Julblommor

                                             
Under julen doftar det gott om hyacinter, och julstjärnorna står granna i fönstren. Dock är blommorna inte så bra för miljön. Varje år sprids mängder av bekämpningsmedel från odlingarna av våra vanligaste julblommor som julstjärna, hyacint, tulpan och amaryllis.

För att odla blommorna används en stor mängd bekämpningsmedel som är skadligt för både djur och natur. Man använder konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel mot skadeinsekter och svamp, samt tillväxtreglerande kemikalier för att begränsa tillväxten är några exempel.

Transporten av blommorna är ett annat problem. Även om blomman kommer från ett närliggande håll så kan löken eller sticklingen ha rest mycket långt och även med flyg för att sedan krukas upp och säljas som svenska.

Generellt är det trots allt bättre att välja svenska julblommor. Det kan bli kortare transporter och mindre och färre kemikalier används eftersom skadetrycket inte är så högt. Flera kemikalier är också förbjudna i Sverige. Här finns även odlare som använder biologiska metoder för att utesluta tillväxtreglerande ämnen och de som använder biologisk bekämpning.

Här är alternativen:

 • Våga bryta en av traditionerna! Välj andra blommor som exempelvis orkidéer som inte alls besprutas i samma mängd.

• Ta vara på jullökarna och använd dem igen nästa år. Låt dem vila mörkt och svalt, på balkongen eller i trädgården.

•Gå ut i naturen och se vad du hittar.Gör fina arrangemang med kottar, kvistar och mossa.

•Tillämpa feng-shui! Varje jul köper vi uppåt 10 miljoner julstjärnor i Sverige. Varför inte prova ett mer sparsamt blomsterarrangemang den här julen. Less is more!

•Fråga efter Krav-märkta blommor så ökar trycket på att få fram blommor som inte besprutats med kemiska bekämpningsmedel.

•Köp svenskt Om du trots allt bestämmer dig för att köpa julblommor är det bra att välja svenska. De svenskodlade blommorna är oftast ett bättre val an andra blommor eftersom många svenska odlare värmer sina växthus med bioenergi,använder biologisk bekämpning och har slutat bespruta blommorna med tillväxtreglerande ämnen.

 Källa: naturskyddsföreningen.

/ Charlotte

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0