Det som är allra svårast

Ofta skriver vi här i bloggen om fördelarna i ett miljövänligt liv, de är verkligen många!

Men det kan också vara bra att skriva om det som är allra svårast, där politiker och samhället överhuvudtaget måste göra någonting mer för att göra det lättare för folket att vara miljövänliga eller där vi själva känner att man blir frestad att välja det sämre.

1. Det som känns allra tydligast är när man står där i matbutiken och ska välja mellan att köpa en stor påse med sina favoritchips som inte är miljövänliga alls eller om man ska köpa ekologiska pumpakärnor. Självklart (nu kan jag enbart tala om mig själv) så vill man köpa chipsen (vad vi vet finns det inga klimatsmarta chips) för att man vet att de är goda till fredagskvällen och man blir lite trött på de där pumpakärnorna ändå.

Även om det blir alltmer miljömärkta varor i butikerna så är det "vanliga" sortimententet mycket större idag och då är det enkla och självklara valet att man väljer de produkter som inte är miljövänliga (speciellt om man är stressad) och det avvikande valet för de medvetna är den klimatsmarta maten som är miljömärkt. Vilket utesluter mycket mat som man tycker om. Här finns det mycket att göra, tänk om det kunde vara mer miljömärkt och närproducerad mat i våra butiker som dessutom finns på en större variation av varor och mindre dålig mat som dessutom borde vara dyrare för att de har slitit på klimatet istället för tvärtom? Det är ju så självklart egentligen!

2. Mer information av innehållet i maten! Vem vet vad alla E-ämnen betyder egentligen? Och de faktiska direkta konsekvenser av den mat vi köper. Om palmolja och om Soja etc. Om människor har kunskapen får man verktyg att välja bättre. Nu när man försöker att handla medvetet så får man stå och läsa på förpackningarna väldigt länge för att faktiskt se vad maten innehåller och vart den kommer ifrån (ofta kan man inte ens se det på förpackningen!). Klart att människor i dagens stressade samhälle köper "första bästa" i stor utsträckning!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0