Olivolja


Lagade middag idag med min lillebror Linus, bland annat så gjorde vi en sallad. Jag tycker det är självklart med olivolja till en god sallad. Vi använde olivolja från Saltå Kvarn, ekologisk och allt som man kan tänka sig behöva i en olivolja. Man vet också vart oliverna varit odlade, vilket jag tycker är kanon. Prova den!

/Linnéa


Midsommar i Öregrund & midsommardag i Hedesunda

Jag firade midsommar i Öregund tillsammans med Malin och Denise. Vi åkte ned dit över dagen för att äta gott och hänga vid vattnet. Det var toppenväder och hur vacker som helst. Vi åt middag ute i solen, hängde på terassen under kvällen där det var sjukt drag tidigt och jag insåg verkligen hur mycket sommar det är nu! Sedan åkte vi hem på natten, Malin var nykter och körde hem så det var fina fisken. Dock tråkigt att det inte är superlätt att ta sig till Öregund mer än med båt eller bil. Men Öregrund tänker jag absolut åka till fler gånger!


På midsommardagen så åkte jag ut till Hedesunda där det vankades sommarfest hemma hos min kompis Olivias Joel i hans hus, där det förövrigt var riktigt fint! Det var ett stort gäng, det var grillning, dans och vi hade femkamp, även det en mycket lyckad kväll innan jag tog bussen hem. Jag som är van med att bussar går ofta kände verkligen att det var dåligt att bussarna inte gick lika ofta ut på mindre ställen, vilket gör att människor måste åka bil oftare och att busshållplatserna ligger mer långt ifrån varandra. Fick verkligen upp ögonen för hur det på landsbygden ofta saknas bra verktyg för att vara hållbar rent transportmässigt.. sedan är det kanske inte heller alltid så billigt att åka kollektivt. Men tänker inte bara klaga, det var bekvämt och lätt att ta sig dit och hem!

Hoppas att er midsommarhelg varit lika fin som min!

/Linnéa


Debatt om miljötester på internet


För ungefär en vecka sedan så läste jag en artikel i en av lokaltidningarna här i Gävle om olika internetbaserade test som man kan göra för att uträkna sin egen miljöpåverkan, och att de är osäkra och dåliga. I artikeln så nämndes bland annat test kring ekologiska fotavtryck och klimatkontot. Klimatkontot är det test som vi under projektet använt för att jämföra vår miljöpåverkan, klimatkontot räknar ut hur många ton koldioxid som man släpper ut per år baserat på många olika saker som man får uppge i testet. Det artikeln menade var att oavsett hur man lever så kan man inte komma ner på den nivå som är nödvändig för att leva hållbart. Man hade testat klimatkontot och uppgett mycket hållbara vanor, men ändock inte "hamnat" på en hållbar nivå.

Inför detta känner jag spontant två saker. För det första så förstår jag absolut att det kan vara nedslående att individer som använder testet kanske känner sig otillräckliga om de aldrig enligt testet kan nå en hållbar nivå. Och om då konsekvensen blir att man skiter i att leva hållbart i sin vardag, eller att man inte gör fler klimatsmarta val så är det ett misslyckande. Men samtidigt så är det också ett faktum att det handlar om i vilken nivå vi kan leva skonsamt mot klimatet. Bara att vi lever, konsumerar, äter, transporterar oss osv. på jorden påverkan ju klimatet. Sedan i vilken form och hur mycket det beror helt på hur klimatsmart vi lever, men det behöver inte betyda att det är lätt att enligt testet komma ner på en hållbar nivå. För det andra så tycker jag ändå att just Klimatkontot är ett väldigt bra test för att se sin egen miljöpåverkan (det kan verkligen vara en ögonöppnare!) och man får special-anpassade tips, anpassade till just vad man själv kan göra för bättre miljöval i sin vardag. Det som är mer negativt är att alla i ett hushåll påverkas av antalet bilar, sommarstugor, båtar osv. som en familj har, oavsett om man själv kanske inte åker i båten eller bilen.

Men det är ett väldigt utvecklat test på internet, självklart kanske inte allt blir exakt. Men det är snabbt, snyggt och enkelt, får en att förstå att ens eget vardagsliv påverkar miljön mycket, man får anpassade tips om hur man kan leva annorlunda och man kan jämföra med andra. Jag tycker därav att det är bra med en debatt kring miljötester. Men samtidigt så är det ett lätt verktyg många kan använda och därför så tycker jag också att det är fel att säga att miljötester på internet är dåliga!

Skapa dig en egen uppfattning om Klimatkontot och gör testet jag pratar om HÄR

/Linnéa

Midsommar och miljöpris!

Glad midsommar kära läsare!

Hoppas att ni får en mysig och klimatsmart midsommar! Själv ska jag snart till Farfars stuga med släkten och grilla och mysa. Sen ikväll ska jag och Simon hem till en av hans kompisar för lite festligheter.

Blev minst sagt överraskad när jag läste Gefle Dagblad när jag åt frukost. Läste om Gävle kommuns miljöpris som delas ut till ungdomar som gjort något för miljön. Då jag läste att jag och Linnéa hade fått andra pris (2000 kr) för vårat projekt Life as eco! Blev så glad! Det går verkligen bra för oss nu! Nu är jag supertaggad att fortsätta och skapa nya ideér!


/ Charlotte

Glad, klimatsmart midsommar!


Mat från "Bondens egen marknad", använd lokala varor till midsommar-middagen!

Jag vill önska alla en trevlig midsommar!

Precis som Charlotte skrivit nedan så hade vi ett givande möte med Mosa, projektledare för Miljötinget. I vardagslunken och stressen så glömmer man lätt bort varför man engagerar sig från början och att diskutera miljö- och samhällsfrågor med andra engagerade, ger verkligen ny eld och energi till att fortsätta utveckla Life as Eco! Det var verkligen välbehövligt, inspirerande och frukosten på Épi var fantastisk. Utöver det så har jag de senaste dagarna haft styrelsemöte med SSU för att planera sommarens aktiviteter, övningskört, städat, planerat och igår så hängde jag med min kompis Elin. Vi tog en promenad i Boulognen, åt på Texas Longhorn och kvällsmyste på hennes balkong.

Men nu ska jag komma till saken, imorgon är det midsommar. En av de största traditionerna i Sverige, men man kan fortfarande vara traditionell och samtidigt ha en hållbar midsommar. Det gäller bara att tänka klimatsmart, köp mat som är närproducerad och ekologisk. Se också till att inte köpa bubbelvatten! Kranvatten är långt mycket mer rent, vill man "hotta upp det" så kan man lägga i citron, lime, gurka, apelsin, blåbär osv. Cykla till ett trevligt ställe för att dansa kring en midsommarstång istället för att ta bilen och om avståndet är långt, åkt kollektivt eller samåk dit med andra. Se också till att det som finns i glasen är ekologiskt, oavsett dryck. Man behöver alltså inte tänka massor "outside the box" utan leta efter de bästa ingredienserna. Försök också att själv laga maten från grunden, då är det lättare att ha kontroll över ingredieserna och inte minst att undvika alla onödiga tillsatser.

Ha en klimatsmart midsommar helt enkelt!

/Linnéa


Framtiden?


Igår var jag och Linnéa som sagt på möte angående Miljötinget. Vi mötte upp Mosa Alasaly och åt frukost på Èpi och diskuterade kommande evangemang. Jag åt en engelsk frukost bestående av svart te och rostad bröd med apelsinmarmelad, hur gott som helst! Måste testas!

Vi hann diskutera mycket på de två timmarna som vi bara satt där och utbytte erfarenheter. Det är så roligt att träffa andra unga som engagerar sig i miljöfrågor! Dock kom vi av oss många gånger och började babbla om annat, men vi hann ändå komma fram till mycket!

Han bjöd in oss till Miljötinget som äger rum i slutet på Oktober. Miljötinget är nordens största och kanske viktigaste miljö- och undomskonferens för unga. Det är en helg fullspäckad av spännande och lärrorika worskshops och föreläsningar. På kvällarna är det olika sortes aktiviteter. Jag och Linnéa var på Miljötinget när vi gick i ettan. Det var då i Mora. Det var allra främst då som jag och Linnéa började att lära känna varandra. Det var även där som vårat intresse för miljö började växa fram. Därför känns der extra kul att vi nu ska få komma dit och lära ut vad vi kan, våra erfarenheter och så ett frö hos andra unga!

Det kändes bra att komma igång igen, att få gå på möte, utbyta lite ideér och få ny inspiration. Bloggen har hamnat lite på sidan av de senaste veckorna på grund av student osv. Det har även kännts lite som att vi har stått och trampat på samma ställe, vi behöver förnya saker och ting i bloggen. Komma med ett nytt koncept. Att diskutera med Mosa gav många nya ideér! Jag och Linnéa ska träffas på måndag och smida nya planer angående Life as eco. Vi får väl se hur det artar sig...

/ Charlotte


Studenten

Lovade ju att jag skulle skriva lite om studentveckan. Det är bland det roligaste jag har gjort i hela mitt liv! Det var helt galet, sjukt mycket skratt, tårar och bara känslan av att äntligen bli fri! Jag har otroligt många och fina bilder men jag måste väl välja ut ett par som får symbolisera min vecka.


Veckan inleddes med brännbollsturenering i Boulognern. Klassen var utklädd till "Brända", vilken innebär utbrända, "brännbolls-bränd" och bränd av eld.

Grillkol och svart hårspray gjorde susen. Vi hade även en bock som maskot. En bränd Gävlebock!

På tisdagen var det först vattenkrig på rådhustorget. Det var sjukt roligt och otroligt blött! Tyvärr tog vattnet i fontänerna slut efter tjugo minuter så det varade inte så  länge, men jag hann bli rejält blöt på den korta tiden! På kvällen var det dags för barrunda!

På tisdagen hade vi "Klassens-dag". Vi tog med oss filtar och satt oss på skolgården och mös. Lärarna bjöd på tårta och sedan blev de lite brännboll. På kvällen var det middag på Söderhielmska och sedan efterfest på Interpool. Mysig kväll med andra ord!

Den stora finalen, STUDENTEN! Går inte att beskriva hur fantastisk rolig dagen och natten var!







Min, Bella, Sara och Angelikas bil som vi åkte runt i efter utspringet och paraden.

Efter bilåkandet åkte jag hem där släkten och vänner väntade. Jag hade min studentmottagning med Johanna (syrrans killes lillasyster), så det var mycket folk, både mina nära och kära och hennes. På bilden öppnar jag kuvertet med resan till Grekland. Blev väldigt paff och minst sagt rörd!



Efter allt firande hemma var det dags för flakåkning med klassen. Vi åkte hela natten, det var otroligt roligt! Saknar redan alla. 

Jag hade en helt fantastisk student! Tack alla som har varit med och förgyllt den! Inga nämnda inga glömda, ni vet vilka ni är! Nu har jag samlat nya krafter i Grekland (ett inlägg kommer om resan senare) och är taggad på nya utmaningar. Att utveckla Life as eco, jobba, resa och få nya erfarenheter!

Just ja, får inte glömma att vi fick stipendium för Life as eco för bästa projektarbete. Linnéa skrev om det i sitt inlägg men måste säga några ord om det jag med. Det känns fantastiskt kul! Att vi fick belöning för allt slit. Självklart har resan varit mest rolig, men visst har det funnits stunder då det kännts lite jobbigt också, men det är väl medaljens baksida antar jag. Jag fick även ett stipendium för goda studieresultat, otroligt roligt! Det lönar sig att plugga!

/ Charlotte

Charlotte is back!

Nu är jag tillbaka igen! Har haft två minst sagt händelserika veckor! (Jätteledsen att bloggen har fått lida) Först en helt underbar och galen studentvecka. I studentpresent fick jag bla en resa till Grekland(!) som bar iväg redan måndagen efter. Så den senaste veckan har jag spenderat dagarna med Simon, Daniel och Maria på stranden, druckit paraplydrinkar och njutit av friheten. Imorgon kommer jag att skriva mer om mina två helt fantastiska veckor samt ladda upp en bildbomb med fina bilder!

Imorgon ska även jag och min efterlängtade Linnéa på möte angående en kommande föreläsning på årets Miljöting. Ska bli spännande!
Som sagt, mer uppis imorgon!
/Charlotte

Kickstartade sommaren


Bild från i torsdags kväll på SSU Gävleborgs kursgård Vadtorp, en riktig pärla direkt vid havet!

Jag kickstartade min sommar med att vara en av kursledarna på SSU Gävleborgs intensiva kursdagar. Vadtorpsveckan har vi haft nu torsdag till söndag på vår kursgård. Känner mig därför just nu väldigt trött efter roliga dagar och ser fram emot att få sova ut imorgon innan lite annat står på schemat! Bland annat tänkte jag följa lite av morgondagens kommunfullmäktige och så har SSU Gävle en skojig kvällsaktivitet.

Idag kunde man i Arbetarbladet läsa om att Erikshjälpen har utvidgat sin stora butik i Gävle och har nu ännu mer plats, för mig kliar det i fingrarna av att gå dit för att se utbudet. Att kunna handla med gott samvete är något jag tror hårt på! Personligen så tror jag att vi i västvärlden måste dra ner på vår konsumtion för att kunna höja levnadsstandarden för majoriteten av jordens befolkning. Att välja second hand är ett hållbart sätt att konsumera, därmed handlar det inte heller om att vi ska sluta "leva" utan att vi gör just de klimatsmarta valen, att återvinna, återanvända och inte minst att konsumera tjänster istället för materiella saker. För fortsätter vi med dagens tillväxt-gullande så kommer ingen förändring heller att ske, för idag presenterar man en ständigt ökande tillväxt utan slut som en sanning om hur ekonomin fungerar och borde vara.

Dock tycker jag också att man måste kritisera en ensidig syn på att individerna ska lösa klimatutmaningarna, att man enbart fokuserar på människors attityder inom dessa frågor ska förändras och sedan så löser sig saker och ting. Vi lever tillsammans i Gävle, Sverige, i Europa, på jordklotet och tillsammans måste vi dra vårt strå till stacken och göra vår del i miljöarbetet. Life as Eco har handlat om just det, hur mycket "uppoffringar" måste varje individ göra för att vara miljövänliga i sin vardag och sitt liv? Är det ens uppoffringar som behöver göras och vilka möjligheter har olika grupper för att välja det som gynnar djur och natur? Och i sin tur, vad behöver politikerna göra i de stora dragen, vilka reformer behövs?

/Linnéa


För vi har tagit studenten!



Så, börjar att få ordning på livet igen! Efter en sjukt rolig studentvecka, och en helt legendarisk studentdag fylld av både tårar och stor glädje så har jag så sakterliga landat. Det roligaste som jag gjort i mitt liv är verkligen att åka studentflak, helt enkelt extas! Är avundsjuk på er som har det framför er, tro det eller ej! Allt slit var värt det! Jag kan fortfarande inte förstå att jag tagit studenten och inte ska gå tillbaka till gymnasieskolan i höst, kommer verkligen sakta många av de fantastiska lärare jag haft på Borgarskolan! & klassen, SPS3 fick verkligen ett värdigt avslut på de 3 år vi haft tillsammans!

Något som var oerhört hedrande för mig och Charlotte var att vi fick stipendie för årets projektarbete på Borgarskolan, vilket i konkurrensen med massor av andra superbra projekt kändes ännu mer hedrande! Nu är det bara dags för oss att bita tag i "Life as Eco"-konceptet och bygga vidare för att se vad vi kan göra mer för att utveckla vårt projekt!

/Linnéa

Världsmiljödagen & studentvecka


Det har varit full rulle hela helgen för min del med SSU-aktiviteter. Ledarskapskurs, bio och ombudsträff inför SSU-kongressen i sommar. Har bara nu i det hastigast hunnit förbereda min outfit inför imorgon, då studentveckan startar med brännbollsturnering. Det känns helt under, dunder-bart! Nästa vecka kan jag garantera mest blir som att gå in i en annan värld där bara studenten står i centrum, vilket kommer att bli förhoppningsvis en av de roligaste veckorna i mitt liv och även till viss del sorgligaste kanske. Men jag och Charlotte kommer inte att vara de bästa bloggarna har jag en känsla av. Så kommer vi tillbaka med nya klimatsmarta tag som nybakade studenter, känns bra, hoppas ni också tycker det!

Förövrigt är det inte vilken dag som helst idag, eller var, tekniskt sett. 5 Juni är nämligen världsmiljödagen! Detta instiftades 1972 efter FN:s miljövårdskonferens i Stockholm. Årets tema är "naturen till din tjänst". Hoppas ni har firat genom att vara lite extra snälla mot er själva och miljön idag!

Take care!
/Linnéa


Balen

Vad är väl en bal på slottet..? Jo, det är helt underbart! Hade en sjukt rolig dag/kväll. Vid åttatiden på morgonen kom Karolina hem till mig för att fixa mitt och Bellas hår. Hon är verkligen duktig Karolina, tack ännu en gång! Senare under dagen kom även Sara, hennes kompis Martina var med och fixade hennes hår. Sedan åkte vi hem till Sara där vi mötte upp våra kavaljeer. Jag gick såklart med Simon, Sara gick med sin kille Alex och Bellas gick med sin kompis André.

Hemma hos Sara drack vi lite champagne och tog några fina bilder ute i hennes trädgård. Vi hade verkligen tur med vädret! Under dagen var det väldigt grått och tråkigt ute, men så precis när vi skulle gå ut och fota tittade solen fram. Det var sedan strålande väder under hela kvällen. Runt klockan sex kom Simons kompis Patrik och hämtade upp oss i sin snygga rosa cab. Vi åkte tillsammans med Maria och Daniel som hade varit på en annan "förfest".

När vi kom dit träffade vi mycket släkt och vänner. Vi lyckades även bli med i Arbtearbladet. En tjej intervjuade mig lite också. Det publicerades idag, det finns på webben också. Kom även med på ett hörn på GD:s hemsida!

Balen var helt fantastisk, att träffa alla, äta god mat osv. Nu känns det verkligen att studenten är nära! Idag är det exakt en vecka kvar! Kan knappt bärga mig!

Tack alla som var med på balen, Karolina för håret, Patrik för bilen, familj och släkt som var där, min älskade Simon och mina underbara vänner som förgyllde kvällen! Det är en dag jag sent kommer att glömma!

Här kommer lite bilder. Det var oerhört svårt att välja ut några eftersom vi knäppta så många fina. Men dessa kort får symbolisera studentbalen.

/ Charlotte





















Studentbalen

Igår så hade Borgis studentbal på Engeltofta utanför Gävle. Som jag skrev i nedanstående inlägg var kvällen helt underbar, bästa på länge! Bilderna nedan är ett urval av alla bilder som jag har, väldigt många alltså.. Allt från att klä upp sig till att umgås med härliga vänner gjorde verkligen balen oförglömlig. Men var balen miljövänlig? Nej i stort så tror jag inte det, exempelvis vet jag inte alls vartifrån maten kom (något att förbättra till nästa år tycker jag?). Men ändock, en kväll att minnas!


(ironiskt med fabriken i bakgrunden?)



/Linnéa

Studenttider



Igår hade vi studentbal på Engeltofta och kvällen blev allt jag hoppats på och mer! Hade verkligen en sjukt trevlig kväll och vi hade till och med tur med vädret. Det hade sett grått ut hela dagen men när balen närmade sig så sprack det upp och solen kom fram - otroligt! Det var också kul att få klä upp sig topp till tå, det gör man ju inte så ofta!

Ber om ursäkt för att vi inte bloggar så bra just nu, men det händer en hel del i och med studenten. Oron och otryggheten man kommer att känna EFTER studenveckan bryr man sig inte om just nu. Verkligheten kommer ju att slå till ändå.. kan vara skönt att få vara fri och bekymmerslös ett tag i varje fall! Men vi bättrar oss efter allt detta lyckorus!

Nu när studenten kommit igång på allvar så har jag också alltmer funderat på den klimatsmarta och ekonomiska delen i studentfirandet. Det är ju faktiskt inte bara galet dyrt att ta studenten. Det är naturligt sett inte helt miljövänligt. Det jag främst skulle se att man kan göra är att istället för att köpa massor av nya kläder till studentveckan är att man istället kan handla second hand, låna av en kompis/ha bytarkvällar eller att faktiskt använda något som man redan har, något som är sjukt i dagens samhälle är  just normen eller inställningen att man måste köpa nytt istället för att se över vad man har. Likaså med förberedelser till balen, försök att använda smink som inte skadar djur och natur, se över ifall någon har en balklänning att låna ut, se vad dina lokala secondhand butiker har för utbud och åk en miljövänlig bil till balen (något som jag själv inte gjorde då jag åkte en Ford Thunderbird, gamla bilar är ju inte direkt kända för sin "klimatsmarthet"). Det gäller helt enkelt att göra de miljövänliga valen i vardagen även under studenten, exempelvis att man bjuder på klimatsmart mat under sin studentmottagning. När man själv har kontrollen har man också möjlighet att välja på ett bra sätt, eller att välja att göra delar av sin student miljövänlig!

/Linnéa


Elmopedturnén!


När jag slog upp tidningen för någon dag sedan fick jag syn på något intressant. På fredag 3/6 så kommer Elmopedturnén 2011 till Tierp, vad är då detta?

Jo, det är nämligen så att tv-metrologen Pär Holmgren (ni vet, han med det lockiga håret!) och Staffan Lindberg (Han är en koldioxidbantare som uppträdde på kickoffen för de hållbara familjerna i höstas!) som en manifestation för klimatet åker från Ystad till Haparanda på elmopeder. Längs vägen stannar de på olika ställen för att tillsammans med kändisar, komiker, musiker och idrottare bjuda på en klimatshow. Skojigt och en sjukt bra idé tycker jag! Man kan dessutom följa dem på sin resa via deras blogg.

Ungefär såhär beskriver de projektet:

"Klimatfrågan blir lätt till klimatplågan – det som var tänkt som information urartar till tjat och dåligt samvete. Med elmopedturnén har Pär Holmberg och Staffan Lindberg hittat en annan väg. Batterierna är fulladdade av grön el, humor och kunskap när de kryssar genom hela Sverige, från Ystad till Haparanda. Av bara farten bjuder de, och deras gästartister, på klimatcoachning och ekvilibristisk underhållning."

Läs mer på hemsidan för info om tid och plats för showen!

/Linnéa


RSS 2.0