Hårresande fakta!


Luftvägsbesvär och handallergier är vanliga besvär hos frisörer. Vilket beror på att många av produkterna som används vid hårstylingen är giftiga och allergiframkallande, många är även väldigt skadliga för miljön. När ämnena hamnar i reningeverken kan dessa inte alltid rena bort det giftiga från avloppsvattnet.

Zinkpyrition är ett svampdödande och giftigt ämne som finns i ungefär var tredje mjäll-schampo flaska. Ämnet löser sig lätt i vatten och stannar därför ofta kvar i hårbotten efter sköljning. Ämnet används även i båtbottenfärger för att minska algpåväxt och är extremt giftigt för vattenlevande organismer.

Kathon är ett konserveringsmedel som främst används i mjällschampon men även i andra schampon. Ämnet är oerhört skadligt för vattenlevande organismer som exempelvis alger, fisk, kräft- och blötdjur.

Även hårfärgsprodukter är skadliga för miljön och kan framkalla allergier. Färgämnet Parafenylendiamin (PPD) förbjöds i hårfärger 1943 men blev sedan tillåtet igen 1995 när vi gick med i EU. Även PDD skadar de vattenlevande organismerna.

Så tänk på att använda milda hårvårdsprodukter som är bra både för dig och miljön!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0