Varning för räkor!


Hur mysigt är det inte på sommaren att sitt ute i solnedgången och äta räkor i mängder. Kanske blande de mest ihågkomna kvällarna under sommaren. Men de fina kvällarna har en minst sagt mörk och dyster bakgrund.

Jätteräkor, eller tigerräkor, gambas och scampi som de också kallas är världens i särklass värsta miljöbovar. Inte ens de ekologiska alternativen är vänliga mot miljön. De flesta kommer från Sydostasien där de odlas i stora bassänger. För att få plats med bassängerna så skövlar man ner mangroveskog vilket gör att fiskar och andra djur som lever i skogen dör ut. Även lokalbefolkningen drabbas eftersom de inte längre kan livnära sig på fisket.
Men värre blir det. I bassängerna som räkorna odlas i frodas det bakterier och sjukdomar. Därför får räkorna antibiotika och tvättas genom att doppas i kemikalier. Efter några år måste man flytta odlingen eftersom miljön blir så förstörd av alla miljögifter. Man intar ett nytt ställe att förstöra och lämnar det skadade miljön och befolkningen bakom sig.
För er som tycker om skaldjur är hoppet inte helt ute. Det finns en del bättre alternativ:

  • Nordhavsräkor (miljömärkta)
  • Havskräfta (burfångad)
  • Hummer
  • Ostron
  • Musslor
  • Kungskrabba
  • Pilgrimsmusslor (odlade och handplockade)
Gå in på Naturskyddsföreningen och läs mer, där kan man även ta ett steg för att motverka odlingen av jätteräkor. http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ata/fisk/jatterakor/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0