Intervju med Kristina, ägarinna av Épi

Eftersom vi blev helt frälsta av Épi både när det gäller miljön och utbudet av mat och fika så passade vi idag på att göra en intervju med ägarinnan för att höra mer om varför man öppnar ett ekologiskt café just här i Gävle!


Kristina Schön, ägarinna av Épi (Ursprungligen från Berlin, Tyskland)

Kristina berättar om hur hon och hennes pojkvän flyttade till Sverige för 6 år sedan. Tillsammans har de drömt om att öppna ett bageri eller ett café tillsammans, så de letade på blocket efter passande lokaler runt om i Sverige. Från början ville de gärna hamna i Uppsala men eftersom de hittade en sådan bra lokal i Gävle så gjorde slumpen att man hamnade just här. Man öppnade det kombinerade bageri/caféet i januari i år.

Vidare så berättar hon att de har olika slags kunder, men att det nu börjar hitta alltfler unga till caféet vilket är väldigt roligt. Caféet är populärt och hon upplever att det är många som hittat dit trots att de började med mer marknadsföring bara för några veckor sedan. Det allra populäraste brödet är Levain, det är också det bröd som används ifall man beställer någon av de underbara varma mackorna. Priserna är inte högre än på andra caféer utan på Épi har man valt att inte ha högre priser med tanke på en högre vinst utan man vill att priserna ska vara rimliga och inte högre för att det är ett ekologiskt café. Alla ska kunna äta där!

För Kristina innebär miljö och hållbar utveckling att allting vi konsumerar och äter går tillbaka till de lokala producenterna och att vi idag måste bli mer fokuserade igen på gynnande av lokala producenter och bönder, lite mer som det var förr i tiden. Allt innebär att vi måste tänka på vart och hur maten har producerats, för kan man mer se till de behov som finns och gynna de som finns nära oss så förstår man att allting är ett system där alla delar är kopplade och beroende av varandra.

Själv försöker hon tänka på att bara köpa ekologiska varor och undvika att ta bilen utan istället gå eller cykla. Sedan är hon även väldigt medveten när det gäller sin egen konsumtion och undviker att konsumera i sådan stor utsträckning som hon kan, dessutom så sopsorterar hon eftersom det är både enkelt och viktigt.

Kristina tror att vi i samhället måste se vår egen del och vår egen makt i systemet. Hon tror inte på politiken utan att det ligger hos varje människa att aktivt välja närproducerad och ekologisk mat. Systemet måste slutas och medborgarna måste förstå att förändring sker om man själv aktivt väljer det miljövänliga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0