3 frågor till Marcus

Jag och Linnéa gjorde en undersökning på vår skolcafeteria idag. Vi intervjuade personalen och tog reda på vad det finns för ekologiska och närproducerade varor att köpa. Vi blev inte förvånade när vi såg att det enda ekologiska de hade att erbjuda var en krav-märkt festis. Jag tycker att en skolcafeterias utbjud ska bygga på nyttiga och bra varor så man kan köpa något som ger en bra energi för att orka en hel skoldag.

Marcus Elensky, personal skolcafeterian, Borgarskolan.
Vad gör du för miljön?

Jag tänker på att sortera sopor, speciellt farligt avfall. Jag skulle aldrig till exempel slänga ett batteri i de vanliga hushållsoporna.

Finns det någon efterfrågan på miljömärkt mat här i cafeterian?

Jag har aldrig fått någon fråga om vi har miljömärkta varor. Däremot är det många som frågar om vad varorna innehåller, om det till exempel innehåller onödiga tillsatser eller transfetter.

Vad måste samhället göra för miljön?

Det ska vara enkelt att leva klimatsmart, som det är idag är det för svårt och jobbigt. När man handlar mat så får man leta efter ekologiska varor och så ska det inte vara! Det ska heller inte vara dyrare att leva miljövänligt. Sedan måste vi som konsumenter få reda på vad som innehåller ämnen som är farliga för miljön. Det borde inte ens finnas att köpa varor som är farliga för både oss och miljön!

Kommentarer
Postat av: Marcus

Haha, jisses så jag ser ut... men men. XO.



En sak jag tänkte på är våra kvitton. Vi har bestämt oss för att försöka få tag på bisfenolfria kvitton. Ni har säkert hört i media att kvitton har en kemikalie som heter bisfenol på ytan och att den kemikalien kan störa människors hormonsystem. Exakt hur farligt det är med bisfenolkvitton vet nog ingen just nu men vi tycker att det skulle kännas bättre att använda bisfenolfria kvitton så vi ska försöka få tag på sådana kvittorullar.



Vi tycker också att det är lite dumt att man inte kan slå av utskriftsfunktionen när det gäller kvitton. Kvitton skrivs alltid ut och det går inte att slå av utskriftsfunktionen. Jag har jobbat i cafét i sju månader och två gånger har det hänt att elever vill ha kvitto. Alla inslag i kassan registreras så klart och kommer ut på dagens slutkvitto som vi slår ut varje dag. Det är sisådär ett par decimeter långt och en sammanfattning av dagens kassahändelser och det är det som sedan går in i den ekonomiska redovisningen. Men under dagen så skrivs det ut... tja... kanske 10 meter (vore intressant att mäta någon dag, faktiskt) av kvittoutskrifter som i stort sett alltid bara slängs. Det skulle vara bättre om man kunde slå av utskriftsfunktionen och bara skriva om någon vill ha ett kvitto i handen. Okej, det är väl inte världens största miljökatastrof att vi skriver ut typ 10 meter kvitton (bisfenolkvitton dessutom) varje dag men det är en onödig grej. Skulle vi alla kunna få bort onödiga saker som påverkar miljön negativt så skulle vi nog få en bättre miljö.



När det gäller kvittona som skrivs ut är det ju också en kostnad för cafét (vi köper kvittorullarna, men jag vet faktiskt inte vad dom kostar) som sedan självklart i slutändan betalas av eleverna eftersom alla kostnader som cafét har betalas av våra kunder, dvs eleverna. Så, om man ska vara en smula exakt, så betalar eleverna för kvitton som dom inte vill ha och som inte är bra för miljön och som kan skada våra hormonsystem. Ingen bra affär.



Hm... skulle faktiskt vara intressant att försöka räkna på hur många kilometer kvitton som skrivs ut varje dag i Sverige och i hela världen. Och sedan omvandla det till miljöpåverkan. Kassaapparater där utskriften är optional kanske skulle vara en rätt bra grej för miljön.

2010-10-26 @ 23:52:37
Postat av: Linnéa & Charlotte

Det låter superbra att ni ska försöka fixa bisfenolfria kvitton! Ännu ett steg mot en bättre miljö!



När det gäller att inte skriva ut kvitton så håller vi helt med dig, det är väldigt onödigt! Majoriteten av eleverna som handlar vill inte ha kvitton så det blir bara onödiga utskifter. Många bäckar små som man brukar säga, det bli oerhört många km kvitton i längden! Hoppas ni kan komma på en lösning på problemet!

2010-10-28 @ 10:11:13
URL: http://lifeaseco.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0