Bananer


Jag och Linnéa hade en diskussion häromdagen som handlade om vilka varor som det är okej för oss att köpa. Ska vi köpa krav-bananer och krav-the eller ska vi avstå? Vi kom fram till att vi ska avstå, även om det är bra alternativ med krav så vill vi satsa på att köpa så närproducerad mat som möjligt. Här kommer en liten upplysning om bananer, eftersom det är svenskarnas favoritfrukt.

Vi svenskar äter mest bananer i världen bland de länder som inte själva kan odla bananer. Vi äter cirka 20 kilo per person och år, ynka 3,5% av av dessa är krav-märkta och knappt 1% rättvisemärkta. Alltså är de flesta bananerna besprutade med bekämpningsmedel, på en hektar bananodling (ca 2 fotbollsplaner) sprids det varje år ungefär 50 kg bekämpningsmedel. Gift läcker ut i mindre vattendrag och floder och hamnar till sist i havet och korallreven. Fiskar och sjökor förgiftas och riskerar i värsta fall att dö.

Hur man handskas med bekämpningsmedlen sker inte heller på ett miljövänligt sätt. På grund av hettan i de tropiska länderna är det svårt att använda heltäckande skyddskläder, därför händer ofta olyckor. Daglig kontakt med gifterna leder i längden till nervskador och hudproblem. Kemikalierna som sprids i odlingarna finns även i bananodlarnas bostäder och byggnader runt omkring som till exempel skolor.

Om antalet sålda krav-bananer i Sverige skulle fördubblas så skulle vi slippa att 20 ton bekämpningsmedel spreds på plantagena. Därmed skulle bananodlarna, djuren och naturen runtomkring må avsevärt mycket bättre. Väljer du dessutom en rättvisemärkt banan kan du vara säker på att odlaren har fått tillräckligt betalt.

Faktan kommer från naturskyddsföreningen och Nanny-Maja Anderbracks bok "Vem fan bryr sig?"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0