Klimat-innovationer

Varje år lyfter WWF (världsnaturfonden) fram 5 klimatinnovationer som kan avsevärt förbättra klimatet och bidra till ett mer långsiktigt sätt att bygga våra samhällen.

I år är det dessa 5 "uppfinningar" som presenteras:

Solkyla för hus i varma länder
Företaget Climatewell AB har utvecklat ett soldrivet system som kyler ner hus i varma länder, värmer hus och även värmer upp vatten. Vid 25 procents marknadstäckning har företaget en potential att minska 101 miljoner ton/år 2020 globalt.

Värmepump för villor och fastigheter
OctopusAB har utvecklat värmepumpen Ice-Stick som använder främst luft men även jord för att värma upp hus. Ice-Stick kan spara mer än 60 procent av energin för uppvärmning och är ett exempel på en mogen teknologi med global potential. Om var femte fastighet på den globala marknaden (villor, mindre fastigheter) installerar värmepumpar så kan utsläppen av CO2 reduceras med 29 miljoner ton år 2020.

Vattenrening med alger
Clear Water Energy Nordic AB har utvecklat ett system där alger används för att rena vatten i t ex kommunala vattenreningsverk, vilket leder till stora energibesparingar. Algerna kan dessutom bli biomassa för biogasproduktion. Teknologin kan år 2020 spara 24 miljoner ton CO2 per år (vid 20 procents marknadstäckning).

Grön kemi som minskar energi och resursförbrukning
OrganoClick AB jobbar med "grön kemi" som gör kartong och wellpapp starkare och lättare, vilket bl a minskar materialförbrukningen och utsläpp från transporter. Om 30 procent av all kartong produceras med denna teknologi år 2020 kan detta reducera CO2-utsläppen med 22 miljoner ton/år.

Lagring av koldioxid från bioenergi
Biorecro AB erbjuder system för fånga in och lagra koldioxid från bioenergiproduktion och biobränsledrivna pappersbruk. Bio-Energy Carbon Capture and Storage (BECCS) minskar CO2-halten i atmosfären i absoluta tal. Om 30 procent av de identifierade biobränsleanläggningarna installerar BECCS till 2020 kommer halten av CO2 i atmosfären att minska med 100 miljoner ton per år.

WWF understryker att det krävs mycket från politiker och näringsliv för att dessa uppfinningar ska komma upp till sin fulla potential, jag tycker att dessa nya idéer verkar jätte bra för den framtida teknologin men det kan inte enbart hänga på att politiker ska ta "rätt" beslut. För politiker tar tyvärr inte alltid de nödvändiga besluten idag..  

Källa: WWF

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0