Trött men glad



Känner mig heeelt slutkörd. Har pluggat mest hela veckan och bockat av saker på min långa "att-göra lista", igår blev det också ett möte med Sätra S-förening. Har också beställt lite alternativ på studentklänningar från Nelly. Har typ bara sett 3 studentklänningar på alla de vanligaste sajterna som jag gillar, så beställer och skickar tillbaka. Klänningen måste vara perfekt.. börjar att få student-oro trots att det kommer bli helt sjukt kul ju! Undrar hur lätt eller svårt det är att ha en hållbar student? Borde inte vara supersvårt om man planerar lite?

Idag avklarades ett naturkunskapsprov också, vilket kändes skönt. Men nu är det fortfarande massor av uppgifter kvar så det är väl bara att fortsätta antar jag. Geografi nästa!

Detaljerna inför vår föreläsning under Framtidsveckan i Gävle vecka 15 är klara nu också. Torsdag 14 april klockan 18:00-20:00 i förvaltningshuset på Gävle kommun (vid stadshuset) så håller vi låda och även andra ungdomar som gjort olika miljöprojekt! Gävle kommun beskriver det som: 3 unika framtidsutmanande föredrag av ungdomar som vill, kan och vågar!

Hedrande beskrivning tycker jag!
Kom förbi och lyssna, gratis är det också!

/Linnéa


Onsdag

Min förkylning är mycket bättre nu, är bara snorig och lite ont i halsen till och från. Dock har jag smittat ner Simon så nu är det hans tur att vara dålig, förlåt älskling!

Håller på att packa lite smått, ska ju till fjällen imorgon. Det ska bli så grymt kul! Vi ska till Bydalen till Simons kompis Dannes stuga. Det är jag och Simon som åker imorgon, Danne och Maria är redan där med Dannes familj. Det ska bli så skönt att komma bort ett tag, är så skoltrött nu. Få lite nya tag nu innan slutspurten i skolan!

Idag plockade jag fram cykeln. Det var så underbart att cykla, det går så fort och är så smidigt. Mitt bästa miljö-tips just nu! Det fantastiska vädret gjorde det bara ännu underbarare!

Nej nu ska jag snart äta, det blir chili con carne gjord på älgfärs från en älg i Los, klimatsmart och gott! Det här blir mitt sista inlägg innan fjällen, är tillbaka på söndag.

/ Charlotte




Socialdemokratiska partiets extrakongress

               
Hittade denna bild på hos på Radio Gävleborg hemsida där man även kan lyssna på intervjun vi gjorde innan Bryssel, bild och inslag hittar ni HÄR.

För mig kändes det lite som att komma tillbaka till verkligheten i skolan idag i och med att helgen varit så fantastisk bra på ALLA sätt och man har varit lite i en bubbla och blivit fylld med ännu mer övertygelse, energi och kampvilja. Det är väldigt svårt att finna ord. Att träffat så många människor all over, haft så roligt, gjort mycket viktigt, deltagit och lyssnat på bra diskussioner förda vidare, valt en partiledning redo för kamp och för nytt! Nystart för Socialdemokratiska arbetarepartiet är en underdrift, we won´t back down!

Vanligtvis så skriver jag inte så mycket politik i bloggen eftersom Life as eco aldrig för mig eller någon annan handlat om mig som den politiskt aktiva eller som min roll i detta som ungdomspolitiker, utan om mig som skolelev på samhällsprogrammet och mitt och Charlottes projektarbete i trean. Något som kanske kan vara bra att vara tydlig med. För även om Life as eco synnerligen är ett politiskt ställningstagande gällande miljöfrågor så är det i våra roller som unga idag, som skolelever som vi har gjort och genomfört detta. Sedan så blir det automatiskt att vi i bloggen skriver om vad vi gör i vardagen och i min vardag så är jag politiskt aktiv helt enkelt. Men Life as eco projektet har genomfört av två gymnasielever på Borgis, främst.

När jag blickar framåt så ser det ut att bli mycket - blir trött av att se allt som ska hinnas med framöver. Imorgon har vi seminarium i religion och det blir lite sista-minuten pluggning ikväll. Tänker inte låta detta inlägg bli ännu ett "det är så mycket att göra, jobbig just nu" inlägg. Men uppdaterar snarast med lite bilder från partikongressen när jag hunnit ta itu med allt som ska hinna göras!

Vill dock bedyra att man under lördagens kongressfest släckte ned så mycket som möjligt under Earth hour för att stödja och delta i manifestationen och att man i flera avseenden tänkt på kongressens klimatpåverkan. Självklart och mycket bra tycker jag!

To be continued..
/Linnéa

Skolan

Godmorgon!

Bild från workshopen i Bryssel.

Vi sitter nu i skolbiblioteket. Vi redovisade nyss Life as eco för SPS-tvåorna. Det är riktigt kul att få berätta om projektet och inspirera andra! Nu har vi bockat av en föreläsning, vi har tre stycken till inbokade. Vi ska prata på lärarkonferensen nästa vecka, sedan på tekniska nämnden och avsluta med en föreläsning på "Framtidsveckan", spännande! Men vi är självklart öppen för fler!

/ Charlotte och Linnéa


Earth hour idag!

Det blev inget jobba för mig idag, känner mig som ett slakt. Gick upp och åt frukost med Älskling vid tio sedan lade jag mig och sov igen. Vaknade nu. Usch, låt mig bli frisk nån gång!

Påminner er om att det är Earth hour idag, så släck alla lampor mellan 20.30-21-30! Det kommer även som sagt vara lite jippo på stan den tiden, uppträdanden, utdelning av ljus osv.

På tal om något helt annat så var det länge sedan vi gjorde ett kostinlägg och visade tips på eko-mat. Trots att våra "klimarsmarta veckor" är slut för länge sedan så fortsätter jag att äta så miljövänligt och ekologiskt jag kan. Det är det ett självklart val för mig nu för att vara snäll mot miljön och min egen kropp utan alla bekämpningsmedel och skit. Det har blivit en naturlig grej i min vardag. Det underlättar mycket att min familj har blivit så påverkad och köper hem ekologisk mat. Såhär såg min frukost ut idag:


Kravmärkt mörkt bröd med ett stekt eko-ägg, ,lite spenat och en skiva kyckling. Och ett stort glas mjölk. Mums!


Just ja, kom ihåg och sätlla om klockorna inatt! Vi går mot ljusare tider!
/ Charlotte

Sjukling


Min sjuka har bara blivit värre. Kämpade mig till skolan men orkade bara med en lektion, sedan var energin slut. Gick hem och kurerade mig istället. Så min dag har bestått av att jag har sovit, pluggat, sovit lite mer osv. Inte den mest händelserika dagen om man säger så. Men jag har inte så mycket till val. Får se om jag kan jobba imorgon, jag ska jobba i frukosten på CH imorgon och på Coffee Lounge på söndag, men vi får väl se hur de blir med det. Måste bli frisk nu, kan inte missa nå mer av skolan nu!

Hoppas ni får en trevligare kväll än vad jag kommer ha (sova, dricka te).

/ Charlotte

Åker på extrakongress


Idag var det mycket som skulle hinnas med, och som ska hinnas med. Efter en kort skoldag begav jag mig ner på stan för att bli intervjuad av Arbetarbladet på Coffee Lounge (tog den ekologiska, goda varma chokladen) och därefter blev det en intervju med tv4, nu för ett tag sen så blev det även en kort telefonintervju med GD också. Detta eftersom det nu imorgon är dags för Socialdemokraternas extrakongress i Stockholm då allmänpolitiska debatter ska hållas och val av ledningen ska ske. Då jag har fått den stora äran att vara ett av ombuden för Gävle arbetarkommun så kommer jag vara borta fredag-söndag. Jag är dessutom det allra yngsta ombudet på hela kongressen, vilket känns speciellt men självklart roligt.

Mitt fokus ligger inte riktigt på något annat just nu och kvällen består av förberedelser och packning. Kommer att bli tre otroligt lärorika, intressanta, utmanande, hektiska och roliga dagar där jag får möjlighet att träffa socialdemokrater från hela Sverige, och det ska dessutom bli kul att träffa de kamrater jag inte sett på ett tag!

Snart är det dags för mig att göra lite middag, är nu ensam hemma då resten av familjen farit till Sälen för en weekend i fjällen. Pappa fyller 50år, hans firande missar jag just för kongressen. Men ska försöka gratta honom så bra jag kan ändå!

Nu måste jag sätta igång med alla bestyr. Sandra kommer nog och håller mig sällskap senare också!

Hoppas ni får en fin helg, själv har jag många fjärilar i magen..
/Linnéa


Earth hour



Den 26 mars, alltså nu på lördag är det dags för världens största miljömanifestation ännu en gång, nämligen Earth hour. Genom att släcka alla lampor mellan 20.30-21-30 kan du vara med och delta.

Earth hour startades 2007 i Sidney och har nu spridit sig över hela världen för att uppmärksamma och skapa engagemang kring miljö-poblemen. Gävle kommun är med för tredje året i rad. Här i Gävle kommer det finnas aktiviteter på stortorget under Earth hour. Allt kommer att släckas ner, det kommer att finnas en kör från Hille på plats, dansare från Vasaskolan och elduppvisning från cirkusgymnasiet. 

Programmet för kvällen ser ut såhär:

På den stora mediaskärmen kan vi se hur det successivt släcks ned över hela världen och slutligen på Stortorget.
20:15 Utdelning och tändning av facklor 
20:30 Nedräkning på den stora mediaskärmen och Stortorget släcks ned
20:35- Uppträdanden av den fantastiska Ungdomskören Hoppet, dans av helt otroligt duktiga dansare från Vasaskolan och elduppvisning av elever från Cirkuslinjen! 

I Gävle släcks bland annat fasadbelysningen på  Slottet, Stadshuset, Stadsbiblioteket, belysningen i vattenfallet i Boulongern och på Milles Ängler ned. Runt Stortorget släcks all belysning och många butiker och andra som till exempel Brända Bocken, MCDonalds och SF-Bio släcker också ned.

Läs mer på kommunens hemsida: http://www.gavle.se/earthhour

/ Charlotte


Lill-lördag

Försöker plugga men kan knappt hålla ögonen öppna! Är inte hundra procent frisk än, känner att jag har något skit i kroppen som tar all energi, usch och fy! Hoppas det blir bättre till helgen, ska nämligen jobba både lördag och söndag.

Igår hade jag och Simon lite lill-lördag. Vi bakade chokladbollar, dock upptäckte vi precis innan vi skulle börja att det inte fanns något socker eller pärlsocker hemma. Så vi pallarde oss iväg till konsum och handlade, självklart ekologiskt! Sedan slängde vi ihop bollarna kikade på film och bara njöt av vårat bakverk. Vardagslyx!

Fundersam kille?

Imorse när jag åt frukost läste jag i Gefle dagblad att Gävle kommun ska satsa ännu mer på hållbart resande. Vi är ju som sagt redan en cykelstad, men alla kan bli bättre! Jag tänkte att jag skulle börja cykla idag faktiskt, vädret är ju så härligt. Men till min förtvivlan hade Simon min cykelnyckel, jag får helt enkelt ta det imorgon istället. Tills dess får de bli promenader. Jag är stolt över mig själv att jag har gått till skolan hela vintern! Jag har ca 2 kilometer till skolan. Det är uppfriskande att gå på morgonen, jag vaknar till och får lite luft. Däremot är de lite jobbigare när jag ska hem kan jag erkänna, när man är trött och hungrig. Men det är ändå skönt att sträcka lite på benen när man suttit stilla i skolan hela dagen!

/ Charlotte


Projekt Life as eco

Åh det är så härligt att våren äntligen är här! Dock håller jag mig inne eftersom jag har haft feber till och från i tre dagar nu, trök! Det känns att sommaren närmar sig och att skolan sakta men säkert börjar lida mot sitt slut. Lämnade nämligen in projektrapporten om Life as eco idag.

För er som inte har följt bloggen från starten så är Life as eco nämligen mitt och Linnéas projektarbete nu i trean. Kursen avslutas nu i mars, men vi kommer självklart att fortsätta blogga. Måste erkänna att det kändes lite konstigt att lämna in rapporten, nu är allt klart liksom. Eller nästan klart, vi har våra redovisningar kvar. På måndag har vi vår första, då ska vi prata inför samhälls tvåorna. Men efter det kom Life as eco vara helt "fristående".
Idag överraskades jag glatt när jag kom in i matsalen. Det var nämligen ekologisk mat idag! Pasta och  köttfärssås, tummen upp för skolmaten som verkar gå åt rätt håll!


Här kommer lite bilder från dagen!
/ Charlotte
Bella hugger in på den ekologiska maten.

Inspireras av hållbart mode imorgon!


Arbetarbladet idag

Tisdagen har gått snabbt, vi hade idag temadag i skolan om jämställdhet och självkänsla. Ett ämne som jag på ett politisk plan brinner otroligt mycket för. Temadagen var ett projektarbete som några tjejer i klassen ordnade för hela sps-programmet.

Från ett projektarbete till ett annat, två jätte trevliga tjejer vid namn Linnea och Amanda kan man läsa om i dagens Arbetarbladet. De kommer imorgon att anordna en secondhand modevisning på Norrtulldelen av Vasaskolan som sitt projektarbete. Det sätter igång från och med 18:30 och de som kommer först får en väldfylld goodiebag. Som ni också kan läsa i artikeln ovan så kommer det att bli uppträdanden under kvällen och man kommer att kunna köpa vissa plagg från modevisningen. Kläderna kommer ifrån deras släktingar och vänner, men även till viss del från Myrornas.

Inträdet är ca 40 kr men man får gärna ge mer eftersom pengarna från inträdet går till Childhood, alltså en mycket bra sak.

Jag är tyvärr dubbelbokad imorgon då jag har två möten på eftermiddagen och kvällen, men jag skulle rekommendera er att gå dit, det kommer att bli grymt! Ett superbra tillfälle att inspireras av hållbart mode och fynda fina, "gröna" kläder!

/Linnéa


Måndag igen

Då var det måndag igen då, veckorna verkligen svischar förbi! Har haft en riktigt mysig helg! I fredags tog jag det bara lugnt och hade myskväll med Simon. Tröttheten efter Brysselresan kom ikapp mig så det passade perfekt med en filmkväll.

På lördagen gick vi upp i skaplig dit och åkte till Hemlinby. Jag och Simon ska nämligen till fjällen med ett par kompisar v 13 och jag har aldrig åkt skidor förr så det var på tiden att jag lärde mig. Det var verkligen superkul att åka, lite ostabilt i början men jag lärde mig relativt snabbt! För övrigt var det en helt underbar dag i Hemlingy, solen värmde och det var lagom mycket folk.
På kvällen åkte vi hem till en av Simons kompisar i Valbo för lite festligheter. Vi tog självklart ett miljöalternativ, biogas-bussarna. Något jag tycker är jättebra i stan när man åker buss är att man kan betala med sms-biljett. Det är smidigt eftersom det inte tar lika lång tid på bussen när alla ska betala, det är billigare och bäst av allt, inga onödiga kvitton som innehåller farliga gifter!
Igår (söndags] sov vi ut. Sedan tog vi en lång härlig promenad i Bolugnern. Det känns verkligen att våren har börjat komma! Vi satt oss på en bänk i solen och bara njöt en stund, mys!
/ Charlotte

Second hand från Bryssel


I Bryssel blev det en hel del shopping, för min del främst kläder och smycken från COS, Zara och H&M. Men den mest klimatsmarta shoppingen var det som jag köpte på marknaden. Halsbandet för 5 euro och väskan för 8, två nya absoluta favorit accessoarer i garderoben!

/Linnéa

Klimatkompensera dina resor


Helgens absoluta favoritplats!

- Har haft en riktigt fin helg. Mycket som skulle hinna bli gjort, en del är jag klar med. Projektrapporten exempelvis och annat plugg. Men resten ska jag ta itu med ikväll.

- Tror jag spenderat allra mest tid ute de senaste dagarna, vi gjorde en snögrotta igår ute på tomten och satte oss där med varmt underlag och njöt i solen. Som att vara i fjällen! Under lördagen hann jag även med en långpromenad med pappa runt Sätra, stadsdelen jag bor i. Idag har jag också suttit ute i solen, men denna gång ensam då resten av familjen spenderat dagen i Uppsala på studenternas för att se bandyfinalen. SAIK vann så väntar mig glada miner när de kommer hem igen!

- Känner mig pigg efter en helg där jag rört på mig och varit ute, något som faktiskt var längesen. Främst för att jag varit så krasslig i flera månader. Är taggad på att imorgon köpa Friskiskort och ääntligen komma igång igen med träningen!

- Ett annat plus är att familjen har bokat en resa till Barcelona i början av maj, en weekend med ännu mera sol (vad jag tjatar om väder..) och fotboll. Ska bli riktigt härligt! Men detta får mig osökt att komma till det här med flyg. Flyget är en väldigt, väldigt stor miljöbov och egentligen ska bör man i största möjliga mån se över andra resealternativ. Det kan ju funka bra med tåg exempelvis, och jag tycker att man aldrig, aldrig ska åka inrikesflyg. Det är otroligt onödigt om det inte är en nödsituation.

- Men något som man kan göra om man har rest via flyget är att man kan klimatkompensera, det innebär att det finns ett visst antal utsläppsrätter som kan köpas inom EU. Då betalar man pengar per kilo koldioxid man har släppt ut via en resa eller någon annan aktivitet. Det gör att ens utsläpp då inte kan släppas ut någon annanstans och man kan kalla sin resa klimatneutraliserad. Beräkna dina utsläpp, klimatkompensera eller läs mer HÄR.

/Linnéa


Bryssel #3

Puh vad less jag blev igår på uppladdningsverktyget, tog år och dar att ladda upp resans bilder.. försöker nu igen istället och hoppas på bättre lycka!

För hela historien om vår toppen-resa så läs inlägget här nedanför.



Charlotte lyssnade noga.



Nervösa innan föreläsningen


Föreläsning 1&2


Nedanför atomium innan prisceremonin och minglet


Inne i atomium innan prisceremonin


Gävle-gänget



Efter filmvisning av filmen om Gävle som jag och Charlotte är med i, tal av Roger om vad priset gjort för Gävle (då han är kommunalråd för miljöpartiet här i Gävle) och tal av två EU-kommissionärer så avslöjades årets pristagare: Almada i Portugal


Efter priscermonin var det mingel med utsikt över fina Bryssel och byggnaden hade en ljusshow i mörkret.


Kvällen avslutades med fin-middag tillsammans med ett blandat gäng med folk från hela Europa. Dock inget eko-vänligt på menyn.


Det fina hotellrummet och den goda frukosten.


Under dag 2 av European mobility week så fortsatte några föreläsningar under en halvdag. Under pauserna fanns det mycket tilltugg!


Efter att mötet var slut blev det under hela dagen turistande och shopping i det härliga vädret.


Vi såg vackra Grand place som är ett torg som är med på världsarvslistan och den lilla Manneken pis, en av Bryssels kändaste symboler.


Överallt fanns det chokladpralinbutiker, Belgien är ju kända för sin choklad.


Vi avslutade dagen med underbara belgiska våfflor på Grand place, Charlotte slog på stort med grädde och jordgubbar medan jag satsade på choklad!



Kvällen avslutades med en god italiensk middag tillsammans med fina Ingegerd innan hon skulle åka hem dagen efter.


Under vår sista dag blev det ännu mer lite strosande omkring i staden och det sista shoppandet. Höjdpunkten var definitivt marknaden med så mycket underbart så att jag skulle kunnat spendera alla mina pengar. Men gick hem med en praktisk liten skinnväska att ha runt halsen och ett halsband. Vi gick också runt i flertalet vintage butiker, vilket utbud! Vi åt vår sista måltid i Bryssel i ute solen innan vi tog oss till flygplatsen under eftermiddagen.

Sammantaget en underbar resa!
/Linnéa

Bryssel #2 Bildregn

Bättre sent än aldrig kommer jag med mitt bildregn och med Brysselresan från mitt perspektiv. Har sedan vi kommit hem pluggat och ordnat med allt möjligt som ska hinna göras innan jag åker på Socialdemokraternas partikongress nästa helg.

Men till Brysselresan. Charlotte har tidigare nämnt vad vi gjorde, så ska inte försöka upprepa mig för mycket. Men sammanfattningsvis kan jag säga att resan var helt underbar på alla plan.

- De första dagarna bestod av deltagande på European mobility weeks möte, då vi fick lyssna på andra städers workshops men främst också hålla vår egen workshop inför de som är ansvariga för European mobility week i sina länder och även inför EU-kommisionärer/andra engagerade inom EU. På vår föreläsning tog vi främst upp vårt projektarbete, hur vi har arbetat och hur vi har gjort för att minska vår klimatpåverkan i vardagen. Men också hur man ska jobba för att involvera och engagera unga i projekt. Det var helt fantastiskt att människor med stort inflytande lyssnade och tog intryck av våra erfarenheter och idéer, vissa ville till och med att vi skulle besöka deras land och föreläsa. Roligt och spännande!

Vi bodde på ett jättefint hotell centralt med en riktigt bra hotellfrukost så det gick verkligen ingen nöd på oss, och vi hade så himla fint sällskap av Helena, Ingegerd och Roger som vi reste med! Vädret var riktigt bra och vårigt, med en hel del sol så att man kunde gå runt i enbart kavaj eller skinnjacka. Det var nästan det bästa med allt, att få "tina upp" lite.

En viss kväll som var lite speciell var kvällen när årets pris skulle delas ut till den stad som vunnit "den bästa" trafikantveckan i Europa 2010 (Gävle vann 2009), Almada i Portugal vann och efter prisceremonin så var det mingel i en av Bryssels mest kända byggnader, Anatomium. En imponerande byggnad med arkitektur som en järnmolekyl. Det bjöds på snittar och champange och vi skålade med utsikt över hela Bryssel. Det var verkligen speciellt! Efteråt så gick vi ut ett gäng för att äta middag i de äldre kvarteren av Bryssel, vilket var ett bra avslut på en trevlig kväll.

- Under tisdagen åkte både Helena och Roger hem. Men efter en dag med shopping och turistande i solen (vi gick till Grand Place och Manneken pis) så passade vi och Ingegerd på att äta en god middag innan Ingegerd skulle åka hem tidigt på onsdagen. Onsdagen spenderade jag och Charlotte ensamma, vi gick till en second hand marknad som var galet underbar med mycket snyggt och vi lyckades pruta en del! Även lite annan shopping, turistande och en god lunch i solen hanns med innan vi åkte hem under onsdag kväll, hemma kring två på natten i Gävle. Det här var verkligen en resa som hade allt och Bryssel är verkligen en stad som jag skulle rekommendera ett resmål till. Att få ha påverkat inflytelserika människor, spridit vårat budskap, knytit kontakter, ätit och druckit gott, shoppat, njutit av sol med en kär vän och upplevt en annan fin stad var precis vad jag behövde och en resa som jag aldrig, aldrig glömmer! Ett stort tack ska alla ha som bidragit till att vi har fått följa med, speciellt Birgitta Malmberg på Naturvårdsverket som lobbat för oss!


Roger, Ingegerd och Helena, vår fina resesällskap.


Förväntansfulla!


SAS hade eko-alternativ!




Efter en fin solnedgång över molnen så landade vi i Bryssel och tog tåget in till city- här kör vi kollektivtrafik!






Uppladdningsverktyget krånglar och klockan rinner iväg, fortsätter med bildbomben imorgon, more to come!

Godnatt!

/Linnéa


Visste du att...



Visste du att...

  • En portion ris orsaker mer än dubbelt så stora utsläpp av klimatgaser som en portion potatis. Andra klimatbra alternativ är pasta, bulgur och matvete.
  • Idag går 35-40 procent av våra matkostnader till godis, chips läsk mm. Klimatsmart är att dra ner på snasket och lägga pengarna på mer ekologiskt
  • En elektrisk vattenkokare är det snabbaste och energisnålaste sättet att koka upp vatten.

/ Charlotte

 


Tidningen

När jag åt frukost imorse såg jag att mamma och pappa hade lagt fram gårdagens Gelfe Dagblad. Vi hade nämligen varit med í en artikel angående Bryssel. Kul att vi ännu en gång får vara med!

/ Charlotte


Hemma igen

Då var jag hemma i Sverige igen! Dagarna i Bryssel har varit helt fantastiska! Jag kan inte riktigt sätta ord på det, det har varit otroligt lärorikt, roligt och helt galet! Jag beskriver resan i lite bilder från mitt perspektiv, Linnéa kommer att skriva ett inlägg ur hennes syn senare.


Gänget vi åkte med, Ingegerd, Roger och Helena.


The European mobility week award invigdes på måndagen klockan tolv och höll på till klockan fem. Dagen var fullspäckad av föreläsningar, workshops, mingel osv. Oerhört lärorikt och inspirerande.


Vi höll i workshopen två gånger. Den handlade som sagt om "the project Life as eco" och hur man ska göra för att få ungdomar att engegera sig i miljöfrågor. Det var kul att hålla i workshopen, visst det var lite nervöst men det gick bra. Det kändes som att vi nådde ut med vårat budskap.


När föreläsningarna var slut åkte vi allihop iväg till Atomium där priscermonin hölls. Atomium är en gigantisk atom, riktigt häftig! I år var det Almada som plockade hem trofén, grattis till dem! Roger höll även ett tal och vi kollade på Gävles vinnarfilm från förra året (som jag och Linnéa deltog i).




Efter prisutdelningen var det dags för mingel och därefter var vi ett gäng som gick ner på stan och käkade tillsammans, mys!

Dagen efter började föreläsningarna vid halv tio och slutade vid ett. Efter det gick jag och Linnéa ner på stan för shopping och sevärdigheter.


Man kan ju inte åka till Belgien utan att äta en belgisk våffla! Underbart god!

På kvällen gick vi ut och åt en bit mat med Ingegerd (Roger och Helena åkte hem tidigare). Igår (tisdag) gick vi upp i tid, åt frukost och begav oss ner på stan och shoppade. Sedan gick vi till en marknad lite utanför stan. Det fanns hur mycket som helst, pälsar, väskor, möbler, skor, accessoarer, ja gud vet vad! Riktigt mysigt att ta sig lite avsides och se andra delar av staden!



Jag fyndade en väska som jag lyckades pruta ner från 25 euro till 12, klimatsmart och bra med second hand! Och jag kommer definitivt att vara ensam om den!

Sedan väntade bara en lång resa hem till Gävle igen. Det känns skönt att vara hemma igen. Det har varit så fantastiskt roligt och lärorikt i Bryssel, det kommer ta någon dag att smälta allt!

Vill även passa på att tacka alla som har gjort det möjligt för oss att åka, Birgitta, Ingegerd, Roger och Helena. Och alla andra som har bidragit till att vi kommit iväg!

/ Charlotte

Bryssel here I come

Idag smäller det! Idag bär flyget iväg till Bryssel! Tåget härifrån Gävle går 14.20 sedan lyfter planet 17.00. Har inte riktigt förstått det än! Jag kommer nog fatta det när jag sitter på planet!

Idag gick jag upp med Simon när han skulle iväg och jobba, sa hej då till min älskling. Sedan har jag duschat, packat osv. Mamma fyller år imorgon, men vi firar henne idag istället. Släkten kommer senare på eftermiddagen, så jag missar själva firandet med tårta osv. Dock fick jag äran att göra tårtan iallfall, så passade på att lite av ingredienserna då. Vi ska ge mamma ett akvarium i present. Så pappa tog med henne ut på lunch så att Malin och Fredrik kunde åka hit i smyg och installera allt. Nu håller de på att fylla det med vatten för fullt.

Det här blir mitt sista inlägg innan Bryssel. Förbered er på en bildbomb när vi kommer hem! Ha en bra vecka alla läsare!

/ Charlotte





Broschyrer och visitkort- check!



Lite av allt, katastrofen i Japan, Mellon och packning

Lördag kväll, och imorgon bär det iväg! Försöker ignorera det faktum att majoriteten av studenterna i Gävle har det sjukt kul just nu och har en trevlig lördag istället. Sovmorgon, kikade på Brynäsmatchen på tv (vinst!), packat, ätit asiatiskt och sett på melodifestivalen. Tycker finalen höll hög klass i år, även om vissa bidrag inte direkt föll mig i smaken. Den enda låt jag seriöst skulle sitta och lyssna på är Nicke Borgs rockballad, gåshud! Han är ju dessutom med i Backyard Babies, ett band jag brukar lyssna på. Men Saades låt känns okej ändå, kunde ha varit mycket värre bidrag som vunnit (exempelvis Sanna Nielsen eller Linda Bengtzing)..

                       

Men detta är inte en schlagerblogg så from mellon to..katastrofen i Japan. Tycker verkligen att det är hemskt att följa nyhetsrapporteringen kring jordbävningen och den efterföljande tsunamin som verkligen har slagit sönder och förstört för så många människor, ja för ett helt land som inte kan göra så mycket mot jordens fenomen. Men samtidigt så visar ju detta att även om vi människor tror att vi har makten över jordens alla väsen och ibland även naturen.. att vi egentligen inte har det. I naturen kan saker ske som inte vi kan påverka, vilket gör att vi måste börja agera och inse att det även kan bli konsekvenser av vår miljöförstöring som inte kommer vara lätta att hantera.

Den senaste rapporteringen har dessutom handlat mycket om explosionen i ett kärnkraftverk, oron och arbetet kring det. Jag personligen är emot kärnkraft och detta är ett mycket bra exempel på varför, vid oförutsedda katastrofer kan inte säkerheten garanteras och riktigt obehagliga saker kan ske i och med uranets radioaktivitet. Nu sägs saker vara mer under kontroll, men man har utmätt en mycket hägre grad av radioaktivitet och explosionens ånga har förts upp i luften och kan färdas vidare. Vad som nu sker återstår att se, men ett första steg måste vara att i områden med mycket seismologisk aktivitet inte ska ha kärnkraftverk, för den sakens skull är inte heller kolkraft ett bra alternativ. Satsa på andra alternativ energikällor så att en sådan utveckling kan ske istället! Man måste ju börja någonstans.

Nu måste jag fortsätta packa inför imorgon. Så detta blir nog mitt sista inlägg innan resan till Bryssel, vi kommer hem sent på onsdag kväll, förhoppningsvis med en grym erfarenhet rikare. Håll koll för det kommer absolut upp bilder!

(På måndag ska vad jag vet också ett reportage om oss sändas av radio Gävleborg, så lyssna gärna!)

Ta hand om er!
/Linnéa

Heelg!

Äntligen helg! Veckorna fullkomligt flyger fram!

Igår efter att jag och Linnéa fixat med broschyrerna så tränade jag zumba på zen zen och sedan blev de fika med mina gamla "Forsbacka-tjejer". Vi gick till Coffeehouse by George, inget ekologiskt men det fick gå ändå. Ännu en gång måste jag förespråka för att fiken och resturangerna här i Gävle måste börja tänka mer klimasmart!

Idag gick jag upp i tid, tränade zumba och sedan gick jag hem till mormor och käkade lunch. Växlade även pengar till Bryssel, så nu har jag en hög med euro i beredskap. Nu på kvällen lagade jag tacos till mig och Simon i tid till han slutade jobbet. Vi hade ingen créme fraich hemma så ringde och bad honom att köpa på vägen. När han kommer hem så hade han köpt en ekologisk. Det är kul att se att man påverkar dem i sin omgivning!

Det känns lite tråkigt att nästan alla mina kompisar är på student-kryssningen och jag sitter här hemma måste jag erkänna. Studentkryssningen händer ju bara en gång i livet. Men aja, jag får ju åka till Bryssel det händer ju inte heller så ofta om man säger så. Det ska bli riktigt kul! Jag är supertaggad inför morgondagen då det bär iväg!

Nu ska jag och Simon mysa ner oss och kolla på film.

/ Charlotte





Äntligen fredag

Ännu en vecka snart över. Den här blev också minst lika körig som förra veckan för min del. Plugg inpå natten, hockeymatch och möten. En dag försvann dessutom eftersom jag påvägen till skolan började att må riktigt dåligt och var tvungen att åka hem och sova, vilket jag gjorde. Hela 7 timmar i sträck (!)

- Fått lite insikter i veckan, vissa mer skojiga än andra. Sånna som gör att jag måste möblera om lite i mina prioriteringar. Summeringen av min vecka blir helt enkelt: Svacka!

- Har inte ens hunnit glädjas över att komma iväg till Bryssel. Men nu när de flesta förberedelser är färdiga och det närmar sig kan man äntligen njuta och längta lite! Ser ut att bli hektiska men riktigt roliga dagar. Hoppas på mer vårväder där så att man tinar upp lite efter den kalla vintern! Klart att det inte är så kul att missa studentkryssningen, men det är som det är. Vi kommer ju att få det himla kul i vilket fall!

-Har spenderat min fredagskväll på Brynäs hos Elin med Elin, Elin, Eva och massa andra härliga kvinnor engagerade i Socialdemokraterna. Mycket skratt, snacks och roliga samtal. Nu väntar snart sängen, ska unna mig en sovmorgon imorn, underbart!

- Nedan följer lite vardagsbetraktelser från min Iphone, börjar att bli en tradition!


Var på slutspelsmatch igår med familjen, resultatet vill jag inte prata om.. Men tusan så bra att man satsar på att vara den klimatsmartaste arenan i Sverige. Charlotte har ju skrivit om detta nedan dessutom. Att låta vindkraftverk driva en del av elen till Läkerolen är ett mycket, mycket bra initiativ!


Hittade denna fiffiga påse på H&M i Uppsala under lovet, köpte dock inte. Just eftersom det kändes lite onödigt med tanke på att jag har många liknande. Men hade jag köpt den skulle jag använt den med stolthet!


Fick lite av en överraskning idag när man kom in i matsalen och det luktade riktig mat, slog mig verkligen att det typ aldrig riktigt luktar mat när man kommer till matsalen.. det visade i varje fall sig att Sodexo satsar på bättre mat, vilket jag tycker är sjukt bra. Återstår att se om det blir någon förbättring. Hade jag fått bestämma hade det varit enbart ekologisk och närproducerad mat i skolan! Det var några kockar som stod och lagade wok i ett stort kärl, riktig matlycka kan jag säga. MER sånt här, det gjorde min fredag!


Sprang förbi Epí och såg detta. Så ni "semelfrälsta", unna er en riktig ekologisk och äkta semla!


Köpt mig min absoluuuta favoritglass. Såg att den ska vara klimatneutral, vet inte om det stämmer då det ju är "trendigt" att vara klimatsmart nuförtiden. Men om det genuint verkligen stämmer blir det big tum's up!


Beställde idag en ny vår/sommar/höst jacka från Fjällräven, då kom detta upp. På ett sätt tycker jag att det är grymt att de frågar och ger ett grönare alternativ vilket tydliggör att de har ett medvetet arbete kring miljön, men samtidigt. Varför fråga? Ingen skulle ju märka någon skillnad i vilket fall!

/Linnéa



Broschyrer

Efter skolan fortsatte jag och Linnéa med förberedelserna inför Bryssel. Vi kommer inte ha tillgång till någon power point under vår workshop, istället tänke vi ha små broschyrer som lyssnarna får. Vi gick upp till Pappas kontor efter skolan för att få hjälp med broschyrerna. Han jobbar på Bygg och miljö på Gävle kommun så de passade ju bra eftersom vi samarbetar med dem. Vi blev väldigt nöjda med resultatet! De blev väldigt gröna och flashiga!

Det känns verkligen att det är på gång nu. Jag måste börja träna på manuset som vi har. Sedan ska jag packa och dona imorgon.

/ Charlotte




Bytarkväll #3

Glömde nämna att innan min träning så klämde vi in en "klädbytar-kväll". Det är den tredje bytarkvällen. Tyvärr kunde inte Linnéa vara med. Det var jag, Malin, Sara, Karolina, Tessan och Mimmi. Både gamla och nya ansikten. Det var som vanligt väldigt kul och uppskattat! Jag fick med mig en hel kasse hem med kläder, ett par skor, en väska, smink och hårprodukter. Underbart!

Vi förstod inte riktigt hur det kunde bli så mycket kläder över, det blev hela fem kassar som vi ska skänka bort! Inget ska slängas, allt ska få en ny ägare!

/ Charlotte





 

Brynäs tar ett steg för klimatet!

Ikväll är det första hemmamatchen i slutspelet för Brynäs. Men inte bara det, de ska även inviga vindkraftverken på taket till Läkerol arena. Trots att Läkerolen är mycket större än gamla gavlerinken är den mycket mer energismart. Tummen upp! Ska dock inte gå på matceh ikväll, ska plugga, dansa och förbereda inför Bryssel och hinna pussa lite på Simon! 
 
/ Charlotte


Annons i Gefle dagblad idag.

Förberedelser


Bilden från GD i höstas.

Just nu sitter vi i skolbiblioteket och förbereder inför workshopen. Vi översätter vår presentation till engelska. Vi ska föröska att bli klara idag så att vi senare kan träna ihop oss. Vi ska även hinna göra små broschyrer med bilder så de får en tydligare bild av vårt projekt.

Vi har inte rikitgt förstått att vi ska åka än! Det känns helt sjukt, vi kommer nog att förstå det när vi sitter på planet ner. Nej, nu ska vi fortsätta att vara effektiva i arbetet.

/ Linnéa och Charlotte

Tänk efter



/ Charlotte


Möte om Bryssel


Jag och Linnéa var som sagt på möte angående Bryssel-resan idag. Vi mötte upp Ingegerd Krantz och sedan började vi genast diskutera resan. Workshopen som vi kommer att delta i är ca 45 minuter lång och jag och Linnéa kommer att ha ca 15-20 att prata. Vi ska berätta om vårat projekt, vad vi gjort osv, "det gamla vanliga" men nu på engelska. Vi ska även skriva ihop några diskussionsfrågor.

Just nu känns det bra men lite nervöst. Vi måste snarast skriva ihop vad vi ska säga, träna ihop oss osv. Det känns lite sista minuten med tanke på att det är nästa måndag det gäller. Men det här fixar vi såklart! Jag är taggad!

Efter mötet följde Linnéa med mig till Gimlins för att testa balklänningar. Och äntligen hittade jag en! När vi stod där inne så ringde de från Radio Gävleborg och ville höra hur de hade gått på mötet och vad det är som gäller i Bryssel. De visste fortfarande inte när intervjun kommer att sändas men hon kommer att informera oss.

/ Charlotte

Något att tänka på innan du handlar!



/Linnéa

Sportlovet i text och bild

Nu var det längesedan jag bloggade, detta eftersom lovet varit helt fullsmockad.. är inte direkt utvilad såhär sista dagen, tyvärr. Har pluggat som en galning för att bli klar med den längsta uppsats jag någonsin skrivit, radio intervju med Charlotte, hunnit umgås med vänner och tagit en tripp till Uppsala med några härliga tjejer! Där blev det efterlängtad shopping som nog inte kan räknas som klimatsmart, men med tanke på mina nya shoppingvanor så var det längesedan jag som investerade lite nytt och vi åkte tåg!

Främst har lovet spenderats på olika politiska aktiviteter med SSU Gävle och SSU Gävleborg. Under helgen har det tampats på SSU Gävleborgs årsmöte i Ljusne (vid Söderhamn), kallat DÅK. Vi har bestämt ny ordförande och styrelse, gjort verksamhetsplan och bestämt vad vi ska göra under året och hur, fördelat pengarna i årets budget, tagit beslut om olika motioner skrivna av medlemmar och även gjort om och debatterat om saker i vårt politiska handlingsprogram, ett dokument som talar om SSU Gävleborgs politiska visioner och åsikter inom vissa områden.

För egen del så blev jag invald i SSU Gävleborgs distriktsstyrelse, vilket känns mycket roligt och det ska bli ett lärorikt år! Är också väldigt glad att ha fått in saker jag tyckte fattades inom miljö, kollektivtrafik och jämställdhets områderna i vårt politiska handlingsprogram. Bland annat så står SSU Gävleborg för avgiftsfri kollektivtrafik och man är också tydlig med att man tycker det är fel med dagens rådande samhällsstruktur där ekonomiska intressen alltid går först vilket leder till en ojämn fördelning av kapital och inte minst till ett konsumtionssamhälle som leder till miljöförstöring.

Men det som jag tror gjort mig allra gladast under lovet är att jag fått veta att jag kommer att vara en av Socialdemokraterna Gävleborgs 13 ombud på extrakongressen framöver, (en av Gävles två ombud!). Vilket känns himla sjukt på något vis, men verkligen hedrande, eftersom ombuden blivit framröstade av kommunernas medlemmar. Att vara förtroendevald är verkligen fint och jag förstår nog inte själv hur stort det är. Att vara med och besluta om ny partiledare i händelsernas centrum och påverka partiets riktning inför framtiden är verkligen fantastiskt att vara del av och inget som jag hade förväntat mig!

Det var mitt lov skulle man kunna säga.. Är supertrött efter lite sömn och långa dagar. Men plikten kallar och jag pluggar ändå in i väggen ikväll. Men ett stort plus måste ändå vara att våren kommit igång en aning, ljuset i tunneln? Ja!

Ta hand om er.
Tillbaka snart fit för fight.

/Linnéa


DÅKEN. I plena, som det kallas!


SSU-häng tidigare i veckan


Shopping i Uppsala med Sandra, Jennifer och Olivia!

Min helg

Lovet har verkligen svischat förbi! Imorgon är det dags för skola igen. Vi ska även på möte med Ingegerd Krantz angående Bryssel-resan. Ska bli intressant att höra hur de har tänkt sig att vi ska lägga upp vår del! Det känns helt sjukt att det bara är en vecka kvar tills vi åker! Börjar kännas lite i nerverna!

Summerar min helg i bilder.


I fredags hade jag och Älskling myskväll. Vi bakade egen pizza, kikade på film och bara slappade.

Igår hade jag, Sara och hennes kusin Josefine mysmiddag hemma hos Sara. Sedan blev det utgång. Riktigt mysig kväll!

Idag har vi klippstuga här hemma. Karolina friserar mig, Simon och mamma.

Helgen har inte varit så bra ur miljösynpunkt måste jag erkänna. Men imorgon är det ny vecka och nya tag!

/ Charlotte


Hörn och kanter

Idag var jag, Linnéa och Roger Persson (kommunalråd) med i en intervju med radio Gävleborg. Jag och Linnéa blev intervjuad av en supertrevlig tjej i ett separat rum och Roger i ett annat. Vi pratade om vårat projekt, vad syftet är, vad vi varit med om, tips osv.

Det var kul att ännu en gång få förmedla sina erfarenheter. Vi har varit med i tidningen ett antal gånger men aldrig i radio, så nu hoppas vi att vi kommer att nå ut till ännu fler och insipirera ännu fler till ett mer klimatsmart liv! Vi tog även lite bilder ute till webben. Intervjun kommer att sändas nästa vecka. Förhoppningsvis kommer vi att göra en uppföljning innan eller efter Bryssel.

Under inspelningen kände jag att mobilen vibrerade till i fickan. Jag fick ett sms av Simon. Han sade att han hade sett mig i tidningen. Jag blev först lite fundersam men kom sedan på att några elever från Borgarskolans media-program intervjuade mig och Linnéa innan lovet. De har ett eget uppslag i Arbetarbladet. De frågade mig om bussarna i Gävle. Vi får verkligen vara med på alla hörn och kanter jag och Linnéa! Artikeln publicerades i gårdagens tidning.



/ Charlotte


Ny webb-butik!

Gick upp i tid idag åt en rejäl frukost och sedan trippade jag ner på stan för ett zumba-pass på zen zen med Alexandra. Riktigt kul och skönt! Sedan åt jag lunch med Älskling, fixade mig och begav mig hem till Christina. Hon hjälpte mig att sy upp min student-klänning. Det blev verkligen superbra! Är så nöjd! Tack ännu en gång! Tänkte bara berätta lite vad jag gör om dagarna så ni får en liten inblick om vad jag har för mig!

Fick ett tips från min kära vän Malin idag. Malin och hennes mamma har startat en webb-butik där de säljer olika presentartiklar. De säljer bland annat väskor i återvunnet material. Det är kvinnor i Asien som gör väskorna för en rättvis lön och det försörjer 500 familjer. Sidan heter www.webpresent.se , rekommenderar den starkt! Det finns mycket fina, gulliga och smarta prylar! Och bäst av allt är att de gjorda av återvunnet material och att arbetarna behandlas på ett bra sätt!

 

/ Charlotte

Sol sol, underbara sol!

Åh, det är så härligt att ha sportlov! Dock kände jag mig lite halvkrasslig de första dagarna på lovet så då tog jag det mest lugnt, umgicks med nära och kära och sov ut.

Igår var jag i Hemlingby med Simon, hans kompis Danne och My (systers hund) och grillade korv och bara njöt av solen. Det finns verkligen fin natur här i Gävle, man behöver inte alls åka långt för att uppleva det! Så ett miljötips är att njuta av den fina naturen som vi har här i vår lilla stad istället för att åka långt med bil någonstans. Nu går även bussarna ofta till Hemlingby, perfekt!

På kvällen jobbade jag på coffee lounge, skönt med lite extrapengar nu när sommaren börjar närma sig. Jag fick ett samtal från Linnéa under dagen, hon sade att vi skulle vara med och prata på radio Gävleborg om Life as eco i samband med Bryssel. Det händer mycket nu! Jag tror det bli inspelning på fredag vid lunch, jag återkommer med mer information om sändningar osv.

/ Charlotte




RSS 2.0