Kosttillskott


Fick ett mms från Simon (bilden ovan). Han hade fått hem en broschyr från Gymgrossisten. Han gymmar och har sig så han äter kosttilskott därifrån. Blev glatt överraskad av bilden. Det finns numera ekologiskt kosttillskott! Det är ju toppen! I kosttillskott förekommer de ofta mycket kemiska ämnen som kan slita på tarmarna. Men eftersom ekologiska produkter innehåller naturliga ämnen är det här ett väldigt bra alternativ för både hälsan och naturen.

Gymgrossistens hemsida:
http://www.gymgrossisten.com/cgi-bin/ibutik/AIR_ibutik.fcgi?funk=startsida&Avd=1
/ Charlotte

Me and my love

Idag har jag och Simon varit tillsammans i åtta måndader! Men vi firade det lite igår istället, eftersom vi har skola, jobb och träning idag. När han kom hem från jobbet igår gav han mig en bukett med tulpaner. Vilken gullig pojkvän jag har! Tulpanerna var dessutom märkta, stort plus!

På kvällen gick vi på bio, vi såg "The tourist". Den var riktigt bra, rekommenderar den starkt!

/ Charlotte





Sustainable style

Kikade igår in på H&Ms hemsida och blev glatt överraskad, deras senaste kampanj är ju snygga kläder som är hållbara! Visserligen kan man diskutera och ta upp H&Ms sätt att behandla arbetare och exempelvis den miljöförstöringen de bidrar till genom sin produktion. Men verkar rätt tydligt att de som företag förstår att kunder vill ha kläder man kan bära med gott samvete som inte har förstört vår miljö. Hoppas på mer sånt här framöver! Klänningen här ovan fastnade jag för, vilket härligt mönster!

I helgen har jag bott i mina mjukis-byxor och pluggat som en dåre, mest för att bli av med plugg eftersom det skulle vara en sådan befrielse att känna att man inte har något att plugga på eller något som man vet ska lämnas in. Vill kunna spendera mer tid med vänner och nöjen just nu. The life of a samsam elev..

Hoppas att alla har haft en fin helg, nu ska jag återgå till pluggandet.

/Linnéa


Montazamis miljötips!

Hittade en inervju med Maria Montazami ("Hollywwodfru som nu ska börja designa väskor och hundprylar") och vad hon tänker om miljön på ekostil.se, här kommer ett utdrag.


 När det gäller miljö och eko har du några bra tips?
- Dels har vi tänkte mycket på miljön när vi producerat våra väskor och hundprodukter. Vi har exempelvis i nyckelringar och i tofsar använt vintage-skinn. Allt är närproducerat i Italien och handgjort där. Vi tänker också på miljön i tillverkningsprocessen, så att det inte ska vara några konstigheter.

- Sedan lever jag och Cameron och mina barn mer och mer organic
, man måste tänka på vår planet absolut. Ett jättebra vardagsmiljötips tycker jag är att byta ut alla tvättmedel och rengöringsmedel mot miljövänliga alternativ. Men även inom skönhetsprodukter och smink. Jag älskar läppstift och tittar mer och mer efter ekologiska produkter. Sedan kan vi tyvärr inte dricka vatten från kran, och förut hade vi små vattenflaskor i mängder hemma. Nu har vi köpt thermosmuggar till oss alla inklusive barnen och en stor vattendunk varifrån vi fyller thermosmuggarna istället. Det sparar också mycket på naturen!

/ Charlotte


Gefle Dagblad

Igår publicerades artikeln angående "bussfilmen" i Gefle Dagblad. Det är roligt att Life as eco får vara med på ett hörn! Dessto fler vi når ut till dessto bättre, eftersom vi vill inspirera så många som möjligt!

/ Charlotte




Fredag

Igår när jag skulle ta fram frukost till mig och Simon hittade jag en påse med en semla i hans kylskåp. Jag älskar semlor och blev glatt överraskad när han sade att hans föräldrar köpt den åt mig. Hans föräldrar handlar mycket på Diléns i Valbo och hade varit där och handlat under dagen. De hade då köpt semlor från Berglunds bageri, närproducerat och bra! Den var verkligen hur god som helst! Man känner att det är "riktiga" råvaror och inte en massa tillsatser. Med andra ord en väldigt bra start på dagen!

Direkt efter skolan begav jag mig till Zen zen (min danskola). Vi skulle nämligen uppträda på ungdomsdiskot "club heat" på parken på kvällen. Så vi tränade, fixade smink och hår i några timmar innan det var dags att bege sig dit. Vi uppträdde efter "Shan Banan". Riktigt rolig kväll!
 
/ Charlotte






Reportage av tv4

Eftersom tv4 var med under pressträffen resulterade det i ett reportage som sänts under dagen på de lokala nyhtererna om dagens happening och om filmen. Jag är med på ett hörn, kul! Man kan även se klippet på nyhetskanalens hemsida, eller.. alldeles här under. Reportaget om filmen är det som presenteras allra sist!

/Linnéa


Dagen



Efter den goda lunchen på stadshuset så begav vi oss hem till Charlotte för arbete med projektarbetet. Eftersom vi nu är i skedet då vi ska redovisa vårt projekt och vad vi varit med om så har vi under dagen jobbat ihop en powerpoint till de seminarium/redovisningar som vi ska hålla. Vi lyckades faktiskt få ihop en riktigt fin och fräsch powerpoint! Skönt att ha det gjort, en sak man kan checka av på listan!

Nu är jag helt slut och har under kvällen mest tagit det lungt, även om det finns sjukt mycket att plugga på.. resten av kvällen blir det plugg till ett seminarium om Afrika imorgon.

Största förändringen

Det som slog mig idag när vi arbetade med powerpointen för att sammanfatta och få ihop allt det som vårt projekt inneburit, var hur förändrat beteende som jag har när det gäller konsumtion. Jag tror nästan att det är vad som påverkat mig allra mest egentligen, min last har alltid varit mitt shoppingbeteende. Jag känner verkligen lycka när jag handlat kläder eller annat, och går nöjt hem med min påse som luktar "nytt".

Men på grund av projektet så känner jag inte det gamla suget när jag går i butiker, givetvis blir jag lockad att handla. Men jag har kontroll på situationen, shoppingen ger mig inte samma rus längre, jag tänker efter innan jag handlar om jag verkligen behöver och vill ha varan som jag tittar på, eller om det handlar om att jag lockas med av köp och konsumtions hetsen som råder i dagens samhälle. Detta har ju också gett resultat ekonomiskt och jag sparar mycket mer pengar än förut. Allra bäst är ju att man sparar på klimatet, man behöver inte hundra tröjor och projektet har verkligen fått mig att inse hur sjukt konsumtions samhället egentligen är och att jag känner mig mer fri än någonsin eftersom jag idag kan leva livet med godare samvete samtidigt som jag lättare står emot lockelserna från alla butiker och företag, från all reklam. Som jag vet bidrar till ett samhälle där klimatet får ta smällen..

/Linnéa

Pressträff för Gävles vinnarfilm!

Vilken härlig dag! Idag var det pressträff och filmvisning på kommunen för filmen om det gröna resandet i Gävle som Gävle vunnit genom tävlingen European mobility week award! Från filmen fanns jag, Charlotte och Christoffer som cyklar året om på plats, även flertalet journalister från tv4 och GD plus annan personal med anknytning till projektet. Bland annat den som är ansvarig samordnare för European mobility week i Sverige, från naturvårdsverket. Himla kul att återligen se filmen, där personer från 18-100år deltar. Det är helt fantastiskt!  

Filmen visar vad Gävle kommun har gjort på just området med hållbart resande och framhålls som en föregångsstad, genom att man visar olika personer med helt olika åldrar och kön och hur de reser hållbart (buss,cykel,elbil). Dessutom så delar vi med oss om tankar kring vårt klimat. Det är verkligen ett erkännande!

Dagen avslutades med lunch på stadshuset med trevliga människor och samtal, som vanligt var maten riktigt god!

Här är filmen, som visar ett fint Gävle under hösten:


/Linnéa

Spara på träden - samtidigt som du sparar pengar


Igår under föreläsningen av kvinnan som lagt om sitt liv så gav hon några tips, ett tips la jag extra mycket på minnet. Ett otroligt självklart sådant, som jag för allt i världen inte förstår varför vi inte tipsat om här i bloggen!

Något som man kan tänka på när man vill ha något att läsa och vanligtvis kilar iväg till bokhandeln eller beställer massor av böcker via alla bokklubbar som finns, är att det finns ett otroligt mycket billigare och smartare alternativ. Nämligen att istället låna böcker på biblioteket. Många böcker läser vi inte mer än 1 gång, och då är det slöseri med resurser (och pengar?) att köpa alla böcker för mycket dyra pengar. Personligen så älskar jag att läsa och mitt bibliotekskort är guld värt. Här i Gävle finns det bra bibliotek i nästan varje stadsdel, så det kunde inte vara enklare, eller billigare.

Spara på träd, och plånboken. Nästa gång du vill läsa något, gå till bibblan!

/Linnéa


Middag på stadshuset

Precis som Charlotte nämnt så åt vi middag på stadshuset igår tillsammans med gamla och nya hållbara familjer. Det var himla trevligt och maten var otroligt god! Många hade tagit med sig saker de ville byta bort, och det som blev över skänktes till välgörenhet. Dessutom så föreläste också en kvinna som berättade om hennes konsumtions-stopp, som hon haft i flera år. Det var intressant att höra henne berätta om när hon la om sitt liv, och mycket av de känslor och tankar som hon hade kring livet och miljön känner jag personligen igen från mitt och Charlottes egna projektarbete och den syn på saker som det har skapat.

Det är alltid så härligt när man kommer iväg på de hållbara familjernas aktiviteter, eftersom det får en att uppmuntras och bli mer peppad att leva mer klimatsmart!

/Linnéa



Fina spegelsalen i stadshuset!


KRAV

Middagen igår var väldigt lyckad! God mat och trevligt folk! Linnéa kommer att skriva om det och ladda upp fina bilder senare.


Jag tog med mig lite broschyrer hem om miljö och klimat, en av dem var från KRAV. Här kommer åtta argument varför du ska välja KRAV-märkt mat!


1. Ekologiska bönder använder inte syntetiska kemiska bekämpningsmedel. Om sådana preparat kommer ut i naturen kan de ge växtr och djur nedsatt fruktsamhet, rubbad ämnesomsättning mm. Bekämpningsmedel läcker till våra vattendrag. I 2005 års miljöövervakning hittades rester av bekämpningsmedel i samtliga vattenprov.

2. Konventionella bönder sprutar kemiska bekämpningsmedel framförallt mot ogräs, men också mot insekter och svamp. Ogräsen och insekterna stryker förstås med på kuppen, de är ju meningen. Men om vissa arter dör, så påverkas balansen i naturen. När vi hr färre blommor i fälten, så får vi också färre humlor, fjärilar och fåglar. På en ekologisk gård använder bonden andra metoder för att få bort ogräset. Därför finns det också ett rikare växt- och djurliv i och omkring odlingarna. 

3. Den KRAV-anslutna bonden tar hänsyn till djurens naturliga behov och beteende. Djuren får ekologiskt foder, utevistelse och rekreation. Den goda omtanken om djuren gör att du kan äta kött och ägg med bättre samvete. 

4. När du handlar KRAv-märkt gynnar du ett jordbruk som inte gödlsar växterna med snabbverkande konstgödsel. Den ekologiska bonden gödlsar istället sin mark med djurgödsel och växtrester. Det förbättrar jordkvalitén och gynnar livet i marken. 

5. Den KRAV-märkta maten är naturligt hälsosam. Det är mat som har fått växa och mogna på sina egna villkor, utan syntetisk kemisk bekämpningsmedel och konstgödsel. Den KRAV-märkta maten ska vara så ärlig som möjligt. Därför tillåts inga syntetiska färgämnen, smakämnen, sötningsmedel eller aromämnen. Härdade fetter och genmodifierade organismer är också förbjudna vid framställningen av KRAV-märkta livsmedel. Ekologiska kor äter mycket klöver och gräs som visat sig öka halten av den nyttiga Omega3- fettsyran i kött och mjölk. Det finns också undersökningar som visat på mer C-vitamin och naturliga antioxidanter i ekologiska grönsaker.

6. På Krav bryr de sig om hur bönderna har det. Den som odlar ekologiskt behöver inte skydda sig mot farliga kemiska ekämpningsmedel. Det är viktigt, inte minst för odlare i tredje världen som inte har råd med dyr skyddsutrustning och därför löper stor risk att skada sig.

7. Användningen av genomodifierade organismer har ökat lavinartat över hela världen. Ekologiska bönder och livsmedelsproducenter tar det säkra före det osäkra och använder inte GMO i sina produkter. GMO är alltså inte tillåtet att använda i KRAVs regler. Det finns flera skäl till varför KRAV inte tillåter GMO. Derls anser de att naturen är tillräckligt bra som den är, men vi är också oroade för riskerna med GMO och framförallt spridningen till den vilda naturen och ekologiska odlingar. Ingen vet vad som händer när GMO korsas med vilda växter och sprider sig i naturen. Det finns all anledning att vara skeptisk till genetiken.

8. I det ekologiska jordbruket strävar lantbrukarna efter att hushålla med tillgångar och utnyttja resurser som finns på platsen. Den ekologiska bonden odlar själv en stor del av fodret till sina djur och sprider sedan deras gödsel tillbaka på åkern. Det gör att mer av näringsämnena cirkulerar lokalt. Det viktigadte näringsämnet kväve produceras också låkatl och naturligt. Istället för att köpa in konstgödsel odlar den ekologiska bonden klöver för att fånga luftens kväve och göra det tillgängligt för växterna. Eftersom det går åt mycket energi för att framställa och frakta konstgödsel kan öven energianvändningen bli lägre på den ekologiska gården.

Därför ska du köpa KRAV-märkt mat!
/ Charlotte

Klimatmiddag!


Imorgon ska jag och Linnéa till statshuset på en klimatsmart middag. Det är för både de gamla och nya Hållbara familjerna. Men det är ingen vanlig middag utan även "Byta grejer med varandra-kväll". Alla får ta med sig max 5 saker som man byter med varandra. Ungefär som mina och Linnéas klädbytar-kvällar.

Det ska bli riktigt kul att gå på middagen. Det är så kul att träffa de hållbara familjerna och de som jobbar på Gävle kommun. Att se att det finns fler som väljer ett mer hållbart levnadssätt. Det gör att jag själv blir peppad och vill fortsätta leva på ett klimatsmart sätt!

/ Charlotte

Min helg

Har varit lite dålig uppdatering i helgen. Lördagen spenderade jag med Simon. Vi köpte hem lunch från Max. Jag tog som vanligt falafel-målet, det är ett ekologiskt mål. Måste ännu en gång rekommendera det! Det är så underbart gott, kryddigt och smaskigt! Måste testas! På kvällen var vi på överraskningsfest för en kompis till Simon som fyllde arton år, riktigt trevligt!

Igår spenderade jag hela dagen på Gävle teater. Det var nämligen en danstävling, Skapa dans heter den och gick av stapeln för tredje året i rad. Dock var jag inte där för att tävla utan för att uppträda medan rösterna räknades. Så kom dit tidigt på förmiddagen för att repa med tjejerna på scen, fixa ljus och grejja. Det var i samband med danssommarjobbet Gävleborg. Jag jobbade nämligen som dansare i somras. Men nu var vi bara några stycken som var med, jag var den enda från Gävle sedan var det några tjejer från Bollnäs och Hudiksvall. Det var en riktigt rolig dag och upvisningen gick jättebra!

/ Charlotte


Ekomiddag

Igår hade jag om mina "Forsbacka-tjejer" (mina barndomskompisar från Forsbacka) middag hemma hos mig. Jag stod för middagen. Jag gjorde en vegetarisk tacopaj, jag använde kornfärs. Jag tycker att kornfärs är väldigt gott, det smakar precis som vanlig köttfärs. Jag använde till största del ekologiska och närproducerade varor. Maten blev väldigt god om jag får säga det själv! Och det känns bra att inspirera mina vänner till mer klimatsmarta alternativ. 

Efter middgagen drack vi lite och babblade ikapp. Sedan kom även Simon och hans kompisar. De hade nämligen varit ute och käkat eftersom Simon fyllde tjugo år i onsdags. Kvällen slutade med att vi gick på krogen allihop tillsammans. Riktigt rolig kväll! 

/ Charlotte  












Filmvisning


Fick ett samtal från Ingegerd Krantz igår, hon är projektansvarig för hållbart resande på tekniska kontoret på Gävle kommun. Hon bjöd in oss på en filmvisning/lunch på torsdag i statshuset. De är nämligen klara med "bussfilmen". För er som inte har följt bloggen eller missat det inlägget så var jag och Linnéa med i en film om biogasbussarna i Gävle i höstas. Det kom ett filmteam från Bryssel som filmade och intervjuade oss. Det var riktigt kul och det ska bli spännande att se filmen på torsdag!

/ Charlotte


Hell and back

Vilken helvetes vecka jag haft. Varit i skolan enbart en dag och resterande har jag spenderat hemma i sängen som ett vrak eller på hälsocentralen.. Efter 3 läkarbesök och ett besök på sjukhuset för lungröntgen så har jag nu fått rätt medicin. Först fick jag enbart hostmedicin, sedan starkare hostmedicin med morfin i och penicillin och nu slutligen har man kommit fram till (efter att de kollat lungorna) att jag faktiskt har lunginflammation ändå. Något irriterande att ha förlorat så många dagar, har inte varit såhär sjuk sedan jag hade körtelfeber för 3 år sedan.. Men nu har jag fått en mer passande penicillin så hoppas på att bli bättre nu. Orkar inte mer hög feber och hosta efter en och en halv veckas sjuka. Sätter punkt där och slutar mala på om min deprimerande vecka.

Men där är svaret på varför jag varit dålig på att blogga och kanske förblir det några dagar.

Om ni har lite tid över, då tycker jag att ni ska lägga den tiden på att kolla in några av de grymma dokumentärerna på svtplay. De har haft tema konsumtion under en tidigare vecka och det finns flertalet filmer om girighet, konsumtion och köphets.



Men den som jag tycker är allra bäst är dokumentären Shop til' you drop.
Om materialismen, absolut sevärd!

/Linnéa

Miljömedvetna fruar

Ett program som jag älskar att kolla på är Svenska Hollywoodfruar. Jag vet egentligen inte vad som gör programmet så bra, det är kul att se deras vardagsliv helt enkelt. Dock lever inte dessa fruar särskilt miljövänligt. De bor i stora flotta villor och shoppar hejvilt. Dock fann jag en liten intervju med Isabel Adrian där hon gav tips på eko-produkter. 

/ Charlotte


” Vi måste absolut tänka på vår planet, att källsortera och tänka mer organic när vi köper mat, kläder och skönhetsprodukter”, förklarar vackra Isabel Adrian för Ekostil.se. ”Här är mina tre miljövänliga skönhetstips”

  1. Ekologisk ansiktsmask från Pangea Organics, med japansk Matcha thé, Acai och Gojibär är gudomlig kostar ca 297kr (50ml) och doftar underbart!
  2. Eko-schampo från Depth, ett utmärkt ekoalternativ till färgat hår, som vårdar och återfuktar hår  med aloeverajuice. SJälvklart inte testat på djur. Kostar ca 149kr
  3. Ekologisk hårspray C-System Firm Finish Organic Hairspray från MOP, är extra starkt och håller frisyren på plats. Ca 170kr

Best of Life as eco

Under månaderna med projektet så är det vissa händelser eller inlägg som varit extra roliga/intressanta. Eftersom det säkerligen hittar nya läsare hit då och då eller för att det ibland kan vara trevligt med en tillbakablick så gör vi en liten "Best of" idag, enjoy!

/Linnéa


Startläget

Vi testade våran klimatpåverkan och tog reda på vårt startläge, genomklimatkontot. Gav oss en aning om hur mycket man som enskild person påverkar miljön..

Charlottes
& Linnéas
startläge


Hard Rain


En suddig bild på oss tillsammans med Hard Rains upphovsman Mark Edwards

I böjan av vårt projekt i oktober besökte vi Globala Gävle, tema dagar på SF där nationella och internationella föreläsare spred budskapet om vår globala värld, man berörde både frågor såsom världsfattigdomen och våra miljöutmaningar. Filmvisningen av Hard Rain (egentligen en bild utställning som bland annat visar alla de orättvisor som finns i vår värld) berörde oss väldigt mycket och fick oss båda ett förstå vår del i systemet. Nyttigt i början av ett projekt som vårat..
Läs inlägget


Första repotaget i media

I mitten av oktober publicerades det första repotaget om oss i media..vilket sedan ledde till..




..Ett besöks rekord samma dag på..129 läsare! Sanningen är att den dagens statistik slutade på ca 160 läsare. Vilket gjorde oss väldigt, väldigt glada!




Kickoff på stadshuset med de hållbara familjerna

I oktober hann vi också med att delta på de hållbara familjernas kickoff i fina spegelsalen på stadshuset. Vi fick äta god mat och lyssna på en intressant och rolig föreläsningen med en twist! En väldigt bra början på projektet och vi blev väldigt taggade på eko-livet.



Filminspelning

                                  

I superspäckade oktober så var vi med på en filminspelning som Gävle kommun vunnit, där man skulle göra en film om Gävle och om resandet i vår stad. Det blev en synnerligen speciell upplevelse och snart släpps filmen..vi håller er uppdaterade!

Läs inlägget


Sanningen om vårt kött



Vi skrev ett inlägg om köttindustrin, om nötkött. Eftersom många inte vet vilken miljöbov våra köttvanor egentligen är..

Läs inlägget



Första gången på Epí



När vi åt för första gången på Epí, (Gävles miljövänliga kaffé) blev vi helt frälsta. Epí säljer även bröd och andra Eco-produkter och vi har varit stammisar sen dess, underbart!

Läs inlägget


Elcyklarna!

Av Gävle kommun fick vi låna elcyklar, otroligt snällt av dem. Elcyklarna var hur smarta som helst och efter prov-tiden gjorde vi en recension.

Läs inlägget


Fokusområde: Shopping!



I november satte vi igång med fokusområdet shopping, vilket båda och inte minst jag (Linnéa) var väldigt taggad på. Det är nog ingen underdrift att säga att det blev vårt absoluta favorit tema när det gäller roliga inslag på bloggen! Jag inledde fokusområdet med ett väldigt positivt inlägg.

Läs inlägget


Secondhand guide


Vi gjorde en secondhand guide i Gävle, superbra för den som vill ha koll!

Läs inlägget

Intervju!



Vi intervjuade Kristina, som äger vårt stammis-ställe Epí. Det blev ett intressant samtal om miljö!

Läs inlägget

Middag med två secondhand experter



I november gjorde vi en jättelyckad intervju med två tjejer som är riktigt bra på det här med second hand, Maria och Malin! Vi åt middag på Mingen & Bar och kvällen och intervjuen blev kanon!

Läs inlägget

Sanningen om våra kläder


Under projektet har vi gjort flertalet mer undersökande inlägg, inlägget om bomullen är en av dem.

Läs inlägget


Dagens Outfit



Vi blev för en dag mer lik en modeblogg, och gjorde en "dagens". Men istället undersökte vi vart kläderna var producerade.

Läs inlägget här

Grundkurs med de hållbara familjerna



Charlotte gick på de hållbara familjernas grundkurs, om just miljö och en hållbar vardag.

Läs inlägget


Fältundersökning hos sminkjättarna



Jag begav mig ut på fältet, och undersökte sminkjättarnas miljöarbete och hänsyn till djur och natur. Med både positiva och negativa resultat..

Läs inlägget


Bytarkväll #1



Vi hade vår första bytarkväll, otroligt lyckat och trevligt. Med gott tilltugg och nya garderober så stormtrivdes alla under kvällen!

Läs inlägget


Inspiration från Erikshjälpen



Vi gjorde ett besök på Erikhjälpen här i Gävle under en lördag, och satte ihop lite outfits!

Läs inlägget


En helt vanlig dag



En dag valde vi att ta med oss en kamera och föreviga en dag på samsam, alltså vad vi gör när vi inte bloggar? Det slutade med en riktig bildkavalkad.

Läs inlägget


Resultatet!

I början av december så testade vi oss på klimatkontot, för att se hur mycket koldioxid vi sparat naturen under våra 6 klimatsmarta veckor. Det visade sig vara en hel del!

Charlottes resultat inlägg
Linnéas resultat inlägg


Bytarkväll#2



Vi hade i december ännu en bytarkväll hemma hos Charlottes syster Malin. Ännu en lyckad kväll med härliga tjejer!

Läs inlägget


Morgontidningen

Hade ont i hela kroppen när jag vaknade i morse, det tar på en att dansa en hel helg! Men glömde snabbt bort det onda när jag läste en annons i GD när jag åt frukost. Det var naturskyddsföreningen som satt in ett litet "wake up call". Jag blir glad av att se att det finns folk som verkligen bryr sig och vill göra något åt klimatförändringarna!



/ Charlotte

Home again

Kom hem från danslägret för en stund sedan. Har träningsvärk i hela kroppen! Vi hade galet roligt! En massa dans, middag på heartbreak, mycket skitsnack och allmänt galet har det varit! Vi tränade mycket inför ett kommande uppträdande som kommer äga rum på estraden inte nu på fredag men nästa. Det är club heat för 16+. Det ska bli riktigt kul!

/ Charlotte







Grön el

                  
Ett ämne som vi inte alls behandlat mycket i bloggen är det här med el. Något som är rätt allmänt känt men som tål att upprepas är att man som kund kan välja "källmärkt el". Det innebär att man som kund kan vara säker på att elen som man använder i sitt hushåll är bra för miljön.

Om man väljer källmärkt el från Gävle energi kommer elen från vindkraftverket i Gävle hamn, biokraftvärmeverken i Gävle och Söderhamn plus vattenkraftverk i hela regionen. Väldigt coolt tycker jag, klart att man ska kunna veta vart elen kommer ifrån och dessutom, använda grön el!

Andra bolag har också olika alternativ för grön el, exempelvis God el. Av dem kan man välja "Bra miljöval-märkt el". Kolla upp just ditt elbolag och välj det gröna alternativet!

/Linnéa


Dansläger

Packar för fullt, ska på dansläger över helgen. Det ska bli riktigt kul! Vi har haft juluppehåll nu sedan december så det ska bli kul att dansa och träffa flickorna igen! När man dansar hela dagarna behöver man verkligen fylla på matförrådet med energi ofta! Vi får middag men mellanmål måste vi ha med oss själva. Jag kör såklart på eko och tar med mig svenska äpplen och ekologiska torkade plommon. Rekommenderar verkligen plommonen, det är söta och goda. Jag kan äta dem istället för godis, de är utsökta!

Nu ska jag göra lite lunch och tagga till innan det är dags att kila ner till zen zen.
/ Charlotte





Falskt larm, eller?




Läste nyss en artikel i Aftonbladet om att man gjort en stor studie under en tioårs-period som visat att miljögifterna hos unga (män) minskar kraftigt. Förklaringen ska vara att många gifter blivit förbjudna. Detta är ju en väldigt god nyhet, men jag kan inte låta bli att tänka på filmen vi såg igår som är gjord nyligen. Kanske sker det en minskning? Men vår närmiljö utsöndrar ju fortfarande gifter på olika sätt?

Läs och skapa er en egen uppfattning!

Idag mår jag inte bra, har under de senaste dagarna haft feber och var hos läkaren idag. Hade tydligen inflammation i luftvägarna och annat virus tjaffs. Vilket på ett sätt är positivt eftersom jag trodde jag fått lunginflammation.. Så under helgen blir det bara massa vilande och pluggande för min del. Inte så mycket att hoppa högt för.

Hoppas att er helg blir bättre än min!

/Linnéa

Underkastelsen

Efter skolan gick jag och Linnéa till Èpi för att äta lite innan filmvisningen med de hållbara familjerna. Lika gott som alltid! Vi åt varma mackor och bara njöt av den mysiga stämningen innan det var dags att bege sig.

När vi kom dit fick vi lite fika, mackor, kaffe och te. Sedan satte de igång filmen. Filmen heter som sagt "Underkastelsen", och handlar om kemikalier. Både kemikalier vi äter och får i oss andra vägar. En farbror tar prover på sig och det visar sig att han har över hundra olika kemikalier i sig, och då är inte undersökningen så noga som den skulle kunna vara(!).

Ämnenena han har i sig är bland annat tungmetaller, bekämpningsmedel, flamskyddsmedel, mjukgöringsmedel mm. Han hade stora halter av DDT och PVC som sedan länge varit förbjudna i Sverige. Ämnena har helt enkelt lagrats i hans kropp sedan 70-talet. Ämnena bryts inte ned i kroppen utan lagras.

Kemikalierna vi har i våra kroppar förs vidare till våra barn, eftersom modern och hennes foster delar samma blofdoch näring förs över genom navelsträngen så förs kemikalierna även över. Även efter födseln så får spädbarnet i sig ämnena genom bröstmjölken.

Männen påverkas även dem, de utsätts för större risk att drabbad av prostatacancer och deras säd blir allt sämre. Hanfiskar till exempel påverkas v'ldigt mycket, de kan till och med utveckla äggstockar. Detta beror mycket på att hormoner från p-piller och andra mediciner rinner ut i vattnen.

Dessa farliga kemikalier finns överallt omkring oss, flamskyddsmedel, mjukgörandeämnen mm finns exempelvis i textilier, möbler, lampor, leksaker, hamburgepapper mm. Man har gjort undersökningar i hus och tittat på vilket rum som är farligast. Resultatet blev barnkammaren. Eftersom det där finns massor med plastleksaker, tv-apparater, datorer osv. Man kan testa om en leksak innehåller farliga ämnen genom att gnugga lite med fingret på den, blir fingret lite fett så innehåller de farliga ämnen som barnets hud suger åt sig och sedan lagrar i kroppen.

Jag blev väldigt tagen av filmen, den påverkade mig oerhört mycket. Om ni får möjlighet att se den måste jag verkligen rekommendera att se den. Den är ganska skrämmande men nyttig att se!

Efter filmen satt vi i en ring och diskuterade den och försökte komma fram till vad vi kunde göra för att inte få i oss så mycket kemikalier. Vi kom fram till några punkter:

- Köp ekologisk mat.
- Värm matlådan på en tallrik istället för i matlådan eftersom plasten utsödrar kemikalier, allra mest när den blir varm.
- Ställ krav på försäljarna och politiker.
- Köp second hand kläder och prylar.
- Mata bebisen med en nappflaska av glas, eftersom den i plast utsöndrar kemikalier.
- Tvätta nya kläder innan du använder dem, de innehåller mycket olika medel.

För övrigt har jag haft en toppendag! Det var kul att träffa de hållbara familjerna och de på kommunen igen. Fick en liten spark i baken att fortsätta med mitt eko-liv. Jag är verkligen peppad på att fortsätta nu!


/ Charlotte

Underkastelsen imorgon


Huvudvärk, snudd på feber och allmänt trött.. så känner jag just nu. Tråkigt att gå att bli sjuk när det är så mycket att göra på alla plan. Vem har egentligen tid att bli sjuk? Inte jag i varje fall. För tillfället så är det som vanligt mycket plugg på hög och jag önskar nog att jag levde det klimatsmarta livet mycket bättre. Självklart åker jag i princip alltid buss och försöker se till att det finns ekologiska produkter hemma, vegetarisk kost står också högt upp på listan och jag lyckades med att inte köpa någonting alls på mellandagsrean! Men ibland när man är stressad så står inte klimatet i fokus, riktigt dåligt egentligen och det är då det är dags att för en sekund stanna upp och inse att det inte är så svårt att vara klimatsmart egentligen!

Imorgon så ska jag och Charlotte tillsammans med de hållbara familjerna på filmvisning och se filmen Underkastelsen. Vi har skrivit om den filmen tidigare i bloggen, den handlar om alla tillsatser i vår mat och konsekvenserna av allt dåligt som vi stoppar i oss. Ser verkligen fram emot att se den!
´
Ta hand om er

/Linnéa


Ett klick ifrån eco produkter

                                                    
För dig som tycker att det kan vara svårt att få tag på skönhetsprodukter som är ekologiska och inte testade på djur kan vi tipsa om en bra webshop. Eleven.se är tydliga med vilka produkter som är ekologiska och utbudet är bra. Grymt tycker jag, klart man kan använda naturligare produkter för att hålla sig fräsh! Att produkten inte heller tagit lika mycket resurser av naturen är också en stor vinst. Varför inte välja något nytt, välja något bättre nästa gång du ska handla skönhetsprodukter?

/Linnéa


Rekord!


Blev glatt överraskad av en artikel som publicerades i Gelfe Dagblad häromdagen!

Det stod nämligen att ozonskiktet är rekordtjockt sedan 1991. Under slutet av året har vädret var gynnsamt vilket kan ha bidragit till rekordet. Även i Norrland har värdena varit bra, men eftersom det inte går att mäta ozonet där under vintern är det osäkert om det är rekord.
- Det är ett steg i rätt riktning, men ännu är det för tidigt att säga att ozonskiktet har återhämtat sig, säger Weine Josefsson, meteorolog på SMHI.

Wohoow!

/
Charlotte


Påfyllning med Eco

Det känns i kroppen att skolan har dragit igång igen! Har varit oerhört trött idag! Somnade en stund när jag kom hem efter skolan. Efter middagen följde jag med pappa och min syster Malin till Ica Maxi för att handla lite. Jag tycker att det är rätt kul att handla nu när man tänker på miljön. Varje gång jag är där och handlar hittar jag alltid någon ny ekologisk vara som jag vill testa.

Det känns så bra att mitt eko-liv fortsätter! Jag uppmanar er ännu en gång att köpa mer ekologisk och närproducerad mat. Det är mycket hälsosammare, bättre för miljön och smakar mycket godare!


/ Charlotte








Kommunledarutbildning på Bommersvik

Förra veckan spenderade jag, som jag tidigare nämnde en vecka på ledarskapskurs genom SSU som var sjukt givande. Jag lärde känna nya härliga människor, lärde mig massor, hade förmånen att få hålla tal inför de 125 personerna som befann sig på "nyårskurserna" och hade allmänt underbara dagar. Vi höll till på anrika Bommersvik i närheten av Nykvarn och Södertälje.

Bommersvik är numera en konferensanläggning som är svanenmärkt, vi hade också en hel vegetarisk dag under veckan. Maten man serverar är närproducerat och mycket görs direkt av anläggningen själva med Saltå Kvarns produkter. Så man skulle kunna kalla mina dagar därborta rätt så klimatsmarta, dessutom så åkte vi tåg dit och hem. Mina dagar på Bommersvik kommer jag sent att glömma, toppen att vistelsen dessutom var rätt så hållbar!

/Linnéa


Vardag & klimatsmart kalender


Tillbaka till verkligheten. Efter ett lov med kompis-häng, fint nyårsfirande, pluggande, sovmornar, nya vänner och en helt fantastisk ledarskapskurs så känns det sådär att börja skolan igen..
Men, det är ju den allra sista terminen på gymnasiet så mycket skoj ligger framför oss! Dessutom så ska vi under början av vårterminen börja att redovisa vårt projekt i några klasser. Blir liksom vår sista anhalt på projektarbetet.

Idag efter skolan tog jag en tur på stan för att köpa mig en ny kalender, känns som att en ny kalender verkligen markerar det nya året, med blanka sidor som kommer att fyllas med aktiviteter under året. Både på Bokia och på Akademibokhandeln fanns det kalendrar som var märkta med hållbart skogsbruk. Kan inte annat än ge tummen upp. Valet föll på en klassisk svart kalender som självklart var hållbart producerad! Så för dig som letar är det inte svårt att hitta en kalender som du kan använda med gott samvete!

/Linnéa

Back to school


Jaha, då var det sista dagen på jullovet. Lovet har gått väldigt fort måste jag säga! Jag har mest tagit det lugnt, varvat ner från tempot i skolan, umgåtts med nära och kära, tränat osv. Ett skönt och välbehövligt lov! Jag skulle gärna vara ledig lite längre, men imorgon drar skolan igång igen. Men det ska bli kul att träffa alla igen!

Nu kommer efterarbetet med "Life as eco" börja. Vi kommer såklart att fortsätta blogga, men vi kommer att börja avsluta arbetet i skolan. Vi ska göra en power point och sedan redovisa inför några klasser och lärarna. Vi ska även göra en liten utställning i form av en "skärm" med bilder och uttdrag från bloggen som ska stå vid skolbiblioteket och förhoppningsvis rotera runt på de olika biblioteken i Gävle senare. Det ska bli kul att redovisa projektet, att få förmedla det för ännu fler och verkligen komma nära "publiken".

Nu ska jag mysa ner mig i sängen med Simon och äta våra nybakta ekologiska chokladbollar och titta på film. Ha en bra kväll alla läsare!

/ Charlotte

Jag är tillbaka! Kom igår kväll hem efter ...

Jag är tillbaka! Kom igår kväll hem efter 6 sjukt lärorika dagar på bommersvik då jag lärt känna massor av härliga människor och utveckats en hel del, älskar verkligen föreningslivet! Har under dagen sovit och packat upp! Lite längre redogörelse imorgon med massor av bilder.. Men kan redan nu avslöja något i miljöväg, bommersvik är en konferens anläggning som är svanenmärkt.. /Linnea (framstår inlägget som rörigt beror det på att jag mobilbloggar och kan inte fixa och trixa så mycket med inläggets utseende.)


Hiss and diss



Jag hissar...

-
Att trosorna som jag köpte var märkta att de inte innehöll några hälsoskadliga ämnen!

- Klädbytarkvällarna. De är verkligen super! Blir av med det jag inte vill ha, och får en massa nya snygga plagg. Alla borde testa att ha bytarkväll!

- Att jag fortsätter att leva klimatsmart även fast "klimatveckorna" är slut för flera veckor sedan!

- Juuuloov! Så otroligt skönt att sova ut på morgonen och bara ta de lugnt och göra en massa skojj hela dagrarna.



Jag dissar...

- Fåglarna som skrämdes(?) ihjäl och plötsligt föll ner från himlen och dog med inre blödningar. Stackrarna!

- Att mellandagsrean får en att köpa en massa saker som man annars aldrig skulle ha köpt. Frasen "men det är ju billigt" används flitigt.

- Att jullovet snart är slut. Vill vara ledig längre!

/ Charlotte



Hjälp våra små vänner!


Vissa djur går i ide, andra flyger till varmare breddgrader och andra stannar kvar under den kalla vintern. I år är det mycket snö på backen vilket gör att det blir allt svårare för djuren att hitta mat. Du kan hjälpa djuren. Här kommer några tips till mat för harar och rådjur.

Till harar
kan man lägga ut morötter, kål, potatis och hö. Men om man har problem med att harar äter upp trädgårdsväxterna så ska man passa sig för att mata dem i trädgården. Matar man dem i trädgården kan man även locka till sig möss och råttor. Det är bättre att lägga ut maten till hararna ute i skogen.

Rådjuren mår bra av naturligt foder som bärris, granris och torkade kvistar från lövträd. Därför är det fiffigt att lägga kvistar på tork under hösten som du kan ge till rådjuren på vintern. Frukt, grönsaker, rotsaker och spannmål som kornkross är också bra vintermat. Var försiktig med torkat hö eftersom det är svårsmält. Rådjur som är utsvultna kan dö av hö. Om de däremot får vänja sig gradvis, tillsammans med annan mat, fungerar det bra. Man kan också ge rådjuren renfor som finns att köpa i foderbutiker. Även ensilage eller hösilage är bra mat, prata med din närmaste bonde.

Men även med rådjur ska man passa sig för att mata dem i trädgården eftersom de kan stanna under vår och sommarhalvåret också. . Att locka rådjur in i tätorter med trafik ökar också risken för viltolyckor. Lägg aldrig matplatsen vid en hårt trafikerad väg. Vid riktigt djup snö är det dock bra att lägga maten nära uppkörda vägar eller upptrampade stigar.


Hjälp våra små vänner i vinter!
/ Charlotte

Källa: naturskyddsföreningen


Stan

Kom nyss hem från stan. Jag och mamma tog en sväng för att kika på balklänning till studentbalen åt mig. Det fanns många fina, men ingen jag fastnade riktigt för eller så fanns det ingen i min storlek. Jag får helt enkelt leta vidare.

Efter klänningsletandet gick vi lite på mellandadgrean. Jag var i behov av nya underkläder. Jag hittade ett par till bra pris, och det bästa av allt med dem var att det var märkta att de inte inehöll några ämnen som är hälsoskadliga. Tummen upp!

/ Charlotte




KappAhl 55 kr.

Torksmart!



Det är smidigt och går mycket fortare för tvätten att torka om man använder en torktumlare. Men priset du får betala är en hög energianvändning. En torktumlare kan nämligen dra upp till tre gånger så mycket som en tvättmaskin.


Ett hushåll som tumlar ca 4 tvättar per vecka skulle spara el för ungefär 800 kr per år om de lät tvätten torka istället. Då tillkommer även en kostnad på torktumlaren också.

Torktumlaren är inte bara skadlig för miljön och din elföbrukning, det sliter även på kläderna. Om du ser efter i filtret så kan du se att det har samlats en hel del ludd där. Tvättmaskinen orsakar 20–25 procent av slitaget och torktumlaren 5–20 procent på kläderna.

På sommaren och våren går det alldeles utmärkt att hänga ut tvätten för torkning. Under höst och vinter kan man hänga dem på en tvättställning inomhus. Det är inte bara energisnålt utan är även bättre för kläderna. Det sliter inte lika mycket och om man hänger tvätten inne i huset ger det också en extra fuktkick åt luften som annars har en tendens att bli ohälsosamt torr – särskilt på vintern.

/ Charlotte

Medvetna val

Gick upp med Simon imorse när han åkte till jobbet. Lika bra att dra sig ur sängen och göra något vettigt av dagen! Min familj packade ihop längdskidorna och pjäxorna och åkte till hemlingby för att åka ett varv i spåret där. Det var superkul att åka! Frisk luft och underbart fint landskap, vad mer kan man begära?!

Efter skidturen åkte vi direkt till Ica Maxi och handlade. Det blev en hel del ekologiskt, närproducerat och vegetariskt. Jag blev glatt överraskad av en stor skylt som hängde ner vid potatisen. De hade nämligen fått in närproducerad och ekologisk potatis från Valbo. Tummen upp för det!

Måste ännu en gång påminna er läsare om att det inte är dyrare att äta ekologisk mat så länge man köper efter säsong. Men vissa varor som exempelvis mjölk och sådana produkter kan avar någon krona dyrare. När jag och Linnéa diskuterade det med Bodil (hållbarhetsutvecklaren på Gävle kommun) svarade hon: Jag brukar tänka såhär, för det första är det värt att betala den där extra kronan. Men jag motstår även den där lilla chokladbiten vid kassan och lägger pengarna på bra mat istället. För ofta vid kassorna finns det massor med tuggummi, godis och andra smaskiga snacks till ett billigt pris. Exempelvis står det ofta "ta tre chokladbitar för 10 kr". Lägg dom där tio kronorna på vettig och bra mat istället. Det gynnar både miljön och din hälsa.

/ Charlotte






Nyårsafton!

Som sagt var jag i Järvsö under nyår. Det var jag, Simon, Danne, Maria, Adi, Viktoria, Marcus och Karolina som åkte dit. Vi var i Dannes stuga som låg mitt ute i skogen vid en sjö. Det var hur mysigt som helst!

På kvällen lagade vi potatisgratäng och oxfilé. Sedan drack vi lite, spelade spel och sköt raketer. Dagen efter (igår) åkte vi lite skoter, grillade korv och hade allmänt mysigt. Superlyckat nyårsfirande, bra start på det nya året! Dock var jag inte särksilt miljövänlig, ajja bajja!

Bjuder på lite bilder! 
/ Charlotte 


















 

En av få bilder från mitt nyår.. Glada tje...

img_0083 (MMS)

En av få bilder från mitt nyår.. Glada tjejer!  Vill önska er alla gott nytt år såhär lite sent omsider! Jag firade först hemma med familjen med en delikat tre-rätters middag. Huvudrätt var svensk oxfilé och efter den fantastiska rätten kan jag säga att det är precis vid sådana stunder som man kan prioritera kött istället för att en vanlig måndag äta en gammal varmkorv.. Det handlar inte om att sluta helt, utan om att dra ner på sin köttkonsumtion!  Men ska inte försvinna från ämnet, efter min middag med familjen tog jag mig ner på stan till min vän Malin där ett gäng tjejer fanns. Därefter gick vi över till fina Elins lägenhet där det fanns ännu fler härliga. Vi firade in tolvslaget där innan vi knallade till krogen i snövädret. Goya blev det och stämningen var på topp! Jag avslutade kvällen med en sleepover hos Elin. Superlyckad kväll med väldigt fina människor! Hoppas att ni också hade det grymt!  Jag börjar det nya året med kurs på Bommersvik, åker imorgon bort 6 dagar för  en utbildning om politik och ledarskap. Lite av årets höjdpunkt. Ser fram emot att träffa många härliga SSU:are och är sjukt taggad! /Linnea


RSS 2.0