Solens skinande strålar


För några år sedan var debatten om UV-strålning väldigt stor i media. De visade bilder på hur hålet blev allt större och större. Idag pratar man inte lika mycket om problemet, men det finns definitivt kvar!

UV-strålningen är naturlig, och den tas till största del upp av ozonsiktet. Men en liten mängd tränger igenom och når jordytan. Strålarna är i viss mängd bra för oss människor, eftersom den tas upp av huden och vi får vitamin D.

Förmågan att bli solbränd är ärftlig och kan skilja sig avsevärt mellan olika personer. Ljus- och rödhåriga personer har i allmänhet mindre pigment och är därmed känsligare för UV-strålning än personer med mörkt hår. I för stor mängd är det skadligt och kan i värsta fall orsaka hudcancer. UV-strålningen kan även försvaga immuniteten hos människor och djur och genom att störa växtligheten både på land och i havet.

Ozonlagret blir tunnare i takt med användingen av CFC och freoner. De finns i exempelvis drivmedel i sprayförpackningar, köldmedirer, brandsläckare och lösningsmedel för opolära ämnen.

Att tänka på:
- Under sommarhalvåret ska man akta sig för att sola mellan 12.00-15-00 eftersom solen då är som allra starkast. Det är extra viktigt att komma ihåg det om man är utomlands!

- Använd solkräm! Man blir brun även om man smörjer in sig.

- Använd solglasögon! Skydda inte bara huden utan dina ögon också!

Jag som rödhårig har verkligen erfarenhet av hur det är att bränna sig i solen. En gång när jag var sju-åtta år och var på semester på Cypern brände jag sönder både axlarna och hårbotten. Det gjorde fruktansvärt ont! Jag fick resterande dagar av resan bada med både t-shirt och hatt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0