Klimatmöte i Durban



Något som det inte skrivs massvis om, men som är en väldigt viktig och stor sak är att det just nu pågår ett klimattoppmöte i Durban i Sydafrika. FN samlar världens länder för att förhandla fram ett nytt klimatavtal. Eller det är ingen som alls, överhuvudtaget tror att det är möjligt.. i alla fall vad jag har förstått.

Det som jag tycker är mest skrämmande med detta är att varken Kina eller USA är beredda att gå med på några, som helst åtaganden som kan minska koldioxidutsläppen. De står för ungefär hälften av världens utsläpp.. Efter klimattoppmötet i Köpenhamn 2009 där alla hoppades och trodde att ett nytt avtal skulle vara på plats, men det föll platt och luften gick ur alla de som hoppats och inte minst världens ledare, så också viljan att säkra vår livsmiljö verkar det som. Dessutom så funderar flertalet andra länder att "hoppa av" det existerande Kyoto-avtalet, Japan, Kanada och Ryssland. Med tanke på det, att USA inte ingår och att Kina inte har några bindande åtaganden så är det bara 16% av världens koldioxidutsläpp "kvar" om EU och de andra länderna som vill förnya avtalet är de enda som ingår i ett nytt klimatavtal. Samtidigt så kommer det rapporter på att det i år har slagits rekord i koldioxidutsläpp, det har alltså släppts ut mer skit än någonsin..

Min rädsla är också att då vi ännu en gång går in i en ekonomisk nedgång, eller kris om vi ska kalla det på det viset. Så kommer världens ledare fortsatt att undvika miljöfrågorna trots att den egentligen är så oerhört avgörande för alla andra frågor. Man kommer enbart att prata om hur stater ska spara in, eller stimulera sin ekonomi, eller att EU ska fixa fler räddningspaket. För det första anser jag att man aldrig kommer in på det som är grunden till den ekonomiska krisen, eller kriserna. Men det är ett annat blogginlägg. Men också att det är helt, fullkompligt absurt att man fortsätter på samma inslagna väg, med tillväxt som enda mål, utan tanke på att den också måste vara hållbar. Att man på alla sätt möjligt motarbetar (?) en hållbar utveckling i världen från de som har mest skuld, och makt i det hela. Men man kan ju fortsätta diskutera, prata, och diskutera ännu mer. Men klimatförändringar, naturkatastrofer, människor som i U-länder drabbas hårdast av dessa, klimatflyktingar osv. om medeltemperaturen ökar med 3 grader. Det, det kommer att hända ändå, även om man fortsätter det ständiga klimatfientliga sätt att hantera dessa frågor i internationell politik = det är en ödesfråga!

Men de oroade orden sagda, eller skrivna. Så hoppas jag att man ändå kan komma några steg framåt under klimatmötet, och att man ännu mer ökar förståelsen för att detta inte är något som man kan sopa under mattan, utan att det handlar om alla människor på jorden från norr till söder, om vår nutid, om vår framtid och om att alla människor har rätt till en frisk livsmiljö. Inte bara oss i Västvärlden. Vi måste kunna se framåt och jag tror på att alla innerst inne förstår detta. Politikerna måste få ta de kanske obekväma besluten, ibland handlar politik om att prioritera.

/Linnéa



Det här med klimatHOT

Sitter på tåget hem från Uppsala. Har haft två föreläsningar igår och en idag. Är fortfarande sjuk också, fint..

När jag kommer hem tänkte jag skriva lite om klimattoppmötet i Durban som började idag. Men något jag reagerade på nyss var att jag kollade in Aftonbladet och vad ser jag: de har gjort en liten lista med tips om hur du på riktigt faktiskt kan påverka och leva mer hållbart. Det är en klimat debattör vid namn Mark Lynas som tipsat om vad man kan tänka på. Som ni kan se nedan är tipsen precis sånt som vi försöker föra fram här i bloggen och strävar efter att leva efter, just sayin'. Vi vet vad vi ska göra, men det gäller att använda det som man vet när man handlar mat och transporterat sig.

Det finns dock en sak jag stör mig på, i början av artikeln så använder man ordet/begreppet klimathotet. Jag tycker det är knöligt på många sätt. Så fort man börjar att prata om HOT så blir man paralyserad och istället för att lägga om sin livsstil så blir man bara oroad och så gör man ingenting för det känns så hopplöst. Sedan så låter det där med hot som att det liksom hänger över oss och plötsligt så har ett hot dykt upp. Istället för att se att det har varit en utveckling under många år, som vi dessutom vetat om. Men man har inte tillräckligt anpassat vårt leverne och samhälle efter detta. Vi kan fortfarande påverka hur starka klimatförändringar som kommer att ske enligt vissa forskare, men eftersom utvecklingen hittills varit så långsam så menar vissa att inget kommer hinna förmildras. Lite tankar såhär på eftermiddagen.

/Linnéa



Första advent och ljusmanifestation

Hoppas alla hade en glad första advent! Lagom till första advent så har det ju till och med snöat lite.

Själv har jag blivit riktigt krasslig och helgen har varit väldigt lugn. I lördags kampanjade jag nere på stan med partiet och bjöd på glögg, pratade politik och frös en aning. Sedan så jobbade jag några timmar innan jag kurerade mig resten av kvällen. När jag vaknade igår så kände jag mig ännu sjukare så har mest ordnat med det jag orkat, mejlat de jag skulle, uppdaterat kalendern och börjat skriva en debattartikel.

Men det viktigaste jag gjort i helgen var att jag i fredags deltog på en ljusmanifestation anordnat av Kvinnojouren Blåklockan i Gävle eftersom det var den internationella FN-dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Över 200 personer deltog och vi tågade från Södermalmstorg ner till Rådhustorget där 278 ljus hade blivit tända, ett ljus för varje kvinna som sökt hjälp och skydd där från hot och våld BARA i år, i Gävle. Det var en väldigt stark början på helgen med både anföranden och musik. Visste du att exempelvis att det varje halvtimme våldtas en kvinna i Sverige, och att det varje år dör fler kvinnor på grund av våld i hemmet än alla de som dör i väpnade konflikter i världen. Kvinnoförtrycket finns, det är bara att se på verkligheten, och jag blir så oerhört arg. Kommer aldrig att sluta engagera mig mot mäns våld mot kvinnor, och ett jämställt samhälle.

Har försökt att bifoga fina bilder från manifestationen, men det vägrar gå.. Skäms blogg.se! Får väl se om det fungerar utan bilder och bara med en lång text.

/Linnéa


Lördag

God morgon bloggen!

Ska snart iväg till jobbet, jobbar helg den här veckan. Faktum är att jag faktiskt jobbar åtta dagar i rad denna vecka..men det är bara att bita ihop.

Igår hade jag och älskling lite fredagsmys här hemma. Vi kikade på idol och åt choklad fondue! Jag fick en fondue av en kompis i inflyttningspresent samt ekologisk choklad att värma i den. Det blev verkligen hur gott som helst! Chokladen var inte bara miljömärkt utan också en bra alternativ för veganer och vegetarianer, inte ofta man ser en sådan märkning! Jag som älskar choklad tycker att man verkligen kan känna skillnad på choklad och choklad. Jag tycker ekologisk choklad smakar mycket bättre då det inte är en massa konstiga tillsatser i dem, det blir inte samma "sockerchock" på nåt sätt, haha. Jag kostar hellre på mig några extra kronor för att verkligen få en god en.
/Charlotte


40 kronor skor



Det var rea på delar i Weekday i Uppsalas second hand avdelning. Passade på att köpa dessa skor för bara 40 kronor. Blir fint i vår, även om det hitills har varit väldigt milt så känns de ändå lite för öppna och kalla i slutet av november.

Appropå det här med konsumtion. Nu är det ju snart första advent och julen närmar sig återigen. Varje år så slås det ju rekord i julhandeln och vi handlar för miljontals kronor. När juklappshysterin sätts igång är det lätt att låta sig svepas med och köpa massa julklappar, vissa kanske till och med överflödiga och lite tråkiga.

Vill du ordna en mer hållbar jul och ge bort hållbara julklappar så tänk på att det är hur charmigt som helst att få vintage eller second hand-kläder/smycken etc. Att få ett unikt plagg, klocka eller smycke är långt mycket mer roligt än massproducerat från en kedja, det känns dessutom mer personligt.

Något som tar lite extra tid, men som alltid är värt det är göra någonting själv och ge bort. Av min fina vän Daniella så fick jag en gång en tavla som hon hade gjort, med olika roliga och minnesvärda bilder från vår mångåriga vänskap. Det var så mycket roligare att få, och betyder mycket mer!

Något annat är att välja att ge bort en upplevelse. Det finns både företag som erbjuder olika "upplevelser" och man kan ju själva göra ett presentkort och ge bort. Där man lovar att själv laga middag, ge en massage eller bjuda på fika eller ett restaurangbesök. I år har jag och min kompis Sandra bestämt att vi istället för att köpa saker till varandra ska hitta på något tillsammans, åka bort eller något annat kul. Tipsen ovan är de bästa julklappstipsen att tänka på om man vill se bortom köp-hysterin och ge bort mer personliga och roligare juklappar. Som dessutom är mer hållbara och klimatsmarta i längden.

/Linnéa

Klimatsmart sms - vänner väljer också hållbart!

Fick ett klimatsmart sms av Jenka för någon dag sedan! Där bifogade hon en bild på det té som hon druckit. Som både var Fairtrademärkt och hade vissa miljömärkningar. Det är alltid så roligt att se när vänner också gör hållbara val som är bättre för miljö, människor och djur!

/Linnéa


Life as eco i media



Vi har omnämnts i båda lokaltidningarna i samband med utdelningen av kommunens Miljö och byggnadspris! I Arbetarbladet, som här ovan och även i GD. Men hittar inte artikeln på deras hemsida så kan tyvärr inte länka. I deras papperstidning var vi alla fall med på bild, en som inte var så supersmickrande för mig. Även om det ju är kul att vara med!

/Linnéa




Blommor och fin motivering



Är precis som Charlotte oerhört glad för miljöpriset, helt sjukt att hela 5 personer har nominerat oss! Tusen, tusen tack! Så lägger upp lite bilder på blommor och diplom jag med! Man blir så mycket mer peppad att fortsätta sträva efter ett hållbart liv, blogga och utveckla Life as eco. Det var dessutom kul att höra om de andra pristagarna, som var väl värdiga sina utmärkelser!

De senaste dagarna har varit aningen stressande.. jag missade som sagt två föreläsningar på det nya området i Statskunskapen: Förvaltningspolitik. Detta på grund av resan till Moldavien, även om det var värt det alla gånger! Igår förmiddags hade jag seminarium, och det kändes väldigt bra. Under hela gårdagen har SSU Gävle haft besök av ett kampanjteam (med bland annat SSU:s förbundsordförande Gabriel Wikström!) som tillsammans med ett helt gäng lokala medlemmar kampanjade hela dagen. Dagen började med utdelning av frukostpåsar utanför Polhemsskolan, sedan blev det klasspresentationer på Borgis och kampanj på John Bauer. Eftermiddagen fortsatte med värvning nere på stan då vi snackade om gratis kollektivtrafik för alla upp till 25 år och sedan avslutades dagen med fika för nya medlemmar på Wayne´s. Superlyckat! En dag där det inte spelar roll att man har sömnbrist och håller på att bli sjuk, utan man får prata politik med intresserade ungdomar och värva. 

/Linnéa

Clever

Måste berömma mig själv för att vara så grymt smart ibland! På vägen hem från jobbet skulle jag svänga förbi mitt gamla jobb för att hämta ut lite pengar jag inte fått än. Hade sms:at med älskling att jag var sugen på naturgodis och skulle köpa det på vägen hem. Såhär kan det bli när man fastnar lite för mycket i det industriella samhället! Haha..
/ Charlotte


Julpynt

Har precis julpyntat vår lägenhet, vårt första julpynt! Jag älskar julen, julpyntet, doften, julbak, ja allt vad det innebär. Som tur var hade jag rätt mycket julpynt med mig när jag flyttade hemifrån. Vi hade hur mycket som helst hemma hos mamma och pappa, det var tomtar ööverallt. Så jag fick ta med mig de jag brukade ha i mitt rum. Jag fick även med mig en del i min brudkista som jag fått av min gammelfarmor Astrid när hon gick bort. Det är kul att ha kvar sådant eftersom det påminner mig om henne samt har jag mycket fina minnen sen jag var liten. Plus att det är klimatsmart också. Ett miljötips är att fynda på Erikshjälpen om man vill ha julpynt. På vintrarna brukar de ha en liten avdelning för det.

Är ledig idag. Ska snart iväg till gymmet för lite zumba och gym. Sen blir det nog plugga körkortsteori och mest ta det lugnt. Njuta av ledigheten för i helgen blir det jobb!
/ Charlotte

Miljöpris

God morgon bloggen!
Igår var det priscermoni då Gävle kommuns 2010/2011 Miljöpris skulle delas ut. Jag och Linnéa tog hem andrapris för Life as eco. Fem stycken hade nominerat oss vilket känns jätteroligt! Att ta emot ett miljöpris betyder väldigt mycket för oss. Det värmer verkligen och bevisar att vårat arbete verkligen har nått ut och inspirerat, som var vår tanke från början. Motiveringen löd:
"Bloggen har visat många besökare hur det är att försöka leva klimatsmart. Linnéa och Charlotte har fortsatt att skriva efter att projekttiden gått ut. De har deltagit i möten såväl inom Sverige som utomlands och varit utmärkta representanter för unga miljöintresserade medborgare i Gävle kommun. "

Vi fick ett fint diplom, en urtjusig blombukett samt 2000 kr. Som sagt tack ännu en gång, det är sådana här saker som ger en energi och inspiration till att fortsätta med Life as eco.
Första pris gick till några elever från Vasaskolan som i deras projektarbete gjort en kartering av lavars utbredning på rikbarksträd i sex valda orter. Tredje pris gick till en polhems teknik- och design klass som tillsammans gjort en barnbok som handlar om att spara energi. Det jag tycker är så roligt är att våra tre projekt är så olika men alla anknyter till miljö. Det finns tusen olika sätt att rädda miljön och det här bevisar verkligen att alla kan göra något, det handlar bara om att hitta sin egen väg.
/ Charlotte

Tillbaka - snart

Vart har jag hållit hus? Varför har jag inte bloggat?
Jag har varit i Moldavien torsdag-söndag med partidistriktet och tillsammans med SSU:aren Kenan, Markus från LO och Åke från ABF pratat om LO, SSU, kampanj och värvning, aktiviteter och hur man lyfter unga politiker. Hur roligt som helst och en resa jag sent glömmer, intressant och kul på så många sätt. Men återkommer med allt om resan efter en redig sovmorgon. Är helt utmattad.

Godnatt på er!

/Linnéa

Lördag

Haft en riktigt mysig start på helgen. Igår blev det först tacomys med Älskling. Senare mötte vi upp några kompisar för att se Tintin på bio. Filmen var faktiskt riktigt bra! Ingen barnfilm utan väldigt spännade! Jag kan verkligen rekommendera att gå på den!
Idag började vi dagen med att gå till Scandic Ch för att äta frukost med mamma, Malin och Fredrik. Kändes konstigt att vara där som gäst och inte för att jobba. Det var hur gott och mysigt som helst, får inte glömma att nämna att buffén är ekologisk också! Därefter gick vi ner på stan och kikade lite.
Det börjar bli kallt nu, snorhalt ute idag! Var till I 14 och sprang intervaller på eftermiddagen, det gick bra att springa i skogen men så fort det blev asfalt kände jag mig som bambi. Nu får det komma snö!!!
För övrigt den här veckan har jag jobbat på, pluggat körkort och övningskört, tränat osv. Vi har även fått nytt golv i hall och kök, resultatet blev awesome! Ibland är det bra bekvämt att bo i gavlegårdarna. Vi behövde bara plocka undan allt så gör de resten av jobbet, lyyx! Jag har även piercat mig, eller piercat och piercat gjort hål i "flörpen" i örat. Grymt nöjd! Ikväll blir det lördagmys med Sara, en bra film och smoothie!
/ Charlotte

Planet earth

Har de senaste kvällarna kikat på Planet earth med Simon innan sovdags. Det är en naturprogram som handlar om allt som har med djur och natur att göra. Han hade kollat på de med sina killkompisar och det tyckte att det var superbra, vad är det med killar och naturprogram? haha.. Men det var faktiskt riktigt bra! Det är så grymt bra filmat och alla djur är så sjukt fina! Program som dessa får mig att vilja rädda miljön ännu mer. Alla söta djur som är utrotningshotade och sakta men säkert utrotas. Så dagens miljötips, kolla på Planet earth!!



/ Charlotte

Från min Iphone

Kände att det var dags för ett litet axplock av vardagsbetraktelser från det senaste tiden!


Vi hade ju bytarkväll förra helgen! Här får ni se lite bilder. Vi var ca 10 personer, så mycket kläder och annat var det! Själv var jag lite försiktig och tog med mig hem typ två plagg, hårprodukt, en ring och body splash. En riktigt trevlig kväll!


När jag ser detta inser jag att jag måste ta tag i det här med körkortet.. Om man lyckas köra upp höggravid med värkar och sedan kör till sjukhuset. Respekt, vilken inspirationskälla!



Början av veckan har bestått av många tidiga mornar.. Vi har varit ett gäng på 10 personer som under veckan har packat frukostpåsar och delat ut dem på alla kommunala gymnasieskolor, detta för att SSU driver en kommunalpolitisk kampanj just nu. Blev nog minst 500 påsar på 3 dagar, bra jobbat tycker jag! Tillsammans kan man göra mycket.


Såhär på hösten vill man ju gärna satsa på att mysa i stickat. Passa på att fynda second hand. Det finns massvis med stickat i olika modeller och nyanser, dessutom är det billigt! Bilderna är tagna i veckan på Myrornas i Gävle, där man också har förmånen att kunna se de lite mer personliga och modemässiga plaggen i trendhörnan som coola Maria Rangsmo håller i sedan ett år tillbaka! Maria har dessutom tagit vår headerbild, väldigt talangfull kan jag säga!


Upptäckte något intressant idag, hittade nämligen denna fantastiskt fina kofta prydd med paljetter/pärlor inne på Kappahl. De har nu släppt en kollektion som heter "vintage stories". Intressant att man väljer att nyproducera plagg som ska likna gamla, vintage plagg. Alltså: det är inne med second hand och vintage. Mitt tips: kika efter den äkta varan. Det är snällare mot vår miljö, även om det ju är kul att kedjorna börjar snappa upp trenden, men det handlar ju om ett intresse av att sälja så mycket kläder som möjligt.


Ibland när lunchen hamnar i kläm mellan pendlingen och föreläsningarna så blir det till att ta med matlåda. Blir oftast en sallad med nötter,mozzarella, grönsaker, olivolja och något protein. Ett stort tips är att ta med matlåda om man reser, till lunchen etc. Man sparar massvis med pengar och dessutom så kan man själv välja att äta miljövänligt, det är inte ofta bra alternativ finns om man äter ute.


Bild från Uppsala en tidig morgon, så mycket dimma att kyrktornen knappt syns. Appropå väderfenomen, nog är det skönt att det är milt väder, efter två mastodont-vintrar är man ju sjukt less på kyla och snö. Men det känns ju lite läskigt också, med dessa extrema motpoler, antingen är det extremvinter, eller ovanligt milt.

/Linnéa

15 kronor


Handlade lite second hand på Myrornas idag. Blev en snygg jacka i skinn och i "bomber-jacka-tyg". Vill också tipsa om att när du är på jakt efter en plånbok, satsa på second hand, oftast mycket, mycket billigare än nyproducerade plånböcker och med lite härlig slitning. Köpte denna, som lappen på säger, för 15 spänn. Det är ingenting! Förutom att du sparar pengar, så är återanvändning, förstås också en stor vinst!

Mitt lite halvtråkiga pre-tenta liv fortsätter, med plugget ständigt i bakhuvudet. Idag så har jag först planerat en kurs med SSU Gävleborgs tjejnätverk och en argumentationsutbildning tillsammans med Boel. Vi passade på att luncha samtidigt, fint det! Sedan blev det ett jobb-pass innan jag spederat kvällen med att se på Så mycket bättre (älskar det programmet! Man mår så bra och blir så glad!), och också genom ännu mer pluggande. Men vad gör man inte för att klara tentan.

Dagens avundsjuka är på kära Malin och Denise som åker till Miami inatt och ska vara borta i tre veckor. De får nog det herrans kul! November måste ju en perfekt månad att åka iväg på, så är man hemma igen till jul..

/Linnéa


Lördag

Hej bloggen, det var ett tag sen!
Äntligen en ledig helg (har ju jobbat några lördagar i rad nu). Igår blev det idolmys med älskling. Vi gick upp i tid idag och åkte till gymmet. Skön start på dagen! Sedan blev det hem och städa innan släkten kom hit på lite "inflyttnings-fika", två månader senare. Men bättre sent än aldrig eller hur?! Trevligt att ha alla samlade här!
Kära farfar och Mysan.
Nu ska jag snart hem till syster. Typ alla kompisar ska ut men kände verkligen inte för det idag. Är inte i party-mode nuförtiden? Tror jag ska ta en paus med det, då blir et roligare sen när man väl går ut. Så det blir hem till syster för att kolla på Hp med hennes tjejkompisar, mys mys!
Imorgon är det ju fars-dag, jag grattade pappa idag eftersom jag inte vet om jag hinner träffa honom imorgon. Jag köpte trisslotter, ett säkert kort haha. Ett miljötips är ge bort en upplevelse! Istället för att köpa matriella ting som bara kostar på miljön. Laga en middag åt honom, bjud på bio eller hitta på något annat roligt. Men som sagt trisslotter är ju också en bra grej, det köper man ju inte så ofta själv..
/ Charlotte

Tenta fredag

                                    

Känslan när ett långt, långt inlägg av allvarlig karaktär försvinner pga krångel med internet. Usch! Arghh

Så nu får ni hålla tillgodo med ett kortare inlägg. Får väl skriva om när jag slickat mina sår.. men det är inte ikväll, det kan jag säga! Håller på och tentapluggar till nästa veckas GIGANTISKA tenta, och ångesten håller på att smyga sig på! Men jag ska hotta upp kvällen med världens bästa te som jag fick av Elin när jag nyligen fyllde år. Med smak av hallon, björnbär, blåbär, smultron och grädde "toppat med grönt te och kokos". Riktigt gottis! Dessutom heter tet "häxbrygd", helt underbart ju.

Min helg består främst av jobb och lite olika slags möten, plus en hel del läsande också. Tentor är inte att leka med, speciellt om man måste plöja ca 8 tjocka böcker. Men jag ska inte klaga för mycket! Gillar möten, och mycket sånt är det ju i helgen.

Ha en fin fredagskväll!

/Linnéa

Tankar om det här med unga och medvetna köp

Nyligen så rapporterade Miljöaktuellt om en undersökning som Konsumentverket har gjort när det gäller unga och deras köpvanor. Man frågade 1000 unga mellan 15 till 17 år om deras shoppingvanor och resultatet var inte så glädjande ut ett miljöperspektiv eller i rättviseaspekt.



Här ovanför kan ni se en tabell från Miljöaktuellts hemsida med resultatet och vad som ungdomarna prioriterar när de handlar. Priset står i centrum, samtidigt så tycker majoriteten att det är viktigt med bra kvalité, och rätt många vill också handla det som är populärt och trendigt för tillfället.  Den etiska påverkan och den miljömässiga
påverkan som konsumtionen ger är inte något som speciellt många prioriterar.

Jag tycker självklart att detta är hur dåligt som helst, att vi i Sverige pratar om hur miljövänliga som vi är, företag profilerar sig gärna som "klimatsmarta" eftersom det säljer, vi pratar om hur viktigt det är att få människor att ändra attityder kring miljö och just se vad som man själv kan göra, mer fokus på miljöfrågorna har gjort att Miljöpartiet ökat i populäritet. Men det här visar att det fortsatt finns ett stort glapp mellan tanke och handling, att ett miljötänk ger plus. Men att det mest är fina ord, men att de allra flesta unga (i alla fall enligt detta test) inte handlar med global rättvisa och miljö i åtanke. Det positiva jag tycker man kan se i undersökningen är att många vill ha kvalité, det kan ju ändå vara ett litet steg från dagens "slit-och-släng" samhälle med billiga kläder där man bara köper, och köper istället för att köpa mindre, men med mer tanke bakom.

Varför är det såhär då? Mitt svar är först och främst att kläder som är både rättvisa och snällare mot miljön kostar lite mer, och att dagens unga generation, eller att unga överlag inte är en grupp med stort ekonomiskt kapital. Den grupp som undersökningen avser är ju 15-17-åringar, där de allra flesta går i skolan och har kanske enbart, eller en del av sitt studiebidrag att handla med. I ett större perspektiv så är det ju dessutom en rekordhög ungdomsarbetslöshet i Sverige, bostadsbrist bland unga med så lite hyresbostäder att man inte alltid kan flytta till ett arbete eller universitet (200000 unga är i behov av bostad enligt Hyresgästföreningen) och allmänt så är vi inte resursstarka, det är helt enkelt inte jätte-lätt att vara ung idag.

Idag så utgår vårt samhällssystem fortfarande ifrån att vi ska handla, handla och handla, köpa, köpa, köpa. Det är status att ha trendiga kläder, hög materiell standard, nyaste Iphone, Ipad osv. Det är viktigt att vara lyckad, lycklig samtidigt som vi ska hinna med allt. Med ett sådant tankesätt så kan vi ännu inte kalla oss speciellt klimatsmarta, och det är inte konstigt att även vi unga påverkas av detta, alla barn av sin tid. Så med en liten plånbok så vill man ju, enligt dagens samhällsmodell maximera sina klädköp och alternativ..

Om jag ska vara ärlig, så tror jag att klädpriserna måste öka för att de som arbetar i världens klädindustri ska kunna få en förbättrad standard med bättre arbetsmiljö och högre löner. Vill man ha ett ökat miljöarbete på fabrikerna som syr kedjornas kläder så är det också något som kostar mer och där företagen måste satsa mer pengar. För att inte få en minskad vinst (hemska tanke) så är ökade priser en rätt så självklar följd. Så tror jag nog att det måste få vara och måste få bli. Bara för att vi inte ser vem som sytt vår nya tröja, så betyder det inte att det inte är viktigt att denne har ett drägligt liv. Det är också orättvist med alla färgämnen i våra kläder som skadar oss som bär plaggen, miljön i fabrikernas närmiljö och inte minst de som arbetar med kemikalierna. Man måste acceptera att det inte är hållbart att konsumera så mycket, köpa så mycket kläder som vi gör idag.

Jag tror som sagt inte att dagens ungdomar enbart är egoistiska, utan att det handlar om ständiga ekonomiska nedgångar och oro, ungdomsarbetslöshet och att ungdomar inte är en ekonomiskt stark grupp (även om det såklart skiljer sig mellan klasser, bostadsområden och socioekonomiska grupper). Alla kanske inte har ett val när det gäller vilka kläder som man har råd att köpa. Sedan så är vi alla barn av vår tid, där vi ska äga materiella ting som står högt i kurs, där samhället är anpassat för att vi ska köpa och köpa, utan att vi hinner fundera över våra val, eller faktiskt välja en dyrare tröja, men som faktiskt är bra för mig själv, den som sytt tröjan och för vår miljö. Fortsättning följer, men sanningen är att något måste förändras.

/Linnéa




Lördag vs. Måndag


Lördag vs....


Måndag..

Jag föredrar lördags-versionen. Lördagen var bra med bytarkväll och sedan hemma-häng hos Malin!

Men idag är jag fruktansvärt trött. Sen natt och tidig morgon är ingen bra kombination. Dagen har varit hektisk men riktigt meningsfull, eftersom jag sitter i Barn- och ungdomsnämnden här i Gävle så har jag varit ute i Bomhus hela dagen. Vi har ett kontaktpolitiker-system där alla ledamöter får olika geografiska områden som man just är kontaktpolitiker för, och jag har tilldelats Bomhus förskoleenhet. Så idag har jag och Åsa, nämndens ordförande varit i Bomhus och träffat förskolechefer, barn och personal. Väldigt spännande och viktigt att verkligen få se hur saker och ting fungerar och är. Att få se både utmaningar och massvis med glädje från barn och personal, väldigt nyttigt! Gör ju att man kan hantera sitt förtroendeuppdrag på bästa sätt! Dagens avslutades med lunch tillsammans med ett helt gäng 5-åringar. Fint det!

Sedan mötte jag upp SSU:s ombudsman Ahmed. Eftersom vi just nu har börjat driva en lokalpolitisk-kampanj så har vi delat ut frukostpåsar, och varje kväll så packar vi nya. Därav så åkte vi och handlade nytt till frukostpåsarna, innan jag blev hemskjusad då jag inte mår sådär tiptopp.

Imorgon blir det frukostkampanj på morgonen och sedan så ska jag till frisören, efterlängtat med min galna utväxt!

Nu: Dags att börja plugga till onsdagens seminarium om EU, om jag inte somnar tills dess ZZzzzzzZ

/Linnéa

Söndag

God morgon bloggen!
Igår hade vi ännu en av våra omtalade klädbytarkvällar. Den här gången var vi hemma hos Karolina. Vi var ett redigt gäng, ca 10 personer. Både gamla och nya ansikten. Nästan varje gång är det minst en ny person som är med vilket jag tycker är jättekul, eftersom trenden sprider sig. Jag hade med mig en kasse med kläder och gick därifrån med två kassar, tre par skor och en väska!! Haha, men jag är supernöjd, gjorte mycket fynd. Jag var faktiskt i behov av koftor, och kom hem med minst fyra stycken! Med andra ord, bytarkvällar is the shit!
Min kära syster hade med sig ett skohorn. När hon höll upp det kollade alla lite konstigt, "ett skohorn?", men efter några sekunder utbrast många i kör, "Jag behöver ett". Haha, man kan verkligen byta allt! Som vi sagt förr, en annans sopor är en annans skatt!
Jag och älskling har redan hunnit städa här hemma, snart ska vi iväg till gymmet. Senare blir det övningskörning+ lite teori och senare middag hos mor och far. En riktig fixa och dona/myssöndag.
/ Charlotte

Fredagsmys

Kom precis hem, fick sluta tidigare idag då det var lite att göra på jobbet. Sköönt, dock jobbar jag imorgon men det kändes som skitsamma just nu. Nu ska jag bara njuta av fredagsmys! Nils är hemma i Gävle så det blir fika med honom, äntligen! (inte så ofta man ses nu).
Imorgon jobbar jag som sagt och sen är det dags för ännu en klädbytarkväll! Ska bli riktigt kul, dock har jag inte rensat ut så mycket. Men ska nog ta en titt en gång till. Man tänker ofta "men jag kanske vill ha den sen någon gång". Men har man inte använt plagget på typ ett år lär man ju inte använda det senare heller...
För övrigt längtar jag supermycket till vintern nu, till snö och jul och allt vad det innebär. Var på stan med Becca och Sara igår och vi pratade om glöggkvällar, hur mysigt är inte det?! Blir ju knappast bättre av att man jobbar i kundtjänst för ski star och bokar in fjällenresor hela dagarna.
/ Charlotte

Choklad

Lugnare vecka nu än vanligt! Vilket jag verkligen njuter av, skönt med lite mindre åkande! Var i Uppsala måndag och tisdag bara. Dock så händer det ju en hel del saker ändå. Varit på flertalet möten med anknytning till SSU i veckan, styrelsemöte, kampanjmöte och ett mysigt möte hemma hos Elin med massor av fika, med mål att skriva en debattartikel. Sedan hade jag tänkt passa på att träna en del, dock så fick jag världens hemskaste nackspärr, så de planerna fick slopas. Blivit lite bättre nu, men ska till kiropraktorn imorgon och förhoppningsvis blir det bättre efter det. Imorgon så blir det en utgång med lite vänner, så bjuder jag lite på middag innan. Firar födelsedag lite efteråt. & på lördag är det dags för bytar-kväll hos Karolina. Kul! Speciellt eftersom det var så längesen jag har haft möjlighet att vara med!

När jag fyllde år så fick jag riktigt fin Choklad från Gefle Chocolaterie, som är både etisk och miljövänligt inriktad. För exakt ett år sedan, närmare bestämt 1 november 2010 så skrev Charlotte ett inlägg om just Gefle Chocolaterie, ett väldigt intressant och lokalt företag som tänker på människor och miljö! Ett tips är att kika i arkivet i november 2010 helt enkelt! I arkivet från tiden då vi hade projektet och levde hållbart så finns det mycket, vi bloggade kanske lite mer undersökande och bredare just då och det finns mycket olika saker att läsa. Speciellt om du kanske är en lite nyare läsare!




/Linnéa

7 miljarder

Jahapp, då var vi sju miljarder människor på jorden. Kanske dags att tänka mer på hur vi fördelar resurserna på rätt sätt?
/ Charlotte

RSS 2.0