsarbete, politiska handlingsprogram, förhandlingar, mycket bristfällig sömn, äntligen få träffa alla vänner som är spridda över Sverige, kongressfest ledd av Alex Schulman, ny ledning vald (SSU Gävleborgs Ellinor Eriksson vald till förbundssekretetare! Stolt!), minnesstund för kamraterna på Otöya, tal av Mona Sahlin, Håkan Juholt, Wanja Lundby Wedin med många många fler, gäster från Palestina, videohälsnngar från AUF:s ordförande Eskil som vanligtvis är på plats på våra kongresser, sena kvällar-tidiga mornar och mycket, mycket annat! Därav ingen bloggning från min sida. Är nöjd med vissa fattade beslut och missnöjd med andra. Är oerhört stolt över mitt ungdomsförbund, inget slår känslan av att man tillsammans kan förändra världen!

Annars så har jag idag varit iväg till Stockholm med mamma över dagen, blivit mycket shopping.. vilket inte är klimatsmart alls. Men köpte till viss del second hand, undvek att ta för många plastpåsar och vi åkte med SGS-bussarna. Kanske inte lika bra som tåg men smidigt, billigt och bättre för miljön än att åka bil. För oss var det självklart att inte ta bilen, finns inga plus med det helt enkelt! Även om man "syndar" ibland så kan man alltid göra sitt bästa i situationen och spara på klimatet, och har man köpt mycket så kan man ju försöka tänka på att vara extra försiktig med sin konsumtion.

- Framöver ská jag och Charlotte sätta igång med allt vi vill göra i Life as Eco-väg. Planera osv. Legat lite mer på is såhär i sommar då vi mest jobbat. Resten av veckan så bir det jobb och jag ska fortsätta övningsköra intensiv. Snart kommer antagningsbeskeded inför hösten också.. jag börjar att känna mig vuxen.. läskigt? Ja.

/Linnéa


RSS 2.0