Snurrande arena


I morse när jag åt frukost läste jag i Gefle Dagblad att Gävle kommun ska sätta upp vindkraftverk på Läkerol arena. Det är ju hur smart som helst! Funkar det bra ska dom även sätta upp likadana vindsnurror på tolvvåningshuset Fullriggaren på Gävle strand. Det går framåt i vår lilla stad!

Vindkraft är en väldigt bra energikälla eftersom det är förnyelsebar energi. Vindkraftutbyggnad i Sverige möjliggör även ett minskat beroende av el från kärnkraft och därmed minskade miljö- och hälsoskador i uranets användningskedja, från brytning till avfall.

Sverige som är ett väldigt platt land, har en lång kust och många obebyggda platser har väldigt bra möjligheter för fungerande vindkraft.

Det finns negativa effekter med vindkraft, landskpabilden blir förstörd, ljudet kan upplevas som störande och vissa djurarter som tex fåglar påverkas. Men nturskyddsföreningen menar att de flesta miljöproblem som är förknippade med vindkraften kan förebyggas eller minimeras genom en framsynt och väl planerad lokalisering av kraftverken och tillräckliga krav på hänsyn.

Vid en bedömning av miljöeffekterna är det viktigt att anlägga ett helhetsperspektiv. En utbyggnad av vindkraften innebär att negativa miljöeffekter, ofta av irreversibel karaktär, från andra energianläggningar kan reduceras, till exempel utsläpp av klimatpåverkande gaser från fossileldade kraftverk.

Källa: Naturskyddsföreningen, Gefle Dagblad

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0