Sanningen om palmoljan

                                          
Det finns vissa ingredienser i vår mat som är extra dåliga för klimatet, ofta utan att vi ens tänker på det. Ett sådant ämne är palmolja.

Palmoljan utvinns från oljepalmen som främst odlas i Indonesien och Malaysia (även om även detta förekommer allt mer i Sydamerika). Försäljningen har tredubblats de senaste 30 åren och palmoljan finns i allt från margarin, glass, tvättmedel och chips till smink. Ofta är det palmolja när det i innehållsförteckningen står "vegetabilisk olja".

För att kunna få fram oljepalms plantager bränner man stora hektar med regnskog. Detta får många katastrofala följder, den rika biologiska mångfalden rubbas vilket gör att arter dör ut (bland annat orangutangen är extremt utrotningshotad pga detta) och dessutom är det minst lika dåligt att i sig att skövla regnskog. Man besprutar dessa plantager med kemiska bekämpningsmedel som rinner ut i vattendrag vilket leder till ökad rubbning av den biologiska mångfalden, förgiftning av vatten och i slutändan drabbas även människor i dessa närområden. En restprodukt i produktionen av palmolja är palmkärnexpeller, det används ofta som ingrediens i djurfoder.

Andra sociala konsekvenser är att stora multi-företag tar mark från ursprungsbefolkningen, mark som urinvånare brukat i alla år. Företagen skyr inga medel när man kan tjäna pengar på den stora industrin som finns.

Den svenska importen av palmolja kan uppskattas till ca 44 000 ton årligen. Med den genomsnittliga avkastningen i Malaysia motsvarar detta att vi svenskar "lånar" en total yta på omkring 10 200 ha. Detta kan också uttryckas så att varje svensk "lånar" 11 kvadratmeter mark i regnskogen för att tillfredsställa sin konsumtion av palmolja.

Det är rätt svårt som konsument att välja rätt, palmoljan finns verkligen i det "mesta". Men det som man kan göra är att kritisera företag genom sin konsumentmakt, välja varor där man använt annan slags olja och välja varor med ekologisk palmolja istället för den vanliga.

Det är obehagligt att just palmoljan finns i det mesta som vi äter, det skadar ju både djur, natur och människan. Dags att aktivt försöka bekämpa just denna vara, välj att gynna de som använder ekologisk palmolja i sina produkter!

Källa: WWF


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0