Bär snyggt & miljövänligt!



I staden San Fransisco och en rad andra stora städer är det numera förbjudet att använda bärkassar av plast. På andra ställen har man infört skatter och avgifter för att användingen ska minska. I Sverige är det ännu lagligt och vi konsumerar upp mot en miljard plastkassar per år.
 

Varför vi inte ska använda dessa bärkassar är för att de innehåller polyten som tillverkas av icke förnyelsebara fossila råvaror.  Ett annat argument är avfallet som blir av påsarna, om det hamnar i naturen tar det oerhört lång tid för att de ska brytas ned på ett naturligt sätt. Förbränns kassarna som sopor bidrar det till koldioxidustläppen.

Nu på senare år har även företagen i Sverige börjat engagera sig i frågan. ICA till exempel kan idag erbjuda "miljökassar", som är bärkassar gjorda av komposterbar plast. Plasten kan komposteras i en industrikompost, däremot är det inte så lämpligt att slänga allt för många i den vanliga komposten hemma. Skulle de olyckligtvis hamna i naturen tar det bara några månader för den att brytas ned.

Ett tips är att ta med sig tygkassar när du handlar. Själv har jag länge tyckt att det varit lite pensionärs-stämpel på det. Men idag finns det mycket snygga och flashiga kassar så nu vill jag hellre gå med en snygg textilpåse istället för en slapp plastkasse.

Det finns en sida på internet där de säljer snygga eko-tygkassar, check it out:
http://www.ecoreko.se/

Hur snyggt som helst! Men se till så att kassen är miljövänlig även den med!

Källa fakta: miljonytta.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0