Kaffe


Eftersom de allra flesta dricker kaffe så tänkte jag ge lite information om denna omtyckta dryck. Själv älskar jag  godis och bakverk som smakar kaffe men jag har väldigt svårt för själva drycken.

Svenskarna är världens största kaffekonsumenter efter finländarna. Vi konsumerar ca 90 000 ton kaffebönor per år. Knappt en hundradel av kaffet är Rättvisemärkt.

För att anlägga en kaffeodling så måste man skövla ner skog som bidrar till miljöförstöring. Den biologiska mångfalden påverkas negativt eftersom när artrik mark ersätts av en odling där det endast förekommer en art rubbas systemet och ekosystemen rubbas. Dessutom finns det inga träd som tar emot och dämpar det häftiga tropiska regnet och marken förstörs.

När man odlar kaffe använder man sig av en mängd olika bekämpningsmedel, några av dem är förbjudna i EU men använts flitigt i länderna kring ekvatorn. Gifterna ansamlas i marken och kan förgifta grundvattnet. Det påverkar även fisk- och fågellivet. I Brasilien där det mesta av vårat kaffe odlas är skador av bekämpningsmedel det största hälsoproblemet. Tusentals dör varje år, bekämpningsmedlen sätter sig på lungorna och gör att människorna kvävs till döds.

Människorna som odlar kaffet är ofta småbönder som sedan säljer bönorna vidare till olika mellanhänder, till sist hamnar ofta kaffet hos multiföretagen. Småbönderna lever väldigt osäkert eftersom de ofta inte får veta om dom har någon köpare till nästa skörd eller vad priset kommer att bli.

Så tänk på att köpa Ekologiskt och Rättvisemärkt kaffe nästa gång du handlar!

Källor: Rattvisemarkt.se och Nanny-Maja Anderbacks bok "Vem fan bryr sig?"


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0