Anti Scampi

Det här med reklam kan vara något av det värsta som jag vet. Så fort det blir reklam på tv så byter jag kanal med en suck, och jag är nog inte ensam. Men en reklam som är viktig, informerande och helt enkelt sevärd är Naturskyddsföreningens reklam om just jätteräkor, scampi som verkligen är en av världens största miljöbovar! Tycker dessutom att den är bra och roligt gjord, trots att det är allvarlig information. Här nedan kan ni se den! De har också en som just nu också går på tv som mer handlar om utfiskning, om jag minns rätt, dock fanns den ej på youtube.




/Linnéa

Ny klimatsmart kalender

Glad över att bilderna nedan publicerats ändå! Puh..

Köpte en ny kalender för 2012 för några veckor sedan. Nästan det jag tycker är bäst med nytt år. Ny kalender som ännu inte är fulltecknad med möten och aktiviteter. Nya symboliska möjligheter och chans till nystart! Bryr mig inte om nyårslöften då man ändå aldrig håller dom.. Men klart att 2012 ska bli ännu grymmare än 2011, att träningen ska få ta mer tid och att jag ska bli en ännu vassare politiker! Dock är detta inga löften, bara strävanden, haha!

Det allra bästa med min nya kalender är att den är FSC certifierad, omslaget är av återvunnen kartong och den är tillverkad i Sverige. Ett bättre alternativ än alla andra kalendrar jag sett! Från Akademibokhandeln, men finns säkert på Bokia också.

/Linnéa


Fina mellandagar i Växjö

Är hemma efter fantastiska dagar i Växjö hos Henrietta och Natalie! Mellandagarna rockade med utgång på annandagen, härliga fikor och luncher, sovmorgnar, massa skratt och politiska diskussioner inpå nätterna, alldeles perfekt! Hann också träffa andra vänner därnere, fint! Dock så började jag må dåligt igår och den mycket långa tågresan hem var tuff. Så när jag kom hem till Gävle sent igår kväll så hade jag feber, frossa, snuva, huvudvärk, hosta, ja typ allt.. Var ett vrak. Och när jag vaknade idag hade jag nästan 39 graders feber och var tvungen att avboka spa behandlingen jag och Sandra skulle på idag som vår julklapp och det hade jag verkligen sett fram emot så har varit ledsen idag och inte så uppåt, bara vilat och vilat.

Men konstigt nog så har jag blivit mycket piggare på eftermiddagen och har orkat fixa med lite saker, konstigt men bra. Så ser ut att kunna fira nyår hos Elin imorgon med några tjejer och en god middag, dock blir det inte så mycket mer, så pigg är jag inte. Men inte så mycket att göra än att gilla läget. Det bästa med nyår är dock att man får glittra och kan köra på lite roligare smink, så även om jag inte känner mig på topp ska allt annat vara det, lösögonfransar, fjädrar och svart klänning!

(har förövrigt försökt ladda upp bilder men tydligen så krånglar blogg.se's app som vanligt..)

/Linnéa


Charlottes årskrönika

Thank god it's friday! Har precis myst ner mig i soffan i min one piece som jag fick en julklapp. Tänker inte röra en fena till idag, helt slut! Måste ju ladda upp för imorgon också, det är ju Nyårsafton!! Känns så sjukt, vart tog det här året vägen? haha. Det är mer än ett halvår sedan jag tog studenten nu! Här kommer en liten årskrönika med utvalda smällkarameller (höjdpunkter) från mitt fantastiska år 2011, enjoy:
Jag och Linnéa fick möjligheten att föllja med till Bryssel för att föreläsa om Life as eco, samt hur man engagerar unga i samhällsfrågor. Det var bara en av de fantastiska uppdrag vi fått under året, vi har bla föreläst för elever och lärare på borgis, haft workshop på miljötinget, föreläst i samband med Plan osv.
Älskling fyllde tjugo år! Han fick en upplevelse av mig att köra Lamborhini och en hotellnatt av mor och far. Så det blev en härlig weekend i huvudstaden!
Alla studentfester och allt kring det som fick en att sprängas av längtan till att springa ut på trappan från Borgis!
Studentbalen!
Jag firade ett år med världens bästa Simon!
http://publishme.se/1769205/imagehandler/?go=upload&cb=tinymce.plugins.ImageHandler.cb_map.id_body
STUDENTEN!! Bland dom lyckligaste dagarna i mitt liv, haha!
Jag fick en resa till Grekland av familjen och Simon i studentpresent. Vi drog tre dagar efter, välbehövligt!
Alla mysiga sommarkvällar som slutade lite här och där!
Jag flyttade hemifrån och ihop med Simon! Stort steg att lämna sitt trygga bo hos mor och far. Men stormtrivs, är världens lyckligaste sambo!
Jag och Elina bokade spontant en resa till London! Sjuukt rolig helg!
Har haft ett fantastiskt år! Det har gått fort, men ändå känns det som att jag har hunnit med en hel del! Allt jag nämnt ovan, samt att jag fått nytt jobbb som kundtjänsthandläggare, brutit tummen, varit i fjällen,..jag hoppas att 2012 blir minst lika händelserikt!
// Charlotte

Juldagen

God jul då alla läsare!

Hade en supermysig julafton. Min och älsklings första riktiga jul tillsammans, han var ju utomlands förra året. Vi hade lite julklappsbyte på morgonen. Jag fick en köksklocka som jag önksat mig, hur fin som helst! En onepiece och ett par fårskinnstofflor. Nöjd tjej! Simon fick en morgonrock som han önskat sig, kalsonger och Jack Daniels whisky fudge av mig.
Efter presentbytet åkte vi hem till mor och far för lite julfrukost. Risgrynsgröt och skinkmacka. Skinkan var från Diléns, verkligen hur god som helst. Farfar hade beställd skinka tidigt i år eftersom det var sådan åtgång förra året. Sedan kom Simons föräldrar och hämtade upp oss, så begav vi oss till Hälsingland till han mormor och morfar.
Vi åt julbord och kikade på Kalle Anka, sedan var det dags för julklapssbyte. Alla hade köpt något för 150 kr. Vi lade alla klappar under granen och sedan skrev vi nummerlappar som vi delade ut till alla. Den som fick nummer ett fick börja med att välja vilket paket den ville. Den öppnade paketet och sedan var det dags för nästas tur. Den kunde då välja att ta ett nytt paket eller ta den andres present. Och så fortsatte det. Jag var näst sist så jag hade mpngas paket att välja mellan, haha. Så jag snodde Bernts julklapp (morfarn), han hade nämligen fått en prenumenation på valfri tidning. Så jag tänker börja prenumenera på en hälsotidning som jag tyck r är superbra! Dock kändes det lite hemskt att ta någon annans klapp, haha. Men är man med i leken så får man leken tåla! Andra paket som låg under granen var tex trisslotter (som det blev väldigt uppståndelse över, haha, kunde ju varit storvinst), ugnsform, kryddor mm. Väldigt lyckat, kul att det blev en lek av det!
Senare på kvällen åkte vi hem till Simons föräldrar och spelade postkodmiljonären-spelet med dem, Malin och Micke. Sedan blev det hem och stupa i sängen. Det är jobbigt att fira ju, haha.
Nu sitter jag i soffan med ett glas ekologisk vitt vin, snart kommer de lite vänner hit för lite partaj och sedan blir det utgång. Tagg!!
Ha en fortsatt God jul allihopa!

8 timmars tågresa

Juldagen, jag tror att de flesta yngre Gävlebor förbereder sig för att gå ut, det är ju den stora hemvändarkvällen och det känns tråkigt att missa den! Men är också minst lika taggad att få åka ner och träffa två favoriter, komma bort lite och ha några härliga dagar!

Sitter nu på tåg nr. 1 till Växjö, ska byta i Upplands Väsby, Stockholm och Alvesta innan det är färdigt och jag kommer fram till Växjö. Det är en tågresa på ca 8 timmar, men då har jag försökt välja de billigaste alternativen, annars så skulle det kosta skjortan!

Det är tur att jag tycker om att åka tåg och ska försöka slå ihjäl lite tid med spotify, tentaplugg, wordfeud och någon tidning.

Tänkte berätta lite om när jag i början av förra veckan skulle boka tågresa ner till Växjö. Som fick mig, som aldrig åkt inrikesflyg, aldrig sett det som ett alternativ och principiellt varit helt emot inrikesflyg att faktiskt överväga det som ett alternativ för veckans resa.

Eftersom företaget Veolia kör relativt billigt från Stockholm till södra Sverige så tänkte jag boka det från Stockholm tur och retur. Tyvärr var biljetterna slut på vägen hem, men det var väldigt svårt att upptäcka då det enligt SJ inte var slut, men sedan så var det slut ändå. Och så kan det ju vara. Men SJ:s alternativ (de tåg som gick snabbast och smidigast) var uppe i typ 1500-2000 kronor ENKEL resa Växjö till Gävle, och minst lika dyrt med de bästa alternativen sträckan Växjö-Gävle. Så det slutar med att jag får sitta inne på SJ:s, Veolias, Öresundstågen, UL och SL:s hemsida när jag ska boka resan(resorna?) så att jag kan få ner priset och betala ca 1500 kr för alla resor istället, vilket ju fortfarande är mycket pengar! Oerhört omständligt, krångligt och tidsödande var det dessutom att boka. För att åka en längre sträcka med tåg och orka boka så att man slipper betala typ 2000 kronor enkel resa så måste man verkligen vara sugen på att resa, det är ett som är säkert..

Och varför har jag denna långa utläggning? Och visst, om man bokar tåg biljetter långt i förväg blir det billigare, och visst är det stor åtgång nu vid julhelgen när många reser.. Men, när en inbiten miljövän börjar överväga inrikesflyg (Arlanda-Växjö 55 minuter) för att det inte ens blir mycket dyrare men sparar in resan med mer än 5 timmar, eller när man måste boka tågbiljetter månader i förväg för att inte betala helt orimliga summor för tågbiljetter så har vi problem! Vill vi på allvar främja hållbart resande och få fler att välja tåg, vill vi minska bilresandet och minska Sveriges miljöpåverkan så kan inte alla ökade privatiseringar av järnvägen (som inte visat sig fördelaktigt för tågresenärerna eftersom det har blivit krångligare och dyrare) och de ökade priserna få fortsätta, det är helt orimligt!

Ett hållbart, modernt resande för 2010-talet är väl det som är helt avgiftsfritt, som bekostas via skattsedeln eftersom det blir mycket billigare, som går i tid, där järnvägen byggs ut dit det idag inte finns och fräschas upp, där alla ser tågen som första valet vid resande en längre bit!

Ville ryta till såhär på min långa resa nedåt i Sverige!

/Linnéa


God jul!

Kalle Anka är slut, Julklapparna är öppnade, julmaten förbereds och jag väntar på Karl-Bertils julafton! Ville bara titta in och säga god jul till alla läsare!

Imorgon eftermiddag åker jag bort till Växjö (många timmars tågresa) där bästa Henrietta och Natalie väntar! Stannar flera dagar och det ska bli galet kul! Vi lärde känna varandra SSU och de ska resa i Asien de närmsta tre månaderna, så det är bäst att jag hinner hänga med dem innan dess!

Önskar alla en god och hållbar jul, och alla som inte firar jul en fantastisk helg!

/Linnéa


Stupade nästan i strid



Tycker att mitt bandage ser mycket farligt ut. Dock så har jag idag bara tagit bort ett relativt stort födelsemärke på min arm (Och blivit sydd!). Rutin ärende tyckte läkaren och sjuksköterskan, stor uppoffring och mod från min sida, tyckte jag. Skämt åsido!

Nu börjar jag äntligen att känna julkänslan! Igår så var jag tillsammans med massa tjejer hemma hos Denise för julmys och julklappsbyte. Vi drack glögg och åt lussebullar, julmusiken pumpades i bakgrunden och vi spelade julklappsspelet. Det innebär att alla hade köpt något för runt 50-60kronor och slagit in. Så spelar man i en halvtimme, man använder först en tärning, och sedan två. Det börjar med att alla slår en tärning och när man får en sexa så får man välja ett paket i högen. När alla har fått tagit ett paket och har ett varsitt så börjar spelet på riktigt. Först får alla öppna sitt paket för att se vad det är för julklapp, sedan sätter man klockan på en halvtimme, eller tjugo minuter och sedan får alla slå med två tärningar. När man får en sexa eller etta måste man byta sin present mot någon annans! Man går laget runt och när tiden tar slut så får man den present som man har just då. Kanske finns andra regler, men dessa körde vi med och det funkade galant. Jätte roligt och socialt, perfekt grej att göra med sina vänner i juletid. Jag köpte ett läppglans från The Body Shop och fick ett presentkort på 60 kr på Make Up Store. Folk hade köpt allt från ljus och choklad, till manikyrset, smycken, té och en spargris. Minnesvärd kväll! Rekommenderar verkligen detta, kanske också något man kan göra om man är väldigt många som firar jul, istället för att köpa till exakt alla så kanske detta kan vara ett kul alternativ.

Var också extra kul att få träffa just Malin och Denise, som nu äntligen är hemma efter 3 veckor i Miami! Skönt att ha dem hemma igen lagom till jul. Dessutom är jag i princip klar med mina julklappsinköp. Nöjd!

Ha en fin onsdag!

/Linnéa

Klimatsmart julfirande i tre steg

Vi har här i bloggen skrivit lite då och då om just olika sätt att fira en hållbar jul. Tänkte här göra en liten kort sammanfattning av hur du enklast firar på ett klimatsmart sätt.

1. Julklapparna
Nästan varje år skrivs det om rekord i julhandeln där svenskarna handlar mer och mer för varje år. Om inte det slagits sälj-rekord så beskrivs det som mycket negativt. Det om något säger mycket om materialismen och julklappshetsen som finns så långt inbyggt i dagens samhälle och vårt ekonomiska system. När det gäller julklappar så är det långt mycket bättre att ge någon en upplevelse, kanske ett biobesök, att laga middag till någon eller att gå tillsammans på ett spa. Sådana julklappar känns ju långt mycket mer tänkvärda och roliga att få, och är också mycket mer hållbara. En annan slags julklapp som är långt mycket viktigare än någon sak eller pryl, är att via bland annat UNICEF och WWF köpa regnskog eller skolböcker, vaccin och matersättning. Det går verkligen till något, eller någon som verkligen behöver det och som med all rätt behöver det mer än du! Samtidigt så blir du vinnaren. Ett annat alternativ är också att köpa julklappar second hand, eller att det du handlar är rättvisemärkt och ekologiskt. Tänk också på inslagningen, det går ofta åt massvis med kartonger, omslagspapper och snören. Spara på träden och spara gamla kartonger, snören och omslagspapper om de inte är alltför trasiga, så kan du återanvända samma material, det gör stor skillnad. Eller välj omslagspapper med en miljömärkning, gärna helt oblekta!



2. Julgranen
Ditt val av julgran påverkar din miljöpåverkan mycket. Det allra mest hållbara valet är att hämta julgran själv från skogen, men det har ju inte så många tillgång till. Därför så är det ett minst lika bra val att köpa en vanlig gran som är närodlad och därmed inte har transporterats så långt. Mindre bra val är ädelgranen som ofta är odlad i Danmark, vilket gör transporterna långa. Ädelgranar är dessutom långt mycket mer besputade av bekämpningsmedel och kräver mer konstgödsel. Plastgranar kan man ju tänka är ett bra alternativ eftersom man återanvänder samma gran år efter år, men naturskyddsföreningen och konsumentverket har gjort en undersökning som visat att en plastgran inte ens är miljövänlig efter tio år. Detta eftersom de flesta plastgranar producerats långt bort i Asien och därmed transporterats många mil, man använder också mycket ofta mjukgörande medel i plasten som är hormonstörande och kan framkalla cancer. Förutom detta så innehåller plast olja, vilket inte alls är en hållbar energikälla. Idag finns det inte många ekologiska julgranar, men hittar du en sådan, slå till! Något som man också kan tänka på är vad man gör när man använt granen klart. Återvinn din julgran, antingen om du har öppen spis så använd granen som ved, annars så kan det också finnas en insamling av granar i din kommun där granarna används för att framställa energi. Ett annat tips kan vara att sätta ut granen om man har en trägård och hänga fågelmat i granen, så blir de glada och mätta!



3. Julmaten
Den allra största miljöboven är köttet. Köttindustrin släpper ut mer koldioxid än den globala transportindustrin, vilket säger rätt mycket. På det svenska julbordet är det väldigt, väldigt mycket kötträtter. Ett val här kan vara att faktiskt inte välja att ha med allt på julbordet, och minska ner på kötträtterna, eller att göra vegetariska varianter. Samtidigt så brukar man ju göra julmat i mängder, och man får alltid massvis med rester över. Istället för att äta dessa till leda, eller att kasta allt. Så kan man istället göra goda, nya rätter av resterna. Exempelvis laxgratäng eller något annat gott! Självklart gäller även här att all mat ska vara ekologisk och närproducerad, och att man själv gör allt från grunden, då slipper du onödiga tillsatser och kan själv välja vilka ingredienser som du vill använda. Julgodiset är enligt mig en viktig del av julen, och det finns ju massvis med underbara recept. Här gäller också KRAV-märkningar, Fairtrade och andra miljömärkningar om du vill kunna baka med bättre samvete och inte slita så mycket på djur och natur. Gör allt från grunden- det kommer att vara värt det. Slutligen: Tänk på att dra ned på köttet, och att välja en ekologisk julskinka, grisarna ska ha det bra och har rätt till ett värdigt liv!



Ha en fin julvecka och välj en hållbar jul! Hur vi väljer att leva nu påverkar oerhört mycket både idag och imorgon.

/Linnéa

Fjärde advent

Sherlock Holmes var grym! Vi blev ett redigt gäng som gick, jag, Simon, Malin, min moster Anna, Fredrik och hans moster och hennes man. Mys! Det var mindre kul att gå hem mitt i natten då det öste ner blöt snö. Men man ska inte klaga nu när den äntligen (!!) kommer. Det snöar nu med så det kanske blir en vit jul iallafal?! Hoppas hoppas!

Om en stund ska jag iväg på yoga med Karolina. Har aldrig  provat på det förr så det ska bli spännande! Sen blir det hem till mormor och Acke på soppa med släkten, och sen ikväll ska jag hem till Simons föräldrar på söndagsmiddag. Trevlig söndag med andra ord!
/ Charlotte

17 December

Sitter och pustar ut i soffan, har städat hela lägenheten själv (älskling jobbar), duktig jag är, känner mig som värsta hemmafrun haha. Nu blir det att ta det lugnt, senare ikväll ska jag på bio, Sherlock Holmes. Ska bli spännande, förtsa filmen är ju grym!
Igår blev det spontanutgång med flickorna. Det var inte alls planerat utan Karolina ringde mig efter jobbet och undrade om jag var sugen på att gå ut. Så vi drog lite i Jossan och Jenny också, så först var vi hemma hos Karolina och sen gick vi till Slick. Älskar spontanutgångar, då har man inga förväntningar och kvällen kan sluta hur som helst! Hade en grymt rolig kväll!
Kan inte förstå att det är fjärde advent imorgon, tiden går sjukt fort. Kan väl inte påstå att jag har sådär jättemycket julkänslor heller eftersom det inte är någon snö.
/ Charlotte

Vardag

Det börjar verkligen bli nära jul nu.. Och jag är verkligen på slutet av min första kurs på universitetet och kan snart inkassera 30 högskolepoäng, vad snabbt tiden kan gå, och hur mycket man kan lära sig!

I veckan har jag varit i Uppsala 3 dagar, har bland annat lyssnat på två av årets fredspristagare. Hade också årets sista Barn- och ungdomsnämnd igår!
Har varit lite allt möjligt i veckan och längtar som tusan till 22: a, för då har jag den sista föreläsningen för i år! ikväll ska jag ut till IKEA i Valbo med mamma och lyssna på Valbo Street om klimatsmart julbord, och förhoppningsvis få provsmaka lite! Förhoppningsvis lär jag mig något nytt som jag kan publicera här!

Imorgon har SSU Gävle julfest, och på lördag så ska jag jobba ett långt pass. Det rullar på helt enkelt. Nedan lite vardagsbetraktelser.

Bild 1: Hittade denna annons i en tidning. Ett tydligt exempel på hur miljö används i reklam för att få kunder. I detta fall är det komiskt tycker jag. Visst är återvinning bra för miljön. Men i detta fall är ju inte att sälja guld till dem bättre än att exempelvis lämna det till en second hand eller vintage butik. Snarare går det nog energi åt att smälta ner guldet, om jag ska vara lite petig..

Bild 2: Älskar Naked Juice Bar och mest Mango Mania! Men skulle gärna se en ökad miljömedvetenhet gällande ingredienserna. Då skulle jag gilla dom ännu mer.

Bild 3: Såg igår att T-shirt store numer har både ekologiskt och fairtrade bomull i sina tröjor. Bra! Borde vara självklart!

Bild 4: var igår och lyssnade i Uppsalas universitetsaula på två av nobels fredspristagare, Leymah Gbowee och Tawakkol Karman. Helt fantastiskt!

/Linnéa


Julklapparna dina vänner inte behöver, eller behöver mest av allt?



Nu är det inte långt till julafton och jag har i varje fall inte ordnat klart med de julklappar som jag ska ge! Här tänkte jag ge två exempel på julklappar som är så viktigt, viktigare än någon annan julklapp som man kan ge bort!

UNICEF har en gåvoshop med fältprodukter som både räddar och förändrar barns liv. Där kan man köpa olika saker som sedan går till de barn runt om i världen som är i störst behov av dem. När man köpt något i gåvoshopen så får man göra ett gåvobevis som sedan skickas till den som du vill ge juklappen till och det du köpt levereras ut. Exempelvis så kan man köpa 167 påsar med vätskeersättning för 86 kronor, skolpaket med 25 skrivböcker och penna för 82 kronor, olika slags vaccin i varierande antal och pris, HIV-test, cykel, näringspulver osv. Listan kan göras lång! Detta är nog den finaste julklapp att både ge bort och få!

Barn- och ungdomsnämndens ledamöter i Gävle har fått just ett skolpaket i julklapp med både skolböcker och pennor, och jag har även hunnit få en julklapp från gåvoshopen av min fina vän Maria. Blir oerhört glad över detta. Kan garantera att många av mina nära och kära också kommer att få julklappar via UNICEF! Det går också att se exakt vart som produkterna främst har levererats. Så in och köp! En av få gånger jag kommer uppmana till att köpa och köpa! Gåvoshopen hittar ni HÄR



Världsnaturfonden WWF har också riktigt fina julklappar som du kan ge bort! Idag skövlas regnskog mitt i detta nu, med katastrofala följder för miljö, människor och djur såsom gorillor, orangutanger och  tigrar. Dessa djur är idag utrotningshotande på grund av regnskogsskövlingen. Regnskogen bidrar till att bromsa globala klimatförändringar, dessutom så är regnskogen livsviktig för befolkningen som bor där, både när det gäller källa till mat och vätska, men också tillgång till naturmediciner. Via WWF kan man köpa träd, 25 kronor kostar ett träd att driva upp, och självklart är det ju viktigt att köpa så många som möjligt. Pengarna går till just trädplantering, samla in fröer, plantskolor och restaurering av skogar.

Du kan också ge bort ett fadderskap till någon när och kär. Du väljer då mellan många olika utrotningshotade djur för ett symboliskt fadderskap, detta är en otroligt viktig julklapp som säkerligen uppskattas väldigt mycket, men främst så är det ju just att det faktiskt är en hållbar julklapp som verkligen vittnar om vad julen ska handla om egentligen, när inte konsumtionshets och köprekord i handeln är i fokus. Att arter dör ut på grund av människors handlande är inget annat än fruktansvärt och djupt oetiskt. Så bli fadder eller bidra till planteringen av regnskog! HÄR hittar ni WWF

Hoppas att någon av dessa förslag blir era val när ni köper julklappar!

/Linnéa



15 December

Äntligen ledig efter jag vet inte hur många dagars jobb?! Tänkte att jag skulle sova ut men så blev det icke. Vaknade supertidigt och var så hungrig att det gjorde ont i magen, haha. Så det var bara att pallra sig upp och göra lite frukost. Ska iväg och träna nu på förmiddagen, sen blir det lite ärenden på stan med älskling och sen hem och tvätta och bara mysa!
För övrigt längtar jag ihjäl mig till april nu! Kära pappa fyller femtio då, så familjen ska då packa ihop sig och åka till London! Det ska bli grymt kul! Det var länge sedan jag åkte utomlands med mamma och pappa nu.
Visste du att...

.. om jordens medeltemperatur stiger med två grader så räcker det för att 10 000-tals arter ska utrotas.

 

.. för att temperaturökningen ska ligga under två grader så måste de globala utsläppen minskas med 50 %.


/ Charlotte

Arghh

Vilken morgon. Värsta möjliga. Tog med mig två väskor idag, en träningsväska och en vanlig med allt i som jag skulle ta med till Uppsala, tänkte träna tidigt i eftermiddag och tänkte låsa in träningsväskan på Friskis så att jag slipper kånka den. Skulle lämna den innan tåget, men självklart så är låset jag tagit med mig för litet med typ 2mm, och hade dessutom inte en sån stor tidsmarginal.. Så får köpa lås där, vilket också tog sin tid. Råspringer i regnet till tåget och när jag kommer upp på perrongen så åker tåget.. Så mycket för att ta tag i träningen, har fått en astma attack på kuppen. Nej nu är jag på dåligt humör, 147 kronor på en SJ biljett. Hinner i tid till föreläsningen i varje fall. Men inte det roligaste att slänga iväg pengar på.

/Linnéa


Tredje advent



Redan tredje advent, det går galet fort och snart är det både jul och nyår. Jag har jobbat under hela helgen, så den har inte varit världens skojigaste. Undrar om man har blivit gammal om man blir trött 20:00 på en lördag och tycker att höjdpunkterna på helgen var Så mycket bättre och Starke man.. Eller så kanske det säger något om min helg.. Men det är i varje fall skönt att ha jobbat lite. Imorgon kickar en intensiv vecka igång innan det blir lite lugnare och det är dags för julhelgen. Det är flertalet föreläsningar i Uppsala då sista delen på Statskunskap A inleds, Internationell politik. Ett område som jag längtat efter sedan i höstas, så det ska bli intressant! Sedan är det årets sista nämndsmöte, SSU Gävle har julfest, jag ska jobba, till Ikea för en träff om ett klimatsmart julbord, ha seminarium och så blir det lite träning har jag hoppats - fint med lite träningsverk inför julhelgen.

Känner förövrigt ingen stor julstämning ännu. Det har ju börjat komma lite snö och Gävle centrum är så himla fint med alla ljus överallt! Men samtidigt så har bocken redan brunnit (arghh) och jag oroar mig mer för världen (kalla mig en grubblare) än att fundera på julklappar och Kalle Anka. Men samtidigt så brukar den alltid komma krypande när man minst anar det. Snart är det ju också Lucia. I år ska jag försöka sträva efter en så klimatsmart jul som möjligt. Vi har köpt ekologiskt julskinka, och så ska alla presenter ha ett miljö eller människo-tänk. Vi kommer att fortsätta med julklappstipsen ända fram till jul!

Just nu sitter jag med en choklad-ansiktsmask från Lush. Lush är ett hudvårdsmärke jag verkligen rekommenderar, både för att de har grymma produkter för både män och kvinnor, men också för att de tänker mer på miljön än de flesta andra märken. Främst så driver de frågan mot djurförsök, vilket jag också tycker är en viktig fråga. En bättre miljö för både människor och djur hänger ihop! De har en webbshop (Och butiker lite överallt) där du kan handla massa härliga saker till jul. Något jag tycker är roligt och egentligen självklart, det är att man kan se på sin förpackning VEM som har gjort just det du köpt, det är till och med en "tecknad" bild och så ett namn och ett datum. Du vet verkligen mer om det som du använder, vilket ju är bra på alla sätt. Det är orimligt idag då vi är så långt ifrån det vi äter och använder, att vi knappt vet vad som det innehåller eller när det gjorts.

/Linnéa


BFF time

Kom precis hem efter en underbar, fyra timmar lång fika med bästa Karolina. Ibland behöver man bara träffa sin bff och bara sitta och babbla av sig om allt och ingenting. Tänkte mysa ner mig i sängen nu till julkalendern och sen försöka somna i tid eftersom jag ska jobba imorgon.
Såg i en annons i tidningen att det är auktion i Axmar imorgon. Åh, jag hade så gärna velat gå på det, älskar att gå på auktion! Det är dagens miljötips! Gå på auktion och fynda! Det är riktigt kul och spännande om man hittar något man vill ha och de blir en budgivning. Jag har själv faktiskt budat hem en spegel med ett litet bord som vi har i hallen, samt en guldspegel som nu sitter i vardagsrummet. Jag tycker att hemmet får mycket mer karaktär om man blandar gammalt med nytt. En snygg guldspegel eller marmorpiedestal kan få de gråaste rummen att se superfräscha ut! Man kan även fynda lite julklappar såhär i juletid!
/ Charlotte

 


10 December

/ Charlotte

Fredag

Kikar in och önskar alla en trevlig fredag och helg! Även om jag ska jobba hela helgen, så blir inte mycket till ledigt. Just nu är jag på tåget till Uppsala för ett långt PM-seminarium, ärligt talat känner jag världen på mina axlar och är orolig för det mesta i samhället också, men det är nog ingen skillnad mot några andra dagar egentligen inser jag. Bloggar lite mer ikväll, ha en bra dag!

/Linnéa


8 December

Kom hem från jobbet för en stund sen, jag kom hem när älskling skulle åka till sitt. Han har gått tillbaka till sitt vanliga schema nu när etapp ett av ombyggnaden av Coop är klar. Vilket betyder att vi kommer att börja gå om varandra igen, usch! Tur att vi bor ihop så man får en skymt av karln iallafall! haha...
Men det var inte det jag skulle skriva om, jag tänkte ge ännu ett julklappstips! Jag kommer som jag nämnt tidigare inte fira med min familj just på julafton, utan jag ska följa med Simon till hans släkt i Hälsningland. Men vi ska hem till mamma och pappa på morgonen och önska god jul och lämna julklappar. Vi har i år bestämt i min släkt att vi ska ha julklappsbyte. Så istället för att alla ska köpa till alla, så köper man en julklapp för ca 150 kr. Man lägger julklappen under granen och sen får man dra en. Jag tycker att det är en supersmart idé! Spar både på plånboken och på miljön. Jag tror alla kan erkänna att plånboken gråter under julen. Sedan slipper man denna julstress och press på att köpa julklappar.
Jag tror Simons famlij fick lite inspiration för vi ska göra samma sak där, kul när trenden sprider sig! Haha..frågan är bara vad man ska köpa?! Eftersom det ska passa alla, men jag tror jag har några ideér.
Jag ska snart ner på stan med Sara för att shoppa lite klappar.
// Charlotte

Havtornsjuice

Har tipsat om ekologisk havtornsjuice tidigare tror jag, men det är så gottis att jag gör det igen. Visserligen inte jätte billigt. Men nyttigt, eko och bara så himla gott! Något värt att lägga en slant på!

/Linnéa


Mycket. Att. Göra.

Ber om ursäkt för mycket dålig bloggning från min sida! Har sedan i slutet av förra veckan skrivit promemoria om meddelarfrihet och det blev inlämning i måndags kväll (känslan att vara klar!!) sedan var jag igår i Uppsala och lyssnade på Carl Tham (varit minister i både borgerliga och socialdemokratiska regeringar +generaldirektör). Förutom detta har det rullat på med möten (roligaste i lördags med S-kvinnor då jag berättade om SSU:s internationella arbete) och det mest upplyftande som har varit två luncher på Epi inom loppet av en vecka. I torsdags med Elin, Ahmed och Sergio och idag med Sandra.

Nu har jag och Sandra äntligen bestämt vad vi ska göra tillsammans i julklapp istället för att köpa något, vi ska göra en helgrym spabehandling på Aromainstitutet, ser verkligen fram emot det, har typ aldrig gjort en riktig spa-behandling!

Avslutningsvis ett tips, Epi, Gävles mig veterligen enda helt vegetariska och ekologiska café och bageri säljer nu till jul både lussekatter och vörtbröd. Bästa stället i stan! Tips!

/Linnéa


Mellanmålstips

Ääntligen snööö! Inte en dag för tidigt!
Kom precis hem, gick direkt till gymmet efter jobbet. Har legat i bra med träningen den här veckan, nöjd tjej! Dock känns det som att jag är hungrig hela tiden nu, ämnesomsättningen sätts igång på ett helt annat sätt, haha. Ett tips på mellanmål som jag brukar äta och som är lätt att ta med sig är torkade aprikoser. I love it, kan äta det som godis! Det ekologiska är allra godas, de smakar mest tycker jag! Köpte häromdagen en påse med krav-märkta valnötter också, det har blivit min nya favorit! Nötter är ju hur gott som helst, nyttigt och bra+ snabb energi! Så mitt miljötips idag är att köpa ekologisk frukt och nötter (även gott att göra julgodis på).
Nu ska jag kika på julkalendern och senare ska jag övningköra med kära far!
/ Charlotte

Snö

Efter mycket om och men, och sämsta kundsevice jag varit med om (lång historia) så lämnade jag min iphone på lagning igår. Troddde inte att man kunde bli så beroende av en liten pryl, haha. Men jag använder den så otroligt mycket, så det känns tomt och hjälpslöst nu. Jag börjar dagen med att ha den som väckarklocka, sms:ar, ringer, facebook, bloggen, läser tidningen, ja typ allt. Och nu kan jag inte ens skicka ett ynka sms, haha. Men ska få hämta ut en lånemobil idag. Som sagt det är sjukt hur beroende man blir av eloktroniken, hur ska det bli sen?...
Till något helt annat, igår kom det äntligen lite snö!! Dock bara någon millimeter som var borta lika snabbt igen, men det snöade iallafall. Såg på vädret att det kunde komma mer imorgon, hoppas hoppas!
/ Charlotte

Julklappar

Det är redan andra advent, snart är det ju jul!! Dock har jag inte köpt en enda julklapp än. Årets ulklapp är en matkasse, de flesta av mina kompisar tycker att det är jättekonstigt, "en matkasse, kul och få det då?!". Haha jaa, jag skulle bli jätteglad om jag fick det! Man inser när man bor själv hur dyrt det är med mat! Dessutom kan man ge bort lite finare "delikatesser". Jag gav det till mamma och pappa förra året och det var jätteuppskattat.
Ett annat miljötips är att ge bort en upplevelse. Jag och Karolina pratade om julklappar igår,och vi bestämde då att vi inte ska köpa något till varandra. Istället ska vi hitta på något kul tillsammans. Exempelvis gå ut och äta eller nåt. Jag tycker att det är en supermsart idé eftersom kvalitétstid med vännerna är det bästa som finns. Man hinner inte ses så ofta när man jobbar olika osv. Därför blir det ett perfekt tillfälle att umgås och lyxa till det lite extra.
/ Charlotte

4 December

Hade en awesome dag igår. Först var jag på Body pump-pass vid lunch-tid, hade lovat mig själv att jag skulle ta det lugnt eftersom jag varit sjuk, men man blir så sjukt peppad så blev rätt hårt pass ändå. Efter det gick jag till Karolinas salong och hängde där med henne tills hon slutade och sedan gick vi tillsammans till gymmet. Vi körde ett lätt pass för att sedan ha lite "spa". Vi hade i hårinpackning och ansiktsmask, och tog en lång bastu. Sjukt mysigt, kände mig som en ny människa när vi var klara. Det finns massor med smarta och enkla recept på ansiktsmakser som man kan göra själv, snällt både mot miljön och plånboken. Här kommer ett exempel för fet hy;
Blanda ihop 1 msk äggvita, 1 msk pressad citronsaft och 1 msk honung. Applicera i ansiktet och massera in, låt verka i ca 10 min och skölj sedan av ansiktet med varmt vatten. Citronen verkar som peeling och tar bort döda hudrester, den verkar även på ett blekande sätt och kan ta bort röda märken i huden. Honungen är återfuktande och äggvitan är sammandragande.

Senare på kvällen var det dags för personalfest med Xzakt. Vi var på Baravara. Det bjöds på grekisk buffé och massor med roliga lekar. Det är verkligen kul att ha personalfest, man lär känna sina kollegor på ett annat sätt. Senare drog vi till Slick, men som alla andra gånger så tappar jag alltid bort dom jag är med efter ca fem minuter. Så hittar jag några andra jag känner så är jag med dom, haha. Var där en stund och sedan gick jag till interpool där Simon och hans grabbar var. Hade en supertrevlig kväll!
Idag blir det julbord med min kära familj. Vi ska till scandic väst och äta. Ska bli riktigt mysigt, kanske man kan få lite julkänsla trots att det varken finns någn snö eller någon bock kvar?!

/Charlotte

3 December

God morgon bloggen!
Älskling sover fortfarande, men jag har smygit upp och sitter nu och kikar på julkalendern och bara myser. Jag mår mycket bättre nu! Har tagit det lugnt och kurerat mig så nu är jag back on track igen. Ska iväg och träna med Karolina lite senare, men det blir väl ett lugnt pass eftersom jag var sjuk nyss. Efter det ska vi basta och göra ansikts- och hårinpackning, myyslördag!
Senare ikväll ska vi ha personalfest, ska bli riktigt kul! Att få träffa kollegrona utanför jobbet och göra något roligt tillsammans.
Min fina chokladkalender, haha. Dock smakar chokladen inte choklad...vill inte veta vad den innehåller, stackars miljön...
/ Charlotte

1 december

Vaknade upp imorse och kände mig helt orkeslös och var supervarm. Trots att jag sovit i tio timmar kände jag mig fortfarande inte utvilad. Men pallrade mig till jobbet trots allt. Men det gick skit, kände mig så kraftlös så det var lika bra att gå hem och kurera sig. Åh, jag hatar verkligen att vara sjuk! Allt man har planerat bara går i kras, jobb, träning och allt annat man planerat in. Aja, har myst ner mig i soffan nu framför disney channel, nu ska jag superkurera så jag blir frisk till i helgen!!
Idag är det 1.a december!! Oj, va fort tiden går! Tyvärr missade jag julsskyltningen i söndags eftersom jag jobbade. Annars brukar jag alltid gå på den med Karolina, det har varit lite som en tradition. Fick iallafall höra fyverkerierna samt se några skymtar av dem från vårat kontor när de invigde bocken. Men kan säga att man blev ganska dristraherad att prata i telefon när de smällde som det gjorde! Haha
Jag fick en försmak på julen i lördags, var hem till syster och åt tomtegröt, lussebullar och julmust. Kan ju inte bli bättre start på julen! Tänkte passa på att kolla på julkalender nu när jag ändå är hemma och är sjuk, måste ju se vad den handlar om i år. Samt ska jag öppna min chokladkalender, ja jag har en sådan. Jag och Malin har alltid fått en av mamma och bara för att jag flyttat hemfifrån ska jag inte bryta traditionen, haha. Dock tyckte älskling att jag var lite småtöntig, men det bjuder jag på.
På tal om Simon så firade vi 1,5 år tillsammans igår. Det känns helt sjukt att vi redan varit tillsammans så länge, men på ett sätt känns det lite också, men är kärare än någonsin och kan inte bli lyckligare!
Vi var till bakfickan och åt pizza, hur gott som helst! Måste vara godaste pizzan i stan, rekommenderar att gå dit. Undrar vad de har för råvaror? Ekologiska? Kanske.. något man kanske ska kika närmare på..
/ Charlotte

RSS 2.0