KRAV

Middagen igår var väldigt lyckad! God mat och trevligt folk! Linnéa kommer att skriva om det och ladda upp fina bilder senare.


Jag tog med mig lite broschyrer hem om miljö och klimat, en av dem var från KRAV. Här kommer åtta argument varför du ska välja KRAV-märkt mat!


1. Ekologiska bönder använder inte syntetiska kemiska bekämpningsmedel. Om sådana preparat kommer ut i naturen kan de ge växtr och djur nedsatt fruktsamhet, rubbad ämnesomsättning mm. Bekämpningsmedel läcker till våra vattendrag. I 2005 års miljöövervakning hittades rester av bekämpningsmedel i samtliga vattenprov.

2. Konventionella bönder sprutar kemiska bekämpningsmedel framförallt mot ogräs, men också mot insekter och svamp. Ogräsen och insekterna stryker förstås med på kuppen, de är ju meningen. Men om vissa arter dör, så påverkas balansen i naturen. När vi hr färre blommor i fälten, så får vi också färre humlor, fjärilar och fåglar. På en ekologisk gård använder bonden andra metoder för att få bort ogräset. Därför finns det också ett rikare växt- och djurliv i och omkring odlingarna. 

3. Den KRAV-anslutna bonden tar hänsyn till djurens naturliga behov och beteende. Djuren får ekologiskt foder, utevistelse och rekreation. Den goda omtanken om djuren gör att du kan äta kött och ägg med bättre samvete. 

4. När du handlar KRAv-märkt gynnar du ett jordbruk som inte gödlsar växterna med snabbverkande konstgödsel. Den ekologiska bonden gödlsar istället sin mark med djurgödsel och växtrester. Det förbättrar jordkvalitén och gynnar livet i marken. 

5. Den KRAV-märkta maten är naturligt hälsosam. Det är mat som har fått växa och mogna på sina egna villkor, utan syntetisk kemisk bekämpningsmedel och konstgödsel. Den KRAV-märkta maten ska vara så ärlig som möjligt. Därför tillåts inga syntetiska färgämnen, smakämnen, sötningsmedel eller aromämnen. Härdade fetter och genmodifierade organismer är också förbjudna vid framställningen av KRAV-märkta livsmedel. Ekologiska kor äter mycket klöver och gräs som visat sig öka halten av den nyttiga Omega3- fettsyran i kött och mjölk. Det finns också undersökningar som visat på mer C-vitamin och naturliga antioxidanter i ekologiska grönsaker.

6. På Krav bryr de sig om hur bönderna har det. Den som odlar ekologiskt behöver inte skydda sig mot farliga kemiska ekämpningsmedel. Det är viktigt, inte minst för odlare i tredje världen som inte har råd med dyr skyddsutrustning och därför löper stor risk att skada sig.

7. Användningen av genomodifierade organismer har ökat lavinartat över hela världen. Ekologiska bönder och livsmedelsproducenter tar det säkra före det osäkra och använder inte GMO i sina produkter. GMO är alltså inte tillåtet att använda i KRAVs regler. Det finns flera skäl till varför KRAV inte tillåter GMO. Derls anser de att naturen är tillräckligt bra som den är, men vi är också oroade för riskerna med GMO och framförallt spridningen till den vilda naturen och ekologiska odlingar. Ingen vet vad som händer när GMO korsas med vilda växter och sprider sig i naturen. Det finns all anledning att vara skeptisk till genetiken.

8. I det ekologiska jordbruket strävar lantbrukarna efter att hushålla med tillgångar och utnyttja resurser som finns på platsen. Den ekologiska bonden odlar själv en stor del av fodret till sina djur och sprider sedan deras gödsel tillbaka på åkern. Det gör att mer av näringsämnena cirkulerar lokalt. Det viktigadte näringsämnet kväve produceras också låkatl och naturligt. Istället för att köpa in konstgödsel odlar den ekologiska bonden klöver för att fånga luftens kväve och göra det tillgängligt för växterna. Eftersom det går åt mycket energi för att framställa och frakta konstgödsel kan öven energianvändningen bli lägre på den ekologiska gården.

Därför ska du köpa KRAV-märkt mat!
/ Charlotte

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0