Obehaglig info om våra bomullskläder..

Hej på er mitt i fredagskvällen!

Jag tänkte störa med lite obehaglig info om klädindustrin och främst berätta mer om just bomullen.




Lite mer grundläggande kan man säga att bomullsplantan växer i tropiska och subtropiska områden i världen, det tar 6 månader för plantan att mogna och under just den tiden växer det ut hår runt fröet. Det är den delen av bomhullsplantan som är själva bomullen. Bomullen påverkar starkt miljön och människan på många olika sätt. För det första så täcker bomullen helt ensam 40% av världens behov av textilfiber samtidigt som många mer fattiga länder är beroende av industrin (Mali 50% av exportvärdet, Pakistan 65% av exportinkomsterna). 

                                                                    Konsekvenser

När det gäller konsekvenser av bomullsodlingar i världen så kan man först och främst säga att oftast så sker odlingarna i torrare områden där man lider brist på vatten vilket kräver konstbevattning. Det trots att 1,1 miljarder människor idag saknar tillgång till rent vatten. Det behövs 25 000 liter vatten för att odla den bomull som behövs för att göra 1 t-shirt (!), vår import av bomullskläder till Sverige kräver generellt 162 000 liter vatten per person/år. Det är ofantligt mycket vatten och för många kanske det bara är siffror och statistik. Men det är obehagligt stora problem och säger en del om varför naturen tar så mycket stryk av vår konsumtionshets. Personligen får jag grav ångest av dessa siffror eftersom jag själv har en svaghet för just shopping.

Ett annat problem med bomull är att bomullen är en av de grödorna i världen där man använder mest kemiska bekämpningsmedel. Bomullsodling tar upp 2,5% av världens uppodlade jordbruksmark men man använder 25% av världens insektbekämpningsmedel. Dessutom är nästan alla bekämpningsmedel som används skadliga för människan (enligt WHO, världshälsoorganisationen). Konsekvenserna av bekämpningsmedlen är många för både närmiljön och för människan. Men konsekvernserna av dessa bekämpningsmedel när de rinner ut i vattendrag är rubbande av biologiska mångfalden då djur och växtliv dör ut samtidigt som det lilla vatten som finns blir obrukbart.

Anledningen till att man besprutar bomull så pass mycket är för att det finns en skadeinsekt som heter bomhullsvirvel som är ett stort problem för odlare då deras larver bokstavligen äter upp bomullen på växten. När man senare har börjat använda tuffa, giftiga bekämpningsmedel har problemet minskat men konsekvernserna av bekämpningsmedlen kvarstår och är inte bra någonstans.

En annan oroande sak när det gäller just bomull är också att mycket av den bomull som idag odlas är genmodifierad. Idag så är det väldigt oklart vad för konsekvernser gmo kan ge för miljön och för människan och det finns väldigt få exempel på miljövinsterna.

                                                                         Att tänka på

Det man kan göra som enskild individ är att tänka på vad man köper för slags bomull då ekologisk bomull är mycket bättre för klimatet, tänka på vad för material det är i kläderna man köper eller främst tänka på sin konsumtion av kläder och hur man shoppar. Behöver du verkligen alla de plagg som du köper? Man kan också tänka på att köpa kläder som garanterar att plagget i fråga är gjord av ekologisk bomull eller handla second hand då återanvändning är klimatsmart och inte sliter på miljön.

Men i stort måste man göra om systemet, idag finns det inte ett tillräckligt stort utbud av miljövänliga kläder vilket är dåligt och gör det svårare för konsumenten. Det är idag svårt att se hela kedjan från bomhullsodlingen till tröjan på H&M. Något man skulle kunna göra är att man utvecklar anpassat jordbruk där målet är minsta möjliga miljöpåverkan men med fortsatt avkastning och bästa sociala förhållande för odlaren.

Jag tycker att det är viktigt att kunskap om detta sprids, för många vet inte om bomullens konsekvenser som är skrämmande på alla sätt. Vill man läsa mer har wwf (världsnaturfonden) gjort en intressant rapport om detta.

All fakta kommer från WWF.


Kommentarer
Postat av: Frida

Jag tror personligen att genmodifieringen kan vara en bra lösning. Alltså att framställa bomullsplantor som tål diverse ohyra den kan råka ut för så att man slipper överösa dem med bekämpningsmedel. De flesta människor tycker inte om genmodifierning för att det förknippas med övermuskulösa kossor och kloning, men jag tror att det kan vara en lösning på många klimatproblem och att det borde göras en satsning på forkning inom detta. :)

2010-11-06 @ 16:41:15
URL: http://blondabruden.blogg.se/
Postat av: Linnéa

Jag tycker också att man borde forska mer kring just genmodifieringen och det har sina plus. Men samtidigt så är min personliga åsikt att man ska göra saker så naturligt som möjligt och att det är fel att mixtra med naturen eftersom man inte vet alla konsekvenser. Vissa genmodifierade grödor kan ju slå ut andra i den biologiska mångfalden med katastrofala följer.



Men samtidigt så är många just negativa när det gäller genmodifiering eftersom det är en osäker metod, och har förknippats med mer negativa saker fast den har potential.



Därför så är just min åsikt att man bör forska mer kring det men vara återhållsam, speciellt när man utvecklat andra metoder som skulle kunna göra bomullsindustrin bättre för människan och för miljön där man inte mixtrar med naturens "lagar".



Måste säga att jag gillar själva debatt delen med den här bloggen, kanske borde vi börja med en ny kategori. Typ "å andra sidan" där två olika "sidor" ställs mot varandra. Skulle det vara kul? :)

2010-11-06 @ 21:55:26
URL: http://lifeaseco.blogg.se/
Postat av: Frida

Det måste ju så klart ske under kontroll för att, precis som du säger, något inte ska slås ut ur den biologiska mångfalden. Men i till exempel ett växthus kan man minska risken. Man mixtrar ju hela tiden med naturen, det har man gjort i alla tider, tänk till exempel när operationer och transplantationer var nya, haha!



Jag är inte 100% för genmodifiering, men jag tycker att det bordes forska mer på det, definitivt! Jaa det tror jag skulle vara kul! :D



(Haha, något sent svar från mig btw! ;P)

2010-11-17 @ 23:31:21
URL: http://blondabruden.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0