Debatt om miljötester på internet


För ungefär en vecka sedan så läste jag en artikel i en av lokaltidningarna här i Gävle om olika internetbaserade test som man kan göra för att uträkna sin egen miljöpåverkan, och att de är osäkra och dåliga. I artikeln så nämndes bland annat test kring ekologiska fotavtryck och klimatkontot. Klimatkontot är det test som vi under projektet använt för att jämföra vår miljöpåverkan, klimatkontot räknar ut hur många ton koldioxid som man släpper ut per år baserat på många olika saker som man får uppge i testet. Det artikeln menade var att oavsett hur man lever så kan man inte komma ner på den nivå som är nödvändig för att leva hållbart. Man hade testat klimatkontot och uppgett mycket hållbara vanor, men ändock inte "hamnat" på en hållbar nivå.

Inför detta känner jag spontant två saker. För det första så förstår jag absolut att det kan vara nedslående att individer som använder testet kanske känner sig otillräckliga om de aldrig enligt testet kan nå en hållbar nivå. Och om då konsekvensen blir att man skiter i att leva hållbart i sin vardag, eller att man inte gör fler klimatsmarta val så är det ett misslyckande. Men samtidigt så är det också ett faktum att det handlar om i vilken nivå vi kan leva skonsamt mot klimatet. Bara att vi lever, konsumerar, äter, transporterar oss osv. på jorden påverkan ju klimatet. Sedan i vilken form och hur mycket det beror helt på hur klimatsmart vi lever, men det behöver inte betyda att det är lätt att enligt testet komma ner på en hållbar nivå. För det andra så tycker jag ändå att just Klimatkontot är ett väldigt bra test för att se sin egen miljöpåverkan (det kan verkligen vara en ögonöppnare!) och man får special-anpassade tips, anpassade till just vad man själv kan göra för bättre miljöval i sin vardag. Det som är mer negativt är att alla i ett hushåll påverkas av antalet bilar, sommarstugor, båtar osv. som en familj har, oavsett om man själv kanske inte åker i båten eller bilen.

Men det är ett väldigt utvecklat test på internet, självklart kanske inte allt blir exakt. Men det är snabbt, snyggt och enkelt, får en att förstå att ens eget vardagsliv påverkar miljön mycket, man får anpassade tips om hur man kan leva annorlunda och man kan jämföra med andra. Jag tycker därav att det är bra med en debatt kring miljötester. Men samtidigt så är det ett lätt verktyg många kan använda och därför så tycker jag också att det är fel att säga att miljötester på internet är dåliga!

Skapa dig en egen uppfattning om Klimatkontot och gör testet jag pratar om HÄR

/Linnéa

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0