3 frågor till Jonas och Björn


Jonas & Björn

Efter Mark Edwards bildvisning tog Charlotte och jag tillfället i akt och tog en fika med Jonas Eriksson och Björn Grundström på Waynes. Jonas är ute och föreläser om miljö, människor och om hans egna tankar kring vår värld och vår framtid. Björn vet jag är bra på att filma och även han engagerad, man upplever Jonas och Björn som Filip och Fredrik. Ett riktigt radarpar faktiskt!

Det slutade med ett långt intressant samtal om världssystem, miljö, framtiden, ledarskap, politik osv. och vi passade på att fråga killarna om hur de ser på våra miljöproblem och världen idag.

Hur ser ni på hur världen ser ut idag?

- Världen snurrar så fort idag, alla miljöproblem i världen har ju börjat uppkomma de senaste åren. Samtidigt så har vi världen i våra händer men människor förstår inte det! Vi människor bestämmer på jorden, vi har makt att genom kärnvapen och koldioxid helt utrota oss själva men vi har också makten att stoppa utvecklingen. Man kan ju se det på två sätt, det hemska är att klimatförändringarna och problemen ser inte ut att på något sätt stanna upp. Men man kan också se det på ett hoppfullt sätt, egentligen krävs det inte mycket för att en förändring ska ske!

Vad är problemet idag och vad behöver vi göra?

- Ett stort problem är glappet mellan ord och handling. Vi vet ju vad vi behöver göra! Man borde hårdare "promota" de svåra frågorna och de olika svaren på dem eftersom det är de svåra frågorna som vi MÅSTE ta tag i. Rätt svar på en komplicerad fråga kan aldrig vara det enklaste svaret. Vi är verkligen den sista generationen som har ett val, vi kan förändra och leva i en bättre miljö eller fortsätta den väg som de tidiga generationerna valde. Väljer vi det sistnämnda kommer våra barn inte att leva i en värld som den ser ut idag och vi är den generation som hade verktygen men inte gjorde någonting ändå. Dessutom så borde alla vara mer kritiska mot samhället idag.

Rent konkret, vad bör man göra politiskt?

- Mer miljöskatter! Man kan också se att "konsumentmakten" inte bör vara i centrum utan politikerna måste styra "rätt" genom beslut. Ett bra exempel är att man har förbjudit glödlampan och nu byts alla glödlampor ut mot bättre alternativ. Det hade inte skett om alla samhällets individer fått VÄLJA vilka slags lampor som ska lysa hemma utan politikerna styrde utvecklingen genom ett beslut. Sedan måste politikerna sluta att enbart fokusera på val och på att vinna val. Istället bör man våga se mer på långsiktiga lösningar eftersom det är det som i slutändan är bäst för allas framtid.

Tack Jonas och Björn för att ni delade era åsikter här!

Kommentarer
Postat av: Jonas Eriksson

Tack för ett trevligt samtal och lycka till med projektet!

2010-10-16 @ 22:57:41
URL: http://www.joney.se
Postat av: Linnéa

Tack detsamma, det var väldigt givande. Vi ska göra vårt bästa!



Ta hand om dig.

2010-10-18 @ 23:11:36
URL: http://lifeaseco.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0