Second hand guide i Gävle

Personligen så gillar jag verkligen second hand och speciellt att fynda på olika second hand butiker i Stockholm. Men här i Gävle så finns det ju också en del ställen som är väl värda ett besök. Att handla second hand är ett väldigt bra alternativ då man inte tär på miljön utan återanvänder något som någon annan inte behöver, väldigt klimatsmart shopping som ofta är sjukt billigt och fyndvänligt! Dessutom så går ofta pengarna till välgörande ändamål och man kan känna sig unik i sitt klädval!



Myrornas secondhand
Kedja som finns lite överallt och som drivs av frälsningsarmén. Pengarna går till deras hjälparbete. Deras butik är stor och ligger mellan Friskis&Svettis och Churchstreet saloon på Norra slottsgatan i den gamla biografens lokaler. Ett stenkast från Stortorget alltså. Där finns det allt från möbler, böcker och skor till skärp och kläder. Priserna är låga och visserligen får man ofta leta för att hitta riktiga guldkorn men det finns verkligen massor av kläder och det går att botanisera där i timtal!

Erikshjälpen Second hand
Erikshjälpen drivs av Korskyrkan och finns över hela Sverige. Pengarna som blir över går till hjälparbete i Sverige och utomlands. Erikhjälpen ligger på Södra Skeppsbron 35 i Gävle, alltså ute på Alderholmen. Man har öppet på tisdagar, torsdagar och lördagar. Butikens yta är stor och det finns både mycket kläder och möbler, en relativt välsorterad butik där man definitivt kan fynda. Ett ställe som precis som Myrornas är värt ett besök eller två!

Röda korset
Kupan
Finns både i Bomhus och på Brynäs, i Bomhus Centrum respektive på på Sjätte tvärgatan (Agötorget). Personligen har jag inte besökt dessa second hand butiker men borde göra ett besök!  De drivs av Röda Korset (pengarna går till deras hjälparbete här i Sverige och internationellt) och kupan är en mötesplats för människor. 

Ria, hela människan
Ria ligger på Brynäs i Gävle (Boothsgatan 1) och pengarna som blir över från deras försäljning går till deras dagverksamhet för utsatta människor (exempelvis hemlösa). Jag är själv inte så insatt i deras utbud av varor men vet att de har mycket möbler men att det också ska finnas kläder och annat! De har öppet på lördagar.


De å sånt
De å sånt låg tidigare i Söderbacken och var en mer välsorterad second hand butik. Idag så är butiken mycket mindre och ligger i Villastaden på Majorsgatan 3 A. Här behöver man inte leta för att fynda utan de små lokalerna kräver ett mer sorterat utbud för den som inte vill leta lika mycket som på ett större ställe. På deras hemsida kan man även se en del av deras utbud. Lite av en personlig favorit.

Emmaus
Ligger i Valbo men får räknas som Gävle ändå. Drivs av Gävleborgs biståndsgrupp och ligger på Televägen 2. Där finns det en hel del kläder att fynda och Emmaus finns även överallt i Sverige, man samarbetar mycket med Sida och genom olika projekt så deltar man aktivt i hjälparbete internationellt.

Nu har vi inte tagit med alla antikvitets affärer för att vi ville fokusera mer på de butiker som säljer kläder. Har vi glömt någon bra butik så hojta till, vi vill ju ha en sådan komplett guide som möjligt!

- Har du möbler/saker och kläder hemma som bara ligger och skräpar? Tveka inte att skänka bort det till någon second hand butik här ovan! Flera av dessa tar emot gåvor och det är väl bra om någon annan kan ta del av det som du inte behöver?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0