Hjälp våra små vänner!


Vissa djur går i ide, andra flyger till varmare breddgrader och andra stannar kvar under den kalla vintern. I år är det mycket snö på backen vilket gör att det blir allt svårare för djuren att hitta mat. Du kan hjälpa djuren. Här kommer några tips till mat för harar och rådjur.

Till harar
kan man lägga ut morötter, kål, potatis och hö. Men om man har problem med att harar äter upp trädgårdsväxterna så ska man passa sig för att mata dem i trädgården. Matar man dem i trädgården kan man även locka till sig möss och råttor. Det är bättre att lägga ut maten till hararna ute i skogen.

Rådjuren mår bra av naturligt foder som bärris, granris och torkade kvistar från lövträd. Därför är det fiffigt att lägga kvistar på tork under hösten som du kan ge till rådjuren på vintern. Frukt, grönsaker, rotsaker och spannmål som kornkross är också bra vintermat. Var försiktig med torkat hö eftersom det är svårsmält. Rådjur som är utsvultna kan dö av hö. Om de däremot får vänja sig gradvis, tillsammans med annan mat, fungerar det bra. Man kan också ge rådjuren renfor som finns att köpa i foderbutiker. Även ensilage eller hösilage är bra mat, prata med din närmaste bonde.

Men även med rådjur ska man passa sig för att mata dem i trädgården eftersom de kan stanna under vår och sommarhalvåret också. . Att locka rådjur in i tätorter med trafik ökar också risken för viltolyckor. Lägg aldrig matplatsen vid en hårt trafikerad väg. Vid riktigt djup snö är det dock bra att lägga maten nära uppkörda vägar eller upptrampade stigar.


Hjälp våra små vänner i vinter!
/ Charlotte

Källa: naturskyddsföreningen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0