Söndag

Jag jobbar och jobbar.. Har blivit många dubbelpass de senaste dagarna, mornar på hotell eftermiddag/kväll på cafét. Därför har jag varit dålig på att uppdatera, spenderar inte så mycket tid vid datorn längre. Mina lediga stunder går åt till att umgås med älskling, förebereda för flytten och umgås med vänner. Man får ta vara på tiden, försöka klämma in lite grillkvällar och liknande när det går.
Jag och Linnéa ska träffas nu i dagarna och planera, framförallt göra en plan och lägga upp workshopen till Miljötinget. Det börjar närma sig! Så håll utkik när vi kommer med uppdatering om nya Life as eco!
/ Charlotte

Ilska & manifestation

De senaste dagarna har varit riktigt dåliga. Förutom den trevliga lördagskvällen hos mig då vi var ett gäng som grillade och hade det jätte-mysigt! (bilder kommer senare), så har tankarna enbart funnits hos kamraterna i Norge som blivit mördade. Det sjuka är att det är ungdomar som mig, som tycker som jag, som är engagerade i motsvarande ungdomsförbund, som åker på läger för att träffa fler engagerade vänner och lära sig mer politiskt. Det hade lika gärna kunnat varit jag och engagerade i Gävle eller Sverige, och det är just socialdemokratin som utsatts för detta. Jag är så jävla arg för vad som hänt och är mer beslutsam än någonsin, jag tycker också att det är viktigt att inte kalla mördaren för en psykisk- sjuk galning, för han vet vad han gjorde och han ångrar det inte. Nästa vecka åker jag och många andra SSU:are på kongress i Stockholm. Säkerheten är högre än någonsin och vi genomför den inte minst för våra norska mördade kamrater! Vi viker aldrig ner oss för rasismen och hatet mot vår demokrati!

På fredag klockan 12:00 anordnar Socialdemokraterna och SSU en manifestation för demokrati och solidaritet på stortorget i Gävle, där bland annat jag ska hålla tal. Kom förbi och visa ditt stöd du också!

/Linnéa

Helgen

I lördags var jag hem till Linnéa, vi var ett tjejgäng som grillade och hade det mys. För vissa slutade det på krogen och andra stannade hemma hos Linnéa hela kvällen. Jag själv tog bussen hem vid tolv eftersom jag skulle upp och jobba dagen efter. Grillkvällar med tjejkompisarna är verkligen underskattat, det borde man göra oftare! Och det bästa av allt är att man kan göra det hållbart också!
På söndagen efter att jag jobbat i frukosten på CH kom älskling och pappa och hämtade upp mig direkt från jobbet. Vi åkte till Sandviken för att kika på en säng som vi sett i en annons på blocket. Den var superfin så vi slog till direkt. Vi hade faktiskt kollat på just den sängen på Ikea häromveckan. Det är en sängram plus en liten hylla med kombinerat sängbord eller hur man ska berskirva det. Alltså två delar, vi fick hela kittet nerprutat från 900 till 800 kr. På Ikea kostar en del ca 1200 kr. Så vi är mer än nöjda!
När vi hämtat upp sängen åkte vi till farfars stuga, det var nämligen hans födelsedag! Vi grillade korv och hamburgare och åt hemmabakta chokladbollar och sockerkaka. Vi hittade både hallon, smultorn och kantareller. Mamma plockade en hel kasse med svamp. Mums! Ett miljötips! Ge er ut i skogen och plocka massor med läckerheter. Frys in och ta fram i vinter och gör en god svampstuvning eller en sommarsmoothie på hallon.
/ Charlotte

Nya shorts & ont i magen

Hade lovat att mitt nästa inlägg skulle vara mer klimatsmart, och det kanske det också blir. Men känner mig oerhört skärrad just nu, antar att ingen har missat bombdåden i Oslo som skett idag, riktat mot landets politiska hjärta. Därefter skjutningen på en ö utanför Oslo där det norska Socialdemokraternas ungdomsförbund höll sommarläger. Alltså SSU:s motsvarighet och systerorganisation. Det kommer olika uppgifter hela tiden men det sägs att det är mellan 9-30 döda och skadade AUP:are (motsvarigheten mot SSU i Norge). Jag är själv ordförande för SSU här i Gävle så det känns helt sjukt att detta skett, det hade lika gärna kunna varit jag och mina medlemmar som dödats på sommarläger, fyfan. Det finns inga ord, men alla mina tankar går till offren och deras anhöriga och till alla kamrater i Norge!

Egentligen skulle detta inlägg handla om mina nya egengjorda jeansshorts. Igår köpte jag ett par vita Levi's jeans på Myrornas som jag snabbt med hjälp av "surprise, surprise" en sax gjorde till ett par snygga shorts istället. Hoppas på finare väder så att jag kan använda dem! Dock känns det som att lyckan över shortsen självklart överskuggas av allt som skett i Norge, känslan av att veta att det hade kunnat varit en själv lika gärna, är obehaglig.



/Linnéa

Varning för räkor!


Hur mysigt är det inte på sommaren att sitt ute i solnedgången och äta räkor i mängder. Kanske blande de mest ihågkomna kvällarna under sommaren. Men de fina kvällarna har en minst sagt mörk och dyster bakgrund.

Jätteräkor, eller tigerräkor, gambas och scampi som de också kallas är världens i särklass värsta miljöbovar. Inte ens de ekologiska alternativen är vänliga mot miljön. De flesta kommer från Sydostasien där de odlas i stora bassänger. För att få plats med bassängerna så skövlar man ner mangroveskog vilket gör att fiskar och andra djur som lever i skogen dör ut. Även lokalbefolkningen drabbas eftersom de inte längre kan livnära sig på fisket.
Men värre blir det. I bassängerna som räkorna odlas i frodas det bakterier och sjukdomar. Därför får räkorna antibiotika och tvättas genom att doppas i kemikalier. Efter några år måste man flytta odlingen eftersom miljön blir så förstörd av alla miljögifter. Man intar ett nytt ställe att förstöra och lämnar det skadade miljön och befolkningen bakom sig.
För er som tycker om skaldjur är hoppet inte helt ute. Det finns en del bättre alternativ:

  • Nordhavsräkor (miljömärkta)
  • Havskräfta (burfångad)
  • Hummer
  • Ostron
  • Musslor
  • Kungskrabba
  • Pilgrimsmusslor (odlade och handplockade)
Gå in på Naturskyddsföreningen och läs mer, där kan man även ta ett steg för att motverka odlingen av jätteräkor. http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ata/fisk/jatterakor/

Förberedelser

Föreberedelserna för flytten är i full gång. Jag jobbade i frukosten på Scandic Väst imorse och sedan bar det direkt iväg till Valbo köpcentrum med älskling för att kika på möbler och diverse. Åh jag längtar så mycket till vi flyttar! Jag ville bara köpa allt fint vi hittade och flytta in idag, men som sagt den sonm väntar på något gott...
Men ska tänka på miljön också! Ska försöka vara så hållbar jag bara kan! Jag fick massor med bra grejjer då min gammelfarmor och gammerfarfar gick bort. Jag och min syster fick då plocka på oss massor med porslin och dylikt. Jag har även fått en del möbler av farmor, exempelvis en jättefin brudkista som jag håller på att fylla med grejjer. Och de bästa av allt är att det är farmors farfar som har gjort dom. Roligt med möbler som gått i släkten och har en historia bakom sig!
Vi kikar också en hel del på Blocket. För liksom det är med våra bytarkvällar, att det inte är nå fel på grejjerna utan man är bara trött på dem är det ofta där. Fakstiskt var vi och köpte ett barbord som vi ska ha i köket från Blocket igår. Det blir dagens muljötips! Kika på Blocket och lägg ut annonser själv! En annans skräp är någon annans skatt!
Simon oljar in vårat nyinköpta bord som vi hittade på blocket. Lite uppfräschning kommer man långt på!
/ Charlotte

Workaholic


Sommarbilder från Uppland tagna på en familje-tripp förra sommaren, en sommar med bätre väder än årets!

Jag jobbar och jobbar, det är därför som jag inte är lika bra  på att uppdatera för tillfället! Det har blivit jobb nu förra onsdagen, i fredags, söndags och idag. Det blir även jobb imorgon och flera andra dagar den här veckan. Jag tror jag har skrivit det förut, jag har precis börjat att arbeta på Mcdonalds i Hemlingby, där jag trivs väldigt bra hitills! Självklart är det dock mycket att göra till och från och mycket att lära, men jag kämpar på!

Mellan jobbet så har jag hunnit med ännu en utgång med härliga vänner i fredags, rensing av garderoben som mest utmynnade i sortering, tydligen köper jag inte lika ofta kläder eller saker jag inte behöver, känns bra! Har också fått besked om höstens studier. Dock var de inte vad jag hoppades på så just nu är jag mest förvirrad och ja, förvirrad. Sedan är jag inte heller överlycklig över att sommaren regnar bort, man måste få en varm och solig sommar för att orka med mörka höstar och kalla vintrar. Detta var kanske inte direkt ett "miljöbloggsinlägg", men en liten lägesrapport.

Lovar att mitt nästa inlägg blir aningen mer klimatsmart!

/Linnéa

Klädbytarkväll

Igårkväll hade vi ännu en gång klädbytarkväll. För er som inte följt bloggen så innebär det att man träffas ett gäng, alla har rensat ut sin garderob och sedan byter man kläderna med varandra. Vi var sex stycken tjejer, både nya och gammla ansikten. Det är kul när nya kompisar är med som aldrig gjort det förr, att få sprida trenden lite. Tråkigt nog kunde inte Linnéa vara med, hon jobbade. Men bytarkvällar har blivit något vi gör med några månaders mellanrum så det var absolut inte den sista.

Dock hade alla mindre kläder den här gången vilket just beror på att vi är duktiga och rensar ut de vi inte vill ha, och ger till någon annan som har bättre använding för det. Jag konsumerar absolut inte lika mycket längre som jag gjorde innan Life as eco. Nu köper jag mest bara det nödvändiga!

Trots att alla hade mindre kläder med sig så gick alla sex hem med en stor kasse var, plus att vi fick en hel stor svart sopsäck över. Den går till välgörenhet, vi tar vara på allt, inget slängs.

Ibland händer det att det är flera som vill ha samma plagg. Om ingen ger med sig så brukar vi klunsa om det. Bäst av tre, på så sätt blir det rättvist.

Ett supertips är att ha en klädbytarkväll! Det gynnar både plånboken och miljön, plus att man träffas ett gäng och  umgås!

/ Charlotte






Ursäkta den dåliga kvalitén på bilderna, i fortsättningen följer digitalkameran med överallt.

Odla i stan


Linnéa skrev ett sådant härligt inlägg om bär här i bloggen. Jordgubben på bilden är faktiskt odlad på vår altan mitt i stan. Så ni som inte har någon stuga eller inte kommer ut i vildmarken så ofta behöver inte känna någon sorg. Vissa bär går alldeles utmärkt att odla hemma på balkongen eller på altanen.  

När jag var yngre och bodde i Forsbacka kryllade vår trädgård av äppelträd, vinbärbuskar, jordgubbsplantor osv. Så det blev lite tomt och grått när jag flyttade in till stan. Men Mamma har faktiskt lyckats odlat mycket goda bär och tomater på vår balkong sedan vi flyttade in till stan Det är till och med så att hon har lyckats odla fram paprika i en kruka hemma i sovrumsfönstret. Det kan man kalla eko-mat!

/ Charlotte

Lycka

Jag känner mig som världens lyckligaste tjej just nu! Jag och Simon har nämligen skrivit konktrakt till en lägenhet idag. Vill inte skriva ut exakt vart den ligger här i bloggen, men kan tala om att det är en superfin liten tvåa som ligger ganska centralt. Nyrustat badrum och nya fina tapeter. Det känns lite konstigt att flytta hemifrån och bli sambo, men såklart hur bra som helst också! Det känns att man börjar bli stor nu.

Kan knappt bärga mig tills vi ska flytta! Den första september smäller det! En och en halv månad kvar..

/ Charlotte




Jobb, jobb, jobb..

Känns inte som att jag gör något annat än och jobbar nu! Men igår var det en väldigt ovanlig och rolig dag på jobbet! Det var ju Nickelodeondagen på slottstorget igår. Nickelodeondagen är en dag för barn som arrangeras i några städer runt om i Sverige nu i sommar, och igår var det Gävles tur. Scandic är huvudsponsor och eftersom jag jobbar som frukostvärdinna på Scandic fick jag en förfrågan att jobba som funktionär på eventet.

Jag och My blåste upp ballonger och fäste på scenen. Jag var inte så kaxig när jag klättrade upp på sidan för att knyta fast dem kan jag tala om!

I ett av Scandics tält fick barnen taueringar på maskoten Sigge. Det var otroligt många och glada barn som kom för en märkning. Senare på dagen fick jag även sitta i ett av Nickelodeons tält och göra målningar på barnen. Riktigt roligt och uppskattat jobb!

Nicekoldeon personalen var väldigt mån om att alla funktionärer skulle få mat och dryck dock var inget särskilt klimatsmart! Här sitter jag och äter Svampbob kex.

Jag hann även med och gå som maskot. Jag började med att vara Sigge och dansade med barnen till "Sigge-låten". Riktigt roligt, fick många kramar! Sedan behövde de någon som skulle agera Dora på stora scenen när kvällens bravader skulle invigas med godisregn och dans av just Dora och Svampbob. Sjävklart ställde jag upp. På bilden ser ni mig i den gulliga med framförallt varma dräkten!

Efter jobbet fick jag rusa ner på stan och möta upp älskling, vi skulle nämligen på bio. Vi såg sista Harry Potter filmen. Den var riktigt bra måste jag säga! Känns lite tråkigt nu att dom är slut bara..

/ Charlotte

Épi är sommarstängt



I förra veckan fikade jag på kära Épi tillsammans med Balder och David, vi förberedde oss bland annat inför SSU-kongressen. Det blev det sista besöket på favoritifiket innan de nu har stängt för semester. Jag som är beroende av att kunna käka där kommer att få abstinens fram till i början av augusti då de öppnar igen. Tills dess får jag försöka mig på att baka mitt eget bröd..

/Linnéa

Very Berry

Smultron och blåbär i sommarstugan i Hamrångefjärden, körsbär, rödvinbär, jordgubbar och svartvinbär i trädgården. Jag är lyckligt lottad som har sådan tillgång på bär, både nyttigt och gott! Såhär på sommaren så är bär gott till både sallader, efterrätter och som de själva är. Eftersom det är våra egna kan jag vara säker på att inget är besprutat.

Alla har kanske inte en sommarstuga eller trädgård, men att ta sig ut i skogen för att plocka bär kan vara väl värt mödan, det är bara att njuta medan det är säsong!

/Linnéa


Fotograferade


Detta fick bli min middag idag! Omelett med egenodlade grönsaker, smaskens!

Vad har jag haft för mig den senaste veckan? Lite av allt möjligt!
Förra helgen var jag på Ockelbo marknad med mamma, passade på att köpa naturliga hudvårdprodukter från en lokal företagare, superduper. Jag har gjort lite allt möjligt i SSU väg, just nu är vi ett gäng som går en bokcirkel tillsammans. Jag har övningskört, varit i sommarstugan, tränat i boulognen och i helgen blev det utgång både fredag och lördag. I fredags firade vi min fina vän Elins 20-årsdag och i lördags efter Gefle IF-matchen så träffade jag upp mina vänner Sofia och Ida, tyvärr slutade inte kvällen på bästa sätt för min del och det straffade sig dubbelt dagen efter, men det är som det är.

& idag så var det äntligen dags för fotografering till vår nya blogg, säger inget om bilderna ännu, förutom att grymma Maria Rangsmo fotograferade! Kan knappt vänta på resultatet!

/Linnéa

Grekland

Jag lovade ju att jag skulle ladda upp lite bilder från Grekland. Jag fick nämligen en resa i studentpresent, jag fick reda på det på studentdagen, och vi åkte redan på måndagen efter. Vi var i Halkidiki, en mysig liten stad. Vi åkte även in till storstaden, Tessaloniki. En mycket fin stad med bra shopping och mycket severdigheter.

Resan var helt underbar! Precis vad jag behövde efter tre års pluggande och en minst sagt händelserik studentvecka. Det var så skönt att bara ligga vid stranden, sola och bada, plaska runt i poolen och gå på mysiga resturanger på kvällanra. Jag vill tillbaka!


Trötta tjejer på tåget 03.50. Jag tycker personligen att det är jättesmidigt osh bekvämt att åka tåg till Arlanda. Man slipper kostnaden med parkering för bilen, man slipper all bensin (utsläpp) med bilen och det går fort. Nu ska man införa en betalning för folk som ska hämta folk på Arlanda med bil, det ska kosta 50 kr att ta sig in på området. Jag tycker faktiskt att det är bra, på så sätt minskar bilåkandet.















Som sagt åkte vi in till Tessaloniki på torsdagen. Man kunde ju inte gå därifrån utan att hälsa på Aristotoles när man var på hans egna torg.

På fredagen åkte vi på en båttur. Första stoppet var den här mysiga helt öde stranden. Efter det åkte vi vidare till en mysig liten by och avslutade med att stanna utanför Sköldpaddsön för att bada från båten. Otroligt mysig dag!






/ Charlotte

Bloggrust!


Nästa vecka börjar ombyggnationen av Life as eco, det är tänkt så iallafall. Vi ska på fotografering för nya snygga bilder till headern på måndag, som vi för övrigt ska göra om totalt. Vi har ännu ingen för det jobbet så om det är någon där ute som är duktig på snygga designers och fixa bloggar så hör gärna av er!

Vi har massor med planer för vad vi vill och ska göra. Vissa mer galna än andra! Det krävs lite mer finputsining innan de sätts i bruk bara. Men en renovering av bloggen ska ske! Så håll utkik!

/ Charlotte

My days

                                  
Nu var det riktigt länge sedan jag skrev ett inlägg, fy på mig! Jag ska ta mig i kragen! Jag har haft fullt upp på senaste tiden därför har bloggen hamnat lite på sidan av, men det ska jag ändra på!

Jag har jobbat mycket, både på CH och på Coffee Lounge. Vissa dagar blir det dubbelt, morgon på hotellet och eftermiddag/kväll på fiket. Det är ganska kämpigt men det är bara att bita ihop. Det är ju såklart kul också! Plus att det blir mycket cash i fickan!

Jag har även hunnit med och solat, badat och spelat volleyboll. Har varit till Harnäs med Simon och hans grabbar. Riktigt skönt i vattnet! Vad har jag mer haft för mig då? Jo, jag har umgåtts med mina kära vänner, varit på södethiemlska med Karolina. Jag och Simon har kollat på massor med lägenheter och varit på lägenhetsvisning. det börjar bli dags att flytta hemfrån snart..

/ Charlotte


Smak av sommaren

Hela den här veckan har varit galet somrig och mysig! Veckan började med att jag och Charlotte satte oss ned och smed planer inför framtiden för Life as eco. Självklart så kommer ni läsare absolut att märka av lite nytt här på bloggen och vi kommer att göra lite allt möjligt vi jobbar vidare med. Stay tuned..

I tisdags började högsommar-värmen och jag cyklade ned till boulognen för en dag i solen med Malin och Denise! På eftermiddagen så blev det ett möte innan jag cyklade hem igen, var ett bra träningspass i värmen. Gävle är en bra stad att cykla i.


I onsdags så blev det Brämmen med Malin, vi åkte i hennes båt, solade, badade och hade det allmänt härligt innan vi åkte in till stan för en drink på kvällen på Mingel & Bar terassen med Sandra. En sommardag jag länge kommer att minnas med massor av sol och värme! Igår så blev det Brämmen ännu en gång med Malin och Sofia, inte lika varmt men stekigt ändå! Min enda fundering är att man borde ha gratis bussar eller liknande som gick till Brämmen/Rullsand från Gävle eller i alla fall till badet från stora vägen, man blir ju tvingad att åka bil nästan..


Fick tidigare i veckan veta att jag blivit anställd på Mcdonalds i Hemlingby så igår morgon-förmiddag var jag där på introduktion innan jag begav mig till Brämmen. Det känns som ett bra ställe hitills, men det blir mycket nytt att lära sig! Jag har mitt första pass om ca två veckor.


Har i veckan blivit beroende av denna dryck! Havtorn är sjukt nyttigt och just den här juicen skulle jag kunna leva på! Blir inte sämre av att den är Krav-märkt heller, try it!


I augusti har SSU kongress i Stockholm, jag är extra ansvarig för Välfärd i det politiska handlingsprogrammet för SSU Gävleborgs räkning, blir en hel del att läsa. Jag blir inte sysslolös i hängmattan i alla fall!


Åt igår helt underbara jordgubbar, svenska såklart. Jordgubbar är bäst på sommaren, punkt! Tycker samma devis gäller tomater, som på vintern måste fraktas långt och inte smakar lika bra när det inte är säsong! För att inte tala om skillnaden i klimatpåverkan.

/Linnéa


RSS 2.0