Vad betyder miljömärkningarna egentligen?

Du står i butiken och du velar, ska du betala lite extra för den där krav och rättvisemärkta chokladbiten? Gör det verkligen sådan stor skillnad om just du köper en annan, bättre chokladbit? Och i slutändan så blir det den där billigare chokladen som du alltid köpet till fredagsmyset. Då vet du ju vad du får..

Och vad betyder alla miljömärkningar egentligen? Hur ska man veta om det gör skillnad att handla hållbart?

Vi valde att lite kort undersöka de vanligaste miljömärkningarna, just eftersom de för många enbart är en symbol på en produkt! Egentligen handlar det om mycket mer.

Först och främst så betyder en miljömärkning på en produkt att den uppfyller vissa miljökrav och belastar miljön mindre än de produkter som inte är miljömärkta. Men det behöver inte betyda att varan är BRA för miljön.



KRAV
(kontrollföreningen för ekologisk odling) är en märkning för främst mat och textil. Syftet är att maten ska vara odlat på ett sådant skonsamt sätt som möjligt för miljön och djuren. Odlingen ska ske utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, hårda krav ställs på djurhållningen och inga GMO (genmodifierade organismer) förekommer i produktionen.


Miljömärkt/Svanen är en nordisk märkning av Nordiska ministerrådet, alltså nordens officiella miljömärkning. Arbetet har styrts av SIS miljömärkning och arbetar genom regering och riksdag. Svanen märkningen finns i ca 65 olika slags produkt grupper, både varor och tjänster, exempelvis finns det svanenmärkta hotell. Märkningen innebär att varan har blivit granskad under hela livscykeln från produktion till avfall.


Bra miljöval
är naturskyddsföreningens egna märkning, kraven är hårda och de skärps ofta för att skapa en utveckling där varor succesivt blir mindre belastning för miljön.


Eu Ecolabel
är Europas miljömärkning, i Sverige idag finns den än bara på textilier, målafärg och lampor och SIS miljömärkning leder arbetet. Man granskar på EU nivå varors livscykel.


EU-ekologiskt livsmedel
har inte lika hårda krav som just KRAV-märkningen, men det innebär att kemiska bekämpningsmedel och GMO inte får användas i produktionen.  



MSC - marine stewardship council är en global oberoende märkning som vill uppmärksamma och lösa den extrema överfiskningen. Märkningen garanterar att produkten kommer från ett valskött fiske som inte bidragit till miljöproblem som just överfiskning i våra hav.


Rainforrest Alliance
finns på många produkter idag och innebär att varan under sin odling eller produktion inte har något med GMO att göra, man vill bevara den biologiska mångfalden och måste ha en utarbetat plan som plantage/företag, man får inte ha anställda under 15 år etc. Märkningen har kritiserats för att ha alltför låga krav.

Det finns även många märkningar som är bra men inte ska förväxlas som miljömärkning. Ett bra exempel är då:


Fairtrade, rättvisemärkt är en märkning som innebär att de som varit med och producerat/odlat varan har fått en rimlig lön. Enligt faitrade.se så kan man definera Faitrade såhär:
  • Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor
  • Premier till investeringar i lokalsamhälle och verksamhet
  • Barnarbete och diskriminering motverkas
  • Demokratin och organisationsrätten främjas
  • Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas

  • Källor: Naturskyddsforeningen.se & faitrade.se

    Kommentarer
    Postat av: malin

    Vilken bra sammanfattning, tjejer! :) Vad duktiga ni är!

    2010-10-22 @ 17:44:08
    URL: http://malinljunggren.blogg.se/
    Postat av: Andreas

    Vem vill betala 40kr för 3 ruttna krav-bananer?

    2010-10-22 @ 18:10:09
    Postat av: Linnéa

    Frågan är vem som vill ha giftiga bananer som bidragit till att människor får cancer och har växt i giftpåsar med kemikalier för att bananen ska svälla och bli större?



    Tråkigt att du upplever att KRAV-bananer är dåliga och dyra.. Men eftersom efterfrågan ständigt ökar på eko-bananer just eftersom vanliga bananers dåliga konsekvenser uppmärksammats mer så är det ingen stor prisskillnad idag. På coop konsum kostar "vanliga" bananer 16,90/kg medan krav-bananerna kostar under 20-lappen/kg..Så idag är det ingen saftig prissklillnad alls.



    Dessutom så vet man att en bananplantage är ungefär 16 gånger mer besprutat med kemiska bekämpningsmedel i jämförelse med en åker i ett i-land.



    Bekämpningsmedlet förs ofta ut av arbetare utan skyddskläder. Det leder till sjukdomar som exempelvis cancer och kan också leda till sterilitet. Samtidigt så förstörs närmiljön och giftet hamnar i floder och vattendrag.



    Sedan kan jag intyga att Krav-bananer smakar minst lika bra som vanliga, giftiga bananer.



    Om du sorgligt nog inte alls bryr dig om hur människorna som odlat din banan har haft för arbetsmiljö och lön så tänk också på att du själv mår bättre av att äta bananer som inte är giftiga.

    2010-10-24 @ 01:57:58
    URL: http://lifeaseco.blogg.se/
    Postat av: Andreas

    Intressant! är det de här du menar? http://www.dn.se/nyheter/sverige/barplockares-bar-blev-kravmarkt-sylt-1.1194889



    betala lite extra utan att veta vad som egentligen sker?



    Sedan att man får cancer av besrputade bananer? Vad får man inte cancer av?



    är det inte bättre att vi lever våra liv så bra vi bara kan istället för att leva som på stenåldern för att miljön ska må bra?

    2010-10-25 @ 08:50:38
    Postat av: Linnéa

    Det är klart att det är osmakligt när man som konsument inte kan ens lita på de krav och rättvisemärkta prdodukterna men det här handlade om kravmärkta bär och bärplockare från asien och inte om bananer från sydamerika.



    Köper man rättvisemärkta bananer (faitrade) så ska man kunna lita på att de som odlat bananerna har haft det bra och får en rimlig ersättning. Om du vill fördjupa dig i ämnet kan du läsa om hur man gör kontroller här: http://www.fairtrade.se/cldoc/430.htm



    Faitrade är inte samma sak som krav men har själv märkt i matbutikerna att KRAV bananer ofta är både rättvise och miljömärkta.



    Det är inget bra argument att säga att man inte ska köpa varor som uppenbarligen är bättre för djur, miljö och för konsumenten för att man inte kan se vad som egentligen sker när man har väldigt noggranna kontroller, uppenbarligen skulle man kunna ha ännu fler. Men det är fortfarande ett bättre val att välja krav än vanliga bananer där det är faktum att arbetare blir sjuka.



    Jag sa inte att DU får cancer av besprutade bananer, jag sa att de människor som arbetar på bananplantager utsätts för risken att få det när de besprutar bananerna med kemiska bekämpningsmedel utan skyddsutrustning.



    Sedan får du fortfarande i dig gifter i kroppen av besprutade bananer men det är ju upp till dig vad du äter..



    Det är klart att vi ska leva våra liv så bra vi kan, jag/vi har aldrig sagt någonting annat. Vårat projektarbete som är denna blogg innebär att vi lever hållbart. Eftersom som jag lever så bra som jag kan just nu så kan jag garantera att jag inte lever som på stenåldern utan teknik och bor i en koja i skogen. Då har du tyvärr missförstått syftet med vårt projektarbete och denna blogg.



    Det vi förespråkar är att man ska göra de valen som är bra för en själv och miljön eftersom alla kan bidra på sitt sätt. Ta bussen istället för bilen, eller cykla istället för att ta bussen. Investera i en elcykel om ekonomin tillåter. Välja närproducerat och gärna miljö och rättvisemärkta varor för att veta att djuren har fått ett värdigt liv och för att veta att maten man äter inte innehåller onödiga tillsatser och inte har slitit alltför mycket på klimatet vid sin produktion/odling. Dessutom behöver vi äta mindre kött och mer vegetarisk mat.



    Så nej man behöver inte leva som på stenåldern för att miljön "ska må bra" men mår inte miljön bra, alltså jorden. Så blir det svårt för människan att överleva och det tycker vi är någonting man måste göra någonting åt och faktiskt sluta stoppa huvudet i sanden för alla de kostnader och all den död som ett helt nytt klimat skulle innebära..



    Sedan är vi självklart också kritiska till hur politiker och andra parter arbetar kring att göra det enkelt och billigt för konsumenterna att välja och motiveras till miljövänlig mat och leverne. Men tyvärr är det så att fortsätter vi att leva som vi gör idag utan tanke så kommer mänskligheten att utrotas till slut, vilket vore väldigt synd..

    2010-10-25 @ 20:27:41
    URL: http://lifeaseco.blogg.se/
    Postat av: hej

    jag gillar bajs

    2011-09-08 @ 11:51:39

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0