Julfint!


Nu när julen snart är här i vårt vinterland är det dags för den årliga julstädningen. Tar du en titt på rengöringsmedlen hemma ser du snart att de kanske inte är så fräscha som du trodde. De flesta medlen är mycket starka och innehåller massor med farliga kemikalier som är skadliga för miljön. Men du kan faktiskt få ett rent och väldoftande hem till jul utan att använda starka och farliga rengöringsmedel. Miljömärkt såpa, diskmedel och mikrotrasor räcker långt. 

Såpa:
Såpa funkar utmärkt till både köket, badrummet, toalettstolen, golven och möblerna. Miljömärkt såpa tär inte lika mycket på miljön som andra städprodukter, och du utsätter varken dig själv eller din familj för onödiga kemikalier. Om du behöver starkare medel än såpa bör du välja produkter märkta med Bra Miljöval, i andra hand Svanen.

Tips med såpa!

  • Bränt i kastrullen: Koka upp vatten med lite såpa. Låt stå med lock en stund. Diska, klart!
  • Bränt i ugnen: Smörj in ugnen med koncentrerad såpa och värm till 100 grader. Låt svalna och tvätta ur med en svamp. 
  • Smutsig spis: Gnid in spisen med lite såpa. Låt verka en minut och torka av.
  • Diskbänken: Rengör med lite koncentrerad såpa på en skursvamp. Skinande rent!

Dammtorkning:
Mikrofibertrasor suger upp fett och damm, inget rengöringsmedel behövs. Det finns olika trasor för olika användningsområden - några är särskilt bra för damm, andra för att putsa fönster. Dammvippan är också en miljövänlig kompis när du behöver nå platser högt upp. Vippan drar åt sig dammet, du skakar av den på balkongen eller i fönstret.

Golv:
De flesta tar fram dammsugaren när det är dags att städa golven – utan att tänka på att den drar en hel del energi. Testa istället att då och då byta ut dammsugningen mot moppning med mikrofiber. Mikromoppen drar till sig smuts och bakterier, och kan användas både torr och fuktig.

Så här kan du använda mikromoppen:

Damm: Torrmoppning
Damm och fläckar: Våtmoppning utan rengöringsmedel
Grus, smulor och damm: Dammsugare eller sopborste, sedan mikromopp utan rengöringsmedel
Riktigt smutsigt golv: Våtmoppning med såpa.

Källa: Naturskyddsföreningen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0