Klimatmötet i Cancun

                               
Under de senaste dagarna har ett klimattoppmöte ägt rum i Cancún, México. Intresset och rapporteringen inför och under detta möte har varit sjukt dåligt i jämförelse med hur det var senast, vid klimatmötet i Köpenhamn. Vid Köpenhamns mötet var förväntningarna stora men allt det kollapsade helt och istället för att komma på en lösning, som alla hoppades på. Så blev det pannkaka av alltihopa.

Därför så har man inte haft så stort hopp inför detta möte som först verkade svara på förväntningarna och nästan helt falla samman innan man lyckades enas på vissa punkter. I Cancun agreement har man skrivit ner sin uppgörelse, som sägs kunna tolkas olika beroende på intresse, samtidigt som grundproblemen kvarstår.

Men vad kom man då fram till?

1. Man har formellt bestämt att det är oacceptabelt med en 2 graders temperaturökning på jorden och man tillsätter en utredning för att se om man kan skärpa ner till en 1,5 graders temperaturökning.

2. I kyototexten så står det också att industriländerna ska minska sina utsläpp med 25-40% till 2020. Detta är inte fördelat på olika länder.

3. En liten öppning har skett mellan USA och Kina då Kina nu öppnar upp för kontroll och uppföljning av sina utsläpp, dessutom verkar Kina öppen för mer bindande åtaganden. Alla länder börjar att öka förtroendet för varandra igen efter katastrofen i Köpenhamn.

4. Man pratar också om att skapa en klimatfond, som ska gynna fattiga länder som i sin utveckling mot i-länder ska kunna göra det på ett grönare sätt och man vill också skapa instutioner som arbetar för att skydda regnskogen.

Detta låter ändå rätt bra, eftersom de kom fram till något från att vara påväg till en till kollaps, en kollaps så stor att hela det stora miljöarbetet i världen kunde slagits på ända. Så länge kan jag väl tycka att det är bra. MEN det är fortfarande inte helt tillräckligt för att vi ska stoppa en katastrofal utveckling som hotar mänskligheten. Det verkar många länder glömma bort medan de förhandlar och förhandlar, tillsätter utredning efter utredning.

Man har i Cancun sått ett frö, men jag säger som Naturskyddsföreningen skriver i sin artikel om detta toppmöte:
-Förhandlingarna räddades, inte klimatet.

Många kanske kan tycka, att man borde vara nöjd med utgången och det kan jag förstå utefter utgångsläget men så länge vi inte kommer till skott med konkreta lösningar och att "jättarna" förbinder sina åtaganden så är allt liv på jorden fortfarande hotat.. världen ropar på mer radikala lösningar.

/Linnéa


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0