Klimatmöte i Durban



Något som det inte skrivs massvis om, men som är en väldigt viktig och stor sak är att det just nu pågår ett klimattoppmöte i Durban i Sydafrika. FN samlar världens länder för att förhandla fram ett nytt klimatavtal. Eller det är ingen som alls, överhuvudtaget tror att det är möjligt.. i alla fall vad jag har förstått.

Det som jag tycker är mest skrämmande med detta är att varken Kina eller USA är beredda att gå med på några, som helst åtaganden som kan minska koldioxidutsläppen. De står för ungefär hälften av världens utsläpp.. Efter klimattoppmötet i Köpenhamn 2009 där alla hoppades och trodde att ett nytt avtal skulle vara på plats, men det föll platt och luften gick ur alla de som hoppats och inte minst världens ledare, så också viljan att säkra vår livsmiljö verkar det som. Dessutom så funderar flertalet andra länder att "hoppa av" det existerande Kyoto-avtalet, Japan, Kanada och Ryssland. Med tanke på det, att USA inte ingår och att Kina inte har några bindande åtaganden så är det bara 16% av världens koldioxidutsläpp "kvar" om EU och de andra länderna som vill förnya avtalet är de enda som ingår i ett nytt klimatavtal. Samtidigt så kommer det rapporter på att det i år har slagits rekord i koldioxidutsläpp, det har alltså släppts ut mer skit än någonsin..

Min rädsla är också att då vi ännu en gång går in i en ekonomisk nedgång, eller kris om vi ska kalla det på det viset. Så kommer världens ledare fortsatt att undvika miljöfrågorna trots att den egentligen är så oerhört avgörande för alla andra frågor. Man kommer enbart att prata om hur stater ska spara in, eller stimulera sin ekonomi, eller att EU ska fixa fler räddningspaket. För det första anser jag att man aldrig kommer in på det som är grunden till den ekonomiska krisen, eller kriserna. Men det är ett annat blogginlägg. Men också att det är helt, fullkompligt absurt att man fortsätter på samma inslagna väg, med tillväxt som enda mål, utan tanke på att den också måste vara hållbar. Att man på alla sätt möjligt motarbetar (?) en hållbar utveckling i världen från de som har mest skuld, och makt i det hela. Men man kan ju fortsätta diskutera, prata, och diskutera ännu mer. Men klimatförändringar, naturkatastrofer, människor som i U-länder drabbas hårdast av dessa, klimatflyktingar osv. om medeltemperaturen ökar med 3 grader. Det, det kommer att hända ändå, även om man fortsätter det ständiga klimatfientliga sätt att hantera dessa frågor i internationell politik = det är en ödesfråga!

Men de oroade orden sagda, eller skrivna. Så hoppas jag att man ändå kan komma några steg framåt under klimatmötet, och att man ännu mer ökar förståelsen för att detta inte är något som man kan sopa under mattan, utan att det handlar om alla människor på jorden från norr till söder, om vår nutid, om vår framtid och om att alla människor har rätt till en frisk livsmiljö. Inte bara oss i Västvärlden. Vi måste kunna se framåt och jag tror på att alla innerst inne förstår detta. Politikerna måste få ta de kanske obekväma besluten, ibland handlar politik om att prioritera.

/Linnéa



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0