Klimatsmart julfirande i tre steg

Vi har här i bloggen skrivit lite då och då om just olika sätt att fira en hållbar jul. Tänkte här göra en liten kort sammanfattning av hur du enklast firar på ett klimatsmart sätt.

1. Julklapparna
Nästan varje år skrivs det om rekord i julhandeln där svenskarna handlar mer och mer för varje år. Om inte det slagits sälj-rekord så beskrivs det som mycket negativt. Det om något säger mycket om materialismen och julklappshetsen som finns så långt inbyggt i dagens samhälle och vårt ekonomiska system. När det gäller julklappar så är det långt mycket bättre att ge någon en upplevelse, kanske ett biobesök, att laga middag till någon eller att gå tillsammans på ett spa. Sådana julklappar känns ju långt mycket mer tänkvärda och roliga att få, och är också mycket mer hållbara. En annan slags julklapp som är långt mycket viktigare än någon sak eller pryl, är att via bland annat UNICEF och WWF köpa regnskog eller skolböcker, vaccin och matersättning. Det går verkligen till något, eller någon som verkligen behöver det och som med all rätt behöver det mer än du! Samtidigt så blir du vinnaren. Ett annat alternativ är också att köpa julklappar second hand, eller att det du handlar är rättvisemärkt och ekologiskt. Tänk också på inslagningen, det går ofta åt massvis med kartonger, omslagspapper och snören. Spara på träden och spara gamla kartonger, snören och omslagspapper om de inte är alltför trasiga, så kan du återanvända samma material, det gör stor skillnad. Eller välj omslagspapper med en miljömärkning, gärna helt oblekta!



2. Julgranen
Ditt val av julgran påverkar din miljöpåverkan mycket. Det allra mest hållbara valet är att hämta julgran själv från skogen, men det har ju inte så många tillgång till. Därför så är det ett minst lika bra val att köpa en vanlig gran som är närodlad och därmed inte har transporterats så långt. Mindre bra val är ädelgranen som ofta är odlad i Danmark, vilket gör transporterna långa. Ädelgranar är dessutom långt mycket mer besputade av bekämpningsmedel och kräver mer konstgödsel. Plastgranar kan man ju tänka är ett bra alternativ eftersom man återanvänder samma gran år efter år, men naturskyddsföreningen och konsumentverket har gjort en undersökning som visat att en plastgran inte ens är miljövänlig efter tio år. Detta eftersom de flesta plastgranar producerats långt bort i Asien och därmed transporterats många mil, man använder också mycket ofta mjukgörande medel i plasten som är hormonstörande och kan framkalla cancer. Förutom detta så innehåller plast olja, vilket inte alls är en hållbar energikälla. Idag finns det inte många ekologiska julgranar, men hittar du en sådan, slå till! Något som man också kan tänka på är vad man gör när man använt granen klart. Återvinn din julgran, antingen om du har öppen spis så använd granen som ved, annars så kan det också finnas en insamling av granar i din kommun där granarna används för att framställa energi. Ett annat tips kan vara att sätta ut granen om man har en trägård och hänga fågelmat i granen, så blir de glada och mätta!



3. Julmaten
Den allra största miljöboven är köttet. Köttindustrin släpper ut mer koldioxid än den globala transportindustrin, vilket säger rätt mycket. På det svenska julbordet är det väldigt, väldigt mycket kötträtter. Ett val här kan vara att faktiskt inte välja att ha med allt på julbordet, och minska ner på kötträtterna, eller att göra vegetariska varianter. Samtidigt så brukar man ju göra julmat i mängder, och man får alltid massvis med rester över. Istället för att äta dessa till leda, eller att kasta allt. Så kan man istället göra goda, nya rätter av resterna. Exempelvis laxgratäng eller något annat gott! Självklart gäller även här att all mat ska vara ekologisk och närproducerad, och att man själv gör allt från grunden, då slipper du onödiga tillsatser och kan själv välja vilka ingredienser som du vill använda. Julgodiset är enligt mig en viktig del av julen, och det finns ju massvis med underbara recept. Här gäller också KRAV-märkningar, Fairtrade och andra miljömärkningar om du vill kunna baka med bättre samvete och inte slita så mycket på djur och natur. Gör allt från grunden- det kommer att vara värt det. Slutligen: Tänk på att dra ned på köttet, och att välja en ekologisk julskinka, grisarna ska ha det bra och har rätt till ett värdigt liv!



Ha en fin julvecka och välj en hållbar jul! Hur vi väljer att leva nu påverkar oerhört mycket både idag och imorgon.

/Linnéa

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0