Recension elcykel!


Nu har vi haft elcyklarna i en vecka och ett litet omdöme är på sin plats!


Till för den: För den som känner att man inte har behov en en bil och istället kan använda sig av en elcykel som färdmedel. Eller till den som tycker det är alltför dyrt med en bil och vill ha minskade kostnader. Eller till den som vill att det ska vara lite mindre jobbigt att cykla helt enkelt!

Plus: Det finns många positiva saker med elcykeln. Det är en dröm att cykla då det går fort och det är inte jobbigt alls. Den är enkel att förstå och använda och har även lyse man kan använda när det blivit mörkt. Komplett utrustad skulle man kunna säga och något som man definitivt skulle kunna investera i faktiskt, genial. Dessutom så kan man cykla ca 2 mil när den är fulladdad! Allrs bäst är också den låga driftskostnaden, 20 öre per mil! Enligt greenpeace har en elcykel en sextondels miljöpåverkan i jämförelse av en vanlig bil.

Minus: Självklart så finns det också lite mer negativa saker, som att priset kan vara rätt saftigt (men är den istället för en bil man använder i statstrafiken så är den ju fasligt billig istället, beror på användningsområde) och sedan skulle det vara bättre om det tog kortare tid att ladda full eftersom det tar väldigt många timmar.

Pris: ca 8000 kronor och uppåt.

Slutsats: Att investera i en elcykel är någonting som skulle passa många som egentligen inte har behov utav en bil och enbart färdas kortare sträckor och som vid längre resor kan åka kollektivt. Den är också långsiktigt mer ekonomisk och mycket bättre för miljön! Sedan är det riktigt kul att cykla förbi alla i backarna medan de kämpar på och man själv är till syntes oberörd. Man missar enbart lite extra kondition kanske..

Tack till Gävle kommun för att vi fått låna cyklarna under veckan!

Två veckor med Life as eco


Imorgon är det två veckor sedan vi började med Life as eco, känner att det är dags för en summering om hur det har gått hittils. Det har gått mycket bättre än vad jag hade förväntat mig! Det är inte alls lika svårt att leva på ett klimatsmart sätt som man kanske tror. Det handlar om att anpassa sig, planera och göra det bästa av situationen.
Att äta vegetariskt har inte varit några problem, måste likt Linnéa hyllla matsalen i skolan. Den vegetariska maten är jättegod och mycket fräschare än den "vanliga" maten. Jag har ibland varit tvungen att laga egen mat hemma, men jag tycker att det är kul att laga mat så det har inte varit några problem!

Jag var en storkonsument av bubbelvatten innan vi körde igång, jag drack flera glas om dagen. I början var det lite jobbigt att sluta med det, men nu när jag avvänjt mig med vattnet är det är det inga som helst problem!

Jag åker mycket mer buss nu än vad jag gjorde innan projektet. Ofta blev det sent på vardagskvällarna med träningar och plugg så jag fick ofta skjuts om jag skulle till Simon som bor i Valbo. Men nu tar jag alltid bussen!
Bussarna går ofta och det går fort att åka så det har inte varit några problem. Ett stort plus för att biogasbussarna i Gävle är så fräscha!

Det jobbigaste har varit när jag ätit ute eller blivit bjuden på mat. Jag har helt enkelt fått anpassa mig så mycket som det har gått. En annan sak är att man måste "leta" för att hitta ekologiska varor i butikerna.

Imorgon kör vi igång ett nytt tema som handlar om konsumtion, jag är peppad till tusen!

Ha en bra dag alla läsare!

Det som är allra svårast

Ofta skriver vi här i bloggen om fördelarna i ett miljövänligt liv, de är verkligen många!

Men det kan också vara bra att skriva om det som är allra svårast, där politiker och samhället överhuvudtaget måste göra någonting mer för att göra det lättare för folket att vara miljövänliga eller där vi själva känner att man blir frestad att välja det sämre.

1. Det som känns allra tydligast är när man står där i matbutiken och ska välja mellan att köpa en stor påse med sina favoritchips som inte är miljövänliga alls eller om man ska köpa ekologiska pumpakärnor. Självklart (nu kan jag enbart tala om mig själv) så vill man köpa chipsen (vad vi vet finns det inga klimatsmarta chips) för att man vet att de är goda till fredagskvällen och man blir lite trött på de där pumpakärnorna ändå.

Även om det blir alltmer miljömärkta varor i butikerna så är det "vanliga" sortimententet mycket större idag och då är det enkla och självklara valet att man väljer de produkter som inte är miljövänliga (speciellt om man är stressad) och det avvikande valet för de medvetna är den klimatsmarta maten som är miljömärkt. Vilket utesluter mycket mat som man tycker om. Här finns det mycket att göra, tänk om det kunde vara mer miljömärkt och närproducerad mat i våra butiker som dessutom finns på en större variation av varor och mindre dålig mat som dessutom borde vara dyrare för att de har slitit på klimatet istället för tvärtom? Det är ju så självklart egentligen!

2. Mer information av innehållet i maten! Vem vet vad alla E-ämnen betyder egentligen? Och de faktiska direkta konsekvenser av den mat vi köper. Om palmolja och om Soja etc. Om människor har kunskapen får man verktyg att välja bättre. Nu när man försöker att handla medvetet så får man stå och läsa på förpackningarna väldigt länge för att faktiskt se vad maten innehåller och vart den kommer ifrån (ofta kan man inte ens se det på förpackningen!). Klart att människor i dagens stressade samhälle köper "första bästa" i stor utsträckning!

skrämmande

Visste du att...

 44 miljarder dollar kostar vården av de överviktiga och följdsjukdommarna i USA. På samma belopp skulle världens 1,2 miljarder männsikor som lever på under en dollar om dagen kunna få runt 10% mer att köpa mat för.

 


Plus på hälsofronten



Det här blev dagens första måltid för min del. Gårdagens potatisklyftor med lök och morötter, ett glas mjölk och gott bröd från Épi (KRAV och närproducerade) till det morotsbiffar.

Efter en lyckad utekväll igår då jag lyckades med att gå in på Mcdonalds utan att faktiskt köpa något och efter många slitsamma veckor i skolan så var det underbar att bara få sova bort dagen idag. Därav min dåliga bloggning.

En sak som verkligen börjar att märkas är skillnaden på min kost nu och hur den var för ca 2 veckor sedan! Först och främst så är det stor skillnad på min hunger och hur ofta jag äter respektive vad jag äter. Sedan så är det en insikt hur bra jag har klarat mig utan kött, det har verkligen inte varit något större problem. Jag som trodde att det skulle bli väldigt jobbigt att inte äta nötkött, fläskkött, fisk eller fågel på en halv månad!

Det jag nu har insett är hur ofta man går och småäter onyttiga saker som dessutom inte är bra för miljön på något vis. Nu blir det mer olika slags höstfrukter om jag vill ha ett mellanmål. Allt detta har resulterat i att jag har en helt annan aptit och blir mätt mycket fortare när jag äter, av den enkla anledningen att maten är både nyttigare och naturligare (man uppskattar även den mer), det ska ju ta 2 veckor för kroppen att vänja sig också. Nu skulle man nog kunna säga att den är van med naturlig mat istället för många portioner med dålig mat, massor av tillsatser och onaturligt socker utan mer lagom portioner med "bra" mat. Låter nästan som att vi går på diet, men ofta är miljömärkt mat också nyttig så det är nog därför det blir massa plus på hälsofronten..

Charlotte hissar och dissar


Jag hissar

1. Èpi- ett helt ekologiskt café/bageri. Kanske ett av Gävles bästa fik! Både maten och miljön på cafét är helt suverän! Har en känsla av att jag kommer att bli stammis där!

2. Nanny-Maja Anderbracks bok "Vem fan bryr sig?", en bok om miljön. En bra källa för fakta men som ändå är rolig att läsa!

3. Att jag har världens bästa vänner och pojkvän, finns inget som lyser upp så mycket i höstmörkret som glädjen jag får av dem.


Jag dissar

1. Att man måste "leta" efter miljömärkta varor i matbutikerna. De måste bli enklare för oss konsumenter att leva klimatsmart!

2. Människorna som utsätts för bekämpningsmedel när de arbetar med sina odlingar av till exempel bananer och kaffe. Köp ekologisk mat så slipper människorna fara illa!

3. Att det blir mörkare och mörkare ute, det är oerhört tungt att gå upp på morgonen när det är kolmörkt ute!

Lördagmorgon

Godmorgon bloggen, eller goddag kanske jag ska säga! Hade en jättetrevlig kväll igår med flickorna!

Tänkte visa er hur en typisk frukost kan se ut för mig nu när vi äter miljövänligt. Idag åt jag kokt ägg, en morotsstubbe, ett glas mjölk och två skivor bröd med ost och smör. Det är ett aprikos och rågbröd från Èpi som jag köpte när jag var där och lunchade med Linnéa igår. Hur gott som helst, kan verkligen rekommendera det! Alla varor jag ätit idag är självklart ekologiska!



Ha en bra dag alla läsare!

Fantastisk lunch på Épi

- Vi skulle ju ha intervjuat kocken på skolan, men för att kunna sätta oss ner och göra en längre intervju behövde vi mer tid än vad som fanns. Så intervjun kommer istället veckan efter höstlovet, helt enkelt!

- Vi lunchade på Épi tidigare idag, ett ekologiskt café och bageri där man kan både fika, äta lunch, köpa bröd och olika slags fikabröd. Det ligger på norra kungsgatan i Gävle, mellan Stortorget och Vasaskolan skulle man kunna säga! Både jag och Charlotte valde att äta en varsin sort av de varma mackorna som verkligen kan rekommenderas, det fanns även soppa och annat så det var inte lätt att välja ska sägas!

Vi är båda överens om att detta café är något av det bästa som vi besökt. Maten var perfekt och dessutom ekologisk. Vi tänkte inte ens på att det knappt fanns något på menyn som inte var vegetariskt heller. De som jobbar där visade sig vara väldigt trevliga och det är verkligen en fräsch och fin miljö! Den perfekta blandingen av allt skulle man kunna säga. Hade inte haft någonting emot att sitta där hela eftermiddagen och bara känna lukten av nybakat bröd.

Det bästa var också att det verkar vara många som hittat till denna pärla för att köpa bröd och det var konstant kö till kassan! Snacka om ett lyckat koncept för ett småföretag, fyller verkligen en funktion i Gävles café-utbud!

Vi köpte båda med oss bröd hem, var helt omöjligt att inte göra det. Helt fantastisk upplevelse där priserna var ungefär lika som på de "vanliga" café som finns. En längre intervju med ägaren kommer nästa vecka, vi blir nog stammisar där nu..




Lite smarta tips!


Lunchen på Èpi var verkligen hur bra som helst, blev riktigt imponerad! Linnéa kommer att blogga om det senare.

Jag tänkte ge några enkla och smarta tips man kan tänka på när det gäller mat för att spara så mycket på miljön som möjligt! 

- Ät upp allt på tallriken, släng inget!
- Blir det mat över, frys in eller spar och gör någon annan rätt av resterna, till exempel pytt i panna.
- Gör en matlista över veckan, då vet du vad du ska handla.
- Köp grönsaker efter säsong, nu är det exempelvis säsong för rotfrukter.
- Inför minst en vegetarisk dag i veckan.
- Köp miljömärkt mat!


Thank god, it's Friday!

Äntligen fredag, och snart är det lov! Bara en lektion kvar! Idag tänkte vi intervjua de som jobbar i matsalen och undersöka vad skolan har att erbjuda för ekologisk mat. Efter det ska vi luncha på Epí, som är ett miljövänligt café. Vilket vi verkligen ser fram emot!

Senare ikväll blir det fira halloween(en dag förtidigt) med några tjejer från klassen hos Charlotte och sedan 
utgång.  

Mer uppis senare!

Långt kvar till ekologisk KRAV-kost


Lukas & Tobias

Här har vi två sköna typer som skulle tas upp i bloggen som "dåliga" exempel. Men life as eco tycker faktiskt inte att man alltid ska påpeka dåliga exempel, varför vara negativ? De har ju faktiskt mycket framsteg framför sig som de kan göra från blodpudding till en vegetarisk KRAV-kost. Skämt åsido, trevliga att luncha med och dessutom så börjar Tobbe om någon vecka med sitt "nya" hälsosamma liv som han kommer att blogga om. Så fort bloggen är igång så länkar vi dit för er som är intresserade!

Dagens 3 huvudmål!

Det här är huvudmålen som jag har käkat just idag:


Det som jag äter till frukost i princip varje morgon även vanligtvis (när det inte är projekt som innebär att jag ska leva väldigt miljövänligt), är havregrynsgröt gjord på ekologiska havregryn och på vanligt vatten med äppelmos på som min mamma har gjort av våra egna äpplen. Till drack jag Gefleortens Krav-mjölk och åt bröd från Hälsingland (grannlandskapet) med bregott-smör på.


Till lunch blev det ytterligare ett glas med krav-mjölk från Gefleortens (toppen att skolan enbart erbjuder ekologisk mjölk!) med en sjukt god vegetarisk, "thailändsk-soppa" med lite smak av kokos och med qourn i. Till åt jag också två mackor som var från Härjedalen och det var dessutom krav-märkta (tummen upp för skolmatsalen igen!)

- Det är både svårare och lättare att vara vegetarisk och miljövänlig i skolan eftersom det inte finns så mycket att välja på utan vi har den vegetariska maten och krav-alternativen som vi äter. Men samtidigt så är inte alltid den vegetariska skolmaten klimatsmart heller. Men vi ska leva ett normalt tonårsliv, och i det innebär det självklart att man äter i skolmatsalen. Det är inte hållbart i längden att ta med egen mat! Så vi försöker göra de mer miljövänliga valen helt enkelt.


Kom hem sent ikväll efter en SSU-träff så hade inte en sådan stor ork att laga mat, men till middag blev det stekt potatis från Valbo (ca 1 mil från Gävle) till det ekologisk sallad och broccolijärpar. Järparna var både närproducerade och Krav-märkta och var klara efter 3 minuter i micron. Riktigt bra färdigmat för den som inte har så mycket ork till att laga från grunden men vill att det ska vara enkelt och snabbt och dessutom skonsamt mot miljön!

Mellan dessa måltider har jag ätit lite svenska äpplen, och ekologiska ägg för att få i mig protein.

Ungefär såhär kan en "vanlig" dag se ut när det gäller maten. Men oftast blir det lite roligare än just den här torsdagen!

Inga klädproblem här inte!


Det är så bra att ha en syster!
Fick en jacka av henne häromdagen, det var inte alls något fel på den utan hon hade helt enkelt tröttnat på den och köpt en ny. Jag hade faktiskt tänkt att köpa en ny jag med, men nu behöver jag inte göra det eftersom jag fick en "ny". Det är ju toppen nu när jag har köpstopp, eftersom jag egentligen inte heller behöver någon ny utan jag likt min syster helt enkelt har tröttnat på den jag hade förra året.

Jag och min syster Malin lånar ofta kläder av varandra. Vi har unegfär samma storlek, hon är dock lite kortare och jag är lite smalare men för det mesta går det bra! Vi har till och med några plagg tillsammans som passerar mellan våra garderober. Jag uppskattar det verkligen eftersom vi båda får en dubbelt så stor garderob! Så ett tips, man behöver inte alltid köpa nya kläder, låna av syskon eller vänner.


JUST NU: Plugg i biblioteket

Hej på er!

Hoppas att ni har haft en hitills bra torsdag! Vi sitter i vårt skolbibliotek här på Borgis och ska strax börja jobba på ett naturkunskapsarbete efter att vi svarat på mejl och sådant som hör till bloggen.

Idag så tänkte vi planera våra studiebesök, så har du något tips om vilka ställen vi bör åka till eller om något som du vill veta mer om inom miljöområdet så hör av er till oss via mejlen här på sidan eller släng en kommentar bara!

Nu måste vi börja arbeta med skolarbetet, ta hand om er.

Mer uppdatering senare idag!

Vi har äntligen spikat vår planering!

Under resten av den här veckan så är det en fortsatt fokus på kost.

Vecka 3 -4 - Blir det extra fokus på just konsumtionen som handlar om shopping beteende. Kläder, hud och hårvårdsprodukter, smink osv. Slit och släng samhället.

Vecka 4-5 - Är temat energi och transport. En hel del om tåg, bilar, återvinning, olika slags elektricitet och liknande alltså!

Vecka 6 - Sorgliga allra sista veckan, då fokuserar vi på allt samtidigt och blandar i bloggen friskt med det som vi tycker ska tas upp! Allt, alltså.

Vi vill understryka igen att vi tänker på allt i vardagen samtidigt men för tydlighetens skull vill vi ha olika teman i bloggen olika veckor.

Fairtrade Challenge




Idag så pågick det en riktigt rolig tävling om Faitrade varor. Anledningen är att man vill sprida mer information och kunskap om faitrade och se till att fler väljer rättvisemärkt.

Tävlingen innebar att företag och privatpersoner skulle fika idag med minst en vara som var Faitrade-märkt och sedan rapportera in vilka varor man fikat och hur många man var.

Målet var att 150 000 personer skulle delta, men hitills har nästan 350 000 varit med och tävlat. Helt otroligt! Av företagen så var det Coop som ledde just nu. Upp till kamp rest of you Rättviserävar!

Det nya livet har blivit "vardag"


En del av min fantastiska middag. 

Det är som sagt mycket i skolan just nu, men är toppen att det snart är höstlov, då hinner vi äntligen med att göra "roligare" inslag på bloggen och det ser jag verkligen fram emot. Var iväg och tränade idag på Friskis, ibland är det så svårt att hitta tid så känns skönt att komma iväg. Väntar mig träningsvärk imorgon..

Men en sak som jag funderat på i flera år är träningsanläggningar som exempelvis Friskis som har spinningpass, om det skulle vara helt omöjligt att få energin som alstras under ett pass att direkt gå till en lampa eller någonting annat? Eftersom jag vet att Friskis har spinningpass varje dag i veckan så skulle det vara riktigt coolt om man på något vis kunde använda all energi som alstras och sedan koppla varje cykel direkt till lampan eller någonting annat som drivs av elektricitet. Sedan har jag faktiskt ingen aning om det tekniskt sett är möjligt, men som sagt, det hade varit hur roligt som helst!

Just nu så sitter jag mätt som tusan efter en riktigt god middag med massor av potatis, vitlök och morötter i ugn. Den här veckan känner jag att man verkligen börjar att komma in i det klimatsmarta levernet, elcykeln är ju hur rolig som helst, vegetariska maten i skolan kommer jag nog fortsätta att äta även efter projektet och dessutom så känner jag mig mest av allt mer pigg av maten. Jag har inte ätit såhär nyttigt på länge och det känns bra att samvetet är rent. Självklart är det en utmaning att avstå från godis och sånt. Men för mig är livskvalité att man känner sig hälsosam och vet att man lever så bra man bara kan och faktiskt inte att äta kemikalier. Det är något som jag har lärt mig hitills, vad jag värdesätter i livet och hur jag vill leva i längden.

- Imorgon tänkte jag föra en liten "matdagbok" så att ni kan följa mig för att se hur en "vanlig" dag i mitt nya miljövänliga liv ser ut, ur en kulinarisk synvinkel. Kan kanske vara intressant att se vad vi faktiskt trycker i oss om dagarna lite mer ingående och hur vi får allt att gå ihop!


En effekt av eko-livet?

Kom hem till Simon för en stund sen, tog bussen hit. På bussen var det två tjejer som satt snett framför mig, de prasslade med en stor godis påse. Kors i taket blev jag inte ett dugg frestad! Jag som annars är en riktig godisråtta kände inget sug alls. Sedan när jag kom hem till Simon låg det en tutti frutti påse på hans skrivbord, men även då kände jag mig inte dragen till att ta en smakbit. Är det ett resultat av att jag har slutat att äta så mycket socker och onödiga tillsatser som får mig att tappa suget efter godiset eller vad är det som händer?

Drycker?


Det är många debatter om hur man ska äta för att påverka klimatet så lite som möjligt däremot är det väldigt tyst om vad man ska dricka. Vad är egentligen okej att dricka ur miljösynpunkt och vad ska man tänka på när man handlar?

Vi i Sverige dricker mycket flaskvatten, sedan 1990-talet har försäljningen mer än fördubblats. Varje år bidrar konsumtionen av flaskvattnet till tiotusentals långtradartransporter. I vissa fall fraktas vattnet ända från Italien. Inte nog med transporterna, det går även åt plast för att tillverka flaskorna. Att tänka på: drick mer kranvatten. Vi i Sverige har ett fantastiskt bra kranvatten. Smaksätt själv med till exempel grape, apelsin eller gurka. Fräscha upp med isbitar i olika former. Kan du ändå inte motstå det kolsyrade vattnet investera en kolsyremaskin.

Naturskyddföreningen gjorde en undersökning av olika viner och fann då giftrester i samtliga vinflaskor med konventiellt odlade druvor. Att tänka på: systembolaget har numera många olika sorter av ekologiska viner, öl och cider.
Källa: naturskyddföreningen.se

I nästa inlägg om drycker kommer vi skriva om läsk och mjölk.


Lite tungt just nu..

Som ni kanske har märkt är inte bloggningen på topp just nu av den enkla anledningen att det hände väldigt mycket förra veckan vilket var fantastiskt roligt! Den här veckan har det dessutom varit svårare att hinna blogga och det är mycket att plugga till för tillfället.

Det hade varit toppen, om ni läsare vill ge önskemål vad ni vill se mer av i bloggen så ska vi ta till oss det. Men redan nästa vecka då det äntligen är höstlov blir det ett riktigt roligt innehåll då vi har mycket på g då. Men det är då det, vad vill ni ser mer av nu? Får vi inga kommentarer tar vi det som att allt är perfekt, och egentligen så finns det ju inget som är det..

Linnéa hissar och dissar



Jag hissar

1. Gröna gaffeln - Naturskyddsföreningens kampanj som innebär att få svenska folket äta vegetariskt en dag i veckan och de samarbetar med hundratals restauranger i Sverige, sjukt bra initiativ.  

2. Elcyklar - Precis som vanliga cyklar men tusen gånger bättre och ett utmärkt färdmedel!

3. Skolans vegetariska mat, - Alltid god och mer smakrik än den "vanliga" tråkiga lunchen.

4.
http://www.minplanet.se - En sida som världsnaturfonden WWF står för där man kan hitta allt mellan himmel och jord om miljö på ett roligt sätt!

5. Att fylla 18 år, äntligen äntligen äntligen..


Jag dissar

1. Höstsvackor - När hösten och mörkret kommer dyker även höstdeppet upp som ett brev på posten, dessutom råkar det samtidigt bli mycket i skolan plus att man ska hantera resten av vardagen. Nä, tummen ner för det kan jag säga!

2. Människor som inte kan sätta sig in i och förstå andras situation - Utan empati och förståelse kommer vi aldrig att lösa våra globala miljöproblem som på något vis påverkar oss alla.

3. Att man inte gör det lättare för konsumenter att enbart kunna köpa det som är bra för naturen samtidigt som det är billigt! Man måste ge människor en motivation, en anledning till att handla klimatsmart.

4. Kärnkraften!!!

Elcykeln gjorde min dag!

Idag har det varit en såndär jobbigt dag då man bara vill ligga hemma i sängen. Känner mig stressad över skolan, vi har mycket nu, inlämningar, redovisningar, nationella prov osv. Plus att jag ska hinna med dansträningar, kompisar och en massa mer. Men jag antar att det bara är att bita ihop, det är ju trots allt inte långt kvar till studenten. 


 
Jag hann inte hämta ut min elcykel igår så passade på att göra det när jag gick hem från skolan. Det var verkligen kul att cykla! Det går så lätt, man liksom "svävar" fram. Jag är van med min gamla tröga kärringsnurra som växeln är trasig på så det här var rena drömmen! När man cyklar upp för backar så skjutsar den på och det går superlätt, backarna här på söder var plötsligt roliga att cykla uppför!


3 frågor till Marcus

Jag och Linnéa gjorde en undersökning på vår skolcafeteria idag. Vi intervjuade personalen och tog reda på vad det finns för ekologiska och närproducerade varor att köpa. Vi blev inte förvånade när vi såg att det enda ekologiska de hade att erbjuda var en krav-märkt festis. Jag tycker att en skolcafeterias utbjud ska bygga på nyttiga och bra varor så man kan köpa något som ger en bra energi för att orka en hel skoldag.

Marcus Elensky, personal skolcafeterian, Borgarskolan.
Vad gör du för miljön?

Jag tänker på att sortera sopor, speciellt farligt avfall. Jag skulle aldrig till exempel slänga ett batteri i de vanliga hushållsoporna.

Finns det någon efterfrågan på miljömärkt mat här i cafeterian?

Jag har aldrig fått någon fråga om vi har miljömärkta varor. Däremot är det många som frågar om vad varorna innehåller, om det till exempel innehåller onödiga tillsatser eller transfetter.

Vad måste samhället göra för miljön?

Det ska vara enkelt att leva klimatsmart, som det är idag är det för svårt och jobbigt. När man handlar mat så får man leta efter ekologiska varor och så ska det inte vara! Det ska heller inte vara dyrare att leva miljövänligt. Sedan måste vi som konsumenter få reda på vad som innehåller ämnen som är farliga för miljön. Det borde inte ens finnas att köpa varor som är farliga för både oss och miljön!

Halloumi och rotsaksburgare

6 portioner

Ingredienser

2 palsternackor
2 rödbetor
1 halloumiost
1 burk sojabönor (eller andra bönor/linser)

Life as eco tipsar om att det är bra att använda andra bönor och linser som är kravmärkta

1 gul lök
1 ägg
Lite ströbröd
2 msk olivolja
2 tsk buljongpulver

Tillagning

Riv rotsakerna. Riv halloumiosten. Finhacka löken eller mixa den. Blanda ihop med övriga ingredienser och kör runt lite med en stavmixer, så att det blir lite geggigt. Det behöver inte vara helt finfördelat, bara så det går att göra burgare av det. Smaka av kryddningen. Forma runda burgare och stek i olja.

Går att frysa in.


- Receptet är från vegetariskt.com som är en väldigt bra sida om man vill äta mer vegetariskt och behöver goda recept.

Under nästa vecka kommer vi att laga och baka många klimatsmarta rätter och bröd som vi senare kommer att skriva mer om!

Ett citat


Life as eco goes elcyklar!

Idag och en vecka framåt så kommer vi att få testa elcyklar som Gävle kommun har varit snälla och lånat oss. Hitills har jag bara tagit en tur från stan och hem (några km) med min och kan säga att det går snabbt. Den är precis som en vanlig cykel men ju mer man trampar, desto fortare går det. Det allra bästa är uppförsbackarna när man verkligen får en extra skjus, det är inte ens jobbigt uppför. Vilken dröm..

Dock är det sjukt kallt ute, så för att det ska funka måste man pälsa på sig en hel del!
Elcykeln går upp till 26km/h och räknas inte som ett fordon. Man ska kunna köra mer än 2 mil med ett fulladdat batteri.

En elcykel kostar ca 10000 och uppåt vilket innebär att den är rätt dyr. Men för en person som bor i stan och inte åker långa sträckor ofta är den toppen istället för en bil eller motorcykel som både kostar för bensin, service och olika slags skatter. Så i längden blir det mycket billigare för den som faktiskt inte behöver en bil!

Recension i slutet av denna vecka!

Inte den bästa bilderna dagen till ära!


Fika på stan

Var och fikade med mina två bästa vänner idag, Elin och Karolina. Vi hade inte träffats på ett tag så vi hade mycket att prata igen! Vi gick till "nya" Waynes. Men när vi skulle beställa kom dilemmat, vad ska jag äta? Jag frågade om de hade något ekologiskt att erbjuda, men det hade dom ju såklart inte. Jag fick göra det bästa av situationen och beställde en vegetarisk sallad.
Idag har jag levt klimatsmart i en vecka. Hittills har det gått jättebra! Det är kul med en liten utmaning i vardagen! Det som är svårt och lite jobbigt är när man ska äta ute eller blir bjuden på mat. På vissa ställen finns det inget ekologiskt eller närproducerat, och när man blir bjuden vill man inte vara ohövlig och tacka nej. Men jag får helt enkelt göra det bästa av situationen och kanske välja bort vissa saker.
Jag är peppad på ännu en vecka!

Gröna gaffeln


Satt och klickade lite på Naturskyddsföreningens hemsida och hittade en väldigt intressant kampanj. Den heter "Gröna Gaffeln" och går ut på att få svenska folket att äta vegetarisk mat minst en gång i veckan. Dom vill visa ett en sådan liten förändring i vardagen kan göra mycket för vår miljö. De samarbetar med resturanger för att lyfta fram de vegetariska rätterna, det är redan 200 resturanger i landet som har gått med i kampanjen.

Hittade även lite intressant fakta på sidan. Här kommer några argument varför du ska äta mer vegetarisk mat!

Visste du att?

  • En tredjedel av en vanlig familjs klimatpåverkan kommer från maten.
  • År 1990 köpte genomsnittssvensken 56 kilo kött varje år. Idag är siffran 85 kilo kött per person.
  • En av de enklaste och viktigaste sakerna du kan göra för att äta miljövänligt är att då och då välja en grön rätt.
  • Om alla svenskar bytte kött mot grönsaker en dag i veckan skulle det motsvara koldioxidutsläppet från 233 000 bilar under ett helt år.

Kaffe


Eftersom de allra flesta dricker kaffe så tänkte jag ge lite information om denna omtyckta dryck. Själv älskar jag  godis och bakverk som smakar kaffe men jag har väldigt svårt för själva drycken.

Svenskarna är världens största kaffekonsumenter efter finländarna. Vi konsumerar ca 90 000 ton kaffebönor per år. Knappt en hundradel av kaffet är Rättvisemärkt.

För att anlägga en kaffeodling så måste man skövla ner skog som bidrar till miljöförstöring. Den biologiska mångfalden påverkas negativt eftersom när artrik mark ersätts av en odling där det endast förekommer en art rubbas systemet och ekosystemen rubbas. Dessutom finns det inga träd som tar emot och dämpar det häftiga tropiska regnet och marken förstörs.

När man odlar kaffe använder man sig av en mängd olika bekämpningsmedel, några av dem är förbjudna i EU men använts flitigt i länderna kring ekvatorn. Gifterna ansamlas i marken och kan förgifta grundvattnet. Det påverkar även fisk- och fågellivet. I Brasilien där det mesta av vårat kaffe odlas är skador av bekämpningsmedel det största hälsoproblemet. Tusentals dör varje år, bekämpningsmedlen sätter sig på lungorna och gör att människorna kvävs till döds.

Människorna som odlar kaffet är ofta småbönder som sedan säljer bönorna vidare till olika mellanhänder, till sist hamnar ofta kaffet hos multiföretagen. Småbönderna lever väldigt osäkert eftersom de ofta inte får veta om dom har någon köpare till nästa skörd eller vad priset kommer att bli.

Så tänk på att köpa Ekologiskt och Rättvisemärkt kaffe nästa gång du handlar!

Källor: Rattvisemarkt.se och Nanny-Maja Anderbacks bok "Vem fan bryr sig?"


Summering vecka 1 & Krav-märkt hallonsorbet

Har ätit miljövänligt under 1 vecka nu. Känns som att en liten summering är på plats. Att äta vegetariskt är inga problem alls, än. I skolan är den vegetariska maten både godare och fräschare. Har åkt buss precis lika ofta som vanligt och veckan har varit väldigt intensiv med mycket som har hänt med både tidningsartiklar, filminspelning, min 18-årsdag och kickoff med de nya hållbara familjerna. En hel del frestelser har man fått stå emot för att inte hamna i gamla hjulspår och göra de dåliga valen. Under min födelsedag så var det svårt att helt och hållet tänka hållbart.

Nu laddar life as eco för vecka 2! Själv avslutar jag den första hållbara veckan med KRAV-märkt hallonsorbet från SIA. Bra för miljön och för mig, det kan inte bli bättre.


Den obehagliga sanningen om köttindustrin


Kossor är fina djur men inte den mest hållbara maten som finns, vi måste sluta äta så mycket nötkött och även prata mer om den moraliska delen i att äta ett annat djur, är det rätt?

Sitter och unnar mig själv den fina chokladen som jag faktiskt får och kan äta, som jag fick av Charlotte i fredags!
Något som vi däremot inte kan äta alls för tillfället är kött, inte enbart för att vi ogillar sätttet som djur hanteras i köttindustrin idag utan för att kött är en miljöbov som står för hela 18% av människans totala klimatpåverkan. Det är extremt mycket, till och med mer än våra utsläpp från transportsektorn i världen. Konstigt nog så uppmärksammar man idag bilarna men inte alls biffen, trots faktum.

Boskapssektorn idag står för en av de allra största bidragen till antropogen (av människor orsakad) klimatuppvärmning. Men samtidigt så är det de små boskapsuppfödarna som hårdast kommer att drabbas av klimatförändringar. Samtidigt så står boskapsuppfödningen även för 9% av världens totala koldioxidutsläpp. Koldioxidutsläppen kommer av avskogning (brännande och avverkande av skog, ofta regnskog) för att man ökar betesmark för djuren och för att man vill ha odlingsmark för djurfoder. Dessutom är jordbruket beroende av fossila bränslen för transporter, maskiner och främst för framställning av kemiskt konstgödsel till just odlingen av djurfoder.

Köttindustrin står dessutom för 35-40 av världens totala utsläpp av metangas. Vilken innebär att det är nötköttet som är den allra största boven när det gäller kött. Det går åt ca 16 gånger mer fossila bränslen för att producera en viss mängd kalorier nötkött i jämförelse med grönsaker och spannmål. Man har räknat ut att hanteringen av 1 kg biff/nötkött motsvarar 19 kg koldioxid, 1 kg griskött= 4, 25kg koldioxid och 1 kg potatis= 280gram koldioxid. Riktigt stor skillnad med andra ord!

Som om det inte skulle vara nog så står köttindustrin för 8 procent av världens totala vattenanvändning. Vattnet används till 7 procent av dessa 8 till bevattning och odling av boskapsfoder. Vattnet som blir fyllt av bekämpningsmedel, antibiotika och tungmetaller som rinner ut i floder och i hav. Djurspillning och handelsgödsel rinner också ut i hav och sjöar och bidrar till övergödning. Övergödning som i sin tur leder till att syrebristen i haven ökar och därmed så dör havsbotten, fiskar och andra havsorganismer. Det är bara en av alla konsekvenser av övergödningen som idag är ett stort problem i bland annat Östersjön.

Man har också räknat på och jämfört hur mycket vatten det krävs för olika mat och kött. 1 kg nötkött=13000-16000 liter vatten, 1 kg griskött= 6000 liter vatten, 1kg vete=1000-2000 liter vatten, 1 kg potatis=160 liter vatten.

Också där kan man se hur nötköttet utmärker sig negativt, och man kan ju tänka sig de negativa konsekvenserna för alla de människor som idag inte har tillgång till rent vatten samtidigt som befolkningen på jorden ökar och köttindustrin inte direkt minskar sin klimatpåverkan eftersom vi överkonsumerar kött i i-länderna.

Idag överkonsumerar vi kött i Sverige till den grad att vi blir sjuka, men det är svårt att förorda en helvegetarisk kost för alla utan det som vi måste göra, varje individ. Är att titta på sig själv och sin kost, det är inte hälsosamt och hållbart att faktiskt äta kött varje dag. Att äta mer grönsaker skulle generellt göra svenska folket och världen mycket friskare. Det handlar om att faktiskt hitta ett bra mellanting. Kött någon dag i veckan men inte varje dag!

Vi har själva valt att äta vegetariskt under våra kostveckor nu av den enkla anledningen att vi ska leva miljövänligt. Kött är inte miljövänligt. Men ett tips för dig som väljer kött är att se till att köpa kött som är KRAV-märkt eller från en gård i närheten. Då vet du att djuren har haft det bra, inte har ätit sådant som är dåligt för miljön och för dig och dessutom att maten inte har transporterats en lång väg.

All den statistik som jag räknar upp kommer från en rapport (livestocks's long shadow) som FAO, FN:s livsmedels och jordbruksorgan har gjort. FAO jobbar för att minska hungern i världen. Rapporten är obehaglig men sann och en säker källa. Ni kan ta del av den HÄR.

Max



Jag och Simon vaknade ganska sent idag, båda var helt utvsultna och ingen av oss orkade laga någon mat så vi bestämde oss för att ta en sväng till Max. Jag vet att snabbmat inte är det bästa för miljön men Max är ändå bra ur den synpunkten eftersom dom faktiskt tänker på miljön och miljökompenserar. De har analyserat maten de lagar från "jord till bord". För att kompensera så har det räknat ut hur mycket de förbrukar och planterar därefter ett x antal träd i Afrika beroende på hur mycket koldioxid de släpper ut. Det är inte bara bra för skogarna, utan det skapar även mer jobb och en bättre tillvaro för afrikanerna som tar hand om skogarna.

Jag beställde en ekologisk falafel-burgare. Den var riktigt god! Väldigt kryddig, precis som jag vill ha det. Dom har ett ganska brett utdbud av "miljövänliga" burgare, men falafeln var den enda vegetariska.


Maskeradfest

Mitt internet hemma har krånglat i helgen, det är därför jag inte har bloggat något. Tur att man har en syster som bor nära som man kan gå hem till!

Malin (min syster) och hennes sambo Fredrik hade maskeradfest igår. Hade lite dilemma dagarna innan om vad jag skulle klä ut mig till, ville ha en ny snygg dräkt men eftersom jag har köpstopp var det inget att tänka på. Sedan fick jag en idé om vad jag skulle klä ut mig till, Pippi Långstrump! Hon har ju inte direkt snyggaste kläderna så det var bara att mixa och matcha, och håret har jag ju redan så det var bara att ha i lite ståltråd. Så ett tips till er läsare nu i halloweentider, man behöver inte köpa en ny dräkt, gör något roligt av det du redan har! Det är roligare och mycket mer personligt!




Jag och Simon.

Fredrik och Malin.


En lördag på stan



Efter en lång sovmorgon så tog jag och min vän Daniella som är här på besök över helgen (hon åkte tåg hit från Surahammar i Västmanland!) bussen ner på stan för lite shopping för hennes del. Det kliade även i mina fingrar men inte lika mycket som vanligt, har börjat se de positiva sidorna med ingen shopping. Man sparar verkligen mycket pengar och lär sig att använda det man redan har! Det började bli svårt när vi skulle äta på fiket Coffehouse by George tillsammans med Elin.

Jag frågade personalen om vad på menyn som var både vegetariskt och ekologiskt. Tyvärr visade det sig att det inte var någonting som var helt ekologiskt och vegetariskt samtidigt. Tycker jag känns rätt dåligt med tanke på att ett sådant stort café borde ha ett utbud av sådant med. Eftersom jag måste äta något så köpte jag en "hälsomacka" med hopp om att man tänkt någon extra tanke kring den mackan när det gäller brödet osv. Men det kan man ju inte garantera på något sätt.. Så försökte välja det "minst" dåliga, men dock innehöll mackan soltorkade tomater som jag inte direkt tror gynnar miljön. Men mackan var väldigt god i alla fall! La också märke till att kaffet som säljs där från gevalia var KRAV-märkt och det däremot är ju toppen!

Efteråt så gick vi på bio och såg "Himlen är oskyldigt blå", en film jag varmt kan rekommendera! Den är både rolig och till viss del verklighetsbaserad, samtidigt som den har ett djup som gör att man inte lämnar bio-salen oberörd, jätte duktiga skådisar också! På bion valde jag bort all snacks och bröt en lång tradition av varma-chips inköp..

Slutligen så har jag en liten fråga:

-Finns det intresse av att jag och Charlotte besöker restauranger och fik för att se deras miljövänliga utbud?

Relativt hållbar men fantastisk födelsedag!



Jag hade en jättefin födelsedag igår! Försökte att vara så hållbar som möjligt även om det var svårt, man fyller ju 18 bara en gång! Taco-buffén hade sina vegetariska och ekologiska delar även om det alltid kan vara ännu bättre. Höll mig till det vegetariska och ekologiska utbudet med blev även lite grönsaker och snacks som inte var klimatsmarta. Större delen av det som jag drack var inte heller ekologiskt, om det var väldigt dåligt av mig kan absolut diskuteras. Men kände att det var väldigt svårt att hålla igen helt på min födelsedag!

Hade en väldigt bra kväll hos mig innan jag och mina tjejer tog bussen ner på stan för utgång och dans! Sammanfattningsvis en toppen födelsedag med många fina presenter. Varav några var en "upplevelse" present och ingen "pryl", en present var inslagen i en kompostpåse också. Riktigt fyndigt måste jag säga! 

Så på plus-sidan: Man kan säga att det var en relativt hållbar fest med lite hållbar dricka, mat och även vegetariska alternativ, också användning av kollektivtrafiken.

minus-sidan: En hel del godis, ingen helvegetarisk meny och en del mat på menyn som inte var miljömärkt.

Lördag

Hade en jättetrevlig kväll igår! Försökte verkligen vara klimatsmart, men det var svårt när det gällde middagen, grönsakerna i tacosen var inte ekologiska men det fick gå ändå. Annars höll jag mig till det ekologiska hela kvällen, känner mig stolt över mig sjäv! Hade köpt en liten symbolisk present, ekologisk choklad från Gävle chocolateri. Det får hon ju faktiskt äta! Har inte pratat med Linnéa än men jag tror hon var nöjd med kvällen hon med.

Mamma och Pappa kom nyss hem med ett nytt vardagsrumsbord. Träet var tyvärr från Asien, men försäljarna hade försäkrat dem att det inte hade skövlats någon regnskog för att tillverka det. Det var ju bra iallafall! Men transporten är ju en annan sak...



Heeelg!

Äntligen helg!! Slutade tidigt idag, var hemma vid lunchtid. Simon var ledig idag och fortfarande kvar hemma hos mig så jag passade på att bjuda honom på en vegetarisk lunch, potatisklyftor och morötter i ugnen, vegetarisk schnitzel och pepparsås, blev riktigt gott! Tyckte även han som aldrig äter vegetarsikt annars.

Håller på att fixa mig för fullt, ska snart hem till Linnéa på middag och sen ikväll blir det utgång. Men jag ska försöka lösa det på ett så klimatsmart sätt som möjligt! Har till exempel bunkrat upp med ekologisk cider!





Som ni ser så föll jag för frestelsen att platta håret, ajja bajja! Men jag känner att jag kan göra det vid "lite finare tillfällen", jag behöver absolut inte göra det varje dag som jag gjorde förr!


Vad betyder miljömärkningarna egentligen?

Du står i butiken och du velar, ska du betala lite extra för den där krav och rättvisemärkta chokladbiten? Gör det verkligen sådan stor skillnad om just du köper en annan, bättre chokladbit? Och i slutändan så blir det den där billigare chokladen som du alltid köpet till fredagsmyset. Då vet du ju vad du får..

Och vad betyder alla miljömärkningar egentligen? Hur ska man veta om det gör skillnad att handla hållbart?

Vi valde att lite kort undersöka de vanligaste miljömärkningarna, just eftersom de för många enbart är en symbol på en produkt! Egentligen handlar det om mycket mer.

Först och främst så betyder en miljömärkning på en produkt att den uppfyller vissa miljökrav och belastar miljön mindre än de produkter som inte är miljömärkta. Men det behöver inte betyda att varan är BRA för miljön.



KRAV
(kontrollföreningen för ekologisk odling) är en märkning för främst mat och textil. Syftet är att maten ska vara odlat på ett sådant skonsamt sätt som möjligt för miljön och djuren. Odlingen ska ske utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, hårda krav ställs på djurhållningen och inga GMO (genmodifierade organismer) förekommer i produktionen.


Miljömärkt/Svanen är en nordisk märkning av Nordiska ministerrådet, alltså nordens officiella miljömärkning. Arbetet har styrts av SIS miljömärkning och arbetar genom regering och riksdag. Svanen märkningen finns i ca 65 olika slags produkt grupper, både varor och tjänster, exempelvis finns det svanenmärkta hotell. Märkningen innebär att varan har blivit granskad under hela livscykeln från produktion till avfall.


Bra miljöval
är naturskyddsföreningens egna märkning, kraven är hårda och de skärps ofta för att skapa en utveckling där varor succesivt blir mindre belastning för miljön.


Eu Ecolabel
är Europas miljömärkning, i Sverige idag finns den än bara på textilier, målafärg och lampor och SIS miljömärkning leder arbetet. Man granskar på EU nivå varors livscykel.


EU-ekologiskt livsmedel
har inte lika hårda krav som just KRAV-märkningen, men det innebär att kemiska bekämpningsmedel och GMO inte får användas i produktionen.  



MSC - marine stewardship council är en global oberoende märkning som vill uppmärksamma och lösa den extrema överfiskningen. Märkningen garanterar att produkten kommer från ett valskött fiske som inte bidragit till miljöproblem som just överfiskning i våra hav.


Rainforrest Alliance
finns på många produkter idag och innebär att varan under sin odling eller produktion inte har något med GMO att göra, man vill bevara den biologiska mångfalden och måste ha en utarbetat plan som plantage/företag, man får inte ha anställda under 15 år etc. Märkningen har kritiserats för att ha alltför låga krav.

Det finns även många märkningar som är bra men inte ska förväxlas som miljömärkning. Ett bra exempel är då:


Fairtrade, rättvisemärkt är en märkning som innebär att de som varit med och producerat/odlat varan har fått en rimlig lön. Enligt faitrade.se så kan man definera Faitrade såhär:
  • Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor
  • Premier till investeringar i lokalsamhälle och verksamhet
  • Barnarbete och diskriminering motverkas
  • Demokratin och organisationsrätten främjas
  • Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas

  • Källor: Naturskyddsforeningen.se & faitrade.se

    GRATTIS LINNÈA



    Idag fyller min underbara och fina vän Linnéa 18 år! Grattis grattis! Ikväll blir det party, ska bli intressant och se hur det är att festa på ett klimatsmart sätt!

    Mer upppis senare! Ha en bra dag alla läsare.


    Inte lätt, att ha en hållbar fest


    Nu är det full rulle här hemma. Håller på att förbereda inför morgondagens middag. Städar och förbereder viss mat. Sämre uppdatering från min sida idag för jag har varit på SSU-möte och inhandlat allting som behövs inför morgondagens födelsedagsmiddag. Jag blev förvånad över hur mycket ekologiska "taco-varor" som det fanns på ICA här i Sätra. Men det var fortfarande väldigt svårt att vara helt miljövänlig, eftersom vi först och främst tog bilen till affären för att vi skulle köpa för mycket för att cykel skulle funka med alla tunga påsar. Sedan så skulle bilen ändå ut oavsett om jag tog bussen eller inte så valde att åka med i bilen med dåligt samvete idag. Men det är verkligen ingenting som man kan eller ska göra i längden! Dilemma.

    Det som inhandlades var allt från taco-såser och majs till lösgodis och juice. Jag var noga med att köpa ekologiska och fairtrade produkter i den mån som gick men tyvärr så är det svårt att köpa mat till 15 personer som enbart är ekologiska ur en ekonomisk synpunkt. Dessutom finns inte alla varor med krav eller Faitrade märkning. Så detta är svårast hitills, att ordna en festmiddag som också är hållbar. Självklart har jag varit noga med att köpa qourn färs som ett vegetariskt alternativ för de som vill, och ska också vara noga med att tala om vilka varor som är miljövänliga och vilka som inte är det.

    Men det är verkligen svårt det här, att ha en hållbar middag som inte kostar alltför mycket. Här borde affärer, politiker och matproducenter jobba hårdare med att göra det lättare och BILLIGT att handla miljövänligt. Samtidigt som de som gjort varan har fått en rimlig lön under bra arbetsförhållanden. För annars blir maten en klassfråga, de som har kunskap och pengar har råd att köpa bra ekologisk mat medan en familj med halvtaskig ekonomi måste köpa mat med tillsatser och som dessutom är dåligt för miljön. Vilket leder till övervikt och sjukdomar i det långa loppet.

    Nu måste jag fortsätta med bestyren så att jag får sova någonting inatt, när jag vaknar i morgon är jag 18 år. Känns helt fantastiskt!


    Något att tänka på


    Protein

    Nu när vi endast äter vegetarisk kost så måste vi tänka på att få i oss protein på andra sätt än genom kött. Exempelvis genom att äta bönor, baljväxter, mjölkprodukter, sojabönor, alger, nötter, frön mm. Hittils har det inte varit några problem för mig. I skolan väljer jag alltid det vegetariska alternatviet. Jag kan verkligen rekommendera den vegetariska maten i skolan, den är mycket fräschare än den "vanliga". Hemma har jag bunkrat upp med vegetariska biffar, köttbullar och korvar, och självklart bönor och dylikt. Än så länge känner jag inget sug efter kött, men det kanske kommer..

    Idag bestod min middag av vita bönor, vegetarisk schnitzel och kokta grönsaker. Riktigt gott!


    Life as eco i media!

    Vi har varit med i någon av Gävle tidningarna 3 dagar i rad, det är ju helt otroligt roligt!

    GD i förrgår:



    Arbetarbladet igår:



    GD idag:




    Dag 4


    Okej, jag är inte så kaxig längre, häromdagen sa vi att vi inte kände någon skillnad, men jag börjar göra det nu. Det känns att jag har lagt om kosten, vi äter ju vegetarisk kost och endast närproducerad och ekologsik mat, min mage är inte van med alla bönor, grödor och fibrer. Det sägs att det tar ungefär 2 veckor för kroppen att ställa om sig med en ny kost, vi får se hur jag mår då! Min mage känns inte riktigt som den brukar idag, men jag ser det på ett positivt sätt, den är mer igång och jag känner mig nyttigare och hälsosammare än någonsin!

    Snart är det dags för ännu en god vegetarisk lunch!


    Största utmaningen hitills


    Idag ställdes jag inför min allra största utmaning hitills.
    För efter att jag rusat iväg från inspelningen som var 40 minuter försenad innan vi ens hunnit börja (tyvärr) så åkte jag till Valbo tillsammans med min mamma eftersom det var en visning om smart förvaring som jag och hon var inbokade på och sedan skulle vi handla saker till min 18-årsmiddag på fredag.

    Vi passade också på att äta på IKEA, jag som älskar, verkligen älskar klassikern kotlettrad fick anstränga mig för att beställa något mer vegetariskt och miljövänligt alternativ. Det finns några få ekologiska alternativ (ett sådant stort företag som IKEA borde satsa på fler miljövänliga rätter för att göra det ännu lättare för matgäster att välja BRA och inte bara god mat). Det slutade med att jag åt den ekologiska ärtsoppan. Kan tänka mig att många tycker att det inte låter så gott, men det var verkligen en rätt jag kan rekommendera! Dock så var det ingen brakmiddag men en perfekt höstsoppa som inte smakade som "vanlig" ärtsoppa.

    Nästa utmaning var att följa med mamma runt i alla butiker, en shoppingfrälst som jag tyckte att det var lite tungt. Inte för att jag såg någonting som jag ville köpa, utan för att jag visste att OM jag såg något så kunde jag inte köpa det. Tror verkligen att det här "köpstoppet" gör mig gott, kan vara bra att inse att livet inte går under för att man inte köper den där fina tröjan som man råkade se på H&M som dessutom en stackars underbetald flicka i Kambodja har sytt i en dålig arbetsmiljö. "Måste-ha" tänket kommer nog tidvis att försvinna alltmer även om jag precis som många andra har det djupt rotat inom mig.

    Dessutom så blev det ny inhandling av mat och lite till fredagens middag, hittade knäckebröd från Ockelbo och bröd från Hälsingland på Coop. Ska bli roligt att prova! Det här med KRAV och närproducerad mat känns både bättre i kroppen och i själen att äta!


    Miljömedvetna belgier

    Filminspelningen gick jättebra! Filmteamet bestod av tre karlar från Bryssel som snackade franska, tack och lov pratade de engelska med oss! De filmade oss när vi åkte buss från Ica Maxi och tillbaka. Vi hade inga repliker utan det skulle skildra oss när vi åker buss i vår vardag. Det kändes lite udda åka buss med en kamera i ansiktet! Eftersom vi var försenade (killarna var riktiga tidsoptimister) fick vi skynda oss in på första bästa fik för en snabb intervju eftersom Linnéa skulle iväg på ett ärende. De gjorde en kort intervju med henne vad hon tycker om miljö och om vad vi måste göra för att förbättra den.
    Efter att Linnéa rusat iväg satt vi kvar och fikade en stund. Sedan gick vi till Bishop arms där de gjorde en lite längre intervju med mig.  De frågade mig om miljön, vad vi måste förbättra osv, de frågade även om mina personliga intressen. Ibland blev de väldigt fel eftersom han ställde frågorna på engelska och jag skulle svara på svenska, det blev automatiskt att jag svarade på engelska. De förstod inte ett smack om vad jag sa på svenska så jag var tvungen att översätta för dem vad jag svarade. Roligt med lite träning i engelska!
    Filmen kommer att laddas upp på Gävle kommuns hemsida när den är klar, ska bli spännande att se!

    Filminspelning

    I eftermiddag kommer vi att få vara med och spela in en film och prata om bussåkande, kollektivtrafik och främst biogasbussar vad vi har förstått! Filmat av ett filmteam från Bryssel. Himla roligt men lite okänt vatten måste jag säga! Vi berättar mer senare om hur det gick! Håller tummarna att vi fastnar på film..

    Worldclock



    Hoppas att alla har haft en hitills bra onsdag!

    Idag fick vi nys om en väldigt intressant sajt där man på ett ungefär kan följa världens konsumtion, befolkningsräkningen i världen, sjukdomar, hur mycket olja som vi pumpar upp och använder, konsumtion av olika slags föda, ja i princip allt. Från ett miljöperspektiv så är det väldigt intressant att se vår konsumtion och befolkningsökningen som sker hela tiden eftersom fler föds än dör. Kolla in sidan HÄR.

    Man blir chockad över att se hur många vi är på jorden och alla de utmaningar som det innebär i framtiden när det handlar om matförsörjning osv. När man ser den tickande "klockan" och hur siffrorna rusar iväg utan stopp så förstår man hur viktigt det är att vi alla tänker på vår konsumtion och dess konsekvenser.

    Siffrorna bygger på en matamatisk formell som ska vara korrekt och det handlar om statistik.

    Bananer


    Jag och Linnéa hade en diskussion häromdagen som handlade om vilka varor som det är okej för oss att köpa. Ska vi köpa krav-bananer och krav-the eller ska vi avstå? Vi kom fram till att vi ska avstå, även om det är bra alternativ med krav så vill vi satsa på att köpa så närproducerad mat som möjligt. Här kommer en liten upplysning om bananer, eftersom det är svenskarnas favoritfrukt.

    Vi svenskar äter mest bananer i världen bland de länder som inte själva kan odla bananer. Vi äter cirka 20 kilo per person och år, ynka 3,5% av av dessa är krav-märkta och knappt 1% rättvisemärkta. Alltså är de flesta bananerna besprutade med bekämpningsmedel, på en hektar bananodling (ca 2 fotbollsplaner) sprids det varje år ungefär 50 kg bekämpningsmedel. Gift läcker ut i mindre vattendrag och floder och hamnar till sist i havet och korallreven. Fiskar och sjökor förgiftas och riskerar i värsta fall att dö.

    Hur man handskas med bekämpningsmedlen sker inte heller på ett miljövänligt sätt. På grund av hettan i de tropiska länderna är det svårt att använda heltäckande skyddskläder, därför händer ofta olyckor. Daglig kontakt med gifterna leder i längden till nervskador och hudproblem. Kemikalierna som sprids i odlingarna finns även i bananodlarnas bostäder och byggnader runt omkring som till exempel skolor.

    Om antalet sålda krav-bananer i Sverige skulle fördubblas så skulle vi slippa att 20 ton bekämpningsmedel spreds på plantagena. Därmed skulle bananodlarna, djuren och naturen runtomkring må avsevärt mycket bättre. Väljer du dessutom en rättvisemärkt banan kan du vara säker på att odlaren har fått tillräckligt betalt.

    Faktan kommer från naturskyddsföreningen och Nanny-Maja Anderbracks bok "Vem fan bryr sig?"

    Bye bye plattång!



    God morgon kära läsare!

    Nu när vi är klimatsmarta så kommer jag tvingas att sluta med min dåliga vana, att platta håret. Jag plattar håret nästan varje dag, inte bra! Det är varken bra för miljön (elförbrukning) eller för mitt hår. Det här kanske blir räddningen för min stackars kaluffs?! Vill ju ha fina lockar under studentmössan i sommar.


    Ugnsrostade rotsaker


    Jag tänkte passa på att tipsa om ett supergott recept nu när jag och Linnéa fokuserar på kost. Det är inte bara gott, det är miljövänligt också såklart! Vi tänker väldigt mycket på att maten ska vara närodlad och säsongsanpassad, och då passar den här rätten/tilltugget perfekt!

    Ugnsrostade rotsaker
    Ingredienser: 

    8 morötter
    5 palsternackor
    1 kålrot
    2 msk matfett
    2 msk olivolja
    salt
    peppar
    1 tsk rosmarin

    Gör såhär:

    Skala rotsakerna och skär i stavar. Bryn i omgångar i matfettet i en stekpanna.
    Lägg över i en långpanna och ringla över oljan. Krydda med salt, peppar och rosmarin.
    Ugnsstek i 225 grader i ca 20 min.

    Smaklig måltid! 




    Besöksrekord!



    Vi är otroligt glada över att besöksrekordet på ca 60-70 läsare har krossats och hitills idag ligger på 129 personer! Hoppas att ni alla nya stannar!

    Lyckad kickoff på stadshuset!

    Kickoffen på stadshuset med de nya hållbara familjerna blev jätte lyckat! Middagen var väldigt god, vi åt det vegetariska alternativet som bland annat innehåll kikärtor och trattkantareller istället för oxe, helt underbart gott. Så fick göra det valet som vi förutspått, men det var ju inte svårt på något sätt! Dessutom blev det äppelkaka till efterrätt..

    Efter lite info om upplägget så fick vi gå upp och berätta om vårt projekt för familjerna och sedan höll Staffan Lindberg som är "klimatbantare" en föreläsning/spelning om växthusgaser och miljö på ett roligt sätt. Har ni någongång möjlighet att lyssna på honom, så gör det! Sedan var både tv 4 och Arbetarbladet där. Just Arbetarbladet intervjuade oss. Så håll utkik eftersom det blir ett litet repotage i den tidningen också!

    De nya familjerna fick skriva på ett avtal om att de ska försöka leva hållbart i ett år och de fick träffa varandra för första gången. Man blev verkligen sugen på att vara med under hela tiden och inte enbart under dessa 6 veckor!Jag ser verkligen fram emot samarbetet som innebär att vi får vara med på studiebesök, men kan skvallra redan nu om att att enbart vi två också kommer att besöka alla möjliga ställen under vår projekttid. Har ni något speciellt ställe ni tycker vi ska besöka som kan kopplas till miljö på något sätt, hör av er!


    Redo för en utmaning?


    Tyvärr inte lika glammiga idag som i tidningen..

    Okej, dag 2. Ingen av oss är mer trött än vanligt och livet är rätt lika. När kommer allting att börja kännas annorlunda? Vi vet inte, men vi väntar..

    Ikväll ska vi på finmiddag på statshuset då de "nya" hållbara familjerna har kickoff. För er som inte vet så är hållbara familjer ett projekt som Gävle kommun håller i då helt vanliga familjer ska leva mer klimatsmart i ett år och får bland annat gå på roliga studiebesök, föreläsningar osv. Det vi oroar oss för att det ska vara någonting i maten som vi inte äter, exempelvis kött. Är vi mogna för så extremt stora svårigheter, att säga nej? Men sedan så antar vi givetvis att man har satsat på en miljövänlig middag!

    Fortsättning följer..

    3 frågor till Ullrika



    Vi gjorde en intervju med Ullrika Forsgren som råkar vara våran gamla lärare i religion och engelska. Nu pluggar hon hållbar utveckling på Uppsala universitet. Hon var även med i förra årets "Hållbara familjer", kommunens projekt.


    Vad är hållbar utveckling för dig?

    - Ekologin är som en bas, vi kan inte använda mer resurser än vad som finns. I arbetet för att minska vår konsumtion och påverkan på miljön så kommer det att gå ut över vissa människor i världen. Men då måste det få vara så om det i längden betyder att vi utvecklas på ett miljövänligt sätt. Det handlar också om att världens klyftor måste minskas, de som har det sämst nu måste få det bättre och vi som har det bäst kanske måste minska vår konsumtion. För att vi ska kunna bygga en grön framtid måste ojämlikhen och ojämställdheten att minska, en god värld med små klyftor. Dessutom så måste vi också få en mer hållbar ekonomi. Dagens marknadsekonomi och stressiga livsstil uppmuntrar enbart till konsumtion och i det stora hela mår vi inte heller så bra generellt även om vi har det väldigt bra om man ser till tillväxten. Ekonomin måste också vara hållbar i längden och "effektivisering" kan inte alltid vara lösningen.

    Vad gör du för miljön?

    Jag är väldigt bra på att inte konsumera så mycket alls, tänker alltid efter när jag handlar mat, kläder och leksaker till mina barn. När jag väl handlar så köper jag gärna begagnade saker och second hand. Jag är vegetarian sedan jag var yngre och i min familj så har vi regeln att vi enbart får flyga vart tredje år. Om vi annars ska resa så tågluffar vi exempelvis. Men sedan är så är det klart att det finns andra områden jag inte är lika bra på.

    Vad måste ske politiskt?

    Politikerna måste styra det genom lagar, skatter och reformer så att det ska vara dyrare att vara omiljövänlig än att handla och leva klimatsmart. Man bör förbjuda viss import på varor som förstör miljön och som inte bidragit till att de som producerat varan har fått en rimlig lön och lever ett bra liv. Det är också viktigt med kortare arbetsdag eftersom vi idag stressar och konsumerar utan att tänka efter. Vi bör sluta fokusera så mycket på varor och istället gynna tjänstesektorn. Exempelvis ge varandra massage eller en guidning i naturen istället för sånt som bidrar till mer materialism, det tror jag att vi alla mår bättre av i längden!


    GD!



    Idag publicerades repotaget om vårat projekt i GD, alla bilder blev himla fina! Dessutom så ligger det en länk från deras hemsida direkt till oss. Verkligen jätte kul, borde generera lite nya läsare!

    Läs repotaget HÄR.

    Dag 1

              
    Jag råkar vara en av de som har äppelträd i sin egna trägård vilken innebär det mest närodlade som finns, egna äpplen på höstkanten. Kommer att leva på äpplen veckorna framöver!


    En miljövänlig dag har gått och hitills är det ingen stor skillnad mer än att jag mentalt känner mig "duktigare". Dock så har jag tänkt mycket på att inte äta kött och på att gå om jag inte behöver ta bussen. Exempelvis så gick jag till Vasaskolan när jag hade individuellt val istället för att ta bussen 2 hållplatser. Något som jag gör i vanliga fall för att det är bekvämt och jag är aningen lat då jag har busskort. Sedan tog jag bussen hem till Sätra med en biogasbuss.

    Jag fick gå hungrig under hela eftermiddagen eftersom jag glömt att ta med mig extra mellanmål och kunde inte köpa någonting i skolkafeterian. Små i-landsproblem egentligen. Inser allt mer att ett miljövänligt liv kräver mer planering än om man inte bryr sig alls.. lite korta reflektioner om dag 1!

    Imorgon skulle vi ha åkt till Uppsala för en föreläsning på Uppsala universitet med en gammal lärare till oss som pluggar miljö där! Tyvärr blev det inställt så vi får åka med Ullrika en annan gång. Imorgon kväll är det också kickoff med de "nya" hållbara familjerna i Gävle kommuns projekt på statshuset. Så imorgon kväll blir det middag på statshuset vilket vi verkligen ser fram emot! Kameran är med, så roligare inlägg från och med imorgon.

    Godnatt fina läsare!


    3 frågor till Natalie

                             
                              Natalie Granath, 17, Hedesunda, Borgarskolan.

    Vad är miljö och hållbarhet för dig?

    -
    Allt runtomkring mig. Man ska vara rädd om det man har, tänka på alla utsläpp som förstör miljön. Jag får panik över hur mycket vi släpper ut idag!

    Vad gör du för miljön?

    - Jag försöker att inte slänga så mycket. Ibland känns det som att lilla jag inte gör så stor skillnad, men om alla gör något så blir det skillnad i längden.

    Vad tror du måste hända för att folk ska börja engagera sig mer?

    - Jag tror att det måste hända något stort, som en naturkatastrof till exempel. Och då menar jag här i Sverige. Man hör att det händer katastrofer i andra länder men det känns så långt borta och man kan inte riktigt sätta sig in i det. Därför tror jag tyvärr att det är det som måste ske för att folk ska vakna.

    Måndagshälsning


    Vi sitter här i skolans bibliotek, vi har precis ätit vår första vegetariska lunch i skolan, potatisbullar och linsfräs. Det var faktiskt helt okej! Till frukost åt vi båda ett helt ekologisk mål, havregrynsgröt, närproducerat bröd från Ockelbo och svenskt äpple. Det känns riktigt bra, lite som att man går på en detox kur, det kommer nog dröja några dagar att avvänja sig med allt socker. Hitills så är vi fortfarande taggade och glada, än har längtan efter ett riktigt omiljövänligt mål på Mcdonalds inte infunnit sig.

    Mer uppdatering med bilder kommer senare idag, från och med imorgon har vi alltid med oss digitalkamera och sladd vart vi än går för allra bästa uppdatering MED mer bilder.

    Ha en bra måndag kära läsare!


    Botaniserat på ICA



    Har ikväll varit iväg och botaniserat på ICA i Sätra och hitta så bra ekologisk, närodlad/närproducerad mat som möjligt. Kan konstatera att det var rätt så svårt att hitta varor som ger en bra helhet. Självklart finns det miljömärkningar och ICA har själva ett märke för miljövänlig mat. Men fick använda mina "miljökunskaper" till max!

    För det som är ekologiskt behöver inte alltid vara bäst eftersom det som är mer närproducerat kan vara mer gångbart i längden.. Samtidigt så finns det ingredienser som sojan som gjorde att mycket varor uteslöts. Sedan ska man också tänka på att undvika vissa förpackningar och hellre köpa varor som inte är så värst förpackade överhuvudtaget.

    Så i slutändan så försökte jag att tänka på att köpa mycket rotsaker eftersom det är höst, i största mån köpa varor från trakten, köpa mycket krav-märkta varor, för att ersätta proteinet i kött, fisk och kyckling köpte jag mycket bönor och linser. Man kan konstatera att maten kommer att få lagas från grunden och jag tycker att man ser att maten också är hälsosam utan tillsatser. Så mycket mer tid kommer att få läggas på matlagning, mycket rostade rotsaker i ugn blir det nog om jag känner mig själv rätt!

    Känns också helt sjukt att vi sätter igång på riktigt imorgon, så länge som vi planerat och nu är det på riktigt. 2 veckors extra fokus på kost och helt vegetariskt och miljövänligt. Blir nog en rening för kroppen kan jag tänka mig. Sedan blir det svårt att inte äta kött, något jag äter varje dag.

    Nedan så har Charlotte skrivit så bra om en del av de regler som vi kommer att följa under dessa 6 veckor så kommenterar inte det mer ingående. Men nu gäller alltså 2 veckor helt vegetariskt och miljövänligt. Imorgon är vi igång.

    Se till att hänga med från början för nu kör vi!

    Snart smäller det!

    Idag har jag varit i Hälsingland med Simons familj och hälsat på släktingar till honom. Sedan har vi bara tagit det lugnt, gjort egen pizza och sådär. Imorgon smäller det! Då börjar vårat klimatsmarta liv! Det ska bli jätteroligt! Jag är verkligen peppad! Det som gäller från och med imorgon är:

    - Köpstopp i 6 v
    - Endast vegetarisk kost 2 v framåt
    - Åka mer kollektivt, cykla, gå
    - Sänka elförbrukningen
    osv

    Vi kommer att skriva mer ingående sen vad vi har för olika teman osv, men det vi börjar med är som sagt kosten. Jag tror det kommer att bli en riktig utmaning!. Jag äter redan ganska mycket vegetarisk mat, men att bli helvegetarian kommer att bli svårt. Det kommer även att bli svårt om man blir bjuden på mat, eller om man käkar ute, hur gör man då?
    Det jag tror kommer att bli svårast för mig är att sluta dricka så mycket kolsyrat vatten. Jag dricker flera glas om dagen. Väldigt onödigt egentligen, det har mest blivit som en vana. Men nu är det stopp med det, nu är det vanligt kranvatten som gäller!

    Dilemmat


    Har haft en väldigt mysig och trevlig lördag. Lite släkt har kommit förbi och firat min 18-års dag i förskott med mycket tårta och fina presenter med mycket betydelse bakom.

    Dagens genrep inför min riktiga födelsedag nästa fredag har fått mig att fundera allt mer på hur jag ska göra nästa fredag då det är dags, jag har bjudit över 15 fina tjejkompisar till mig för middag innan vi drar vidare ut på krogen och eftersom vi är många blir det nog en buffé, tacos exempelvis.
    MEN sedan kommer dilemmat, ska jag ha enbart ekologiska, vegetariska, närproducerade produkter? Ska jag ha ett miljövänligt och ett "vanligt" alternativ eller bara köra på som vanligt med köttfärs osv? Eftersom vi då är igång med vårt nya liv då känns det fel att inte ha rätt varor, men samtidigt så är det också en del av projektet att se i vilka situationer man tycker det är som allra svårast att vara klimatsmart. Som det ser ut nu planerar jag att ha både vegetariskt färs och vanlig och sedan i allra största mån tänka på vad jag handlar till middagen. Knivigt..

    Imorgon är det min tur att åka iväg och köpa nästa veckas mat, vilken utmaning. Men samtidigt väldigt roligt, jag ser verkligen fram emot detta!

    Shopping



    Gick på stan med Simon idag. Vi började att gå på den lilla marknaden som var på rådhustorget. Trodde det skulle vara lite som "Bondens marknad", att jag skulle kunnat passa på att köpa lite närproducerade produkter. Men så var det ju inte alls, det kändes som en B-version av cityfesten, men andra ord säljde dom nästan bara skit.

    Istället tog vi en vanligt rutt på stan. Fyndade ett par skor, nagellack, en "tröj-jacka" och en mössa. Men snart blir de stopp på denna spontanshoppingen! På måndag när vi kör igång införs köpstopp i 6 veckor. Självklart får vi köpa det som är nödvändigt, tex deo, underkläder, duschgrejjer osv. Men det vi ska göra är att minska denna I-landshopping, att vi köper bara för att vi tycker att det är snyggt eller för att vi vill ha en ny partyklänning för att vi ska på krogen, fast vi egentligen inte behöver det. Det kommer att bli tufft, men det ska även bli kul att utmana sig själv!


    3 frågor till Jonas och Björn


    Jonas & Björn

    Efter Mark Edwards bildvisning tog Charlotte och jag tillfället i akt och tog en fika med Jonas Eriksson och Björn Grundström på Waynes. Jonas är ute och föreläser om miljö, människor och om hans egna tankar kring vår värld och vår framtid. Björn vet jag är bra på att filma och även han engagerad, man upplever Jonas och Björn som Filip och Fredrik. Ett riktigt radarpar faktiskt!

    Det slutade med ett långt intressant samtal om världssystem, miljö, framtiden, ledarskap, politik osv. och vi passade på att fråga killarna om hur de ser på våra miljöproblem och världen idag.

    Hur ser ni på hur världen ser ut idag?

    - Världen snurrar så fort idag, alla miljöproblem i världen har ju börjat uppkomma de senaste åren. Samtidigt så har vi världen i våra händer men människor förstår inte det! Vi människor bestämmer på jorden, vi har makt att genom kärnvapen och koldioxid helt utrota oss själva men vi har också makten att stoppa utvecklingen. Man kan ju se det på två sätt, det hemska är att klimatförändringarna och problemen ser inte ut att på något sätt stanna upp. Men man kan också se det på ett hoppfullt sätt, egentligen krävs det inte mycket för att en förändring ska ske!

    Vad är problemet idag och vad behöver vi göra?

    - Ett stort problem är glappet mellan ord och handling. Vi vet ju vad vi behöver göra! Man borde hårdare "promota" de svåra frågorna och de olika svaren på dem eftersom det är de svåra frågorna som vi MÅSTE ta tag i. Rätt svar på en komplicerad fråga kan aldrig vara det enklaste svaret. Vi är verkligen den sista generationen som har ett val, vi kan förändra och leva i en bättre miljö eller fortsätta den väg som de tidiga generationerna valde. Väljer vi det sistnämnda kommer våra barn inte att leva i en värld som den ser ut idag och vi är den generation som hade verktygen men inte gjorde någonting ändå. Dessutom så borde alla vara mer kritiska mot samhället idag.

    Rent konkret, vad bör man göra politiskt?

    - Mer miljöskatter! Man kan också se att "konsumentmakten" inte bör vara i centrum utan politikerna måste styra "rätt" genom beslut. Ett bra exempel är att man har förbjudit glödlampan och nu byts alla glödlampor ut mot bättre alternativ. Det hade inte skett om alla samhällets individer fått VÄLJA vilka slags lampor som ska lysa hemma utan politikerna styrde utvecklingen genom ett beslut. Sedan måste politikerna sluta att enbart fokusera på val och på att vinna val. Istället bör man våga se mer på långsiktiga lösningar eftersom det är det som i slutändan är bäst för allas framtid.

    Tack Jonas och Björn för att ni delade era åsikter här!

    Kategorierna

    Något som vi har kommit på är att det kanske är bra om vi förklarar en sak! Vi kommer att utöka kategorierna här på bloggen när vi börjar på riktigt och just nu har vi en "Charlotte" och en "Linnéa" kategori och har ni inte sett det innan så står det under inlägget vilken av oss som har skrivit inlägget. Därav de två olika kategorierna!


    A hard rain´s a gonna fall


    Lite mörk bild på mig, Mark Edwards och Charlotte. Hädanefter har vi med oss digitalkamera!

    Hoppas att alla njuter av fredags kvällen, det finns ingenting bättre än helg!

    Har fått höra idag att några såg mig på tv igår lite kort när jag var med och pratade på Globala Gävle, sedan flimrade jag tydligen förbi idag också under fortsättningen av Globala Gävle eftersom vi besökte arrangemanget idag också. Roligt faktiskt, inte ofta man får flimra förbi på lokal-tv!



    Man skulle kunna säga att min och Charlottes höjdpunkt idag var föreläsningen Hard Rain av Mark Edwards som egentligen är en fotoutställning, en bildvisning som handlar om alla de utmaningar som mänskligheten står inför. Jag såg själva filmen om projektet igår men att få höra skaparen själv berätta idag var sjukt mycker mer gripande.

    Under föreläsningen/bildvisningen visas bilder som visar fattigdom, klimatförändringar, resursslöseri och otroliga orättvisor samtidigt som "A hard rain´s a gonna fall" med Bob Dylan spelas. De flesta bilder har Mark Edwards själv tagit och han har rest runt i världen under många, många år för att samla på sig fantastiska bilder av vår jord. En bild säger verkligen mer än tusen ord.

    Edwards berättar också under föreläsningen om läget i världen idag och vikten av att vi människor måste organisera oss och välja hur vi lever våra liv för att inte vara del av den "den stora massan". Vi måste få våra beslutsfattare att ta de beslut som är nödvändiga för mänskligheten och inte de beslut som är enkla, det är i de svåra frågorna där vi måste gå från ord till handling.

    Det var genom bilderna som budskapet gick fram, hungrande människor, en fågel helt indränkt i olja, skövlad regnskog och en av de bilder som påverkade mig allra mest: Två små indian pojkar som sitter och har armen om varandra medan de kollar på några nedhuggna träd i regnskogen och den maskin som fällt träden. En kollision mellan det gamla och den nya världen och det centrala, den vänskap de har mellan varandra.

    HÄR kan ni läsa mer om The Hard Rain Project och viktigast av allt, se den korta filmen Hard Rain. Några minuter av era liv som kommer att få er att tänka till och kanske faktiskt göra någonting för att förändra.

    Efter att ha sett och hört om denna helt makalösa utställning så känner jag mig stolt över det som jag och Charlotte börjar med på måndag, att aktivt ta ställning och gå från ord till handling.

    Så snälla, se filmen och se över ditt liv. Åtminstone inse att vi lever här på jorden tillsammans och tillsammans kommer vi också att falla, samtidigt som vi tillsammans också kommer att segra om vi gör någonting åt våra miljöproblem och åt världsfattigdomen.

    Ekologiskt och närproducerat


    Har inte hunnit upptadera idag, vi har haft fullt upp hela dagen! Vi har varit på Globala Gävle som hålls på filmstaden. Vi lyssande på föreläsaren Mark Edwards, han var verkligen hur bra som helst! Det berörde mig oerhört mycket, jag rös faktiskt när han visade sina bilder! Linnéa kommer att skriva mer om våran dag senare ikväll. 

    Jag var och handlade med min föräldrar på Ica Maxi idag, ekologisk och närproducerad mat. Jag tycker att utbudet är ganska dåligt i jämförelse till hur mycket olika varor det har. På den fronten krävs det verkligen en förändring! Många tycker att ekologisk mat är dyr, vilket jag kan hålla med om. Men det folk kanske inte tänker på är att om fler köper ekologisk och närproducerad mat så ökar efterfrågan och efter ett tag så kommer priserna att sänkas. En annan tanke att ha med sig är att köpa varor efter säsong. Nu på hösten till exempel är det perfekt att köpa rotfrukter, det är både billigt, närproducerat och nyttigt.


    Sojalecitin och sukralos?



















    Kom nyss hem från intervjun med GD. Det gick jättebra! Det kommer publiceras tidigast fredag, senast måndag. Håll utkik!

    Idag på naturvetenskapen i skolan pratade vi om ämnen som man inte ska äta eller iallafall äta i små mängder. Vi tog upp de tio "farligaste". Ett av dem var sojalecitin (E322), som bla finns i Lätta och milda. När de tillverkas upphettas det och på så sätt blir de vissa bensinrester kvar i produkten. Alltså får du i dig bensin om du äter dessa produkter! Uäk!

    Ett annat ämne som vi pratade om var sukralos, som är ett sötningsmedel. Det är väldigt
    miljöfarligt!
    Det är ca 500 ggr sötare än vanligt socker och finns i bla läsk. Eftersom de innehåller sötningsmedel sätts kroppens insulinproduktion igång men eftersom sockret är onaturligt kan de inte brytas ner på samma sätt, och kroppens fettproduktion ökar istället. Därför går många som äter light produkter upp i vikt istället för ner.

    Jag skriver om det här eftersom dessa ämnen är kemiskt framställda, alltså så långt ifrån naturligt och ekologiskt som du kan komma. På måndag när vi börjar leva klimatsmart ska vi även börja med ett tema som handlar om kost. Vi ska sjävklart äta så klimatsmart och ekologsikt som möjligt under alla sex veckor, men de två första veckorna ska vi fokusera extra mycket på kosten, vi ska äta helt vegetariskt. Det kommer verkligen att bli en utmaning!

    Globala Gävle och intervju med GD!

    Hej på er!

    Jag har spenderat morgonen på filmstaden i Gävle på något som kallas globala Gävle. En aktivitets dag för gymnasie elever angående vår globala värld och de problem som vi står inför när det gäller miljö och rättvisa. En tjej från Sydafrika berättade om hur det var att vara ung i Sydafrika idag och vi fick se filmen hard rain, en utställning med bilder som visar vår planets kritiska tillstånd.

    Sedan hade jag förmånen att få sitta i samtalspanel med ett av kommunalråden, Therese Metz som jobbar med ungdomsinflytande och Mickis som är ordförande för ungdomsrådet. Verkligen hur roligt som helst!

    I eftermiddag ska vi bli intervjuade av GD, vilket vi ser fram emot såklart. Så håll utkik i papperstidningen och på nätet! Lifeaseco är verkligen på g!


    Mer uppis senare idag!


    Linnéa


    Jag fyller 18 år om någon vecka och bor i en villa i Sätra i Gävle tillsammans med min mamma, pappa och min lillebror Linus. På min fritid så är jag engagerad i SSU och är vice ordförande för SSU i Gävle. Så mycket tid går åt till SSU-klubben där jag stormtrivs! Jag blir också alltmer engagerad inom Socialdemokraterna. Mina absoluta hjärtefrågor är miljö, jämställdhet, sociala frågor och ungdomsinflytade (många, jag vet!).

    Politiken är det som definerar mycket den jag är men annars så lever jag ett väldigt normalt liv med skola, plugg, träning och fina vänner. Det blir väldigt hektiskt ibland då jag har alltför svårt att säga nej men jag gillar att ha många bollar i luften även om det ibland blir alldeles för mycket. Noll koll full kontroll är en bra beskrivning av hur jag är..

    Jag känner mig väldigt taggad just nu och förväntansfull, fantastiskt att äntligen få sätta igång med projektet på riktigt! Mitt utgångsläge idag är att jag släpper ut 9,2 ton koldioxid per år, det är alldeles FÖR mycket och inte hållbart. Anledningen till att mitt utsläpp är så stort är att jag gillar att resa och har flygit utomlands 4 gånger just i år och flygplan är verkligen extremt stora miljöbovar. Men det som jag måste tänka på extra mycket är att dra ner på min köttkonsumtion och äta mer säsongsanpassat och sluta slänga så pass mycket mat som jag gör idag, dra ner på min shopping och tänka på hur jag reser.

    Jag tror absolut att jag kan nå vårat mål och vet att de här 6 veckorna kommer att bli tunga men samtidigt galet lärorika. Jag hoppas att jag efteråt kommer att fortsätta leva så miljövänligt som möjligt samtidigt som jag lever ett helt normalt liv.

    Efter att ha testat mig på klimatkontot som Charlotte skriver om nedan så insåg jag hur mycket jag som enskild individ faktiskt påverkar klimatet och vilken skillnad jag kan göra om jag lägger manken till! Testa er ni också HÄR.


    Charlotte


    Här kommer en kort presentation om mig!
    Jag heter Charlotte Ljunggren och är 18 år. Jag kommer ursprungligen från Forsbacka, men bor numera i en lägenhet på söder i Gävle. Där bor jag med mamma och pappa, min storasyster Malin har flyttat ut och bor nu med sin pojkvän.  

    Dans är något som tar upp en stor del av min fritid, jag har dansat sedan barnsben. Jag dansar på dansskolan Zenzen. Jag har under mina år prövat de flesta stilarna, men just nu dansar jag girlicious, bootylicious och chair dancing. I somras var jag anställd dansare av kommunen genom feriearbeterna de erbjuder gymnasietvåorna. Jag är även statist och gör en del sådana jobb, jag har bla annat varit med i musikvideos och kortfilmer.

    Jag är även mycket med kompisar på min fritid, och såklart med min pojkvän Simon.

    Jag tycker att projektarbetet ska bli jättekul och spännande! Det kommer verkligen att bli en utmaning! Jag och Linnéa testade hur klimatsmart vi lever idag på Gävle kommuns klimatkonto. Det är en väldigt bra sida, man får verkligen en tankeställare! Enligt testet släpper jag ut cirka 6,2 ton(!) koldioxid per år. Det är sjukt mycket! Det jag behöver tänka mest på är att sänka värmen hemma och att åka mindre bil. Jag tror att jag kommer att klara det! Jag får åka mer buss eller ta cykeln helt enkelt. Testa er ni med: http://www.gavle.klimatkontot.se/

    Mina förväntingar på projektet är att jag ska förändra min livsstil och leva mer klimatsmart i framtiden. Och att jag ska försöka leva ett så "normalt" liv som möjligt trots alla miljökrav.


    Välkommen till vår blogg!


    Vi är två helt vanliga tonårstjejer som går sam-sam på Borgarskolan i Gävle. Vi heter Linnéa Wickman och Charlotte Ljunggren, en närmare presentation av oss kommer snart. Bloggen är en del av vårat projektarbete som innebär att vi ska leva klimatsmart i sex veckor. Här kommer ni kunna följa oss när det är tungt, helt fantastiskt, när vi besöker lokalproducenter, testar elcyklar, går på miljöföreläsning på Uppsala universitet, fikar med kompisar, ja lever helt enkelt!

    Vi har ett samarbete med Gävle kommun och kommer att hänga på de hållbara familjerna på deras kurser och aktiviteter. Vi har två mål med vårat projekt, att leva så klimatsmart som möjligt och att se hur det är att leva som tonårstjej i dagens utvecklade samhälle ur ett klimatsmart perspektiv. 

    Övergripande handlar projektet om konsumtion, eftersom det är den största miljöboven. Vi kommer att fokusera på olika miljöområden olika veckor (som kost exempelvis). Men vi försöker vara så "klimatneutrala" som möjligt under alla veckor även om vi har fokusområden här i bloggen.

    Vi kommer att börja måndag den 18/10, den här veckan ägnar vi åt förberedelser. Vi är nervösa men förväntasfulla! Om det är något speciellt ämne ni vill att vi ska skriva om eller undersöka, eller om ni har några tips till oss så släng gärna in en kommentar på bloggen!

    Vi hoppas att ni fortsätter att klicka in er här och följer vår resa!


    RSS 2.0