Underkastelsen

Efter skolan gick jag och Linnéa till Èpi för att äta lite innan filmvisningen med de hållbara familjerna. Lika gott som alltid! Vi åt varma mackor och bara njöt av den mysiga stämningen innan det var dags att bege sig.

När vi kom dit fick vi lite fika, mackor, kaffe och te. Sedan satte de igång filmen. Filmen heter som sagt "Underkastelsen", och handlar om kemikalier. Både kemikalier vi äter och får i oss andra vägar. En farbror tar prover på sig och det visar sig att han har över hundra olika kemikalier i sig, och då är inte undersökningen så noga som den skulle kunna vara(!).

Ämnenena han har i sig är bland annat tungmetaller, bekämpningsmedel, flamskyddsmedel, mjukgöringsmedel mm. Han hade stora halter av DDT och PVC som sedan länge varit förbjudna i Sverige. Ämnena har helt enkelt lagrats i hans kropp sedan 70-talet. Ämnena bryts inte ned i kroppen utan lagras.

Kemikalierna vi har i våra kroppar förs vidare till våra barn, eftersom modern och hennes foster delar samma blofdoch näring förs över genom navelsträngen så förs kemikalierna även över. Även efter födseln så får spädbarnet i sig ämnena genom bröstmjölken.

Männen påverkas även dem, de utsätts för större risk att drabbad av prostatacancer och deras säd blir allt sämre. Hanfiskar till exempel påverkas v'ldigt mycket, de kan till och med utveckla äggstockar. Detta beror mycket på att hormoner från p-piller och andra mediciner rinner ut i vattnen.

Dessa farliga kemikalier finns överallt omkring oss, flamskyddsmedel, mjukgörandeämnen mm finns exempelvis i textilier, möbler, lampor, leksaker, hamburgepapper mm. Man har gjort undersökningar i hus och tittat på vilket rum som är farligast. Resultatet blev barnkammaren. Eftersom det där finns massor med plastleksaker, tv-apparater, datorer osv. Man kan testa om en leksak innehåller farliga ämnen genom att gnugga lite med fingret på den, blir fingret lite fett så innehåller de farliga ämnen som barnets hud suger åt sig och sedan lagrar i kroppen.

Jag blev väldigt tagen av filmen, den påverkade mig oerhört mycket. Om ni får möjlighet att se den måste jag verkligen rekommendera att se den. Den är ganska skrämmande men nyttig att se!

Efter filmen satt vi i en ring och diskuterade den och försökte komma fram till vad vi kunde göra för att inte få i oss så mycket kemikalier. Vi kom fram till några punkter:

- Köp ekologisk mat.
- Värm matlådan på en tallrik istället för i matlådan eftersom plasten utsödrar kemikalier, allra mest när den blir varm.
- Ställ krav på försäljarna och politiker.
- Köp second hand kläder och prylar.
- Mata bebisen med en nappflaska av glas, eftersom den i plast utsöndrar kemikalier.
- Tvätta nya kläder innan du använder dem, de innehåller mycket olika medel.

För övrigt har jag haft en toppendag! Det var kul att träffa de hållbara familjerna och de på kommunen igen. Fick en liten spark i baken att fortsätta med mitt eko-liv. Jag är verkligen peppad på att fortsätta nu!


/ Charlotte

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0