Den obehagliga sanningen om köttindustrin


Kossor är fina djur men inte den mest hållbara maten som finns, vi måste sluta äta så mycket nötkött och även prata mer om den moraliska delen i att äta ett annat djur, är det rätt?

Sitter och unnar mig själv den fina chokladen som jag faktiskt får och kan äta, som jag fick av Charlotte i fredags!
Något som vi däremot inte kan äta alls för tillfället är kött, inte enbart för att vi ogillar sätttet som djur hanteras i köttindustrin idag utan för att kött är en miljöbov som står för hela 18% av människans totala klimatpåverkan. Det är extremt mycket, till och med mer än våra utsläpp från transportsektorn i världen. Konstigt nog så uppmärksammar man idag bilarna men inte alls biffen, trots faktum.

Boskapssektorn idag står för en av de allra största bidragen till antropogen (av människor orsakad) klimatuppvärmning. Men samtidigt så är det de små boskapsuppfödarna som hårdast kommer att drabbas av klimatförändringar. Samtidigt så står boskapsuppfödningen även för 9% av världens totala koldioxidutsläpp. Koldioxidutsläppen kommer av avskogning (brännande och avverkande av skog, ofta regnskog) för att man ökar betesmark för djuren och för att man vill ha odlingsmark för djurfoder. Dessutom är jordbruket beroende av fossila bränslen för transporter, maskiner och främst för framställning av kemiskt konstgödsel till just odlingen av djurfoder.

Köttindustrin står dessutom för 35-40 av världens totala utsläpp av metangas. Vilken innebär att det är nötköttet som är den allra största boven när det gäller kött. Det går åt ca 16 gånger mer fossila bränslen för att producera en viss mängd kalorier nötkött i jämförelse med grönsaker och spannmål. Man har räknat ut att hanteringen av 1 kg biff/nötkött motsvarar 19 kg koldioxid, 1 kg griskött= 4, 25kg koldioxid och 1 kg potatis= 280gram koldioxid. Riktigt stor skillnad med andra ord!

Som om det inte skulle vara nog så står köttindustrin för 8 procent av världens totala vattenanvändning. Vattnet används till 7 procent av dessa 8 till bevattning och odling av boskapsfoder. Vattnet som blir fyllt av bekämpningsmedel, antibiotika och tungmetaller som rinner ut i floder och i hav. Djurspillning och handelsgödsel rinner också ut i hav och sjöar och bidrar till övergödning. Övergödning som i sin tur leder till att syrebristen i haven ökar och därmed så dör havsbotten, fiskar och andra havsorganismer. Det är bara en av alla konsekvenser av övergödningen som idag är ett stort problem i bland annat Östersjön.

Man har också räknat på och jämfört hur mycket vatten det krävs för olika mat och kött. 1 kg nötkött=13000-16000 liter vatten, 1 kg griskött= 6000 liter vatten, 1kg vete=1000-2000 liter vatten, 1 kg potatis=160 liter vatten.

Också där kan man se hur nötköttet utmärker sig negativt, och man kan ju tänka sig de negativa konsekvenserna för alla de människor som idag inte har tillgång till rent vatten samtidigt som befolkningen på jorden ökar och köttindustrin inte direkt minskar sin klimatpåverkan eftersom vi överkonsumerar kött i i-länderna.

Idag överkonsumerar vi kött i Sverige till den grad att vi blir sjuka, men det är svårt att förorda en helvegetarisk kost för alla utan det som vi måste göra, varje individ. Är att titta på sig själv och sin kost, det är inte hälsosamt och hållbart att faktiskt äta kött varje dag. Att äta mer grönsaker skulle generellt göra svenska folket och världen mycket friskare. Det handlar om att faktiskt hitta ett bra mellanting. Kött någon dag i veckan men inte varje dag!

Vi har själva valt att äta vegetariskt under våra kostveckor nu av den enkla anledningen att vi ska leva miljövänligt. Kött är inte miljövänligt. Men ett tips för dig som väljer kött är att se till att köpa kött som är KRAV-märkt eller från en gård i närheten. Då vet du att djuren har haft det bra, inte har ätit sådant som är dåligt för miljön och för dig och dessutom att maten inte har transporterats en lång väg.

All den statistik som jag räknar upp kommer från en rapport (livestocks's long shadow) som FAO, FN:s livsmedels och jordbruksorgan har gjort. FAO jobbar för att minska hungern i världen. Rapporten är obehaglig men sann och en säker källa. Ni kan ta del av den HÄR.

Kommentarer
Postat av: mikael

ta och publicera lite källor på dessa sanningar, hippies.

2012-04-10 @ 05:15:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0