Din mobil kan ha bidragit till konfliker, miljöförstöring & utrotning av djur




Mobilindustrin omfattar miljarder, många köper mobiler på löpande band och just nu är det Iphone 4 som gäller. Både jag och Charlotte har själva nyligen beställt en varsin Iphone 4 men det finns baksidor av mobilindustrin som bör tas upp.

Det som många inte vet är att elektroni industrin är beroende av en mineral som bidrar till krig, miljöförstöring och utrotning av gorillor.

Coltan är en gråsvart mineral som i exempelvis Kongo finns lättillgängligt på markytan. Ur själva coltanet utvinns metallen tantal, en metall med många positiva egenskaper som används i bland annat mobiltelefoner, digitalkameror, datorer, tv-spel, tv-skärmar, i jetmotorer till flyplan och inom medicinen. Det finns alternativ till tantalet, men de anses inte vara lika effektiva.

Ur en miljö och djur synpunkt finns det många problem som uppdagats genom den skenande efterfrågan på metallen som skett sedan början av 2000-talet. Delar av Kongo består av ovärderlig tropisk regnskog, nationalparker som UNESCO klassar som ett världsarv. I samband med att industrin växte flyttade tusentals människor in i nationalparkerna för att bryta coltan, konsekvernserna av detta är fällda träd, stora coltanklumpar, lera och slam i ett landskap där det tidigare växte värdefull regnskog.

Djurlivet har i dessa nationalparker påverkats mycket negativt, man skjuter vilda djur, "bushmeat" för att skaffa mat till lägren och beståndet av gorillor och elefanter har kraftigt minskat. 2003 rapporterades det att i en av nationalparkerna hade gorillorna minskat med 80-90%. Det är ju helt sjukt!

Coltanet är också en orsak till att konflikten i Kongo ständigt underblåses att fortsätta då det handlar om exploatering av naturresurser.

Det är svårt att som konsument veta hur man ska göra för att inte bidra till denna utrotning och miljöförstöring. De stora företagen tar avstånd från handeln med konfliktcoltan och tantal men det rapporteras om att man exporterar detta ämne till Asien där det blandas ut med coltan som inte har något med krig att göra och då är det omöjligt att spåra vart ämnet från början kommer ifrån.

Det är många aktörer som bör göra något åt detta, för coltanet kan bli en av grundstenarna i en förbättrad ekonomi för fattiga afrikanska länder om man gör det på ett icke korrupt och icke illegalt sätt som tar hänsyn till djur och natur och där folket får vinsterna.

Vill man läsa mer (starkt rekommenderat) finns material HÄR.

Jag själv tycker att det känns hemskt att jag genom mitt mobilinköp kan ha bidragit till denna förfärliga industri, samtidigt som jag inte vet alternativen eftersom jag verkligen var i behov av en ny mobil. Det jag tycker man bör tänka på är att inte köpa nya mobiler som om det vore underkläder. Konsumtionshetsen i dagens samhälle är skrämmande och ett av grundproblemen att ta itu med om vi vill lösa våra miljöproblem.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0