Tankar om det här med unga och medvetna köp

Nyligen så rapporterade Miljöaktuellt om en undersökning som Konsumentverket har gjort när det gäller unga och deras köpvanor. Man frågade 1000 unga mellan 15 till 17 år om deras shoppingvanor och resultatet var inte så glädjande ut ett miljöperspektiv eller i rättviseaspekt.



Här ovanför kan ni se en tabell från Miljöaktuellts hemsida med resultatet och vad som ungdomarna prioriterar när de handlar. Priset står i centrum, samtidigt så tycker majoriteten att det är viktigt med bra kvalité, och rätt många vill också handla det som är populärt och trendigt för tillfället.  Den etiska påverkan och den miljömässiga
påverkan som konsumtionen ger är inte något som speciellt många prioriterar.

Jag tycker självklart att detta är hur dåligt som helst, att vi i Sverige pratar om hur miljövänliga som vi är, företag profilerar sig gärna som "klimatsmarta" eftersom det säljer, vi pratar om hur viktigt det är att få människor att ändra attityder kring miljö och just se vad som man själv kan göra, mer fokus på miljöfrågorna har gjort att Miljöpartiet ökat i populäritet. Men det här visar att det fortsatt finns ett stort glapp mellan tanke och handling, att ett miljötänk ger plus. Men att det mest är fina ord, men att de allra flesta unga (i alla fall enligt detta test) inte handlar med global rättvisa och miljö i åtanke. Det positiva jag tycker man kan se i undersökningen är att många vill ha kvalité, det kan ju ändå vara ett litet steg från dagens "slit-och-släng" samhälle med billiga kläder där man bara köper, och köper istället för att köpa mindre, men med mer tanke bakom.

Varför är det såhär då? Mitt svar är först och främst att kläder som är både rättvisa och snällare mot miljön kostar lite mer, och att dagens unga generation, eller att unga överlag inte är en grupp med stort ekonomiskt kapital. Den grupp som undersökningen avser är ju 15-17-åringar, där de allra flesta går i skolan och har kanske enbart, eller en del av sitt studiebidrag att handla med. I ett större perspektiv så är det ju dessutom en rekordhög ungdomsarbetslöshet i Sverige, bostadsbrist bland unga med så lite hyresbostäder att man inte alltid kan flytta till ett arbete eller universitet (200000 unga är i behov av bostad enligt Hyresgästföreningen) och allmänt så är vi inte resursstarka, det är helt enkelt inte jätte-lätt att vara ung idag.

Idag så utgår vårt samhällssystem fortfarande ifrån att vi ska handla, handla och handla, köpa, köpa, köpa. Det är status att ha trendiga kläder, hög materiell standard, nyaste Iphone, Ipad osv. Det är viktigt att vara lyckad, lycklig samtidigt som vi ska hinna med allt. Med ett sådant tankesätt så kan vi ännu inte kalla oss speciellt klimatsmarta, och det är inte konstigt att även vi unga påverkas av detta, alla barn av sin tid. Så med en liten plånbok så vill man ju, enligt dagens samhällsmodell maximera sina klädköp och alternativ..

Om jag ska vara ärlig, så tror jag att klädpriserna måste öka för att de som arbetar i världens klädindustri ska kunna få en förbättrad standard med bättre arbetsmiljö och högre löner. Vill man ha ett ökat miljöarbete på fabrikerna som syr kedjornas kläder så är det också något som kostar mer och där företagen måste satsa mer pengar. För att inte få en minskad vinst (hemska tanke) så är ökade priser en rätt så självklar följd. Så tror jag nog att det måste få vara och måste få bli. Bara för att vi inte ser vem som sytt vår nya tröja, så betyder det inte att det inte är viktigt att denne har ett drägligt liv. Det är också orättvist med alla färgämnen i våra kläder som skadar oss som bär plaggen, miljön i fabrikernas närmiljö och inte minst de som arbetar med kemikalierna. Man måste acceptera att det inte är hållbart att konsumera så mycket, köpa så mycket kläder som vi gör idag.

Jag tror som sagt inte att dagens ungdomar enbart är egoistiska, utan att det handlar om ständiga ekonomiska nedgångar och oro, ungdomsarbetslöshet och att ungdomar inte är en ekonomiskt stark grupp (även om det såklart skiljer sig mellan klasser, bostadsområden och socioekonomiska grupper). Alla kanske inte har ett val när det gäller vilka kläder som man har råd att köpa. Sedan så är vi alla barn av vår tid, där vi ska äga materiella ting som står högt i kurs, där samhället är anpassat för att vi ska köpa och köpa, utan att vi hinner fundera över våra val, eller faktiskt välja en dyrare tröja, men som faktiskt är bra för mig själv, den som sytt tröjan och för vår miljö. Fortsättning följer, men sanningen är att något måste förändras.

/Linnéa




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0